در نشست تخصصی «بررسی عملكرد متوليان دفاع مقدس» بر واكاوی زوايای مختلف فرهنگ دفاع مقدس تأكيد شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان خوزستان،در اين نشست كه دوشنبه، 23 شهريورماه سالجاری، با حضور سردار «حبيب سعيدفر»، مدير كل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان، سرهنگ پاسدار «محسن نظرپور»، مسئول سازمان اردويی راهيان نور و سرهنگ پاسدار «حميد طاهری»، مسئول بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه و بسيج استان خوزستان، در ايكنای خوزستان برگزار شد، سعيدفر گفت: دوران 8 سال دفاع مقدس گنجينه و ذخيرهای برای بهرهگيری نسلهای آينده است و اين فرهنگ، حياتساز است و بايد حياتآفرين باشد.
وی افزود: جريان دفاع مقدس فرهنگی را به وجود آورد كه توانست حادثه كاملاً شكستخوردهای را به حادثهای كاملاً پيروز مبدل كند. بنابراين فرهنگی با اين عظمت كه توانست چنين كند، قطعاً برای نسلهای آينده و انقلاب اسلامی ذخيره به شمار میرود.
وی با اشاره به اينكه فرهنگ دفاع مقدس میتواند در ابعاد گوناگون حرف برای گفتن داشته باشد، ادامه داد: در جنگ تحميلی طيفهای بسياری از رفتارهای مطلوب اجتماعی، اقتصادی، شخصی و... وجود دارد و فقط صرف جنگ و جنگيدن نبود و چون اين زوايا واكاوی نشدند و تنها تخريبها و كشته شدنها ديده میشود، در صورتی كه نبايد چنين باشد.
سردار سعيدفر، گفت: واكاوی فرهنگ دفاع مقدس میتواند بسياری از مشكلات جامعه امروز را حل كند. بازخورد اين فرهنگ مقدس بسيار است، به طوری كه در حل بحرانهای جامعه تأثيرگذار است. شايد علت عدم واكاوی فرهنگ دفاع مقدس، فراموشی اين فرهنگ باشد، چرا كه هر چه جامعه به جلو پيش میرود اين فرهنگ بيشتر فراموش میشود و مؤلفههای ديگری وارد جامعه میشوند.
وی با اشاره به وجود روحيه رفاهطلبی در زمان جنگ تحميلی و امروزه بهعنوان يك مشكل گفت: در زمان چنگ تحميلی نيز در برههای از زمان اين روحيه وجود داشت و امروزه اين تاريخ دوباره تكرار میشود. لذا بايد اين فرهنگ واكاوی شود و حركتهای آسيبزننده درون جامعه شناسايی شوند.
سعيدفر، گفت: ما نبايد آن تاريخ و فرهنگ را به فراموشی بسپاريم، تاريخی كه در آن شهدا بسياری تقديم كرديم. هر مسئول ما موظف به واكاوی اين فرهنگ است و اگر چنين شود و مشكلات آن دوران را با مشكلات دوران حال تطبيق دهد، حل مشكلات آسان میشود.
مديركل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان، ادامه داد: اكنون هويت ما دچار چالش شده است و چوانان ما بحران هويت يافتهاند. بايد كنكاش كرد ودانست علتش چيست؟
وی در ادامه سخنانش در اين جلسه گفت: جنگ 8 ساله را همه مردم و نهادهای مختلف كشور اداره كردند و پس از جنگ نيز بايد چنين شود، اما بر روی ميزان اشاعه اين فرهنگ مقدس ما بحث داريم.
به عنوان نمونه در چهار سال گذشته سپاه كنگرههای بسيار عظيمی را در سطح كشور برگزار كرد كه موجسبی راه افتاد و مردم نيز اين حركتها را ادامه دادند. سال های گذشته در تمام كشور از يك مسجد راهياننور داشتيم كه خوشبختانه اكنون اين زائران از مرز يك ميليون فراتر رفتهاند.
پس میتوان اذعان كرد كه در اين باره كار صورت گرفته است، اما آيا اين حركات كاملاً برنامهريزی شده بوده است؟ با علمی، پشتوانه و چشماندز به آينده صورت گرفته؟
وی تاكيد كرد: در بحث فرهنگی دركشور افت و خيزهايی بوده است. فرهنگ مانند يك پازل است و حركت بايد در اين پازل جای گيرد. آيا اين پازل ترسيم شده است؟ من قبول ندارم ترسيم شده باشد. قاعدتاً متوليان فرهنگی جامعه بايد آن را بنوسيد. در ضمن پازل فرهنگی دفاع مقدس نيز وجود ندارد، بايد پرسيد آيا آن روحيه كه در دوران دفاع مقدس بود اكنون وجود دارد؟ موضوع فرهنگ را فراتر از اين بايد ديد.
وی با اشاره به واكاوی علمی تكتك مؤلفههای دفاع مقدس خاطرنشان كرد: در بسياری از جاها خوب پيش رفتهايم و در بسياری جاها جلو نرفتهايم و به روز نبوديم. بايد بسياری از مؤلفههای جنگ كه فراموش شدهاند را دوباره زنده كنيم.
سردار سعيدفر، در بخش ديگری از اين جلسه به بيان مطالبی پيرامون بودجه و اعتبارات بخش دفاع مقدس گفت: متأسفانه يك حلقه گمشده بين نيروهای مسلح و دولت وجود دارد. چون بخشی از اين كار دست دولت و بخشی ديگر در دست نيروهای مسلح است.
به گفته وی، نبايد چيزی بهعنوان فرهنگ دفاع مقدس تحريف شده به خورد مردم داده شود، لذا يك پژوهشكدهای در ستاد كل نيروهای مسلح قرار داده شده تا هر چيزی در آنجا مميزی و تاييد شود. متوليان امور فرهنگی بايد فرهنگ را درك كنند و اين فعاليتها را برای بيلان كاری خود انجام ندهند.
وی با اشاره به مردم و جغرافيای خوزستان در طول 8 سال دفاع مقدس گفت: اين استان از روزهای نخست جنگ تا پايان آن در مدت 8 سال از نظر مردمی، فرماندهان، جغرافيای شهری، بناها و ساختمانهايش و .. درگير بود. آيا تاكنون پژوهش در اين باره انجام شده است؟
در ادامه اين نشست سرهنگ پاسدار «محسن نظرپور»، مسئول سازمان اردويی راهيان نور سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان، بيان كرد: 8 سال دفاع مقدس به اندازه يك تاريخ خيرات و بركات به همراه داشت، كه میتواند انقلاب اسلامی و كشور را برای سالهای متمادی بيمه كند.
وی افزود: پرداختن به اين فرهنگ بايد به صورت عميق و ريشهای صورت گيرد و تأثيرات آن را در حوزههای مختلف بيشتر بررسی كرد.
سرهنگ نظرپور، با اشاره به وجود خودكفايی نظامی كشور به واسطه 8 سال دفاع مقدس، ادامه داد: قداست دفاع مقدس ما بر اساس آرمانهای آن دوران بود. پس اين فرهنگ عظيم نياز به يك بازخوانی توسط اهل فن دارد تا ابعاد گوناگون آن را كنكاش كنند.
وی اظهار كرد: علیرغم وجود فشارهای گوناگون به كشور در طول جنگ تحميلی نه تنها كشور ضعيف نشد، بلكه قویتر هم شد. لذا ما وظيفه داريم تا از اين ميراث غنی دفاع كنيم. به عنوان نمونه نقش استان خوزستان در دوران دفاع مقدس قابل انكار نيست، آيا سزاوار نيست كه به عنوان نمونه برای ساخت فيلمهايی با موضوع دفاع مقدس و جنگ شهرك سينمايی در آن ايجاد شود؟
وی گفت: اگر به ابعاد گوناگون دفاع مقس پرداخته شود قطعا به نفع آينده كشور خواهد بود.
در ادامه نظرپور، تأكيد كرد: در بحث دفاع مقدس متوليان چندگانه ای وجود دارند و هر كس خود را مدعی آن میداند. شايد اين امر به دليل وجود قداست و ارزشهای ناب در فرهنگ دفاع مقدس باشد. اين تعدد مراكز خوب است، اما گاهی موازی كاریها و تقسيم نشدن امور متوليان ما را دچار مشكل میكند.
وی گفت: طرح جامعی برای اين موضوع طراحی شده است و مدتهاست كه مقام معظم رهبری از دولتمردان خواستهاند تا طرح مهندسی فرهنگی كشور را ترسيم كنند.اگر چنين شود و در مقوله دفاع مقدس نيز اين طرح اجرا و تخصصی به آن پرداخت شود، میتوان به چشمانداز مطلوبی دست يافت.
مسئول سازمان اردويی راهيان نور سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان، ادامه داد: متأسفانه اين مراكز متولی امور دفاع مقدس به صورت عمومی فعاليت میكنند و يك همت والا میطلبد كه اين مديريت را يك كاسه كند و وظايف را كاملاً تقسيم كند و قطعاً به سوی تخصصی شدن اين فرهنگ حركت خواهيم كرد و تشكلهای مردمی نيز بايد در اين فضا شكل بگيرند.
وی با اشاره به تربيت مديران كاروانهای راهيان نور توسط سازمان راهيان نور سپاه حضرت ولیعصر خوزستان، گفت: در اين طرح از جوانان مستعد، متعهد و بسيجی برای سپردن حجم كار راهيان نور بهره گرفته میشود، تا به اين شكل مردمی و خودجوش بودن فرهنگ دفاع مقدس حفظ شود و در كنار آن نوآوری نيز وجود داشته باشد.
نظرپور، در ادامه با اشاره به جزيرهای كار كردن دستگاههای فرهنگی استان خوزستان، گفت: متأسفانه برخی دستگاههای فرهنگی ما به صورت جزيرهای عمل میكنند. البته در سالهای اخير اعتباراتی برای زيرساختهای دفاع مقدس اختصاص داده شده، اما در مقوله فرهنگ سردگم هستيم و تا زمانی كه سند جامع كشور و پس از آن در استانهای تهيه نشود و نهادهای فرهنگی وظايفشان مشخص نشود به نظر میرسد، كه ما در حوزه فرهنگ مهندسی كار نكردهايم.
همچنين «حميد طاهری»، مسئول مركز بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه و بسيج خوزستان ، در اين نشست گفت: بايد در ابتدا اين فرهنگ مقدس را آسيبشناسی كرد و دريافت كه جوانان ارزشی و حزبالهی در آن دوران چگونه توانستند چنين حماسهای را بيافرينند؟ سپس بايد مشاهده كرد كه متوليان فرهنگی جامعه تا چه حد توانستهاند اين گنج را به نسلهای بعدی ارائه كنند؟
وی افزود: خوشبختانه ارگانی مانند سپاه تا آنجا كه توانسته به وظيفه خطير خود در اين باره عمل كرده و اقداماتی را انجام داده است و در حال پيشروی است.
طاهری، با اشاره به برخی اقدامات مركز نشر آثار و ارزشهای دفاع مقدس سپاه حضرت ولیعصر استان خوزستان گفت: خوشبختانه يكی از اقدامات ما در اين عرصه كشف و ارائه آمار جديد شهدای خوزستان است، كه تا چند سال گذشته تعداد 16 هزار شهيد شناسايی و آمارگيری شده بودند. ما توانستيم با تلاش بسيار 7 هزار شهيد خوزستانی ديگر را در كشور شناسايی كنيم.
وی ادامه داد: سعی كرديم يادواره شهدا را در تكتك پايگاهها و حتی محلات استان برگزار كنيم . به عينه مشاهده كرديم كه برپايی اين يادوارهها تا چه حد در جامعه و به خصوص در بين جوانان تأثير مثبت داشته است.
مسئول مركز بنياد حفظ آثار و نشر دفاع مقدس سپاه و بسيج خوزستان، با اشاره به تهيه 500 ساعت فيلم و جمعآوری دستنوشتهها و آثار شهدا، چاپ و توزيع كتب با موضوع جنگ و دفاع مقدس و انجام امور هنری در زمينه ترويج و گسترش فرهنگ غنی دفاع مقدس در بين جوانان گفت: ما تا آنجا كه توانستيم كار كردهايم، اما بايد همه در استان خوزستان دست به دست هم دهند تا اين كشتی را به ساحل آرام مقصد برسانيم.ح/الف