٢١:٠٩ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي واحد آذربايجانغربي:
اهداف برنامه هاي دانشجويي ديني و قرآني نبايد متاثر از شكل و قالب برنامه ها باشد

شكل و قالب برنامه هاي فرهنگي دانشجويي با رويكرد ديني و قرآني نبايد زمينه ساز مهجوريت اهداف اصيل ومحتواي موضوع برنامه باشد.

به گزارش روابط‌عمومي جهاددانشگاهي واحد آذربايجان غربي،امين رستم زاده معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي كه در نشست آسيب‌ شناسي برنامه‌هاي قرآني ، ديني، مذهبي و فرهنگي واحد در دانشگاه‌ها در جمع اعضاي كانون هاي قرآني سخن مي گفت با اشاره به اهمیت شناسایی و جمع آوری راهکار های عملی، بدیع و تاثیرگذار علمي علما و روحانیون و اساتيد دانشگاهي در برگزاری هر چه کیفی تر برنامه هاي دانشجويي با موضوعيت مذهبي و ديني قرآني افزود: نقش دانشگاه و اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاهی برای داشتن رویکردی پژوهشی و نیاز سنجی موضوع در ابعاد مختلف برای برنامه هاي فرهنگي دانشجويي با رويكرد ديني و قرآني ومراسمات ایام محرم و به وِِِیژه تبیین نهضت حسینی در جامعه کنونی كه اين مهم در سطح دانشگاها بسيار حساس ظريف و پر اهميت مي باشد بسیار کم رنگ است. وي بررسی موشکافانه و دقیق تمامی مولفه های ترویجی محتوایی، شکلی و ظاهری موضوع را پر اهمیت دانست که نیازمند تفکیک، استخراج و مطالعه جامع و کامل است.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی كم‌توجهی به مفاهيم قرآن و آموزه‌های آن در برنامه‌يزی و برگزاری مراسم مذهبی علي الخصوص ايام محرم ا‌لحرام از آفات‌ و آسيب‌‌های جدی برنامه ها و عزاداری‌هاست. رستم زاده، کم توجهی در برنامه ریزی برگزاری مراسمات مذهبی ایام محرم الحرام جهت نمود قرآن و آموزه‌های قرآنی در برنامه ها را از آفت ها و آسیب هاب جدی عرصه فعالیت های مذهبی عنوان کرد. معاون فرهنگی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره به جوهره و اصالت فرهنگی ایام محرم و حادثه عاشورا تصریح کرد: افزودن برنامه ها و پیام های قرآنی و مذهبی برای شکستن قالب های تکراری غیر اثر گذار، توجه به مضامین و محتوای موضوع برنامه هاي ديني و يا عزاداری و برنامه ریزی برای مخاطب نسل جوان و دانشجو در برهه کنونی از زمان باید مورد تاکید ویژه در این برنامه ها وایام قرار گیرد.

وی ادامه داد: برنامه هاي ديني و مذهبي و قرآني وحتي مراسمات عزاداری باید برای افرادی که به طور مستقیم در اجرای آن شركت و تعامل دارند و هم برای گروهی که ناظر و يا غير مستقيم بهرمند از برگزاری آنها هستند دارای خروجی و پیام تامل برانگیز و اثر گذار و منطبق با اهداف و افکار متعالی برنامه ها و يا نهضت عاشورایی و قیام امام حسین (ع) باشد که در غیر این صورت با گذشت زمان شاهد ظهور انحرافات و نمود شکل بی محتوا و غیر متاثر موضوعات خواهیم شد. اين کارشناس فرهنگی ،با تشريح مراسمات ايام ماه محرم وصفر گفت: نهضت حسینی دارای اصالت و بررسی حوزه های تاثیر گذاری آن نیازمند تاملی ژرف مي باشد وي ادامه داد: روح حاکم بر دهه اول محرم که به عاشورا ختم می شود زمینه و بستر مناسبی برای نمود مفاهیم متعالی بخش اسلام در ایام بعد از آن را فراهم می سازد. این مسئول با تاکید بر ضرورت تشکیل اتاق های فکر و انجام طرح های تحقیقاتی در زمینه شکل و قالب ها وماهيت پيام هاي مدنظر اثر گذار و منطبق با اهداف و رسالت های واقعی برنامه هاي دانشجويي مذهبي و ديني و این ایام اضافه کرد: تمامی هیئات و متولیان برنامه هاي فرهنگي دانشجويي وقرآني ومراسمات مذهبی باید برنامه ریزی مدونی را قبل از شروع ایام محرم به دستگاه های متولی ارائه نمایند و این دستگاه ها مشاورهاي ديني و مذهبی و کارشناسان امر را در جهت عمق بخشی به برنامه های مذهبی اين گروهها در اختيار آنها قرار دهند. رستم زاده، پایای فرهنگ نهضت حسینی را نیازمند واکاوی و استخراج مفاهیم، مضامین و اهداف متعالی حاکم بر شکل عمل و جهاد گری یاران امام حسین (ع) دانست و تصریح کرد: نباید ابعاد شکلی موضوع به گونه ای نمود پیدا کند که محتوا، عمق و رسالت واقعی قیام امام حسین (ع) در آن مغفول مانده و ناشناخته باقی بماند. معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي ، ادامه داد: در دهه اخیر دشمن برای از بین بردن تاثیر واقعه عاشورا در مفاهیم ارزشی افراد جامعه علي الخصوص قشر جوان ودانشجو برنامه ریزی های مدون پیش بینی می کند تا صورت زیبا، متاثر و ارزشمند عاشورا زمینه ساز مهجوریت سیرت جاودانه و اثر گذار عاشورا باشد.

وی عدم برخورداری از بصیرت و دشمن شناسی و آزادگی را بزرگترین درد جامعه و امام حسین (ع)عنوان كرد وافزود: گرایشات دنیوی، بستن چشم ها بر روی حق و حقیقت محض، نا امیدی در برابر نابودی ظلم و جهل مرکب از دغدغه های اصلی امام حسین (ع) بود که بايد اين دغدغه هاي حضرت ارجح تر از ساير مصايب متاثر ومظلومانه و ظاهري عاشورا به مردم جامعه ودنيا توامان و بر اساس اولويت نمود داده شود. معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي ، فرهنگ شهادت، جهاد در راه خدا، جهاد در راه نفس و تعلقات مادی، توجه به اثرات و برکات نماز اول وقت و ترویج فرهنگ صداقت، اعتماد به نفس و ایمان را از جمله دستاورد های ناب فرهنگ عاشورایی و نهضت حسینی عنوان و اضافه کرد: میزان تحقق و گسترش آن در جامعه رابطه مستقیمی با نحوه برنامه ریزی و اجرای برنامه های هیئات و متولیان امر در خصوص اهداف بنیادین ایام محرم برای جامعه امروزی در پی خواهد داشت و نتیجه داشتن چنین زمینه فکری باعث نچربیدن ظاهر مراسمات مذهبی به محتوا و رسالت های واقعی این فرهنگ عظیم اسلامی خواهد شد. عضو شورای مرکزی سازمان دانشجویان کشور، یکی از اهداف اصلی شبیخون فرهنگی از سوی دشمنان را تلاش در جهت تحریف اصل و محتوای فرهنگ ها و سنت های دینی و اسلامی عنوان کرد و افزود: ترویج و توسعه افکار قرآنی و عاشورایی در جامعه و صیانت از آن نیازمند جهاد علمی در موضوع است. وی با تاکید بر زدودن منابع غیر معتبر و غیر اصیل در همه بخش های برنامه ها و مراسمات دینی را ضروری ذکر کرد و افزود: بعنوان مثال در متن مداحی ایام محرم و یا حتی مولود خوانی مراسمات باید از افراط و تفریط و پرداختن به شکل موضوع بطوری که هدف را در اختیار ابزار قرار دهیم پرهیز نماییم و از ابزار هنر به شکلی اصولی و منطقی و اثرگذار در خدمت اهداف برنامه های قرآنی و دینی مدد جوییم.

رستم زاده، گفت:هزينه وزمان براي تحقیق نیاز سنجی و آسیب شناسی وتعريف وتدوين برنامه هاي قرآني وديني بايد چندین برابر اجرا و اتمام برنامه های فرهنگی قرآنی و دینی مد نظر قرارگرفته شود. معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي سبك مديريتي تعريف و تدوين و اجراي كليشه اي برنامه ها و مراسمات فرهنگي قرآني و ديني و مذهبي را به شكل سنتي از عوامل رخوت اثر گذاري برنامه ها و آفتهاي جدي اين حوزه ذكر كرد وخاطرنشان ساخت :استفاده از متدهاي تبليغي و ترويجي به روز بايد منطبق با آخرين تكنولوژي ويافته هاي علمي بوده و متوليان مرتبط با اين امر در تمامي بخشها و سطوح در آموزشهاي تخصصي متنوع شركت نمايند چراكه اين موضوع يكي از مسايل اصلي فرهنگ ساز براي جامعه وزير ساخت و بنيه فكري وارزشي جامعه و مردم كه حاكم بر انواع ارتباطات و رفتار مردم است مي باشد و تاثير گذار بر نسل آتي وآينده جامعه و در مجموع موضوعي حياتي در چشم انداز و رقم خوردن سرنوشت جامعه است. این مسئول با بیان اینکه استخراج آسیب ها به شکلی تخصصی و علمی و نه در حد عمومي و متعارف کارشناسی بسیار ضروری است ادامه داد: آموزش متولیان در بخش های مختلف موضوع بسیار مهم است که ارزیابی خروجی ها و میزان تحقق اهداف پیش بینی شده براساس برنامه ها پس از اتمام این ایام باید با حضور صاحبنظران دینی و علمی در فضایی علمی و تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي گفت : تبيين فرهنگ نهضت حسيني و آموزه هاي آن نبايد معطوف به ايام محرم وصفر باشد بلكه بايد افكار ومنش و جهاد آن امام به شكلي فضا سازي و فرهنگ سازي و برنامه ريزي شود كه در كل سال و ساعات روز زمينه براي تفكر وبهرهمندي و استفاده عملي از بركت تشعشع اين واقعه فرهنگ ساز وپر معني كه آكنده از الگوهاي فكري و اخلاقي است منتهي شود .

عضو شورای مرکزی سازمان دانشجویان کشور، در ادامه خاطر نشان کرد: خرافه و انحراف در تمامی موضوعات قابل تصور در بخش هایی از موضوع که از اصالت وجوهره كمرنگتري برخوردار باشد نمود و ظهور بیشتری پیدا می کند و تغییر آن ها سهل و الوصولتر است که این امر به خاطر ماهیت ظاهر، شکل و حواشی موضوع که دستخوش تغییرات بسیاری می تواند باشد بیشتر مورد تهدید واقع می شود چرا که اغلب این ظواهر و حواشی زاییده افکار ذهن بشر به اقتضای زمان در هر پروسه زمانی قابلیت تغییر پیدا می کند بنابراین اصل موضوعات که از تغییر به دور هستند باید هدف اصلی برنامه ریزی های متولیان امر باشد و قالب و ظاهر موضوع نیز به مرکزیت اصل رسالت های این ایام با تطابقی منطقی و اصولی وبر اساس اقتضاعات در حد اصولي و اسنادي علمي وعقلي تعریف و تدوین شود و در همه حال محتوا و ماهیت اصيل موضوع نمودی فراتر و متعالی تر از ظاهر و حواشی و قالب برنامه فرهنگي و مراسمات ديني داشته باشند. معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربايجانغربي ، مد نظر داشتن تقویت فرهنگ عاشورایی و تدبر و تامل محتوایی و نگرش و بصیرت دینی و قرانی را از سوی برنامه ریزان و متولیان مراسمات مذهبی در همه جهات مهم و دارای اهمیت ارزیابی کرد.ح/الف

١٤:١٠ ٢٧/١٠/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد