اخلاق فناوری اطلاعات بنیانهای ارزشی انسان را در فناوری مورد تأکید قرار می دهد
دبیر شورای عالی اطلاع رسانی در نشست تخصصی همایش "زنان و اینترنت در هزاره سوم" ضمن بررسی نقش اخلاق در فناوری اطلاعات اظهار داشت: هدف از این بحث پاسخگویی به سئوالاتی است که مربوط به بنیانهای ارزشی افعال و مسئولیتهای افراد در حوزه فناوری اطلاعات است.
به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر حمید شهریاری، دبیر شورای عالی اطلاع رسانی با حضور در سلسله نشست های تخصصی همایش "زنان و اینترنت در هزاره سوم" که دیروز در محل سالن کوثر صدا و سیما برگزار شد، موضوع نقش اخلاق در فناوری اطلاعات را مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی ابتدا با اشاره به تعریف اخلاق کاربردی بیان داشت: اخلاق لااقل در سه حوزه مباحث فرا اخلاق، اخلاق توصیفی و اخلاق هنجاری بحث می کند که مکاتب اخلاقی و اخلاق کاربردی دو زیر شاخه مربوط به اخلاق هنجاری هستند.
وی افزود: در دنیای معاصر به اخلاق کاربردی که یکی از زیر شاخه های الحاقی به رشته فلسفه اخلاق است و به ارزش های عملی رفتار انسانها در حوز های خاص مربوط می شود، بسیار اهمیت داده می شود. موضوعاتی مانند اخلاق پزشکی، اخلاق زیست محیطی، اخلاق روزنامه نگاری، اخلاق تجارت و همچنین اخلاق فناوری اطلاعات در ذیل رشته علمی اخلاق کاربردی قرار می گیرد.
دکتر شهریاری با اشاره به این نکته که اخلاق فناوری اطلاعات موضوعی میان رشته ای است، گفت: بحث درباره این رشته نیازمند آشنایی و تخصص در دو حوزه اخلاق و حوزه فناوری اطلاعات است، این بحث به مسائلی میپردازد که کاربرد و گسترش فناوری اطلاعات موجب آن شده است.
دکتر شهریاری گفت: در کشورمان از عمر وب حدود 15 سال می گذرد و با ارتباطات جدیدی که در تاریخ دیانت اسلام سابقه ندارد، بدست آمده است، ما می توانیم حرکت هایی را انجام دهیم که در طول قرون گذشته امکان آن فراهم نبوده ، در حالی که اطلاعات فرهنگ غرب حدود یک قرن و نیم است که گوش مردم دنیا را پر کرده است.
دبیر شورای عالی اطلاع رسانی خاطر نشان کرد: هدف از این بحث آنست که به سئوالاتی پاسخ دهیم که مربوط به بنیانهای ارزشی افعال و مسوولیت های افراد در حوزه فناوری اطلاعات است. علاوه بر آن میتوان از سیاستهای دولتی در قبال زیربناهای اخلاقی حوزه فناوری اطلاعات نیز بحث کرد.
وی افزود: برای نمونه در پاسخ به این سئوال که آیا هویت مجازی امر خوبی است، باید گفت این هویت در دیانت اسلام بد شمرده نشده است، حال ممکن است از قالب فیزیکال به الکترونیکی تبدیل شود. با چنین تبدیلی مباحث جدیدی بوجود می آید که هر کدام قابل بررسی است.
دکتر شهریاری اظهار داشت: مباحث مربوط به اخلاق فناوری اطلاعات متعدد است. برخی از آنها شامل رعایت حریم خصوصی،حقوق معنوی داده های الکترونیکی، آزادی جریان اطلاعات الکترونیکی و محدودیت های خاص مربوط به آن، دسترسی مجاز و غیر مجاز به اطلاعات و حفاظت اطلاعات الکترونیکی است.
وی در پایان بحث خود گفت: یکی دیگر از محورهای بحث در اخلاق فناوری اطلاعات تعریف هویت مجازی و جعل هویت مجازی و حسن و قبح آن و نهایتا بحث از حک اخلاقی ایذا و مزاحمت الکترونیکی است.
١٦:٠٤ ٠٥/٠٧/١٣٨٥