١٧:٠٢ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
براساس آخرين نتايج كاوش‌ها،
بخش شرقي گوهرتپه در دوره‌ي برنز و عصرآهن يك مركز صنعتي بوده است

سرپرست هيات كاوش گوهرتپه گفت: نتايج به‌دست آمده نشان مي‌دهند كه بخش شرقي گوهرتپه در دوره‌ي برنز و عصرآهن به‌عنوان مركزي صنعتي انتخاب شده بود.
علي ماهفروزي در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: در يكي از پشته‌هايي كه در بخش شرقي قرار دارد و با عبور از تدفين‌هاي مختلف عصرآهن كه در لايه‌هاي فرهنگي قرار گرفته‌اند، به مركزي رسيديم كه انباشت‌هاي مختلفي دارد.
وي ادامه داد: در ابتدا تصور شد، اين انباشت‌ها فقط به كوره‌ي سفال تعلق دارند؛ ولي با به‌دست آمدن سرباره‌ها و سنگ‌هاي بزرگي كه از معدن سنگ مادر جدا مي‌شوند و همچنين نوع معماري كه مشابه آن، در اريسمان هم وجود دارد، به نظر مي‌رسد، اگر اين وضعيت ادامه پيدا كند، به يك مركز بزرگ صنعتي خواهيم رسيد.
او با بيان اين‌كه تاكنون حدود شش مترمربع از اين فضاي صنعتي به‌دست آمده است، افزود: علاوه بر مركز صنعتي ذوب فلز و ساخت آن در همين بخش، مركز پخت سفال و چند كوره‌ي پخت سفال را نيز به‌دست آورديم كه يكي از اين كوره‌ها را بازسازي كرديم و توانستيم سفال بسازيم و در اين كوره بپزيم.
ماهفروزي توضيح داد: در بخشي از محوطه، وجود سنگ‌هاي مادر و ضايعات و تيغه‌هاي فراوان در يك محدوده با مقياس كوچك و تعداد بسيار زياد، اين احتمال را به‌وجود آورد كه علاوه بر انجام كارهاي ديگر، صنايع دستي هم به‌طور كاملا تخصصي انجام مي‌شده است. همچنين سنگ‌هاي فلاخن گلي متعددي در اين مقياس به‌دست آمده كه در لايه‌هاي بالاتر پيدا شده‌اند و احتمال دارد، از توليدات خانگي باشند. البته اشياي ديگري مانند دوك‌هاي نخ‌ريسي نيز در اين بخش زياد به‌دست آمده‌اند.
به گفته‌ي اين باستان‌شناس با توجه به گمانه‌زني‌هايي كه در اطرف محوطه انجام شده است، به نظر مي‌رسد كه اين محوطه‌ در دوره‌ي برنز مياني به حداكثر رشد خود و به يك دوره‌ي شهرنشيني رسيده است كه با محوطه‌هايي مانند آلتين و آنو در تركمنستان هم‌زمان است. همچنين فرهنگ اين محوطه، تقريبا شبيه فرهنگ‌هاي حصار و تورنگ و بخشي از فرهنگ ياريم در ايران است.
وي اضافه كرد: گويا متروك شدن اوليه‌ي اين محوطه به‌دليل شرايط آب و هواي بوده باشد؛ چراكه هم‌زمان محوطه‌هايي در جنوب شرق، شمال‌غرب و تركمنستان متروك شده‌اند.
گوهرتپه در شمال غرب شهر رستم‌كلار از توابع شهرستان بهشهر در شرق استان مازندران قرار گرفته و اين محوطه‌ي 50 هكتاري، احتمالا در دوره‌ي برنز به اين وسعت رسيده است. كاوش گوهرتپه از اوايل شهريورماه آغاز شد و آخر مهرماه به‌پايان مي‌رسد.

١١:٣٥ ٠٩/٠٧/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد