٢١:١٦ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
عضو هيات علمي دانشگاه شاهد:
نانو به دليل قدرت مانور بالا تمام رششته‌هاي علمي را در بر مي‌گيرد

به عقيده يك استاد و پژوهشگر نانو فن‌آوري، علم نانو به دليل اهميت و قدرت مانور بالا، تمام رشته‌ها و سطوح علمي را تحت تاثير قرار خواهد داد.
به گزارش خبرنگار «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر علي اعظم خسروي كه در زمينه نانوفن‌آوري سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: كلمه نانو يك كلمه يوناني به معناي كوتوله يا ريز است كه محدوه عددي 10 به توان 9- متر را شامل مي‌شود و براي اولين بار در سال 1959 توسط يك فيزيكدان آمريكايي به نام فاينمن در يك كنفرانس سالانه فيزيك مطرح شد و علم نانو علمي است كه مي‌توان از بين رشته‌يي بودن به عنوان يكي از ويژگي‌هاي مهم اين علم ياد كرد كه در همه رشته‌ها چه شيمي، چه زيست‌شناسي، چه رياضي، چه كشاورزي و محيط زيست و مهندسي و پزشكي كاربرد دارد.
وي در اين جلسه، به بررسي چيستي اين علم، چرايي به وجود آمدن و استفاده از آن و چگونگي آن و چالش‌هاي فراسوي اين علم پرداخت و افزود: اگر شما بتوانيد به محدوده زير ساختارها و ساختارهاي بسيار كوچك وارد شويد آن موقع مي‌توانيد اين قدرت و اين توانمندي را پيدا كنيد كه ذراتي داشته باشيد كه خصوصيات اين ذرات مانند خصوصيات حالت حجيمشان نباشد.
دكتر خسروي ادامه داد: در اين علم يك مساله با عنوان اثر اندازه كوانتومي مطرح است كه اثري است در فيزيك و به اين معناست كه در اين محدوده مي‌خواهيم اثري داشته باشيم كه به حوزه كوانتومي ذرات و اندازه ذرات برگردد و اين مساله كه خواص ماده تابع اندازه مي‌شوند.
وي كه روز پنج‌شنبه در نشستي به همت مركز مطالعات و بررسي‌هاي استراتژيك اتحاديه انجمن‌هاي اسلامي دانشجويان مستقل دانشگاه‌ها سخن مي‌گفت، با اشاره به اولين كنفرانس فاينمن اظهار داشت: فاينمن گفت كه اگر ما بتوانيم به سمت ريزساختارها برويم مي‌توانيم ذراتي داشته باشيم كه به واسطه آنها قدرت مانور داشته باشيم و خواص متفاوتي را از آنها ببينيم، حالا اين مواد چه عنصر باشند و چه تركيب در درجه اول خواص آنها با خصوصيات حالت حجيمشان متفاوت و البته مطلوبتر است و در درجه بعد مي‌توانيد ذراتي داشته باشيد كه سايز آنها و خواصشان را خودتان معتدل كنيد چرا كه خواص تابع اندازه‌اند.
دكتر خسروي در ادامه سخنراني خود به ذكر مثال‌هايي پرداخت و گفت: شش مسي بهترين رسانايي و خصوصيات خاص از قبيل رسانايي ويژه، وزن مخصوص و نقطه ذوب خاص خود را دارد. حال اگر اين شمش را تبخير كنيد و پودر مس با ذرات 50 نانومتري به دست آوريد مي‌بينيد كه خصوصيات آن با ويژگي‌هاي حالت حجيم بسيار متفاوت است.
وي با اشاره به مثالي ديگر، تصريح كرد: خاك رس در طبيعت به وفور يافت مي‌شود و يك ويژگي خاص دارد و آن اين است كه به خودي خود در طبيعت به صورت نانو ذره است. ژاپني ها از اين خاصيت نانويي خاك رس استفاده كرده و در صنعت لاستيكهايي را ساخته‌اند كه مقاومت آنها حداقل تا سه برابر لاستيك‌هاي معمولي افزايش يافته و مكانيزم آن به اين صورت است كه ذرات رس به علت خاصيت نانويي و ريز بودن هنگام شكسته شدن پليمرهاي پلاستيكي لاستيك جايگزين اين نقاط مي‌شوند و مانند جوش عمل مي‌كنند و باعث استحكام لاستيك مي‌شوند.
به گزارش ايسنا، عضو موسس انجمن نانو فناوري ايران به مثالي ديگر در صنعت داروسازي پرداخت و گفت: در گذشته از گل سرشور براي شستن بدن و موي سر استفاده مي‌شده است كه امروزه با پيشرفت صنعت نانو به اين مطلب رسيده‌اند كه اين گل توسط خاك رس ساخته مي‌شود و باز هم به علت خاصيت نانويي به سرعت و شدت سر را تميز مي‌كند. در حال حاضر يكي از پروژه‌هاي تحقيقي اين است كه اين گل را به شامپوها تزريق كنند تا قدرت پاك كنندگي شامپو را چندين برابر بيشتر كنند.
دكتر خسروي همچنين به پوشش بدن سوسك اشاره كرد و بيان داشت: ويژگي فوق العاده سوسك اين است كه غشاء پوست آن نانو ذره است و اين ويژگي باعث خود تميزكنندگي (خودشويي) بدن سوسك مي‌شود و پژوهشگران سعي دارند با توجه به اين مطلب اجسام خود تميز كن مثل شيشه‌ها را توصيه كنند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه در ادامه به دو روش توليد فيزيكي و شيميايي نانوذرات اشاره كرد و گفت: در روش فيزيكي كه اصطلاحا روش بزرگ به كوچك نيز ناميده مي‌شود از محفظه‌هاي خلاء بسيار بالا استفاده مي‌شود كه به وسيله آن طي فرايندهاي دقيق اين ذرات بخار مي‌شوند و بعد از كنترل بخار آنها، نانو ذرات دلخواه به دست مي‌آيد كه البته اين روش بسيار دقيق و گران و مستلزم وسايلي پيچيده است كه محافظت از آنها نيز بسيار گران است، ولي روش شيميايي كه روش كوچك به بزرگ نيز ناميده مي‌شود، ارزان، ساده و قابل دسترسي است و اغلب پژوهشگران در ايران از اين روش استفاده مي‌كنند.
دكتر خسروي در پايان به چالشهاي فرا روي اين علم اشاره كرد و بيان داشت: در حال حاضر دغدغه‌ تمامي پژوهشگران نانو اين است كه ذراتي داشته باشند كه توزيع ذرات آنها يكسان باشند.

١٥:٠٥ ١٤/٠٧/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد