٢٢:٥٦ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
معاون پژوهشي دانشگاه:
پارك فن‌آوري مي‌تواند معادل يك دانشگاه در استان موثر باشد

معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز عنوان كرد: از جمله محورهاي پژوهشي مدنظر در سال جديد، اجراي برنامه گرنت( پژوهانه) در بين اعضاي هيات علمي است.
دكتر حسن مروتي در گفت‌وگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، با بيان اين كه در گذشته افراد پس از نوشتن طرح پروپوزال تحقيقاتي، بودجه را پيشنهاد مي‌كردند كه طي مراحل مختلف به تصويب مي‌رسيد، اظهار داشت: در طرح پژوهانه محقق مي‌تواند مبلغي را كه در اختيارش قرار مي‌گيرد در امور مختلف پژوهشي همچون حق عضويت در انجمن‌هاي علمي، حق عضويت در وب سايت‌هاي تخصصي، حتي برخي هزينه‌هاي مربوط به شركت دانشجويانشان در مقاطع كارشناسي ارشد و در همايش‌هاي علمي داخل و يا خارج كشور، خريد تجهيزات آزمايشگاهي، كتب و مجلات، مواد آزمايشگاهي وسايل نرم افزاري و سخت‌افزاري صرف كند و مقداري را هم مي‌توانند به صورت حق‌الزحمه در اختيار افرادي كه با آنان همكاري مي‌كنند، قرار دهند.
وي افزود: علي‌رغم روال معمول در سال‌هاي گذشته، امسال كار راحت‌تر شده و تنها با بستن قراردادي با اعضاي هيات علمي، با توجه به امتيازهايي كه در گذشته كسب كرده‌اند، مقاديري هزينه با هدف اقدام در پژوهش در اختيار آن‌ها قرار داده شود.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز هدف از اين طرح را اعتماد بيشتر به محققان دانست و اظهار داشت: با استفاده از اين طرح دغدغه محققان بيشتر بر روي كارهاي پژوهشي خود متمركز و از قيد و بند قوانين دست و پاگير اداري و مالي رها مي‌شوند.
مروتي گفت: مبالغي كه پس از بستن قراردادي بين اعضاي هيئت علمي و معاونت پژوهشي در اختيار آنها قرار داده مي‌شود، به ميزان پژوهش‌هاي انجام داده در سال‌هاي گذشته بستگي دارد.
وي تصريح كرد: امسال معيار ما براي اجراي پژوهانه، امتيازهايي است كه اعضاي هيات علمي طي سه سال گذشته از كارهاي پژوهشي خود كسب كرده‌اند؛ اختراعات، مقالات چاپ شده در مجلات علمي پژوهشي، مقالات ارائه داده شده در سمينارهاي علمي، طرح‌هاي تحقيقاتي،كتب و ... از آيتم‌هاي در نظر گرفته شده از سوي ما براي دادن امتياز هستند.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز توضيح داد: به هر كدام از اين آيتم‌ها امتيازي داده مي‌شود و بسته به مجموع امتيازها، مبالغ متفاوتي در اختيار اعضا قرار داده مي‌شود؛ البته براي تمام افراد يك هزينه پايه در نظر گرفته شده است كه جدا از امتياز داشتن در اختيار همه اعضاي هئيت علمي قرار داده مي‌شود.
مروتي هدف از اين كار را عمومي‌تر كردن و رواج پژوهش در بين همه اعضا هيات علمي عنوان و تصريح كرد: ما هم اكنون 463 عضو هيات علمي داريم كه از اين ميان حدود 100 نفر علاوه بر كار آموزشي و تدريسي، كارهاي تحقيقاتي هم انجام مي‌دهند و ساير افراد بيشتر به كارهاي آموزشي و تدريس مي‌پرداختند. با اين طرح ما همه اعضاي هيئت علمي را به پژوهش دعوت كرده‌ايم.
وي گفت: پس از ارائه فعاليت‌هاي پژوهشي اعضاي هيئت علمي به بانك اطلاعاتي و محاسبه امتيازها، يك پايه 500 هزار توماني براي همه در نظر گرفته شده است و به نسبت امتياز‌هاي افراد هم به مبلغ هر كدام افزوده شد. سقف بالاي مبالغ هم اكنون چيزي بالغ بر چهار ميليون تومان است. در پايان سال افراد گزارشي از نحوه هزينه خود در هر كدام از آيتم‌ها را ارائه خواهند داد.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز با اشاره به اين كه منبع پرداخت مبالغ پژوهانه، بودجه‌هاي پژوهشي دانشگاه است به ايسنا گفت: اميدواريم كه بتوانيم منابع ديگري را هم در سال‌هاي آتي به دست آوريم و ميزان مبلغي كه به هر امتياز تعلق مي‌گيرد را افزايش دهيم.
وي دانشگاه شهيد چمران اهواز را جزو معدود دانشگاه‌هاي مجري اين طرح در كشور دانست و گفت: « كار كارشناسي زيادي از سال گذشته تا كنون بر روي اين طرح از سوي افرد و تخصص‌هاي مختلف انجام شده است. با الگوگيري از بعضي دانشگاه‌ها، آئين‌نامه‌اي را تنظيم كرديم كه درصدد اجراي آن نيز هستيم.»
مروتي اظهار داشت: برنامه داريم تا از پايان‌نامه‌هاي دانشجويي كارشناسي ارشد و دكتري تخصصي نيز با كمك پژوهانه و بودجه‌هايي كه از استانداري و ارگان‌هاي ديگر در تلاش دريافت آن هستيم؛ حمايت بيشتري كنيم.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز تصريح كرد: امسال در هفته آخر آذرماه، برنامه‌هاي هفته پژوهش را خواهيم داشت. برنامه‌ريزي و كارهاي اجرايي براي اين هفته از مردادماه آغاز شده است. در اين هفته علاوه بر تقدير از محققين برتر، قصد داريم از ارگان‌هايي كه بيرون دانشگاه هستند، براي برگزاري اين هفته و ارائه طرح‌هاي تحقيقاتي خود دعوت كنيم.
وي اظهار داشت: در واقع‌ بايد كم‌كم به اين سمت پيش رويم كه تحقيق را با نيازهاي جامعه هماهنگ كنيم و به همين دليل قصد داريم كه دفتر ارتباط با صنعت را گسترش بيشتري دهيم؛ وظيفه اين دفتر برقرار كردن ارتباط هر چه بيشتر دانشگاه و صنعت است كه مسير اصلي تحقيقات هم همين است.
مروتي افزود: در گذشته دانشگاهيان به تنهايي تحقيق مي‌كردند و فعاليت‌هايشان چندان مبتني بر نيازهاي صنعتي نبود، اما اكنون ما اين روند را كه پژوهش در راستاي نيازهاي جامعه باشد را پيش گرفته‌ايم. مقاله و كار تحقيقاتي كه به درد نيازهاي جامعه و صنعت نخورد عملا هدر رفتن پژوهش است كه البته اين خود همكاري تنگاتنگ صنعت را هم طلب مي‌كند.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز گفت: معمولا شركت‌هاي مختلف، قسمتي از بودجه‌ خود را به تحقيقات اختصاص مي‌دهند اما اين بودجه عملا در اختيار تحقيقات واقعي قرار نمي گيرد. دفتر ارتباط با صنعت به عنوان يكي از فعال‌ترين قسمت‌ها پيگير اين وظيفه است.
مروتي تصريح كرد: مفهوم واقعي گرنت در خارج كشور به اين صورت است كه صنعت و كشور‌هاي مختلف معضلات خود را به دانشگاه‌ها اعلام مي‌كنند و محققان دانشگاهي به صورت گرنت در جهت حل آن تحقيق و فعاليت مي‌كنند و ما در حال حاضر از بودجه‌ پژوهشي خود به اعضاي هيات علمي گرنت مي‌دهيم در حالي كه در آ‌ينده اين مساله بايد به سمت صنعت و جامعه پيش رود.
وي با اشاره به اينكه همچنين در صدد گسترش مركز رشد فن‌آوري خوزستان هستيم، افزود: مراكز رشد، محل‌هايي هستند كه افراد مي‌توانند ايده‌هاي خود را كه مي‌تواند مبناي كار تحقيقاتي قرار بگيرد، به آنجا ارائه دهند. اين ايده‌ها به صورت پروپوزال‌هايي تهيه مي‌شود و توسط شوراي رشد فن‌آوري مورد بررسي اوليه قرار مي‌گيرد. سپس براي بررسي كارشناسي به داوري فرستاده و توسط متخصصان مربوطه ارزيابي مي‌شوند. در صورت پذيرفته شدن طرح‌ها، مراكز رشد با آن‌ها وارد قرارداد مي‌شوند.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز گفت: اين مرحله است كه به عنوان پيش رشد مي‌تواند تا 9 ماه به طول انجامد. حدود پنج ميليون تومان براي پياده كردن ايده به افراد وام داده مي‌شود. سپس فرد از ايده خود دفاع و در صورت پذيرفته شدن تا 30 ميليون تومان به آنها وام مي‌دهيم كه بتواند آن را به جامعه ارائه دهد.
مروتي توضيح داد: مركز رشد فن‌آوري خوزستان، مركزي چند كاره و داراي فعاليت در رشته‌هاي مختلف است. برنامه آينده ما تخصصي كردن مراكز رشد و افزايش تعداد آنها است كه اميدواريم با عملي شدن اين اقدام بتوانيم شاهد تاسيس نخستين پارك فن‌آوري در استان خوزستان باشيم. پارك فن‌آوري مي‌تواند معادل يك دانشگاه در استان كار كرده و گروه‌هاي مختلفي از افراد داراي ايده را مي‌تواند دربر گيرد.
وي در ادامه در خصوص فعاليت آزمايشگاه مركزي دانشگاه شهيد چمران اهواز تصريح كرد: خوشبختانه در گذشته با تلاش مسئولان چندين دستگاه مهم و اساسي منجمله ميكروسكوپ‌هاي الكتروني اسكنيگ و ترنسميشن كه دستگاه‌هاي فوق‌العاده گران‌ قيمتي هستند و دستگاه‌هاي فعال آنها در كشور شايد از انگشتان دست كمتر است و در تمامي رشته‌ها كاربرد دارند براي اين مركز تهيه شد.
مروتي با بيان ضرورت وجود آزمايشگاه مركزي كه بتوان دستگاه‌هاي مهم و گران قيمتي كه امكان تهيه آنها براي ساير قسمت‌ها وجود ندارد را در يك جا متمركز كرده و از آنها استفاده بهينه بشود؛ عنوان كرد: در سال‌هاي گذشته به صورت موازي‌كاري در بخش‌ها و آزمايشگاه‌هاي مختلف دستگاه‌هايي خريداري مي‌شد. با هدايت كردن اين امر مي‌توان دستگاه‌هاي مفيدتري خريداري و كاربردهاي بهينه‌اي را از آن‌ها داشته باشيم. چه بسا كه ممكن است دستگاه‌هايي وجود داشته باشد كه مورد استفاده آن كم است؛ با تمركز در يك جا همه خواهند توانست از آن‌ها به صورت مفيد استفاده كنند.
مروتي توضيح داد: طرحي داريم كه در آن از همه گروه‌ها مي‌خواهيم كه دستگاه‌هايي را كه كاربرد عمومي دارند در اختيار آزمايشگاه مركزي قرار دهند كه بتوان در همه زمينه‌ها آن‌ها را به خدمت گرفت. در نظر داريم با بودجه‌هاي استاني كه در اختيارمان است دستگاه‌هاي جديد و مفيد ديگري را هم خريداري كنيم و به مجموعه كارهاي پژوهشي غناي بيشتري دهيم.
وي با بيان اينكه در صدد گسترش و تامين وسايل آزمايشگاه‌هاي مختلف هستيم، تصريح كرد: بسياري از مشكلات در تحقيق به معضلات فرهنگي باز مي‌گردد. اكنون ما در صدد هستيم كه به سمت همگاني‌تر كردن پژوهش و عميق‌تر كردن فرهنگ تحقيق و رونق آن و كارهاي گروهي پيش رويم. بايد اين فرهنگ كه تخصص‌هاي مختلف مي‌توانند با هم كاركنند و يك كار مشترك و مفيد را به اتفاق هم ارائه دهند، در ميان ما به وجود آيد.
معاون پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز با بيان اينكه به كار فرهنگي در مقوله‌هاي ارتباط و صنعت با پژوهشگران اعتقاد دارد عنوان كرد: تكنولوژي‌هاي جديدي كه به وجود مي‌آيد و گسترش روز به روز آن‌ها، لزوم اين ارتباط را بيش‌تر مي كند. قافله‌ علم به سرعت در مسير خود پيش مي‌رود و صنايع اگر مي‌خواهند پيشرفت كنند بايد فاصله صنعت و تحقيق را كمتر و بودجه‌هاي تحقيقاتشان را در مسير اصلي خود خرج كنند.

١١:٠٦ ١٦/٠٧/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد