به همت پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف
طرح بهبود مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال اجرا ميشود
رييس پژوهشكده مخابرات نظري دانشگاه صنعتي شريف گفت: پروژه بهبود مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال با كاربردهاي وسيع رايانهيي تا مخابراتي توسط گروه مولتيمدياي پژوهشكده مخابرات نظري و با بودجه مركز صنايع نوين در حال انجام است.
دكتر فرخ مروستي در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: بيش از يك سال از راهاندازي پژوهشكده مخابرات نظري كه با هدف انجام تحقيقات در بالاترين سطح دانش جهاني و همچنين بهكارگيري نيروي عظيم داخلي به خصوص دانشجويان نخبه دانشكده برق دانشگاه صنعتي شريف و ساير دانشگاهها راهاندازي شده است، ميگذرد.
وي خاطرنشان كرد: فعاليتهاي بنيادي كه اساس كار پژوهشكده را به خود اختصاص ميدهد در زمينههاي مختلف مخابراتي از پردازش سيگنال مولتي مديا در نمونهبرداري غير يكنواخت از سيگنالهاي صوت، تصوير و ويديو گرفته تا جداسازي سيگنالهاي منابع كور متمركز است؛ در بخش تئوري اطلاعات و شبكهي امن در زمينههاي مباني ظرفيت كانال شبكه كار ميشود؛ همچنين تحقيقاتي بنيادي در زمينه تئوري ترافيك شبكه و مدلاسيون و كدهاي كانال و كاربردهاي آن در سيگنالهاي پهن باند در گروههاي مختلف پژوهشكده مخابرات نظري در حال انجام است.
رييس پژوهشكده مخابرات نظري دانشگاه صنعتي شريف اضافه كرد: پژوهشكده مخابرات نظري، دو پروژه مهم در دست اجرا دارد كه ازسوي مركز صنايع نوين وزارت صنايع و معادن حمايت ميشود؛ پروژهي دسترسي منازل به فيبر نوري و ديگري پروژهي بهبود مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال (A/D) با كاربردهاي وسيع رايانهيي تا مخابراتي است كه توسط گروه مولتي مدياي پژوهشكدهي مخابرات نظري در حال انجام است.
دكتر مروستي افزود: در پروژهي مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال 40 تا 50 DB روش قبل را بهبود بخشيديم و براي توليد نمونه صنعتي با پژوهشكدهي اروميه قرارداد بستهايم.
به گفته وي مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال كه كاربردهاي وسيعي دارند تاكنون بر پايه روش سيگما دلتا ساخته شده، اما از معايب اين دسته مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال پيچيدگي يك فيلتر لوپس در آنهاست كه در اين پروژه ايدهاي مطرح شده كه بر پايه الگوريتم تكرار قرار دارد و اين ايده طي يك سري فعاليتهاي بنيادي در 10 سال گذشته مطرح شد كه در مبدلهاي آنالوگ به ديجيتال از نوع سيگما دلتا كاربرد وسيعي خواهد داشت و توسط اين ايده روش را بهينه كرده و پيچيدگيهاي آن را كاهش و قابليت سختافزاري آن را افزايش داديم.
به گفته وي مراحل شبيهسازي انجام شده و تمام پيچيدگيها با روشهاي مناسب و مطلوب كه براي پيادهسازي در نظر بود كاهش داده شد؛ به گونهاي كه سيستم قابليت دارد به صورت قطعه سختافزاري بر FPGA پيادهسازي شود و از ويژگي مهم الگوريتم كه تكرار است براي افزايش كارآيي مستقيم و كاهش پيچيدگي در اين پروژه بهره برده شده است.
به گفته وي از ديگر فعاليتهايي كه در گروه مالتي مدياي پژوهشكده مخابرات نظري در سطح پاياننامه كارشناسي ارشد به انجام رسيده، پروژه نهاننگاري است.
نهاننگاري كاربرد وسيعي دارد كه از حقوق صاحب معنوي اثر حمايت ميكند؛ روشي كه در اين پروژه انجام شده تكنيكهاي مختلف بسته به نوع تصوير، صوتي يا text بودن اثر روشهاي مقاومي را اعمال ميكند تا در نهايت پنهان بودن آرم توليد كننده از كيفيت بصري مصرف كننده نكاهد، اما به دليل رعايت نكردن قوانين كپيرايت در كشور استقبال و حمايت چنداني از اين گونه طرحها به عمل نميآيد.
اين پروژه از طرف مركز تحقيقات مخابرات ايران مورد حمايت قرار گرفته شده است كه فاز صفر آن به پايان رسيده است و فاز بعدي براي برنامهي كدگذاري كه در نهايت به توليد محصول ميرسد در حال انجام است.
دكتر مروستي در ادامه اظهار داشت: يكي از از راههاي استفاده از ظرفيتها و توانمنديهاي دانشجويان را ايجاد پژوهشكدهاي متناسب با قابليت اين دانشجويان است، البته نبود بودجه تشكيلاتي و مديريتي براي جذب آنها از موانع ديگر استفاده بهينه نشدن از اين نيروها شده است.
وي با تاكيد بر اين كه تحقيقات بنيادي نيازمند حضور در محيط آكادميك است، گفت: از آن جا كه برنامهها در محيطهاي دولتي كه دستخوش تحولات مديريتي هستند تداوم پيدا نميكند، تحقيقات بنيادي بايد در فضايي دور از هياهوها و تغييرات و با بودجه كافي در محيطهاي دانشگاهي ايجاد شود.
١٠:٥١ ١٧/٠٧/١٣٨٥