براساس يافتههاي محققان پزشكي
كلريد كادميوم بر رشد و تكامل سيستم عصبي اثر منفي دارد
استادان علوم تشريح دانشگاههاي علوم پزشكي اروميه ايران و ياسوج در پژوهشي تاثير كلريد كادميوم را بر رشد و تكامل سيستم عصبي جنين موش سوري بررسي كردند.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مطالعه از 30 موش سوري ماده در گروه كنترل و دو گروه آزمايشي استفاده شده است. به گروههاي آزمايشي كلريد كادميوم محلول در آب مقطر به ترتيب با دوزهاي 3 و 5 ميلي گرم بر كيلوگرم به صورت داخل صفاقي در روز نهم بارداري تزريق شد. گروه كنترل فقط آب مقطر دريافت كردند.
در ادامه اين پژوهش، در روز پانزدهم حاملگي، موشها با اثر بيهوشي و بعد از خارج كردن جنينها، در فيكساتيوبوئن قرار داده شدند و بعد از مراحل پاساژ بافتي و تهيه قالبهاي پارافيني، از آنها برشهايي براي رنگ آميزي هماتوكسيلين ــ ائوزين آماده شد.
پس از بررسيهاي مورفومتريك تستهاي مختلف مغز و همچنين قد و وزن جنينها دادههاي خام به روش آماري آناليز واريانس يك طرفه و آزمون شيف مورد تجربه و تحليل قرار گرفتند.
يافتههاي اين پژوهش نشان دادند كه قد و وزن جنينها در هر دو گروه آزمايشي نسبت به گروه كنترل كاهش يافته بود، به طوري كه اين اختلاف از لحاظ آماري معني دار بود.
قطر بطن سوم مغزي و قنات مغزي در گروههاي آزمايشي نسبت به گروه كنترل افزايش معني دار نشان دادند علاوه بر آن ضخامت ديواره بطنهاي طرفي و چهارم مغزي در گروههاي آزمايشي نسبت به گروه كنترل كاهش معني داري را نشان دادند و به نظر ميرسد كه كلريد كادميوم ميتواند اثرات سوئي را بر موش و جنين و سيستم عصبي آن بر جاي گذارد، لذا بايد اقدامات كنترلي را به منظور كاهش مواجهه افراد به خصوص مادران باردار و همچنين كارگران را در محيطهاي كار مورد توجه قرار داد.
به گزارش ايسنا، كادميوم از آلايندههاي محيطي است كه به دليل غير قابل تجربه بودن تاثير زيادي بر محيط اطراف بر جاي ميگذارد. اين فلز سنگين و سمي به تنهايي، ناپايدار است و بيشتر به صورت نمكهاي كادميوم يافت ميشود و به راحتي جذب گياهان و جانوران شده و سبب آسيبهاي سلولي و بافتي ميشود.
كادميوم در صنايع رنگ سازي، روكش سازي، باتري سازي و ساخت مواد مقاوم كننده پلاستيكها استفاده ميشود.
تاثيرات سمي كادميوم بر ارگانيزمهاي بدن در حيوانات آزمايشگاهي طي مطالعات متعددي مورد بررسي قرار گرفته و گزارشهاي موجود در مورد آثار بيولوژيكي اين فلز بيانگر آن است كه كادميوم ميتواند در سطح گستردهاي محيط بيولوژيكي را تحت تاثير قرار دهد. در اين رابطه توجه به روند تكوين جنين از جايگاه ويژهاي برخوردار است.
١٥:٥١ ١٧/٠٧/١٣٨٥