٢٢:٠٨ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
ابتكاري جديد براي استفاده از انرژي‌هاي نو
نيروگاه‌هاي شناور و توليد برق از امواج دريا

نيروگاه شناور به عنوان راهكار جديدي براي توليد برق از انرژى امواج خروشان دريا مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سرمايه‌گذاران بزرگى مانند شركت آمريكايى جنرال الكتريك و شركت نروژى نورسك هيدرو يكى از مطرح‌ترين كنسرسيوم‌هاي‌ نفت و گاز اروپا، روى اين طرح سرمايه گذارى كرده‌اند. نخستين نيروگاه شناور، تابستان امسال در شرق اقيانوس آتلانتيک، نزديكى سواحل پرتقال نصب شده است.
خبرگزاري آلمان در گزارشي با بيان اين‌پرسش‌ كه تا چند وقت ديگر نفت و گاز و سوختهاى فسيلى در اختيار داريم و پس از تمام شدن انرژى فسيلى چه خواهيم كرد؟ تاكيد كرده‌است كه هر چند استفاده از انرژى هسته‌اى همچنان به عنوان يك گزينه مطرح است، اما در نهايت ذخيره اورانيوم هم تمام شدنى است.
پس از طرح موفق نيروگاه‌هاى بادى، دانشمندان اروپايى در نظر دارند انرژى امواج خروشان دريا را به برق تبديل كنند. چندى پيش 12 كشور اروپايى پيمانى به نام ”تبديل انرژي آب‌ها“ امضا كرده‌اند؛ در حال حاضر اين كشورها در اين زمينه تحقيق مى‌كنند.
طرح‌هاى متفاوتى براى عملى كردن اين ايده، يعنى استفاده از انرژى امواج دريا در دست بررسى است. در اين ميان طرح نيروگاه شناور كه به تازگى توسط شرکت اسکاتلندي "اوشن پاور" ارائه شده، توجه سرمايه‌گذاران بزرگ را به خود جلب كرده است.
نيروگاه شناور كه در مرحله آزمايشى موفق بوده است، نيروگاهى است كه نيروى امواج دريا را به انرژى برق تبديل مى‌كند و سرمايه‌گذاران بزرگى روى اين طرح سرمايه گذارى كرده‌اند.
ديويد ليندلاي ـ مهندس انگليسى و يكى از طراحان نيروگاه ـ پروژه را اين‌طور تعريف مى‌كند: چهار برگه کالباس را تصور کنيد که روي سطح آب شناورند، ببينيد وقتي موج به قسمت جلويي اين ورقه‌ها مى‌خورد‌، ورقه‌ها تا مى‌شوند و بالا مى‌روند.
البته ليندلاي سعي مى‌کند طرح را تا جايي که ممکن است ساده توضيح دهد. آنچه که او به ورقه‌هاي کالباس تشبيه مى‌کند، ميله‌هايى از جنس فولاد و به طول 30 متر هستند كه از وسط تا مى‌شوند. اين ميله‌ها درون سيلندرهاى مخصوصى قرار مى‌گيرند كه مثل واگن‌هاي قطار‌، چهارتايى به هم متصلند. امواج دريا ميله‌هاى فولادى را بالا و پايين مى‌كند. در اصل مثل اين است که پا را از زانو جمع و دوباره دراز كنيد و به اين ترتيب از اين بالا و پايين شدن مداوم، انرژي توليد مى‌شود.
ليندلاى ادامه مى‌دهد: لوله‌ها با امواج بالا و پايين مى‌شوند و اين حرکت مداوم پيستون‌هاي هيدروليکي سيلندرها را به كار مي‌اندازند؛ درست مثل اين‌که با صرف نفت، موتور هيدورليک را به حرکت در آورده و برق توليد كنيد.
ظرفيت توليد نيروگاه در حال حاضر حدود 2 مگاوات است. اين پروژه در ابعاد بسيار کوچک آغاز شده است، اما در آينده نزديك گسترش پيدا خواهد کرد. در مرحله بعد ميله‌هاي فودلادي چهار تايي درون سيلندر‌ها تبديل به جفت‌هاي دوازده تايي خواهند شد و مرحله تكميلى سيلندرهاي صد و 10 تايي خواهند بود که انرژي مورد نياز حدود 15 هزار خانواده را تأمين مى‌کنند.
بهره‌بردارى از اين نيروگاه كه در پنج كيلومترى ساحل پرتقال در اقيانوس نصب شده، اواخر پاييز امسال آغاز مى‌شود و برق توليدى به ساحل ارسال خواهد ‌شد.
نصب اولين نيروگاه شناور در پرتقال اتفاقى نبوده است. دولت پرتقال از اين طرح حمايت مى‌كند و توليد انبوه انرژى با صرف هزينه اندک هدفى است كه دولت پرتقال دنبال مى‌كند.
ورونيکا لا رگينا ـ يکي از کارکنان مرکز تحقيقاتي ”انرژي امواج“ در ليسبون پايتخت پرتقال ـ مى‌گويد: حداكثر تا پنج سال آينده در پرتقال پنج نيروگاه ساخته خواهد شد. پس از بررسي خطرات زيست محيطي اين نوع نيروگا‌ه‌ها، مکان‌هاي مناسب نصب آنها مشخص خواهد شد.
البته غير از سواحل پرتقال، مكان‌هاى مناسبى براى نصب اين نيروگاه‌ها وجود دارد، مثلأ سواحل اسپانيا، فرانسه، انگليس و يا جنوب آفريقا يا آمريکايي جنوبي.
در همين‌حال، مهندسان اين نيروگاه در حال بررسى سواحل آمريكا ـ بزرگ‌ترين مصرف‌كننده انرژي جهان ـ نيز هستند. بر اساس اين گزارش، محاسبه‌ها نشان مى‌دهند كه امواج طوفاني دريا مى‌توانند تا 300 گيگاوات برق توليد كنند.
ديويد ليندلاي پيشنهادات جديدي براي طرحش دريافت کرده است. وي مي‌گويد : شركت اسکاتلندي "اسکاتيش پاور" هم اعلام کرده است که از طرح ما حمايت مالي مى‌کند. البته در سال جاري ميلادي سفارش‌هاي ديگرى هم داريم و احتمال دارد بزودى براى پنج نيروگاه جديد قرارداد ببنديم.
روشن است كه نيروگا‌ه‌هاى شناور مانند نيروگاه هاي بادي به زودى جاى خود را باز خواهند كرد. آن‌طور كه ليندلاى معتقد است، اين طرح موفق‌تر از نيروگاه‌هاى بادى خواهد بود و آينده انرژي از آن نيروگاه‌هاي شناور خواهد بود.

١٠:٢٤ ١٩/٠٧/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد