دستگاه اندازهگيري آلودگي اشعه گاما در دانشگاه صنعتي اميركبير طراحي و ساخته شد
نوع جديدي از دستگاههاي اندازهگيري آلودگي اشعه گاما با امكانات متنوع به همت يك دانش آموخته كارشناسي ارشد پرتوپزشكي دانشكده فيزيك و انرژي هستهيي دانشگاه صنعتي اميركبير طراحي و ساخته شد.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اسماعيل براتي، مجري طرح هدف از ساخت اين دستگاه را نمايش ميزان آلودگي اشعه گاما عنوان كرد و گفت: با توجه به اين كه مسايل هستهيي از مسايل مهم و روز است كه تكنولوژي ساخت آن در اختيار كشورهاي خارجي است و به راحتي در اختيار كشورمان قرار نميگيرد، ساخت اين دستگاه با توجه به قيمت پايين آن ميتواند در شناسايي آلودگي محيطهاي با اشعه گاما تاثير بسزايي داشته باشد.
وي افزود: دستگاه دزيمتر كه براي اندازهگيري و نمايش ميزان آلودگي به كار ميرود با باتري قابل شارژ كار ميكند و قابل حمل و نقل بوده و با توجه به توان مصرفي پايين، قادر است ساعات كاري زيادي را به صورت پيوسته دزيمتري كند.
اين دانشآموخته دانشگاه صنعتي اميركبير افزود: بيشتر دستگاههاي دزيمتر موجود آلودگي را به صورت لحظهيي نمايش ميدهند ولي اين دستگاه قابليت ذخيره سازي ١٠ هزار و ٣٠٠ نمونه را دارد كه اطلاعات و آلودگيهاي روزهاي گذشته را نمايش ميدهد.
همچنين قادر است اين اطلاعات را به منظور آناليز از طريق پورت سريال روي كامپيوتر ارسال كند.
مجري طرح افزود: حسگر اشعه گاما براي اين كه دقيق كار كند به ٥٠٠ ولت تغذيه مستقيم نياز دارد كه اين دستگاه با ٨/٤ ولت يعني چهار عدد باتري ٢/١ ولت نياز دارد.
وي تصريح كرد: دستگاه فوق از ريز پردازنده، صفحه نمايشگر، منبع تغذيه، ولتاژ زياد، حسگر اشعه گاما، حافظه خارجي، واحد هشدار دهنده و صفحه كليد تشكيل شده است.
مهندس براتي گفت: از اين دستگاه در مراكز هستهيي، آزمايشگاهها، معادن هستهيي و تمامي محيطهايي كه در آن تابش اشعه گاما وجود دارد ميتوان استفاده كرد.
گفتني است، اين پروژه در دانشكده فيزيك و انرژي هستهيي دانشگاه صنعتي اميركبير به راهنمايي دكتر آفريده و با مشاوره مهندس سيد امير حسين فقهي انجام شده است.
١١:١٨ ٠٩/٠٨/١٣٨٥