به همت متخصصان صنايع شيميايي
نخستين واحد توليد «سولفوركربن» در كشور احداث ميشود
با راه اندازي نخستين واحد توليد «سولفور كربن» و «زانتاتها» در كشور طي چند ماه آينده ضمن تامين ماده اوليه مورد نياز 40 صنعت مهم از خروج سالانه چهار ميليون دلار ارز از كشور جلوگيري ميشود.
دكتر محمد حسين رفيعي، استاد شيمي دانشگاه و مشاور پروژه «سولفور كربن» با اعلام اين مطلب به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: «سولفور كربن» (CS2) يك ماده اوليه بسيار مهم در صنايع شيميايي است كه حدود 700 تركيب شيميايي مختلف از آن سنتز ميشوند.
از مهمترين كاربردهاي CS2 توليد سموم دفع آفات نباتي و حشره كشها، ساخت آلكيل زانتاتها (Xanthates) با قابليت استفاده در استخراج كانيهاي مختلف فلزي، توليد Viscose Rayon از سلولز در نساجي، ساخت تركيبات «سلوفان» مورد نياز صنايع بسته بندي، توليد داروهاي ضد انگل، ضد عفوني كردن زمينهاي كشاورزي، ميكروب زدايي دانههاي روغني و ساير محصولات زراعي، بازيابي فلزات سنگيني از فاضلاب، توليد شتابدهنده مورد نياز صنايع لاستيك سازي و ... است.
وي تصريح كرد: اولين تلاشها براي راه اندازي كارخانه توليد سولفور كربن و آلكيل زانتاتها در ايران حدود 25 سال پيش با اخذ موافقت اصول از وزارت صنايع و خريد بخشي از ماشين آلات و تجهيزات لازم از كشور سوئيس صورت گرفت، با اين حال به دليل برخي مشكلات اقتصادي ناشي از جنگ، راه اندازي اين كارخانه امكان پذير نشد و طرح، سالها راكد ماند تا اواخر سال گذشته كه به همت گروهي از فعالان بخش خصوصي طرح احداث واحد توليد سولفوركربن مجدد احياء شد و اميد مي رود طي چند ماه آينده احداث كارخانه سولفور كربن در ميمه اصفهان طلسم توليد اين ماده مادر شيميايي كه توليد حدود 700 تركيب شيميايي و بيش از 40 صنعت مهم كشور به آن وابسته هستند در ايران شكسته شود.
دكتر رفيعي ظرفيت توليد سالانه واحد سولفور كربن را كه بهار 86 به بهرهبرداري ميرسد سه هزار و 300 تن و ظرفيت واحد آلكيل زانتاتها كه را كه اواسط سال آينده راه اندازي ميشود، حدود دو هزار و 90 تن عنوان كرد و به ايسنا گفت: آلكيل زانتاتها، اقتصادي ترين و كاراترين محصول قابل توليد از سولفور كربن در كشور هستند كه در استخراج كاني هاي مختلف از جمله مس، روي، سرب و ... به كار ميروند. با توجه به توسعه صنايع استخراج و ذوب فلزات و اين كه تاكنون براي توليد زانتات ها اقدامي نشده است، شركتهاي وابسته به وزارت صنايع سالانه بيش از 5/2 هزار تن از اين تركيبات را وارد ميكنند كه به خروج حدود 5/2 ميليون دلار ارز از كشور منجر ميشود.
مشاور پروژه سولفور كربن در ادامه با تاكيد بر اين كه در توليد اين محصول مهم شيميايي از فنآوري بومي و مواد اوليه داخلي استفاده ميشود، خاطر نشان كرد: سولفوركربن در اين واحد از زغال چوب (كك نفتي يا تورب) و گوگرد توليد ميشود به طوري كه از 950 كيلوگرم گوگرد و 300 كيلوگرم ذغال، يكهزار كيلوگرم سولفور كربن به دست ميآيد.
ذغال مورد نياز اين واحد از خاكه ذغال هاي ايجاد شده از كورههاي توليد ذغال مناطق مركزي كشور و گوگرد آن از پالايشگاه اصفهان يا اراك تامين خواهد شد.
وي در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: كارخانه توليد سولفوركربن از واحدهاي آماده سازي ذغال، آماده سازي گوگرد، كوره، سردكننده، تقطير و انبار تشكيل شده است كه واكنش تشكيل سولفور كربن در كوره قوس الكتريكي (در حرارت 1000 درجه سانتيگراد) انجام ميشود.
دكتر رفيعي در پايان با اشاره به تجربه كشورهايي نظير هند و كره در توجه به سولفور كربن و گسترش صنايع وابسته در حدود نيم قرن پيش ابراز اميدواري كرد با احداث نخستين واحد توليد سولفور كربن در كشور و خودكفايي و قطع وابستگي در تامين اين ماده شيميايي مهم به خارج، زمينه ايجاد و رشد واحدهاي متنوع توليد محصولات شيميايي و صنعتي وابسته به آن در ايران فراهم شود.
١٢:٣٢ ٠٩/٠٨/١٣٨٥