١٦:١٢ ٠٩/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
به همت پژوهشگران زيست‌فن‌آوري
داروي «اريتروپويتين» مورد نياز بيماران كليوي در كشور توليد شد

با تلاش پنج ساله پژوهشگران زيست‌فن‌آوري كشورمان، ايران به جمع 10 كشور توليدكننده داروي «اريتروپويتين» مورد نياز بيماران كليوي پيوست.
به گزارش خبرنگار «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر عباس كبريايي زاده، مدير مركز رشد واحدهاي فن‌آوري فرآورده‌هاي دارويي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اعلام اينكه اين دارو از روز شنبه در اختيار 40 داروخانه كشور قرار خواهد گرفت، افزود: داروي اريتروپويتين توليد شده، دارويي است كه در بيماران مبتلا به نارسايي مزمن كليه و بيماراني كه كليه خود را از دست داده و تحت دياليز قرار مي‌گيرند و نيز ساير بيماراني كه به هر دليلي كمبود اريتروپوتيين در خونشان دارند استفاده مي‌شود.
وي افزود: اريتروپويتين يك هورمون طبيعي است كه در بدن توليد مي‌شود. اين هورمون در بدن برخي از افراد به اندازه كافي توليد نمي‌شود و چون محل توليد آن در كليه است در بيماراني كه نارسايي هورمون كليوي دارند اين هورمون توليد نخواهد شد؛ لذا نياز دارند كه اين دارو از خارج به عنوان يك فرآورده دارويي به آنها تزريق و تجويز شود.
دكتر كبريايي زاده با بيان اينكه تكنيك‌هاي موجود در دنيا براي توليد اريتروپويتين استفاده از سوش‌هاي انساني كه اصطلاحا سلولهاي CHO به آن مي‌گويند، مي‌باشند، افزود: اين دارو با استفاده از كشت سلولهاي مورد نظر توسط گروهي از محققين دانشكده داروسازي دانشگاه تهران كه در قالب شركتي به نام پويش دارو فعاليت مي‌كنند توليد شد. اين گروه اولين گروه موفقي بودند كه توانستند داروهاي ريكامينيت را توليد كنند كه خوشبختانه در سالهاي گذشته وارد بازار شد و هم اكنون مورد مصرف قرار مي‌گيرد؛ علاوه بر آن داروي اريتروپويتين يكي از محصولات توليد شده توسط اين گروه 30 نفره مي‌باشد.
دكتر سيد محسن نايب پور، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران و مسئول اين پروژه نيز در ادامه گفت: كاري كه در مركز رشد صورت گرفته در زمينه بيوتكنولوژي است كه سال‌ها روي آن بحث مي‌شود و هزينه زيادي را در بر گرفته و انتظار ما اين است كه اين پروژه‌ها به نتيجه رسيده و توليد انجام شود.
وي افزود: اين پروژه طي پنج سال گذشته انجام شده و اين گروه تنها گروهي است كه توانسته اين كار را به توليد انبوه برساند؛ بنابراين از لحاظ تهيه اين دارو نه تنها كشور كاملا خودكفا مي‌شود بلكه در يك سال گذشته صادرات همين محصول به پاكستان انجام شده است. يكي از برنامه‌هاي ما اين است كه بتوانيم هر سال يك محصول را به كارمان اضافه كنيم كه در سال آينده دستاوردهاي بيشتري از اين گروه را خواهيم داشت.
دكتر نايب پور با اشاره به اينكه داروي مذكور بيش از يك سال به طور كامل چهار مركز در بيمارستان‌هاي تهران آماده شد و از روز شنبه توزيع خواهد شد، افزود: مهمترين مصرف اين دارو براي بيماران همودياليز است تصور ما اين است كه در سال يك ميليون دوز از اين دارو مورد نياز است تا توانايي توليد و عرضه آن 100 درصد در داخل كشور انجام مي‌شود و حتي امكان صادرات آن نيز وجود دارد.
به گزارش ايسنا، مسئول اين پروژه درباره قيمت اين دارو گفت: هم اكنون قيمت خارجي اين دارو مبلغ 13 هزار تومان است اما قيمت اين دارو پنج هزار تومان مي‌باشد كه از نصف هم كمتر است. توليد اين دارو براي كشور صرفه جويي ارزي زيادي به همراه دارد. اجراي اين پروژه در حدود 13 ميليون دلار هزينه در بر داشته است و سرمايه‌گذاري ما در حدود يك و نيم ميليون دلار در مجموع بوده است. كل هزينه سه ميليارد تومان بوده اما عملا در سال 13 ميليون دلار صرفه جويي ارزي خواهيم داشت.
وي خاطر نشان كرد: اين دارو طبق استانداردهاي وزارت بهداشت تاييد شده است و از يك مركز اروپايي هم تاييديه دريافت كرده‌ايم، عوارض اين دارو بررسي شده است؛ بنابراين اين دارو بر اساس ضوابط موجود در دنيا است و لذا عارضه‌اي كه براي بيماران نگران كننده باشد به هيچ وجه گزارش نشده است.
دكتر نايب پور در خصوص مصرف اين دارو گفت: اين دارو يكي از مهمترين داروهاي همودياليزي است كه به صورت تزريقي مي‌باشد؛ بنابراين بيماران بايد هفته‌اي سه بار آنرا تزريق كنند. در پروسه دياليز كه حدود سه تا چهار ساعت طول مي‌كشد معمولا بيمار دچار افت هموگلوبين خون مي‌شود. براي اين كه هموگلوبين خون را تنظيم كنيم نياز داريم دارويي كه محرك توليد كننده هموگلوبين خون باشد به آنها تزريق شود زيرا بدن قادر به تامين اين دارو نخواهد بود و در صورت عدم وجود اين دارو، بيمار با مشكلات زيادي مواجه مي‌شود كه قطعا نياز حياتي بيمار به اين دارو در طول روز بسيار زياد است.
وي با بيان اينكه خوشبختانه اين دارو به عنوان بيماري‌هاي خاص تلقي مي‌شود خاطر نشان كرد: بيمه تا 90 درصد و در برخي موارد تا 100 در صد آنرا پرداخت مي‌كند كه با اين دارو هزينه بيمار به نصف تقليل مي‌يابد.
دكتر كبريايي در ادامه با اشاره به اينكه اين دارو تحت پوشش شوراي دياليز و پيوند است تصريح كرد: پيش بيني ما اين است كه هزينه‌هاي اين شورا هم به نصف كاهش پيدا كند.
به گزارش ايسنا، وي گفت: پس از آمريكا، سوئيس، كوبا، چين و هند و آرژانتين ايران جزو ده كشور اول توليدكننده اين دارو به شمار مي‌رود.
دكتر نايب پور در پايان خاطر نشان كرد: هم اكنون اقداماتي در الجزاير براي ثبت اين دارو صورت گرفته است اميدوار هستيم كه توليد مصرف كشور را تامين كرده و از سال آينده اين دارو را به پاكستان و الجزاير صادر كنيم.
تقريبا براي اين دو قلم، دارو نيم ميليون دلار صادرات داشتيم كه اميدواريم تا سال آينده بتوانيم تا دو ميليون دلار صادرات داشته باشيم.

١٣:٣١ ٠٩/٠٨/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد