فراخوان پژوهشگران عليه يك بيماري گياهي
مديربرنامه جامع تحقيقاتي جاروك ليموترش ايران:
«جاروك ليموترش» تاكنون27ميليارد و733 ميليون تومان به كشور خسارت زده است
مدير تدوين برنامه جامع تحقيقاتي بيماري جاروك ليموترش ايران با اشاره به اين كه اين بيماري گياهي تاكنون 277 ميليارد و 338 ميليون و 800 هزار ريال به اقتصاد كشاورزي كشور آسيب زده از پژوهشگران اين بخش دعوت كرد ايدههاي جديدشان را براي كنترل و مهار اين بيماري در سطح كشور به دبيرخانه اين برنامه ارائه كنند.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر محسن مردي، مدير تدوين برنامه جامع تحقيقاتي بيماري جاروك ليموترش ايران، گفت: ليموترش يكي از مهمترين و اقتصادي ترين محصولات باغي در جنوب ايران است. سهم جهاني ايران از توليد ليموترش حدود 40 درصد است كه در سطح وسيعي معادل 41 هزار و 800 هكتار در كشور كشت ميشود.
وي خاطرنشان كرد: استان هرمزگان با سطح زير كشت 19 هزار و 100 هكتار درآمد ناخالص 411 ميليارد ريال حدود 50 درصد از توليد كشور را به خود اختصاص داده است.
دكتر مردي تصريح كرد: عامل بيماري «جاروي جادوگر» يا «جاروك ليموترش» يك پروكاريوت فاقد ديواره سلولي به نام «فايتوپلاسما» است كه در ابتدا باعث كوچكي برگها و در مدت سه تا شش سال، مرگ گياه را باعث ميشود.
عملكرد عامل بيماري (فايتوپلاسما) در ليموترش مشابه عملكرد ويروس HIV يا ايدز در انسان ميباشد زيرا عامل بيماري در مراحل اوليه آلودگي داراي يك دوره كمون است و پس از ظهور باعث مرگ سريع گياه ميشود.
وي اضافه كرد: اين بيماري براي اولين بار در سال 1365 در عمان و سپس در سال 1368 در امارات متحده عربي مشاهده شد.
مطالعات اوليه در اين كشورها نشان ميدهد كه ميزبان اوليه عامل بيماري احتمالا ليموترش نبوده است و عامل بيماري توسط حشرات (مانند زنجركها) به ليموترش انتقال يافته است. اين بيماري اولين بار در سال 1367 در نيك شهر استان سيستان و بلوچستان مشاهده شد و در سال 1377 براي اولين بار در ميناب و در سال 1379 در رودان استان هرمزگان ديده شد.
دكتر مردي تصريح كرد: طي اين سالها تعداد درختان آلوده به نحو چشمگيري افزايش يافته،
به طوري كه از تعداد 51 اصله در سال 1377 به 117 هزار و 222 اصله در سال 1384 رسيده است و پيش بيني ميشود تعداد درختان آلوده در سال 1385 به 160 هزار اصله برسد.
ميزان برآورد خسارت و هزينههاي انجام شده براي مديريت اين بيماري تاكنون 277 ميليارد و 338 ميليون و 800 هزار ريال بوده است با توجه به هزينه و خسارت وارده از سال 1377 تا 1385 و پيش بيني رو به گسترش بيماري در صورتي كه با اين موضوع به صورت جدي و مستمر برخورد نشود حداكثر تا يك دهه آينده ميزان توليد ليموترش در استان هرمزگان به صفر نزديك خواهد شد و اين بدان معناست كه عملا اقتصاد روستايي در بسياري از نقاط استان هرمزگان و پيرو آن اشتغالزايي روستانشينان اين منطقه با خطر جدي مواجه ميباشد.
به گزارش ايسنا، دكتر مردي در ادامه گفت: با توجه به اهميت موضوع و احتمال آلودگي ساير استانهاي توليد كننده ليموترش در كشور، سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي در اول مهرماه سال جاري به تشكيل كميته تدوين برنامه تحقيقاتي مديريت بيماري جاروك ليموترش ايران اقدام كرد.
با توجه به اين كه حل اين مشكل عظيم ملي نيازمند يك عزم ملي است، شبكه بيماري جاروك ليموترش ايران (www.iwbdln.ir) منظور استفاده از تمام ظرفيتهاي علمي ــ اجرايي كشور تشكيل و به دنبال آن فراخوان ملي در جهت ايدههاي جديد براي كنترل و مهار اين بيماري در سطح كشور انجام شد.
مدير برنامه جامع تحقيقاتي جاروك ليموترش ايران خاطرنشان كرد: متخصصان بخش كشاورزي و حتي پزشكي ميتوانند ايدههاي جديد خود را به آدرس دبيرخانه اين شبكه واقع در كرج، جاده ماهدشت، روبروي ترمينال شهيد كلانتري، مؤسسه تحقيقات بيوتكنولوژي كشاورزي و يا از طريق پست الكترونيك IWBDLN@ABRII.AC.IR ارسال كنند.
همچنين تلفن تماس اين دبيرخانه 2701138ــ 0261 ميباشد.
ايده هاي جديد به نحوه شايسته اي مورد تقدير قرار خواهند گرفت.
١٥:١٦ ٠٩/٠٨/١٣٨٥