سمينار نقش باستانشناسي در ثبت تاريخ ميانه با حضور ايران در هند برگزار شد
سميناري دو روزه با عنوان " نقش باستانشناسي در ثبت تاريخ ميانه" روز پنجشنبه در دانشگاه شهر "اودي پور" در ايالت "راجستان" هند با حضور شخصيتهاي علمي و فرهنگي گشايش يافت.
در آيين گشايش اين سمينار "محمد حسين مظفري" مسوول خانه فرهنگ جمهوري اسلامي در دهلينو و پروفسور "گرج" رئيس دانشگاه اودي پور به عنوان مهمانان ويژه سخنراني كردند.
مظفري ضمن تشكر از برگزاركنندگان اين سمينار علمي به دليل دعوت از وي و فراهم نمودن فرصتي براي سخنراني بيان داشت: باستانشناسي رشته تخصصي استادان حاضر در اين سمينار است و من نميخواهم به قلمرو تخصصي آنان بپردازم، بنا بر اين، در اين فرصت تنها به چند نكته اشاره ميكنم.
وي افزود: در زبان فارسي اصطلاح باستانشناسي را براي "آركئولوژي" به كار ميبرند و خود واژه باستانشناسي به معناي تاريخ باستاني است. بنابر اين اگر اصطلاح فارسي اين واژه را مد نظر قرار دهيم باستانشناسي نميتواند به قلمرو تاريخ ميانه وارد شود.
مسوول خانه فرهنگ ايران در دهلي اضافه كرد، بنا بر اين باستانشناسان نميتوانند به اين بخش كمك كنند. اما بخشهايي از تاريخ ميانه كه از آن منابع تاريخي فراواني دراختيارماهست به دو علت بايستي براي باستانشناسان درخور توجه باشد.
وي ادامهداد: يكي آن كه معمولا تذكره نويسان و تاريخ نگاراني كه تاريخ ميانه را نوشتهاند معمولا از سوي پادشاهان براي اين امر ماموريت داشتند.
آنان مطالبي را نوشتند و يا رويكردي را در تدوين حوادث اتخاذ كردند كه مورد نظر سلاطين بوده است و ممكن است اين رويكرد با واقعيات مطابقت نداشته باشد.
مظفري افزود: ديگر آن كه با وجود منابع فراوان مكتوب درباره تاريخ ميانه متاسفانه بعضي از تاريخ نگاران كه همراه سلاطين براي ثبت وقايع تاريخي حضور داشتهاند، گاه به مسائل جزئي و بياهميت پرداخته و از ثبت وقايع يا جنبههاي مهم اين وقايع غافل ماندهاند.
وي گفت: بنا بر اين براي ارزيابي و راستي آزمايي اين منابع ما بايستي از ساير رشتههاي علوم از جمله باستانشناسي كمك به گيريم.
١١:٣٦ ١٢/٠٨/١٣٨٥