همزمان با ايام دهه فجر؛
نشست همانديشي دستاوردهاي انقلاب اسلامي در عرصه سلامت برگزار شد
نشست همانديشي دستاوردهاي انقلاب اسلامي در عرصه سلامت با حضور دكتر پزشكيان و دكتر مرندي وزراي سابق بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي، دكتر لاريجاني رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران و دكتر ظفرقندي رييس سابق سازمان نظام پزشكي عصر ديروز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، دكتر مرندي وزير اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با ارائه گزارشي از دوران وزارت خود به مقايسه وضعيت سلامت در دوران انقلاب اسلامي پرداخت و گفت : ايجاد شبكه بهداشت و درمان با احداث خانههاي بهداشت در روستاها و راهاندازي درمانگاهها در شهرستان و تجهيز بيمارستانهاي سراسر كشور به عنوان نخستين ضرورت بعد از انقلاب در حوزه سلامت بود.
دكتر مرندي با اشاره به حمايت همه جانبه دولت و مجلس از توزيع عادلانه سلامت در زمان وزارت او گفت: راهاندازي وزارت بهداشت و تلفيق نظام آموزشي و خدمات درماني حوزه علوم پزشكي گام مهمي در گسترش خدمات آموزشي و درماني در كشور بود .
وزير اسبق بهداشت افزود: با ايجاد وزارت بهداشت مرزهاي دانش و بيمارستان يكي شد و آگاهي نسبي دانشجويان از علوم پزشكي بالا رفت و شاخصهاي بهداشتي ، سلامت ، پژوهشي و آموزشي به سطح استانداردي رسيد.
دكتر مرندي در بخش ديگري از سخنان خود با ارائه آماري از حوزه علوم پزشكي كشور گفت: در حال حاضر 10 هزار استاد و 100 هزار دانشجوي علوم پزشكي در دانشگاههاي كشور مشغول هستند كه نسبت استاد به دانشجو بالاتر از استانداردهاي بينالمللي – كه يك استاد به 18 دانشجو است – مي باشد.
وي افزود: 35 درصد اعضاي هيات علمي را زنان تشكيل ميدهند و 72 دانشكده پزشكي كشور به زنان اختصاص دارد.
وزير اسبق علوم با اشاره به گسترش رشتههاي تخصصي در دانشگاهها گفت: راه اندازي دورههاي فوق تخصصي در سال 66 باعث شد كه كشور ما در زمينه اعزام بيمار به خارج خودكفا شود.
دكتر مرندي در ادامه به ارائه گزارشي از شاخصههاي سلامت پرداخت و گفت: سلامت به معني برخورداري از حداكثر سلامت جسمي، رواني و رفاه اجتماعي همه مردم در همه جاي كشور به يك اندازه است كه بعد اجتماعي آن 50 درصد آنرا دربرميگيرد.
وي توزيع عادلانه سلامت را لازمه احياي عدالت در جامعه اسلامي دانست و گفت : فرهنگ سلامت از ارائه خدمات سلامت مهمتر است ، تا فرهنگ سلامت ايجاد نشود توفيقي در نهادينه كردن سلامت حاصل نميشود . دكتر مرندي در پايان گفت: گروه پزشكي در تفكر، تدريس و درمان بايد سلامت محور باشد و ارتقاء سلامت در جامعه وظيفه علوم پزشكي است .
براساس اين گزارش، در اين نشست همچنين دكتر پزشكيان وزير سابق بهداشت با تاكيد بر ضرورت حل مشكل اقشار آسيب پذير در قالب طرح پزشك خانواده به عنوان مبناي اصلي سلامت گفت: تنها سيستمي كه ميتواند قشر نيازمند جامعه را بعنوان گروه هدف پوشش دهد، طرح پزشك خانواده است به اين معنا كه هر ايراني پزشك خود را بشناسد و هر پزشك، جامعه تحت پوشش خود را داشته باشد .
دكتر پزشكيان در ادامه اشتغالزائي را معضل گروه پزشكي خواند و گفت: اگر طرح پزشك خانواده درست اجرا شود هيچ فرد تحصيل كرده حوزه علوم پزشكي بيكار نخواهد ماند .
وي با تاكيد بر لزوم تغيير نگرش نسبت به خدمت در مناطق محروم گفت: تغيير نگرش از نگاه رئيس مآبانه به خدمتگذاري باعث استقرار طرح پزشك خانواده ميشود .
وزير سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اجراي طرح پزشك خانواده را يك فرايند ده ساله دانست و گفت: استمرار طرح پزشك خانواده تحول بسيار بزرگي در تامين سلامت جامعه ايجاد ميكند.
وي افزود: ايده آل پزشك خانواده اينست كه هر ايراني براساس عدالت سهم خودش را از سلامت به تساوي دريافت كند و مسووليت ها براساس مديريت عملكرد تقسيم شود .
دكتر پزشكيان در پايان خاطرنشان كرد: اگر به دنبال عدالت و پاسخگويي هستيم جز اين راهي نداريم و بايد توزيع عادلانه سلامت را نهادينه كنيم .
اين گزارش ميافزايد، در اين نشست همچنين دكتر ظفرقندي در سخناني با اشاره به نقش سلامت در ارتقاء علوم پزشكي گفت: يكي از افتخارات بي بديل تاريخ پزشكي كشور و جامعه پزشكي ما خدمت سازمان نظام پزشكي در دو بعد حرفهاي و مديريتي است .
وي به وضعيت ارائه خدمات پزشكي و درماني در زمان جنگ اشاره كرد و گفت: جنگ به لحاظ استثنايي بودن به خدمات پزشكي خاص نياز داشت. جنگ تحميلي كلاسيك نبود بنابراين خدمات پزشكي عادل و كلاسيك نميتوانست نياز جنگ را برطرف كند .
دكتر ظفرقندي بروز خلاقيتهاي پزشكي در زمان جنگ و استفاده از تجارب درماني 8 سال دفاع مقدس را در پيشرفت علمي كشور موثر دانست و با اشاره به نبرد شيميايي عراق گفت: بررسي عوارض مصدومان شيميايي و بطور كل موضوع تحقيقات شيميايي و انتشار طرحهاي مطالعاتي در حوزه طب نظامي مختص مراكز تحقيقاتي ايران است .
رئيس سابق سازمان نظام پزشكي كشور در ادامه با اشاره به نقش سازمان نظام پزشكي در مديريت ارائه خدمات درماني به مجروحان گفت: حضور جامعه پزشكي در جبهه و اعزام داوطلبانه پزشكان و فعالان حوزه بهداشت يكي از برگهاي درخشان تاريخ پزشكي ايران است.
اين گزارش حاكيست، دكتر لاريجاني رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز دراين نشست طي سخناني به ارائه گزارش از ارتقاء پژوهش در حوزه پزشكي پرداخت و با اشاره به اركان پژوهش گفت: وضعيت توليد علم در 8 سال گذشته با جهش همراه بوده است و ارائه 4 هزار مقاله در چند سال اخير نشان ميدهد كشور در اين حوزه رشد كرده است .
دكتر لاريجاني افزود: در 5 سال اخير ايران در جهان رتبه چهل و ششم توليد علم را به خود اختصاص داده است .
وي گفت: ايران از تمام كشورهاي منطقه در حوزه توليد علم و فناوري جلوتر است و جنبش نرم افزاري در ايران جنبش مقبول است .
رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران درادامه گفت: علاوه بر انتشار مقالات علمي در نشريات و ژورنالهاي خارجي، كيفيت رشد مقالات فارسي در ايران بالاست به طوري كه بيش از 110 مجله داخلي در حوزه پزشكي منتشر ميشود .
وي افزود: ما در صحنه رشد علمي جايگاه مناسبي داريم و ميتوانيم در حوزه توليد علم و فناوري با كشورهاي خارجي رقابت كنيم .
دكتر لاريجاني در ادامه با تاكيد بر اينكه توليدات فناوري ايران براي تبديل شدن به محصولات قابل عرضه به زمان نياز دارد، گفت: وظيفه پژوهشگران ما اين است كه ارتباط خود را با مجامع علمي زياد كنند.
وي با تاكيد بر لزوم طبقه بندي اطلاعات پزشكي خاطرنشان ساخت: بايد در راستاي تحقق جنبش نرم افزاري، علمگرايي را به توليد علم تغيير دهيم و با اين روش بستر پژوهشي در كشور را تضمين كنيم .
دكتر لاريجاني در پايان با تاكيد بر اينكه راه رسيدن به توسعه راهي طولاني ولي روشن است گفت : ما بايد آينده نگاري علمي را در كشور جدي بگيريم و در حال حاضر به جز يك مركز آينده پژوهشي هيچ مرجعي براي نگارش و تفكر در حوزه انديشه فعاليت نميكند.#
١٣:٠٧ ١٨/١١/١٣٨٥