نگاهي به زندگينامه دكتر "آشتياني"، دانشمند فقيد سلولهاي بنيادي
در حالي جامعه علمي ايران، در سوگ چهلمين روز درگذشت دانشمند و مدير برجسته علمي ايران در زمينه سلولهاي بنيادي نشست ،كه وي تنها سه روز پيش از وفاتش خبر از انتظار دانشمندان ايراني براي تولد نخستين گوسفند همانند سازي شده بود.
مرحوم دكتر "سعيد كاظمي آشتياني" اول فروردين ماه سال ۱۳۴۰در تهران چشم به جهان گشود. وي پس از طي دوران متوسطه در رشته فيزيوتراپي، وارد دانشگاه علوم پزشكي ايران شد و در همين رشته و در همين دانشگاه موفق به كسب مدرك كارشناسي ارشد شد.
دكتر كاظمي در ادامه تحصيل خود موفق به كسب مدرك دكترا در رشته علوم تشريحي از دانشگاه تربيت مدرس در تاريخ ۲۴اسفند ۱۳۷۶شد. وي در دهم آبان ماه سال ۱۳۶۳هم زمان با گذراندن دوران دانشجويي و در سيام آبان سال ۱۳۷۱ با حكم رئيس وقت جهاد دانشگاهي، به عنوان رئيس جهاد دانشگاهي علوم پزشكي ايران منصوب شد.
نامبرده در سال ۱۳۷۶طي حكمي از سوي رييس جهاد دانشگاهي هم زمان با مسئوليت واحد علوم پزشكي ايران به عنوان مشاور رييس جهاد دانشگاهي منصوب شد. دكتر كاظمي پس از پيگيري و تلاش فراوان در خصوص راهاندازي موسسه رويان، در نهايت موفق به راهاندازي اين مركز شده و در ۲۳آبان سال ۱۳۷۷ با حكم دكتر منتظري رييس جهاد دانشگاهي و با حفظ سمت به عنوان رييس پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي منصوب شد.
مهمترين فعاليت موسسه رويان عبارت از توليد، تكثير و انجماد سلولهاي بنيادي جنين است.
مرحوم دكتر كاظم آشتياني در سالهاي حضور پربار خود به عنوان رييس جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشكي ايران و پژوهشكده رويان نقش راهبردي در هدايت تحقيقات ساخت سلولهاي بنيادين، شبيهسازي و درمان ناباروري داشتهاست.
وي از بنيانگذاران حركت علمي در زمينه سلولهاي بنيادي و درمانهاي ناباروري در كشور بود و در ايجاد تحول علمي در كشور نقش بسيار زيادي داشته است.
ايران درحال حاضر در زمره معدود كشورهاي جهان است كه موفق به دستيابي به دانش توليد، تكثير و انجماد سلولهاي بنيادي جنين انسان شده است. اين سلولها در زيست شناسي تكويني، داروسازي، طب پيوند و توسعه درمانهاي جديد بسيار حياتي به شمار ميروند.
دكتر آشتياني همچنين رهبري و مديريت يك مطالعه تحقيقاتي را به عهده داشت كه طي آن قرار است تا كمتر از دو ماه ديگر دانشمندان ايراني تولد اولين گوسفندان همتاسازي شده را در كشور جشن بگيرند. اين مطالعات بازتابهاي گستردهاي در رسانههاي خارجي داشته است.
دكتر سعيد كاظمي آشتياني دانشمند برجستهاي كه با تلاشهاي خود ايران را در زمينه تحقيقات سلولهاي بنيادي و همتاسازي در رتبههاي نخست جهاني قرار داده بود چهاردهم دي ماه بر اثر عارضه قلبي در بيمارستان بقيهالله تهران درگذشت.
دكتر آشتياني به هنگام مرگ ۴۴سال سن داشت.
يادش گرامي باد.م/د
١٢:٢٩ ٢٦/١١/١٣٨٤