١٦:٠٢ ٠٢/٠٩/١٤٠٣
عمومي
كنفرانس بين المللي شهر الكترونيك در تهران برگزار شد
رييس جهاددانشگاهي :
تحقق شهر الكترونيك نيازمند توسعه فناوري اطلاعات است

نخستين كنفرانس بين المللي شهرالكترونيك  1 و 2 اسفند ماه با حضور دكتر محمدباقر قاليباف شهردار تهران، دكتر حميدرضا طيبي رييس جهاددانشگاهي و جمعي از مديران اجرايي و صاحب نظران و اساتيد در مركز همايش‌هاي بين المللي برج ميلاد برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، در مراسم افتتاحيه اين كنفرانس دكتر حميدرضا طيبي رييس جهاددانشگاهي در سخناني با بيان اينكه توسعه اقتصاد دانائي محور كه جزو اهداف چشم‌انداز بيست ساله و برنامه پنج ساله چهارم است، بدون بكارگيري فناوري اطلاعات ممكن نمي‌گردد، اظهار داشت: شناسايي و بكارگيري اين فناوريها در خدمت اركان اصلي كشور يك نياز استراتژيك محسوب مي‌شود، زيرا استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات با برنامه‌ريزي صحيح مي‌تواند در بهبود توان رقابتي كشور، كاهش هزينه‌هاي عملياتي سازمان‌هاي دولتي و خصوصي، امكان كنترل بر پياده سازي سياستهاي دولتي و استفاده مطلوب از منابع و ايجاد فرصت‌هاي برابر براي شهروندان مفيد واقع گردد.
وي در ادامه با اشاره به اينكه انقلاب ديجيتالي و وب از مهمترين وقايع تاريخ بشر به شمار مي‌آيد، خاطرنشان ساخت: اين انقلاب نه تنها شيوه كار و فعاليت، تحصيل، سرگرمي، فرآيندهاي اقتصاد و رفتارهاي اجتماعي را به شدت تحت تاثير قرار داده بلكه سريعتر از هر تغيير و تحول ديگر در سطح جهان گسترش يافته است و بستر اصلي اين انقلاب، فناوري اطلاعات مي‌باشد.
رييس كنفرانس شهر الكترونيك تصريح كرد: بخش اعظمي از توسعه، مرهون بكارگيري مناسب فناوري اطلاعات و ارتباطات است و در اين بين از حوزه‌هاي مهم تاثيرگذاري فناوري اطلاعات مي‌توان به دولت الكترونيكي، شهر الكترونيكي، كسب و كار الكترونيكي، آموزش الكترونيكي و بهداشت الكترونيكي اشاره كرد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: موضوع شهر الكترونيك به معني ارائه خدمات به شهروندان به صورت الكترونيكي به عنوان بهترين بستر براي توسعه فناوري اطلاعات با تمامي ابعاد وجودي و ملزومات تحقق آن يك موضوع فرابخشي و فراسازماني است كه در گرو مشاركت و همگرايي تمامي دستگاههاي سياستگذاري، قانونگذاري، نظارتي، اجرائي، مراكز علمي و پژوهشي مي‌باشد.
رييس جهاددانشگاهي افزود: ضرورت ايجاد شهر الكترونيك از لزوم خدمت رساني بهتر و سريعتر به شهروندان، بهبود كيفيت زندگي مردم، كاهش بوروكراسي ارائه خدمات به آنها، ايجاد فرصت‌هاي برابر و افزايش مشاركت مردم در اداره شهر، كاهش آلودگي هوا با كاهش ترافيك شهري، صرفه جوئي در وقت و انرژي با افزايش استفاده از اينترنت، ارتباط بهتر سازمانها و ارگانهاي مختلف شهري نشأت مي‌گيرد و تحقق شهر الكترونيك به توسعه منافع ملي و نيز حفظ اقتدار ملي كمك مي‌نمايد.
وي يادآور شد: بكارگيري اين تكنولوژي بايستي ضمن حفظ هويت ملي و فرهنگي و پاسداري از ارزشها و تامين و توسعه حقوق فردي و اجتماعي، زمينه‌هاي توسعه و عدالت اجتماعي را فراهم سازد.
دكتر طيبي گفت: برنامه‌ريزي، طراحي و توسعه شهر الكترونيك در گرو شناخت علمي عرصه‌هاي مختلف؛ الزامات، فرصت‌ها، تهديدها، موانع و افق‌هاي پيش رو مي‌باشد كه در تدوين چشم انداز و راهبردهاي موردنياز اين حوزه نقش اساسي ايفاء مي‌نمايد.
وي افزود: زمينه‌هاي اين موضوع از شناخت آثار و پيامدهاي اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي، سياسي و حقوقي ناشي از بكارگيري و پياده سازي شهر الكترونيك گرفته تا ابعاد گسترده و پيچيده فني آن و نيز تحولات ناشي از آنها در زوايا و لايه‌هاي مختلف جامعه مانند ارتباطات متقابل مردم و حكومت و مردم با يكديگر و با دستگاه‌ها و موسسات گوناگون، آنچنان از تنوع و اهميت به سزايي برخوردارند كه همفكري و مشاركت جدي و مستمر متخصصان، كارشناسان و مسئولين امر را براي ايجاد يك حركت ملي ضروري مي‌سازد.
رييس جهاددانشگاهي همچنين خاطرنشان ساخت: جهاددانشگاهي، به عنوان نهادي انقلابي، تلاش دارد در عرصه توليد علم و فناوري كشور، با رويكرد رفع نيازهاي استراتژيك و بومي سازي فناوري‌ها، وظيفه خود در قبال انقلاب و كشور را به انجام رساند و فناوري اطلاعات و ارتباطات و مديريت آن نيز به عنوان يكي از زمينه‌هاي اصلي فعاليتهاي علمي در چشم انداز و برنامه توسعه اين نهاد ملحوظ شده است.
رييس كنفرانس بين المللي الكترونيك تصريح كرد: اين مجموعه به عنوان نهادي فرابخشي كه علاقمند دست‌يابي به تكنولوژيهاي جديد و به كارگيري آنها در مسير توسعه نظام مي‌باشد مصمم است به سهم خود، با بكارگيري توان تخصصي و شبكه گسترده واحدهاي تحت پوشش، و جلب مشاركت و همكاري كليه دستگاه‌هاي اجرايي و علمي مرتبط و موثر، روند توسعه و بكارگيري اين تكنولوژي در كشور را شتاب و قوت بيشتري بخشد.
وي اظهار داشت: برگزاري كنفرانس‌ها، همايش‌ها و نشست‌هاي علمي و تخصصي در زمينه شهر الكترونيك به صورت يك فعاليت برنامه ريزي شده و مستمر، از عوامل موثر در ايجاد يك عزم و حركت ملي و ايجاد هم افزايي‌ ميان بخش‌ها و دستگاه‌هاي اثرگذار و نيز بسترسازي مناسب فرهنگي مي‌باشد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي يادآور شد: دراين راستا گام نخست با استقبال شهرداري تهران از پيشنهاد جهاددانشگاهي براي برگزاري اولين كنفرانس بين المللي شهر الكترونيك در كشور و مشاركت در اجراي آن برداشته شد و سپس با استقبال و همكاري فعال و حمايت هاي علمي و مالي دستگاه‌ها و سازمان‌هاي دولتي، موسسات ونيز دانشگاه‌ها، كنفرانس شكل واقعي خود را پيدا نمود.
رييس جهاددانشگاهي افزود: در حوزه شهر الكترونيك، نقش شهرداري‌ها برجسته و اثرآفرين است بطوريكه بخش قابل توجهي از اين فعاليت‌ها و برنامه‌ها را به خود اختصاص مي‌دهند و شهرداري تهران به عنوان يكي از موثرترين نهادهاي عمومي كشور كه در گستره كلان شهر تهران فعاليت مي‌نمايد، نقشي الگوساز و پيش برنده در برنامه‌هاي توسعه شهري كشور ايفا مي‌كند.
دكتر طيبي ادامه داد: جهاددانشگاهي با ايجاد دبيرخانه دائمي كنفرانس بين المللي شهر الكترونيك مصمم است با برگزاري برنامه‌ها و نشست‌هاي علمي و تخصصي با حضور صاحب نظران داخلي و خارجي و شهرداران شهرهاي بزرگ جهان در طول سال‌هاي آتي با همراهي شهرداري تهران اين اقدام موثر را تداوم بخشد.
وي در پايان گفت: مشاركت و حضور گسترده‌تر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌هاي دولتي، مؤسسات و نهادهاي عمومي، خصوصاً شهرداري‌هاي ديگر شهرهاي بزرگ كشور و بخشهاي تعاوني و خصوصي در برنامه‌ريزي و اجراي اين برنامه‌ها از الزامات اصلي اين توفيق خواهد بود.
براساس اين گزارش، در اين مراسم محمدباقر قاليباف شهردار تهران نيز طي سخناني گفت: امروزه با بهره‌گيري از فناوري اطلاعات مي‌توان كيفيت زندگي شهروندان را با كمترين هزينه ارتقاء داد.
دكتر قاليباف در ادامه با بيان اينكه دهه 80 دوره كمال يابي و كارآمدي نظام جمهوري اسلامي است، افزود: در حاليكه 6 سال از اين دهه پراهميت را پشت سرگذاشته ايم بايد با تمام توان تلاش كنيم تا دراين دوره به اهداف موردنظر در راستاي آرمان‌هاي انقلاب اسلامي، امام راحل (ره) و شهدا، دست يابيم.
وي به منابع سرشار اقتصادي و طبيعي كشور اشاره كرد و ادامه داد: چالش‌هاي مديريتي موجود در كشور باعث شده شكاف عميقي ميان تدبير و عمل و تحول به وجود آيد و از همين رو فرصت‌هاي بيشماري را از دست داده‌ايم .
شهردار تهران افزود: با نگاه به گذشته مي‌توان مقاومت‌هاي غيرمنطقي در برابر تغييرات را عامل مهمي در جلوگيري از تحولات دانست ، در حاليكه بايستي با هدايت اين تحولات، از فرصت‌هاي موجود به بهترين شكل استفاده كرد و در برابر آسيب‌هاي آن خود را حفظ نماييم .
دكتر قاليباف يادآور شد: امروزه ساختار اداري – سازماني و رفتارهاي نامناسب سازماني در جامعه ما زمينه‌ساز به وجود آمدن سيستمي ضعيف و غيرمنعطف شده و اين مساله نيز تاثير دوچنداني در هدردادن فرصت‌ها داشته است.
وي موضوع فناوري اطلاعات را فرصتي مناسب براي كشورهاي عقب مانده و در حال توسعه دانست و خاطرنشان كرد: فناوري اطلاعات نقطه آغاز جديدي براي رقابت كشورهاست و جوامع توسعه نيافته مي‌توانند با استفاده از اين موضوع عقب ماندگي‌هاي خود را جبران كنند، زيرا اگر از اين فرصت استفاده نشود، فاصله‌اي كه ايجاد مي‌شود قابل جبران نخواهد بود.
شهردار تهران توجه و باور مديران ارشد و تصميم گيران كشور را نسبت به فناوري اطلاعات بسيار مهم ارزيابي كرد و تصريح نمود: براي تحول و اصلاح ساختارهاي اداري و سازماني موجود، مديران كشور بايد درك صحيحي از فناوري اطلاعات داشته باشند، زيرا امروزه كاهش هزينه‌ها و پرهيز از اصراف ، خدمات‌رساني مطلوب به مردم، ارتقاء سطح آگاهي‌هاي عمومي، حفظ كرامت انساني، اصلاح نظام اداري و تحقق عدالت اجتماعي و ... در بستر فناوري اطلاعات به بهترين نحوه امكان پذير خواهد بود.
دكتر قاليباف با بيان اينكه در عصر حاضر هيچ كالايي ارزشمند تر از زمان نيست، افزود: فناوري اطلاعات بهترين وسيله براي بهره گيري مطلوب از فرصت‌هاست و اين ابزار مي‌تواند ما را از افراط و تفريط به سوي اعتدال، عقلانيت و كارآمدي حركت دهدتا بتوانيم براساس ارزشهاي معنوي و انقلابي در جهت ارتقاي كيفيت زندگي مردم جامعه و كمال گام برداريم .
شهردار تهران توسعه فناوري اطلاعات در جامعه را نيازمند يك باور و عزم ملي دانست و خاطرنشان كرد: مديران كشور بايد بدانند كه امروز در نقطه‌اي حياتي از تاريخ انقلاب اسلامي ايستاده‌ايم و اگر از فرصت‌ها و ظرفيت‌هاي موجود به شكل مناسبي استفاده نكنيم در پيشگاه مردم ، انقلاب و آرمانهاي امام و رهبر انقلاب مسؤول خواهيم بود.
وي با دعوت از انديشمندان و صاحب نظران حوزه فناوري اطلاعات براي مشاركت در ايجاد تحولي جدي
در جامعه به ويژه شهر تهران ،خاطرنشان كرد: بايد با پرهيز از نزاع‌هاي بيهوده و با همدلي و ايثار در اين موقعيت تاريخي از اين انقلاب تكنولوژيك استفاده كنيم تا عقب ماندگي‌هاي گذشته را جبران نماييم.
وي همچنين با گراميداشت ياد و نام امام راحل (ره) و شهيدان در خاتمه اطهار داشت: عزت و سربلندي امروز نظام جمهوري اسلامي مرهون خون شهداي انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي و رهبري راهيانه امام خميني (ره) است و در حقيقت آنها بودند كه ما را احيا كرده و به سوي نور، عزت و سربلندي حركت دادند.
اين گزارش حاكي است، در ابتداي اين مراسم نيز دكتر سيدمهدي تشكري هاشمي دبير علمي اين كنفرانس با ارايه گزارشي از روند شكل گيري اين كنفرانس گفت: پس از اعلام فراخوان در مجموع 350 مقاله علمي به دبيرخانه كنفرانس ارسال شد كه در اين بين 60 مقاله پس از داوري براي ارايه در كنفرانس برگزيده شد، ضمن اينكه چندين نشست تخصصي با حضور صاحب نظران، در اين كنفرانس برگزار خواهد شد.
وي افزود: رشد و توسعه كلان شهرها و مشكلاتي همچون ترافيك ، آلودگي‌هاي زيست محيطي و ... توجه مديران شهرها را به سمت كنترل و ارايه خدمات از راه دور معطوف ساخته است كه در اين زمينه فناوري اطلاعات مي‌تواند نقش بسزايي داشته باشد.
دكتر تشكري در خاتمه با قدرداني از حاميان و برگزاركنندگان كنفرانس، ابراز اميدواري كرد اين كنفرانس طليعه پيشرفت‌هاي بيشتر و جديدتري در زمينه توسعه خدمات الكترونيك در سطح كشور باشد.
گفتني است، اين كنفرانس بين‌المللي كه با همكاري جهاددانشگاهي و شهرداري تهران برگزار مي‌شود، با برگزاري نشست‌هاي تخصصي و ارايه مقالات پژوهشگران و صاحب نظران عصر فردا به كار خود پايان مي‌دهد.

معاون وزارتICT:
بخش خصوصي موتورحركت توسعه شهرالكترونيك باشد
جهاددانشگاهي در به ثمر رسيدن شهرالكترونيك پشتوانه اصلي محسوب مي‌شود

شهرداري و شوراي شهر، نقش‌آفرينان متولي در امر شهر الكترونيك هستند و جهاد دانشگاهي با داشتن روحيه جهادي به عنوان مرجع علمي و آكادميك براي به ثمر رسيدن اين مهم، پشتيبان اصلي است.
به گزارش خبرنگار فناوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهندس عبدالمجيد رياضي ـ معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ـ در سخنراني مراسم اختتاميه اولين كنفرانس بين‌المللي شهر الكترونيك، هدف وزارت ICT در اين كنفرانس را يافتن يك نهاد علمي آكادميك به عنوان پشتوانه شهر الكترونيك دانست و اظهار كرد: هدف راهبردي از اين كنفرانس ايجاد پشتوانه‌اي علمي و آكادميك است كه منابع انساني فعال را شناسايي و دانش و فناوري لازم را توليد كند تا شبكه‌ علمي و كاربردي در اين زمينه شكل گيرد.
همچنين هدف ديگر اين است كه تعامل و تبادل اطلاعات برقرار شود تا مشورت‌هاي لازم را به نهادهاي تصميم‌گذار و سياست‌گذار ارايه دهد و قادر باشد راهكار مناسب را تدوين و ارايه كند.
وي افزود: آنچه به عنوان معيار و الگوي شهر اكترونيك بايد در نظر گرفته شود در گام اول سند چشم‌انداز 20 ساله كشور و گام بعدي سند راهبردي نظام جامع IT مصوب هيات دولت است. همچنين مطالعات تطبيقي استفاده از تجارب و بومي‌سازي و توسعه‌ي ظرفيت‌ها از جمله معيارهاست.
معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تاكيد كرد: آغاز هر كاري در نظام جمهوري اسلامي ايران بايد در راستاي چشم‌انداز باشد كه سند بالادستي محسوب مي‌شود و نبايد آن را فراموش كرد و خارج از اين حوزه گام برداشت. نظام جامع فناوري اطلاعات كشور با 22 هزار ساعت كار كارشناسي و تخصصي تدوين شده و به تصويب هيات دولت رسيده است. در اين سند به تمام مباحث اشاره شده است اما آيا نبايد آن را به عنوان سند بالادستي در ارزيابي زيرساخت‌ها و ارايه مدل‌هاي شهر الكترونيك مدنظر قرار داد؟
رياضي به هفت حوزه‌ استراتژيك در نظام جامع IT كشور به عنوان اركان اصلي توسعه‌ IT كشور اشاره كرد و گفت: قطعا ايجاد شهر الكترونيك خارج از اين هفت حوزه نخواهد بود. يكي از الزامات اصلي براي دستيابي موفقيت در هر زمينه توجه به سند بالادستي است. اين سند به صورت كتاب چاپ شده و علاقه‌مندان مي‌توانند از آدرس e-cities@iran.ir آن را درخواست كنند.
معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ادامه داد:‌ دولت نمي‌تواند در شهر الكترونيكي حضور نداشته باشد. فناوري اطلاعات موضوعي است كه تمام ارگان‌ها را باهم مرتبط مي‌كند. مخصوصا در شهر الكترونيكي اين ويژگي به چشم مي‌خورد. ارايه‌دهندگان خدمات، سازمان‌ها هستند كه در ايران اغلب اين سازمان دولتي محسوب مي‌شوند. گروه ديگر نقش‌آفرينان بخش خصوصي و تعاوني‌ها را شامل مي‌شود، كه مي‌توانند به عنوان موتور حركت توسعه‌ي شهر الكترونيك نقش‌آفرين باشند. بايد از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي بهره جست و اجازه داد تا اين بخش در حوزه‌ي مربوطه ظرفيت‌سازي كند. اين امر مي‌تواند با محوريت جهاد دانشگاهي كه در ساير علوم موفق بوده است كارساز باشد.
وي IT را عاملي در دگرگوني كيفيت و ماهيت زندگي دانست و اظهار كرد: IT شيوه‌ي زندگي شهري را متحول كرده است. اگر شهر در برهه‌اي از تاريخ در طول رودخانه‌ها رشد مي‌كرد، سپس به صورت سطحي توسعه يافت و اكنون به طور عمودي در حال پيشروي است، در آينده بعد چهارمي اضافه خواهد شد و آن بعد مجازي است. مديران وقتي اهميت IT را عنوان مي‌كنند، بايد براي توسعه‌ آن بودجه اختصاص دهند. حضور مديراني در اين كنفرانس خالي است تا اين مشكلات، اهداف و راهكار براي آنها بازگو ‌شود.
وي در پايان به معرفي شهروند ايران اسلامي پرداخت و افزود: بايد به بحث يك شهروند الكترونيك همراه با ارزش‌هاي ايراني و اسلامي پرداخته شود. هر حوزه‌ي استراتژيك يك هدف استراتژيك دارد كه اين هدف راهبردهاي خاص خود را در بردارد. ما در كشور 29 راهبرد داريم كه هر كدام 133 راهكار دارند اين آمار در تاريخ 5/10/86 به تصويب رسيده است.ح/الف

١٨:٠١ ٠١/١٢/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد