٠٣:٤٦ ٠٥/٠٩/١٤٠٣
عمومي
در نشست خبري رييس جهاددانشگاهي اعلام شد؛
دستيابي پژوهشگران ايراني به دانش فني تكثير گياه دارويي صبر زرد به روش كشت بافت
دكتر طيبي:
دستاوردهاي جديد پژوهشگران جهاددانشگاهي در هفته جاري اعلام مي‌شود

رييس جهاددانشگاهي صبح امروز در آستانه  16 مرداد سالروز تشكيل اين نهاد در مصاحبه مطبوعاتي خود به تشريح آخرين دستاوردهاي پژوهشگران جهاد دانشگاهي پرداخت.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي دكتر حميد رضا طيبي، در اين نشست با اشاره به دستيابي پژوهشگران پژوهشكده گياهان دارويي جهاددانشگاهي به فناوري تكثير سلول‌هاي بنيادي گياه داروئي صبر زرد يا آلوئه ورا به روش كشت بافت گفت: دو موفقيت تحقيقاتي ديگر در زمينه‌هاي مختلف نيز ظرف هفته جاري در حضور رهبر معظم انقلاب معرفي مي‌شود.
وي دستيابي به فناوري تكثير گياه داروئي صبر زرد يا آلوئه ورا به روش كشت بافت از مهم‌ترين پيشرفت‌هاي علمي كشور ذكر كرد و گفت:گياه داروئي صبر زرد يا آلوئه ورا داراي كاربرد گسترده‌اي در صنايع داروئي، آرايشي و بهداشتي و صنايع غذايي است.
دكتر طيبي با اشاره به اينكه كشت بافت گياه آلوئه ورا توسط كشورهاي معدودي گزارش شده و اكنون اين دانش توسط پژوهشگران جهاددانشگاهي كسب شده است، ادامه داد: چون تكثير اين گياه به روش سنتي بذر يا پاجوش نمي‌تواند در كوتاه‌مدت گياه موردنياز جهت توليد تجاري را فراهم آورد لذا در اين روش ريز ازديادي با استفاده از كالوس يا سلول‌هاي تميز نيافته غيرجنسي گياه و تمايز آنها به گياه انجام مي‌شود.
 وي مزاياي اين روش را سرعت تكثير، كنترل ژنتيكي گياه و تغيير نكردن خواص آن ،كنترل آلودگي‌ها و بيماريها در گياهان اقتصادي،جلوگيري از نابودي گياهان در حال انقراض دانست و با بيان اينكه اين روش با موفقيت در تكثير گياه آنفوزه نيز انجام شده است، گفت: دستيابي به فناوري توليد آلياژ مس، نيكل، كرم، تيتانيوم براي صنايع استراتژيك (مس، تيتانيوم)،دستيابي به فناوري توليد آلياژ و تيتانيوم از كنستانتره ايلمينت در جهت توليد تيتانيوم خالص (براي صنعت رنگسازي براي استفاده آلياژي فولادي داراي تيتانيوم، طراحي و ساخت دستگاه ESCM براي ساخت قطعات ويژه شيرآلات صنايع شيميايي، دفاعي، Blectro slay coating پتروشيميايي و توليد لوله بدون درز با استحكام بالا از فرم‌هاي تميز از ديگر دستاوردهاي پژوهشگران جهاددانشگاهي است.
وي در ادامه با اشاره به اينكه جهاد دانشگاهي در چهار حوزه پژوهش و فناوري، آموزش، فرهنگي و كارآفريني فعاليت ‌مي‌كند، ادامه داد: اين نهاد با داشتن 42 واحد دانشگاهي، 15 پژوهشكده، يك دانشگاه. 7 مؤسسه آموزش عالي، 38 آموزش عالي علمي ـ كاربردي، 110 مركز آموزشي كوتاه‌مدت، 17 سازمان، مركز و شركت دانش بنيان، 2 خبرگزاري تخصصي، 2 پارك علم و فناوري و 5 مركز رشد، بزرگ‌ترين نهاد تخصصي در حوزه توليدات علمي، فناورانه، فرهنگي و آموزش‌هاي تخصصي كشور محسوب مي‌شود.
رييس جهاد دانشگاهي با اشاره به اينكه حدود 20 درصد از بودجه اين نهاد از بودجه عمومي دولت تأمين مي‌شود و همه ساله معادل اين مبلغ و بيشتر سرمايه‌گذاري فيزيكي و توسعه‌اي در جهاددانشگاهي انجام مي‌گردد، گفت: عمدة منابع اين سرمايه‌گذاري از طريق گرفتن وام از سيستم بانكي كشور تأمين مي‌شود.
وي با اعلام اينكه بودجه دولتي ما عموماً صرف هزينه‌هاي پژوهش شده و ارزش افزوده‌اي كه از محل كاربردي كردن نتايج تحقيقات و توليد فناوري حاصل مي‌شود حدود 4 الي 5 برابر هزينه‌هاي تحقيقاتي انجام شده است، افزود: جهاددانشگاهي از معدود سازمان‌هايي است كه ارزش افزوده حاصل از هزينه‌هاي تحقيقاتي انجام شده در آن بيشتر از هزينه‌هاي تحقيقات است و توان جذب 3 تا 5 برابر بودجه‌هاي پژوهشي فعلي را دارد.
دكتر طيبي در ادامه به ارايه گزارشي از فعاليت هاي گذشته اين نهاد در سال 1386 پرداخت و گفت: در معاونت پژوهش و فناوري تعداد طرح‌هاي اختتام يافته در سال  گذشته برابر 796 طرح بوده كه 103 طرح از محل بودجه پژوهشي، 138 طرح، از محل درآمدهاي واحدها و پژوهشكده‌ها و 555 طرح كارفرمائي بودند.
وي با اشاره به تدوين 848 مقاله از سوي محققان جهاددانشگاهي ادامه داد: در جشنواره خوارزمي نيزدر سال گذشته طرح "فناوري توليد آلياژهاي مغناطيسي آمورف پايه كبالت به روش ذوب ريسي" موفق به كسب رتبه سوم تحقيقات كاربردي شد.
 رييس جهاد دانشگاهي طرح "طراحي و ساخت سيستم تعويض دنده الكترونيك براي خوردو" از مركز رشد جهاددانشگاهي واحد كرمانشاه و كسب رتبه سوم پژوهش‌هاي توسعه‌اي در جشنواره جوان خوارزمي را از ديگر اقدامات ذكر كرد و افزود: صرفه‌جوئي ارزي حاصل شده در سال 86 از محل فناوريهاي توليد شده در داخل حدود 60 ميليون دلار است كه همين مقدار 8/1 برابر بودجه دريافتي جهاددانشگاهي از دولت است.
دكتر طيبي يكي از طرح‌هاي شاخص معاونت پژوهش و فناوري جهاددانشگاهي را دستيابي به دانش فني طراحي الكتروفيلترهاي كارخانجات مس دانست و افزود: كسب اين دانش موجب جلوگيري از به هدر رفتن مواد با ارزش صنعتي و استحصال سالانه حدود يكصد ميليارد تومان مواد اوليه و كمك به افزايش توليد مس، عدم بروز ضايعه زيست محيطي و رفع وابستگي به منابع خارجي شده است و استفاده از اين دانش در طراحي سيستم‌هاي غبارگير كارخانجات جديد از ديگر مزاياي دستيابي به اين فناوري مي‌باشد.
وي نصب سيستم RDS) Radio data system) روي فرستنده FM ديجيتال، تكميل سيستم‌هاي ميداني، فرستنده و عقد قرارداد ساخت حدود 54 فرستنده با صدا و سيما را از ديگر اقدامات جهاددانشگاهي ذكر كرد و گفت: طراحي و ساخت سيستم DRM) Digital Radio Mochalation) براي نصب روي فرستنده‌هاي راديويي آنالوگ و تبديل ارسال صدا از آنالوگ به ديجيتال براي افزايش كيفيت صدا و افزايش راندمان فرستنده‌ها از ديگر دستاوردهاي جهاددانشگاهي است.
رييس جهاد دانشگاهي با اعلام اينكه با توجه به فراگير شدن استفاده از فرستنده‌هاي راديو و تلويزيون ديجيتال، تلاش محققان در دنيا براي ابداع روش‌هايي است كه بتوانند ارسال صوت توسط فرستنده‌هاي موجود را از آنالوگ به ديجتيال تبديل كنند، ادامه داد:اين تكنولوژي كه به DRM معروف است توسط كمپاني‌هاي مهم ساخت فرستنده‌هاي راديويي و تلويزيوني بدست آمده بود و اكنون نيز اين دانش توسط محققان جهاددانشگاهي كسب شده است.
رييس جهاددانشگاهي با بيان اينكه جهاددانشگاهي در سه سطح آموزش عالي، علمي ـ كاربردي و آموزشهاي تخصصي كوتاه مدت نيز فعاليت دارد، گفت: در حوزه آموزش‌هاي عالي داراي يك دانشگاه  بنام دانشگاه علم و فرهنگ و 7 مؤسسه آموزش عالي هستيم كه تعداد دانشجويان ما در نيم سال دوم سال 86 حدود 13843 نفر بوده است.
وي افزود: در حوزه علمي ـ كاربردي نيز داراي 38 شعبه در سراسر كشور هستيم كه تعداد دانشجويان شاغل به تحصيل در سال 86، 24912 نفر در 306 كد رشته تحصيل بوده و در حوزه آموزشهاي كوتاه مدت نيز در سال گذشته 341197 نفر از خدمات آموزشي جهاددانشگاهي بهره‌مند شده‌اند.
دكتر طيبي با بيان اينكه در حوزه اشتغال و كارآفريني نيز توسط جهاددانشگاهي براي حدود 19 هزار نفر در 17 استان كشوردوره‌هاي كسب و كار برگزار شده، ادامه داد: درحوزه پژوهش نيز با اجراي دو طرح پژوهشي شناسايي رويكر‌د‌هاي جديد در توانمند‌سازي نيروي كار و طراحي الگوي مناسب براي ايران و طرح بررسي وضعيت موجود SME ها‌ي ثبتي بر ICT و تجارت الكترونيكي و ارائه راهكارهاي مناسب براي حمايت و پشتيباني دولت از آنها از ديگر اقدامات است.
وي با اشاره به اينكه در سال 86 سومين همايش دوسالانه اشتغال و نظام آموزش عالي كشور برگزار شد،گفت: برگزاري هفته كارآفريني در چندين استان و كشور و همكاري در برگزاري همايش ملي كارآفريني ديجيتالي و همكاري در برگزاري سمينار بين‌المللي توسعه كارهاي موفق از ديگر فعاليت‌هاي جهاد در سال گذشته است.
دكتر طيبي با اشاره به فعاليت‌هاي فرهنگي جهاددانشگاهي اظهار داشت: برگزاري بيست و سومين دوره مسابقات ملي قرآن دانشجويان ، توليد اخبار قرآني توسط خبرگزاري قرآني دانشجويان ايران و ايكنا به 17 زبان زنده دنيا ، برگزاري اولين دوره مسابقات ملي كتابخواني قرآني دانشجويان با حضور بيش از 36000 نفر از دانشجويان ، برگزاري اولين دوره انتخاب كتاب سال قرآن دانشجويان، برگزاري ششمين جشنواره پژوهشي، فرهنگي علمي و هنري طريق جاويد، برگزاري سومين اردوي ملي طريق جاويد در مشهد مقدس، برگزاري سومين دوره مسابقه ملي كتابخواني آفتاب در آيينه و برگزاري اردوهاي استاني طريق جاويد و كارگاههاي آشنايي از مهمترين فعاليت‌هاي جهاددانشگاهي در حوزه فرهنگي است،
وي ادامه داد: برگزاري همايش نظرسنجي الكترونيكي ، برگزاري سلسله اردوهاي جهادي در حوزه سلامت و پزشكي ، برگزاري دومين جشنواره مهر باران ويژه معرفي و تقدير از گروههاي جهادي دانشجويي، سلسله جلسات آئين دانشجوئي با عنوان سجاد ويژه آشنايي دانشجويان جديدالورود ، اجراي طرح ملي ديدار با ستاره‌ها ، ايجاد صندوق‌هاي قرض‌الحسنه دانشجويان و برگزاري جشنواره‌هاي پايان‌نامه‌هاي سال دانشجويي، و كتاب سال دانشجويي از ديگر اقدامات مهم جهاددانشگاهي در حوزه فرهنگي است.
وي با اشاره به انتشار 286 عنوان كتاب از سوي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي ، خاطرنشان كرد: برگزاري سومين اردوي علمي ـ فرهنگي ايران مرز پرگهر ويژه بازديد دانشجويان از صنايع مهم كشور ، برگزاري سومين همايش ملي خليج فارس، برگزاري كارگاه‌هاي كد اخلاق جهانگردي، برگزاري دومين دوره آفرينش‌هاي هنري قرآني با محوريت سوره فلق ، طرح ملي نكوداشت مقام استاد و برگزاري جشنواره ملي بهار با هدف تبيين و پرداختن همه جانبه به عنوان هر سال كه از سوي مقام معظم رهبري نامگذاري مي‌شود ، از ديگر فعاليت‌هاي شاخص جهاددانشگاهي در حوزه فرهنگ است.
وي افزود: در حوزه برنامه‌ريزي گام نخست ما تهيه سند چشم‌انداز فعاليت‌هاي جهاددانشگاهي در افق 1404 بود و در ادامه تهيه اهداف كمي 20 ساله و سپس اهداف كمي 3 ساله و در نهايت تهيه برنامه چهارم توسعه جهاددانشگاهي با معيارهاي قابل سنجش و اندازه‌گيري در دستور كار قرارگرفت.
دكتر طيبي ادامه داد: نكات برجسته در سند چشم‌انداز و برنامه چهارم توسعه جهاددانشگاهي تشكيل قطبهاي علم و فناروي در كليه واحدها و پژوهشكده‌هاي جهاددانشگاهي سراسر كشور براساس توانايي و مزاياي بومي استانها و نيازهاي ملي كشور است.
وي صدور خدمات علمي و تخصصي جهاددانشگاهي و انجام پروژه‌هاي مشترك تحقيقاتي با مؤسسات معتبر بين‌المللي را از نكات شاخص ديگر در سند چشم‌انداز و برنامه توسعه جهاددانشگاهي دانست و افزود: از نكات مهم ديگر در سند چشم‌انداز جهاددانشگاهي توسعه آموزشهاي عالي تخصصي در مقاطع كارشناسي ارشد و دكترا با همكاري متقابل دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي جهاددانشگاهي و پژوهشكده‌هاي اين نهاد است.
رييس جهاد دانشگاهي به راه‌اندازي دوره‌هاي كارشناسي ارشد و دكتري زيست‌شناسي تكويني در دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهي با همكاري پژوهشكده رويان اشاره نمود و تصريح كرد: بين‌المللي كردن فعاليت‌هاي آموزش عالي جهاددانشگاهي، دائمي شدن شعبه‌هاي خارج از كشور و جذب دانشجويان خارجي از اهداف ديگر حوزه آموزش‌هاي عالي در سند چشم‌انداز جهاددانشگاهي مي‌باشد.
وي ادامه داد: جهاددانشگاهي در سه زمينة نفت، حمل و نقل ريلي و صنايع كاني غير فلزي قادر است هم در خصوص كسب دانش فني انجام مهندسي‌هاي پايه و هم ساخت تجهيزات مورد نياز اين صنايع حضور فعال داشته باشد.
رييس جهاد دانشگاهي افزود: در صنعت نفت و با حمايت رئيس محترم جمهور مذاكرات بسيار ارزنده‌اي را با مسوولان وزارت نفت، انجام داده‌ايم و در حال انعقاد چند قرارداد بزرگ براي ساخت چند محصول و توليد دانش فني براي اولين بار در ايران هستيم.
وي درخصوص برخي از اين پروژه‌ها گفت:طراحي و ساخت 5 دستگاه دكل حفاري نفت و گاز در خشكي، بررسي كاربرد ريز جلبك‌هاي توانمند در رفع آلودگي‌هاي نفتي، تصفيه بيولوژيكي پسماندهاي كارخانه گل روغني و دكل‌هاي حفاري، طراحي و ساخت UPS پرقدرت سه فاز،طراحي و ساخت ابزارهاي درون چاهي نفت، طراحي و ساخت اسكرابر براي حذف گازهاي گوگردي (SO2) از جمله اين پروژه‌هاست.
رييس جهاد دانشگاهي ادامه داد:در حوزه صنعت حمل و نقل ريلي شهري و بين‌شهري همچنين صنايع كاني فلزي مذاكرات بسيار مفيدي را با دستگاه‌هاي مربوطه داشته‌ايم و اميدواريم در زمينة خودكفايي اين صنايع حضور موفقي داشته باشيم .
وي گفت:در حوزه علوم انساني و اجتماعي با توجه به اهميت بحث توسعه در كشور و لزوم ايجاد مراكز تفكر، مطالعه و مشاوره در اين حوزه بزودي پژوهشكده مطالعات توسعه در جهاددانشگاهي راه‌اندازي مي‌شود.
دكتر طيبي يادآور شد: اقدام ديگري كه در سال گذشته انجام شد اخذ مجوز تأسيس دو پارك علم و فناوري براي استان‌هاي تهران و كرمانشاه و 3 مركز رشد بود كه هدف از تأسيس اين پارك‌ها انتقال فناوريهايي است كه دوره بلوغ توليد نيمه صنعتي و يا صنعتي آنها در جهاددانشگاهي به پايان رسيده و بايد از بدنه جهاددانشگاهي جدا شده و به صورت حرفه‌اي به جامعه و صنعت ارائه شوند.ح/الف

١٨:٥٩ ١٣/٠٥/١٣٨٧
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد