در راستاي توليد حيوانات تراريخته؛
نخستين بزهاي حاصل از بلوغ آزمايشگاهي تخمك و لقاح خارج رحمي در ايران متولد شدند
محققان پژوهشكده رويان در راستاي دستيابي به دانش توليد حيوانات تراريخته با توانايي توليد پروتئينها و داروها در شير، در گامي تازه موفق به توليد نخستين بزغالههاي حاصل از بلوغ آزمايشگاهي تخمك و لقاح خارج رحمي در ايران شدند.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نخستين بزهاي حاصل از بلوغ آزمايشگاهي تخمك و لقاح خارج رحمي كه دو قلو بودند، در اولين ساعات بامداد روز جمعه 12 مهرماه سال جاري در پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي با زايمان طبيعي به دنيا آمدند.
به دنبال توليد موفقيت آميز بره حاصل از روش همزمان بلوغ آزمايشگاهي تخمك و لقاح خارجي رحمي (روياني) و همچنين گوسفند شبيه سازي شده (رويانا) در مهر ماه 1385، پژوهشكده رويان بر آن شد تا در عرصههاي فراتر و در عين حال كاربردي تري كه دستيابي به تكنولوژي همانند سازي به عنوان پيش زمينه براي آنها محسوب ميشود، گام نهد.
يكي از زمينههاي بسيار مهم در زيستفنآوري، توليد حيوانات تراريخته يا بيوآكتورها است، بدين معني كه بتوان مولكولهاي پروتئيني ارزشمند گونههاي ديگر از جمله انسان را در شير يك دام مثل بز و گاو توليد كرد.
اين پروژه طي سه مرحله، شامل توليد حيوان (IVM-IVF)، حيوان شبيه سازي شده و سرانجام حيوان تراريخته قابل انجام است.
اين پروژه بزرگ روي گاو و بز شروع شد و پس از موفقيت در توليد گوسفند (IVM-IVF) و شبيه سازي شده، گاو (IVM-IVF) و اكنون اولين بز حاصل اين روش به دنيا آمد.
هم اكنون اين بزغالهها در سلامت كامل به سر ميبرند.
به گزارش ايسنا، گام بعدي، رسيدن به بز شبيه سازي شده و مرحله آخر توليد بز تراريخته است و با توجه به توانمنديهاي پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي در زمينههاي ديگر علم جنين شناسي به ويژه توانايي فريز اسپرم، تخمك و جنينهاي چند سلولي، با كمك اين تكنولوژي ميتوان در دامپروري و همچنين حيات وحش براي حفظ و تكثير نسل گونههاي ارزشمند و همچنين اصلاح نژاد و ايجاد گونههايي با ويژگيهاي وراثتي خاص، اقدامات موثري را انجام داد.ح/الف
١٨:٣٣ ١٣/٠٧/١٣٨٧