پنجاه و نهمين گردهمايي معاونان فرهنگي جهاددانشگاهي سراسركشور در بابلسر برگزار شد
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي:
مديران جهاددانشگاهي بايد از حاشيهاي شدن حوزه فرهنگ جلوگيري كنند
پنجاه و نهمين گردهمايي معاونان فرهنگي واحدها و روساي مراكز فرهنگي جهاددانشگاهي سراسر كشور 1 و 2 آبان ماه به ميزباني جهاددانشگاهي واحد استان مازندران در شهرستان بابلسر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي ، در مراسم افتتاحيه اين گردهمايي كه با حضور سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي، حجت الاسلام والمسلمين رنجبران معاون فرهنگي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها و دكتر قاسم عليزاده رييس دانشگاه مازندران برگزار شد، دكتر عليزاده در سخناني با اشاره به رسالت هاي خطير جهاددانشگاهي در عرصه فرهنگي اظهار داشت: جهاددانشگاهي به عنوان بازوي اجرايي و عملي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در دانشگاههاي كشور خدمت ارزندهاي را ارايه داده و در اين مسير با تحمل رنجها و سختيهاي فراوان به عنوان سرباز فداكار انقلاب در همه عرصهها درخشيده است.
وي در ادامه با بيان اينكه انجام تحقيقات علمي و فعاليتهاي فرهنگي دو وظيفه مهم جهاددانشگاهي به شمار ميرود، تصريح كرد: رسيدن به اهداف سند چشم انداز بيست ساله نظام بدون توجه جدي به امر تحقيق و پژوهش و فرهنگ اصيل ايراني اسلامي امكان پذير نيست و جهاددانشگاهي دراين ميان نقش مهمي را ايفا ميكند.
دكتر عليزاده ادامه داد: جهاددانشگاهي با فعاليتها و برنامههاي فرهنگي خود در برابر شبيخون فرهنگي غرب ايستادگي ميكند و اميدواريم اين مقاومت همواره استمرار يابد.
رييس دانشگاه مازندران در ادامه خاطرنشان ساخت: جوانان ما امروزه بر ارزشهاي ذاتي خود پي بردهاند و به خوبي ميدانند كه ايران اسلامي در حال حاضر به بركت خون شهدا مستقل و آزاد در دنيا ميدرخشد.
وي يادآور شد: انقلاب اسلامي ايران به درستي راه خود را شناخته و با تمام قوت به پيش ميرود كه در اين ميان جوانان ما نيز با كوشش و تلاش روزافزون به دنبال كشف حقايق علمي و شكستن مرزهاي دانش هستند.
رييس دانشگاه مازندران با بيان اينكه دشمنان انقلاب اسلامي امروه به قدرت اين انقلاب معنوي واقف هستند، گفت: دشمنان براي شكست انقلاب اسلامي در دانشگاهها سرمايهگذاري كردند، اما از اين مساله غافل بودند كه دانشگاهيان خود پيشاهنگ و در صف اول انقلاب ميباشند.
معاون فرهنگي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها :
حوزه فرهنگي دانشگاهها نيازمند تحولي عظيم وجدي است
حجت الاسلام والمسلمين رنجبران معاون فرهنگي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها در مراسم افتتاحيه گردهمايي معاونان فرهنگي جهاددانشگاهي گفت: جهاددانشگاهي يكي از اركان اصلي و تاثيرگذارترين نهادها در مجموعه دانشگاههاي كشور است و دستاوردهاي اين نهاد افتخار بزرگي براي نظام محسوب ميشود.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، حجت الاسلام والمسلمين رنجبران در اين مراسم با تاكيد بر لزوم پاسخگويي به شجات ذهني جوانان و دانشجويان ، خاطرنشان كرد: متوليان امور فرهنگي دانشگاهها بايد با تكيه بر يقينيات و مسلمات بتوانند به شبهات موجود در ميان جوانان پاسخ دهند و به صورت نظام مند به دنبال رفع نيازهاي فرهنگي دانشگاهيان باشند.
وي با اشاره به اينكه حوزه فرهنگي دانشگاهها نيازمند تحولي جدي و عظيم است ، تصريح نمود: كارگزاران و عناصر فرهنگي بايد با اخلاص و پرهيز از دنياطلبي و اتخاذ شيوهها و روشهاي مناسب به صورت عملي براي ارتقاء سطح فرهنگي جامعه و به ويژه دانشگاهها تلاش كنند.
وي افزود: يكي از مشكلات كشور در عرصه فرهنگي عدم هماهنگي بين مراكز فرهنگي و عدم برنامهريزي جامع است كه جهاددانشگاهي ميتواند با ارايه نقشي موثر در اين زمينه به رفع نواقص موجود كمك كند.
حجت الاسلام والمسلمين رنجبران با طرح مباحثي درخصوص آسيب شناسي حوزه فرهنگي دانشگاهها، ادامه داد: به رغم تلاش دشمن براي شبيخون فرهنگي، امروزه بسياري از دانشجويان ما به ارزشهاي ديني و مذهبي و انقلابي اهتمام ويژهاي دارند كه بخش مهمي از اين توفيقات حاصل زحمات و خدمات جهادگران دانشگاهي است .
معاون فرهنگي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها خاطرنشان ساخت: اخلاق دانشجويي، مهدويت و پاسخگويي به شبهات مربوطه به آن و ارايه چهرهاي زيبا از دين سه مقوله مهم هستند كه نهادهاي فرهنگي بايد به آن توجه ويژه داشته و به تعريف طرحهاي تاثيرگذار در اين حوزهها بپردازند.
وي درپايان برگزاري نشستهاي مشترك با دانشجويان و يافتن زبان مشترك در قالب رويكردهاي ديني براي بحث و تبادل نظر و رفع شبهات ذهني دانشجويان را از جمله مسايل مهم در حوزه فرهنگي دانشگاهها دانست.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي:
مديران جهاددانشگاهي بايد از حاشيهاي شدن حوزه فرهنگ جلوگيري كنند
سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي گفت: جهاددانشگاهي به عنوان يك نهاد فرهنگي دغدغه حفظ، تقويت و تعميق فرهنگ اسلامي – ايراني را از سالهاي ابتداي تشكيل تاكنون با خود همراه داشته و براي تحقق اين مهم از همه تواناييهاي آموزشي، پژوهشي و علمي خويش استفاده ميكند.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، معاون فرهنگي جهاددانشگاهي در گردهمايي معاونان فرهنگي جهاددانشگاهي سراسر كشور با اشاره به اين مساله افزود: جهاددانشگاهي با تاكيد ويژه بر پژوهشهاي كاربردي نشان داده است كه بر موضوع مساله يابي اهتمام ويژهاي دارد و در حوزه فرهنگي نيز اين رويكرد به منظور شناسايي به صورت بندي و ارايه راه حل هاي مناسب اهميت خاصي دارد.
پورعلي ادامه داد: مديران و مسؤولان جهاددانشگاهي موظفند از حاشيهاي شدن حوزه فرهنگ جلوگيري كنند زيرا نفوذ و اقتدار حوزه فرهنگي براي جلوگيري از تعدد و تضاد هنجاري و هرج و مرج سازماني و شكاف نسلي در درون جهاددانشگاهي كه در آستانه 30 سالگي قرار دارد، لازم و ضروري است .
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي در ادامه تصريح كرد: جهاددانشگاهي به عنوان يك نهاد فرهنگي كه داراي رسالت گسترش فرهنگ اسلامي – انقلابي و فعاليتهاي فرهنگي در سطح دانشگاههاي كشور با محوريت جوانان و دانشجويان است ، ميكوشد با الهام از مباني معرفت ديني، مفاد قانون اساسي، ديدگاههاي امام راحل (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامي در راستاي نگرشهاي برنامههاي توسعه كشور و همچنين سند چشمانداز زمينههاي لازم را براي رشد جامعه مخاطب و انسل و علاقه به فرهنگ ايراني – اسلامي فراهم سازد.
پورعلي يادآور شد: تاكيد و جديت جهاددانشگاهي بر مقوله فرهنگ به عنوان يكي از مأموريتهاي اصلي بعد از چند دهه بيتوجهي به نقش مقولات فرهنگي در توسعه كشور نشان از درايت و تيزهوشي جهادگران دانشگاهي داشته است.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي افزود:شكلگيري جهاددانشگاهي با اهداف و عوامل فرهنگي پيوندي ناگسستني دارد زيرا اين نهاد بر بستر فرهنگي شكل گرفته ، با فرهنگ جهادي توام يافته و تاكنون با ويژگي تاكيد برعوامل و عناصر فرهنگي توانسته است خود را حفظ كند.
وي يادآور شد: تاكيد بر ماهيت فرهنگي جهاددانشگاهي براي توسعه و پيشرفت نهاد از مهمترين وظايف و رسالتهاي مديريتي در شرايط كنوني است . اشاره رهبر معظم انقلاب به مظلوميت بخش فرهنگ از يك سو و مطالبه پيوست فرهنگي براي برنامههاي اقتصادي و عمراني از سوي ديگر بيانگر اهميت فرهنگ و نقش مركزي آن در توسعه است.
پورعلي افزود:مديران جهاددانشگاهي در ستاد و واحدها بايد با تسلط و شناخت كافي از اسناد فرهنگي نظام و ديدگاههاي رهبر معظم انقلاب راهبري حوزه فرهنگي را با جديت دنبال كرده و اثربخشي و كارآمدي فعاليتها را مدنظر داشته باشند.
وي اظهار داشت: در حوزه فرهنگي حركت در مرز كليات و اهداف كلان بدون توجه به تبديل آنها به سرفصلهاي سياستي، كارآمدي فرهنگي نهاد را تهديد ميكند. صورت بندي مسايل و مهندسي مساله ، حوزه فرهنگ را از كلي گويي ، گنگي و ابهام خارج كرده و منابع بسيار محدود را با سياست گذاري فرهنگي معطوف به مساله و مشكلات عيني در مسير درست هدايت ميكند.
پورعلي با تاكيد بر لزوم نيازسنجي در حوزه فعاليتهاي فرهنگي، خاطرنشان ساخت: مشاركت و حضور دانشجويان در كليه فعاليتهاي فرهنگي جهاددانشگاهي از بدو تاسيس تاكنون يك افتخار و امتياز بوده است. حضور با نشاط، مسؤولانه ، متدينانه و مبتني برخيرخواهي و خيرانديشي دانشجويان نه تنها پويايي و و خلاقيت را براي نهاد به ارمغان آورده است بلكه آينده جهاددانشگاهي با حضور دانشجويان مؤمن ، انقلابي و ولايتمدار گره خورده است .
وي گفت: جهاددانشگاهي در تمام حوزهها بايد براي حضور و مشاركت دانشجويان متدين و انقلابي آماده باشد تا دانشجويان ، اين نهاد را خانه امن علمي، آموزشي و فرهنگي خود بشناسند و براي حضور در آن انگيزه فرهنگي و انقلابي داشته باشند.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي درادامه حفظ و حراست از فرهنگ جهادي و توسعه و تحكيم و تعميق عناصر اين فرهنگ را امري مهم دانست و افزود: براي تخصصي سازي و كيفي كردن فعاليتهاي حوزه فرهنگي و پرهيز از برنامههاي پراكنده ، غيرمستمر و كم اثر، توجه و پرداختن به آموزش اعضاي فرهنگي جهاددانشگاهي يكي از موثرترين شيوههاست.
در اين همايش حجت الاسلام والمسلمين ابراهيميان نماينده ولي فقيه در دانشگاه آزاد اسلامي منطقه 3 كشور در سخناني كوتاه با اشاره به احاديث و رواياتي كه از ائمه معصومين (ع) در فضيلت علم و دانش وارد شده است، گفت: كشور ما در طول سال هاي پس از انقلاب بحرانها و مشكلاتي را در زمينه امنيت داخلي ، تماميت ارضي و تحريم اقتصادي پشت سر گذاشته است و امروز نيز در حوزه فرهنگي بايد با تمام تلاش در مقابل تهاجم فرهنگي دشمن ايستادگي كنيم .
وي افزود: تهاجم فرهنگي به شكل خزنده و نامحسوس در ميان جوانان و دانشجويان جريان يافته است و بايد براي مقابله با اين پديده به دنبال راهكارهاي مختلف باشيم كه در اين زمينه جهاددانشگاهي نقش بسيارمهمي دارد.
حجت الاسلام والمسلمين ابراهيميان در پايان ايجاد روابط دوستانه و نزديك با دانشجويان را از جمله راهكارهاي اثرگذاري فعاليتهاي فرهنگي در دانشگاهها دانست.
دكتر منتظري:
فعاليت فرهنگي جوهره جهاددانشگاهي است
فعاليت هاي فرهنگي جهاددانشگاهي بايد معطوف به اخلاق و معنويات باشد
مشاور رئيس جمهور گفت: جهاد دانشگاهي از ابتدا تاكنون به شعار ها وآرمان هاي انقلاب اسلامي وفادار بوده وتوانسته منشاء خدمات ماندگار در جامعه با شد .
به گزارش عمومي جهاددانشگاهي، دكتر علي منتظري نيز در اين گردهمايي كه در دانشگاه مازندران برگزار شد،افزود: جهاد دانشگاهي با جذب و تربيت دانشجويان مومن ومتعهد و انتقال فرهنگ جهادي در آنان بايد به خدمات ارزنده فرهنگي خود استمرار بخشد.
وي ادامه داد: فعاليت هاي فرهنگي جوهره جهاد دانشگاهي محسوب مي شود واگر در اين زمينه كوتاهي شود جهاد دانشگاهي ماهيت اصلي خود را از دست خواهد داد.
دکتر منتظري با اشاره به اينكه جهت گيري هاي جهاد دانشگاهي برگرفته از آموزه هاي متعالي قرآن كريم است خاطر نشان ساخت : ‹‹جهاد دانشگاهي بنا به قول رهبر معظم انقلاب اساساً دستگاه معنوي واخلاقي است و از همين رو همه فعاليت هاي فرهنگي جهاد دانشگاهي بايد معطوف به اخلاق ومعنويات باشد.››
وي با بيان اينكه جهاد دانشگاهي بنگاه اقتصادي نيست يادآور شد: دستاورد هاي ارزشمند اين نهاد حاصل تلاش جوانان جهاد گري است كه با روحيه انقلابي و تلا ش خالصانه در مسير آرمان هاي انقلاب گام برداشتند. منتظري تصريح كرد: حفظ ارتباط موثر و پويا با بدنه دانشجوئي و بهره گيري از توان دانشجويان متعهد مي تواند جهاد دانشگاهي را به آرمان هاي خود نزديك تر كند. وي لازمه ارتقاء كمي و كيفي فعاليت هاي فرهنگي را تربيت نيرو هاي جوان و با انگيزه دانست و افزود: مهمترين مساله در حوزه فعاليت هاي فرهنگي اين است كه ما بتوانيم قلوب جوانان دانشجو را تسخير كنيم وبا روش هاي ساده و پرهيز از كار هاي پيچيده به دنبال جذب آن ها باشيم.
دکتر منتظري اظهار كرد: از ديدگاه اسلام فعاليت هاي فرهنگي به سه حوزه كلي اخلاق ، احكام واعتقادات تقسيم مي شود و جهاد دانشگاهي نيز بايد در همين مسير به تعريف واجراي طرح هاي فرهنگي ، اثر گذار بپردازد .
وي اتخاذ روش هاي جديد ومبتكرانه و در عين حال ساده براي ارائه خدمات فرهنگي را مورد تاكيد قرار داد و خواستار توجه بيش از پيش مسئولان اين نهاد به بخش فرهنگ شد.
مشاور استاندار مازندران:
جهاددانشگاهي موتور حركت علمي كشور است
در اين مراسم همچنين صادقعلي موحد منش مشاور استاندار مازندران طي سخناني با اشاره به اينكه جهاددانشگاهي امروزه به عنوان يك نهاد ارزشمند علمي دركشور جايگاه مناسبي دارد، اظهار داشت: جهاددانشگاهي امروزه به مثابه موتور حركت علمي كشور محسوب ميشود و خوشبختانه در حال حاضر همگان به اين جايگاه رفيع واقف هستند.
وي در ادامه ضمن تمجيد از دستاوردهاي علمي جهاددانشگاهي افزود: جهاددانشگاهي درحوزه فرهنگي نيز بايد به انتظارات موجود پاسخ دهد و مانند فعاليتهاي علمي خود در اين عرصه نيز پيشتاز باشد.
موحدمنش خاطرنشان كرد: اساس توسعه علمي هر كشور ، تحولات فرهنگي است و تا زمانيكه جامعهاي در عرصه فرهنگي رشد نكند، به توسعه علمي نيز دست نمييابد.
مشاور استاندار مازندران ادامه داد: جهاددانشگاهي ميتواند نقش مهمي را در توسعه علمي، فناوري و فرهنگي استان مازندران ايفا نمايد و دراين راستا بايد متناسب با ظرفيتهاي استان برنامه ريزي نمايد.
سيداحمد قاسمي رييس جهاددانشگاهي واحد مازندران نيز در اين گردهمايي در سخناني گفت:جهاددانشگاهي واحد مازندران در حال حاضر با راه اندازي دفاتر خود در دانشگاههاي استان ، تعاملي جدي و مناسب را در عرصههاي علمي و فرهنگي آغاز كرده و شرايط براي رشد و تحول اين واحد استاني هموار شده است .
وي راهاندازي و توسعه فعاليتهاي فرهنگي در مراكز افكارسنجي دانشجويان ايران، خبرگزاري دانشجويان ايران، خبرگزاري قرآني ايران، مركز گردشگري علمي فرهنگي دانشجويان ، مركز قرآني و مركز مطالعات امام و انقلاب را ازدستاوردهاي جهاددانشگاهي واحد مازندران عنوان كرد و افزود: در حوزه پژوهشي نيز راه اندازي مراكز خدمات تخصصي بانك خون بند ناف رويان ، آبزي پروري ، گياهان دارويي، گردشگري و مشاوره فني و مهندسي كه در زمينههاي متنوع فعاليت ميكنند از مهمترين اقدامات اين واحد است .
قاسمي در ادامه به افزايش تعداد مراكز آموزشي جهاددانشگاهي و افزايش تعداد دانشجويان مركز آموزش عالي علمي كاربردي جهاددانشگاهي شعبه بابل، خاطرنشان كرد: عمليات احداث مجتمع بزرگ فرهنگي پژوهشي جهاددانشگاهي واحد استان مازندران به زودي آغاز خواهد شد.
معاون فرهنگي وزير علوم:
مقابله با بحران شكاف نسل ها امربي ضروري است
دكتر محمدباقر خرمشاد معاون فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري نيز با حضور در اين گردهمايي به بحث و تبادل نظر درخصوص فعاليتهاي فرهنگي دانشگاهها پرداخت.
وي در سخناني اظهار داشت: جهاددانشگاهي با سابقه فرهنگي كه دارد ميتواند در تدوين بخش فرهنگي برنامه پنجم توسعه كشور و عرصه فرهنگي دانشگاهها ، نقش مهمي ايفا كند.
وي لزوم بهره گيري از فرصتها و چاره انديشي براي چالش ها را موردتاكيد قرار داد و افزود: چالشهاي هويتي يكي از مهمترين مسائل امروز دانشگاهها هستند، امروزه ابزارهايي مانند ماهواره ، اينترنت ، سرعت در حمل و نقل و جابه جايي ، انتشار كتب و مجلات متعدد و ... فضاي هويتي متلاطمي را بوجود آورده كه دانشجويان را تحت تاثير قرار ميدهد .
دكتر خرمشاد ادامه داد: براي رهايي از اين بحران هويتي بايد به دنبال تعريف مشخصههاي هويت اسلامي- ايراني براي جوانان و به ويژه دانشجويان باشيم .
معاون فرهنگي وزارت علوم برنامه ريزي براي مقابله با شكاف ميان نسل ها را امري ضروري برشمرد و تصريح كرد: مقوله دانشگاه تمدن ساز به واقع ترجمان ايران 1404 در عرصه آموزش عالي است ، زيرا امروزه تمدنها بدون دانشگاهها نميتوانند به حيات خود ادامه دهند.
دكتر خرمشاد افزود: امروزه كشور ما نيازمند نظام معنايي منسجم و مترقي است كه مراكز فكري اين نظام دانشگاهها و حوزههاي علميه هستند.
گفتني است،در حاشيه اين گردهمايي سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي به همراه جمعي از مديران و اعضاي حوزه فرهنگي اين نهاد با خانواده شهيد محمدحسن قريب عكاس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) كه در سانحه سقوط هواپيمايي CBO در سال 84 به شهادت رسيد،ديدار كردند.
خاطرنشان مي كند،اين گردهمايي دورروز با برگزار ي كارگاه هاي آموزشي و نشست هاي تخصصي پنج شنبه 2 آبان ماه به كار خود پايان داد.ح/الف
١٦:١٤ ٠٢/٠٨/١٣٨٧