مراسم پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويي و دومين دوره كتاب سال قرآني دانشجويي همزمان با شانزدهمين دوره هفته كتاب صبح امروز با حضور دكتر حميد رضا طيبي رييس جهاددانشگاهي،حجه الاسلام والمسلمين محمديان رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها،دكتر علي منتظري رييس سابق جهاد دانشگاهي و مشاور رييس جمهور، معاون فرهنگي و آموزشي جهاد دانشگاهي،دكتر محسن پرويز معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد، رييس پژوهشكده قرآن دانشگاه آزاد اسلامي، معاون پژوهشي دانشگاه تربيت مدرس و جمعي از اساتيد، محققان و دانشجويان در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد.
رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري دردانشگاهها در واكنش به ايجاد مسيرهاي غلط در توليدات علمي؛
برخي با تغييرعناوين و جابجايي فصلها كتاب سازي ميكنند
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها با اشاره به افزايش سرعت دستيابي به اطلاعات از طريق اينترنت، گفت: نبايد تلاشهاي صادقانه و شبانهروزي كساني كه با تلاش در كتابخانهها و آزمايشگاهها از سرمايه زندگي و عمرشان براي توليد محتوا، مقاله و كتاب بهره ميگيرند در مقابل كساني كه فن توليد مقاله و كتاب را آموختهاند و فقط با مقداري تغيير در عناوين و جابجايي فصلها كتابسازي ميكنند، ناديده گرفته شود.
حجتالاسلام و المسلمين محمديان امروز در مراسم پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويي در دانشگاه تربيت مدرس، اظهار كرد: امروز كتاب سازيها به يكي از معضلات جامعه بدل شده است و نبايد تلاشهاي دانشجوياني كه در مسير توليد كتاب و علم تلاش ميكنند به دليل ايجاد مسيرهاي غلط ميانبري كه براي توليد علمي ايجاد شده است، از بين برود.
پيرو پيامبري هستيم كه اولين دستور به او قرائت و خواندن بوده است
وي با بيان اينكه خوشبختانه پيرو پيامبري هستيم كه اولين دستور به او قرائت و خواندن بوده است، گفت: خوشبختانه امروز در جامعه ما گفتمان علمي و توجه به دانش محوري و علم محوري در فرهنگ عمومي به يك گفتمان بدل شده و دانشگاههاي ما در اين مسير حركتها و افتخارات زيادي داشتهاند.
جوشش فكري است كه ميتواند در مسير علم و تحقيق تحول ايجاد كند
تحول وقتي ايجاد ميشود كه علم از دل افراد بجوشد
محمديان با اشاره به فعاليت دانشجوياني كه قلم در دست ميگيرند و مينويسند، گفت: جوشش فكري دانشجويان ما مسئله مهمي است كه بايد براي آن بستر سازي شود چرا كه اين جوشش فكري است كه ميتواند در مسير علم و تحقيق تحول ايجاد كند.
وي با بيان اينكه استفاده از اطلاعاتي كه ديگران به آن دست يافتهاند در اين مسير، مانند كنار زدن خاك براي دسترسي به سرچشمه آب است، خاطر نشان كرد: ولي توجه به اين نكته ضروري است كه تحول وقتي ايجاد ميشود كه علم از دل افراد بجوشد.
رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري با اشاره به جسارت و شجاعت علمي ايجاد شده در بين دانشجويان عنوان كرد: بايد از دانشجوياني كه حرف و مطلب نو براي گفتن دارند استقبال شود و سياستگذاران و مديران نيز فضاي مناسبي براي پذيرش رشادتها و جسارتهاي علمي اين دانشجويان ايجاد كنند.
برخي مطالب خوبي كه توليد ميشود به دست مخاطبان نميرسد
ايجاد فرهنگ كتابخواني با قانون و بخشنامه محقق نمي شود
محمديان با بيان اينكه در عين حال بعضا مطالب خوبي توليد ميشود ولي متاسفانه به دست مخاطبان نميرسد اظهار كرد: بايد براي مسئلهاي كه از آن به عنوان پايين بودن فرهنگ مطالعه و كتابخواني در كشور ياد ميشود برنامه ريزي شود و فرهنگ سازي مناسب در اين باره صورت بگيرد تا زحمات مولفان به بار بشيند. ولي در عين حال مولفين نيز در اين مسير نقش مهمي دارند و ميتوانند با نوشتن مطالب مناسب، كاربردي و همه جانبه به اين فرهنگ سازيها كمك كنند.
وي افزود: ايجاد فرهنگ كتابخواني با قانون و بخشنامه محقق نمي شود بلكه بايد در محتواي مطالب از سوي مولفان نيز جذابيتهايي ايجاد شود
آثار مولفان در فضايي عالمانه و منصفانه نقد شود
نقد نقاط قوت و ضعف آثار را به خوبي مشخص مي كند
رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري تجليل از مولفان و معرفي آثار آنها را از ديگر قدمهاي لازم در اين مسير بيان كرد و گفت: بايد به نقد آثار مولفان نيز توجه شود تا كتابها در فضاي عالمانه و منصفانه نقد شود.
وي با بيان اينكه جاي نقد كتاب هنوز در كشور ما ايجاد نشده است خاطر نشان كرد: نقد ميتواند نقاط قوت و ضعف آثار را به خوبي مشخص كند و در واقع بايد شرايطي ايجاد شود كه كتابهاي برگزيده امسال محور دهها جلسه نقد با حضور صاحبنظران باشد.
محمديان همچنين با انتقاد از كمرنگ بودن نقش رسانهها در برگزاري اين جشنواره تاكيد كرد: با توجه به اينكه فرهنگ شفاهي براي مردم ما هنوز هم مهم تلقي مي شود بايد از اين نقطه قوت استفاده شود و از رسانه ملي و ساير رسانهها براي برگزاري اين برنامهها كمك گرفت.
مسئولين به تبليغ كالاهاي فرهنگي توجه كنند و براي آن يارانه بپردازند
نخبگان موفق را از طريق توليدات هنري و تاليفات متعدد به جامعه معرفي كنيم
وي با اشاره به جاي خالي رسانه در برگزاري جشنواره گفت: متاسفانه تا كنون شاهد تبليغ كتابي نبودهايم و به جز كتابهاي كنكور و كمك درسي، كتاب ديگري در بيلبوردهاي خيابانها به چشم نميخورد و بايد به تبليغ كالاي فرهنگي از سوي مسئولين توجه شود و با توجه به اينكه قدرت اقتصادي مولفين اجازه تبليغ و پرداخت هزينهها را نمي دهد مسئولان فرهنگي بايد در باره اين مسئله اقدام به پرداخت يارانه كنند.
محمديان همچنين با اشاره به اهميت نگاه مولفان در كاربردي كردن مطالب منتشر شده اظهار كرد: دانشگاهيان و دانشجويان براي تاليف كتابهايي درباره رازهاي موفقيت نخبگان و دانشجوياني كه به موفقيتهايي دست يافتهاند تلاش كنند و از اين طريق الگوسازي براي جوانان اتفاق بيافتد.
وي با اشاره به معرفي دكتر قريب از طريق هنر به جامعه عنوان كرد: بسياري ديگر نيز هستند كه حتي نامشان نيز به گوش مردم نخورده و در واقع بايد اين نخبگان موفق را از طريق توليدات هنري و تاليفات متعدد به جامعه معرفي كنيم تا شاهد كسب موفقيتهاي بزرگي از جانب جوانان باشيم.
رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در خاتمه با بيان اينكه دست يابي به جايگاه شايسته در نهضت نرم افزاري بدون تحقق نهضت مطالعه و كتابخواني امكانپذير نيست، گفت: مسئله كتابخواني بايد حداقل در زندگي اهل علم وارد شود تا از اين طريق بتوانيم در پايان چشم انداز به اهداف مدنظر خود دست يابيم و به قدرت اول منطقه برسيم كه اين مهم بر عهده آموزش عالي كشور است.
سلگي رييس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي و دبير اين جشنواره با بيان اينكه جشنواره پانزدهم همانند ساير جشنوارهها با هدف تقدير از اصحاب علم عليالخصوص دانشجويان و با هدف شناسايي استعدادهاي برتر دانشگاهي، ايجاد شرايط استفاده جامعه از تلاشهاي آنها و ايجاد انگيزه در دانشجويان نخبه برگزار شده استَ، گفت: از بين 541 اثر ارسالي به اين جشنواره، 16 اثر برگزيده معرفي و 22 اثر لايق تقدير شناخته شدهاند.
وي با اشاره به انتخاب مولف جوان و ناشر برتر ََدر جشنواره كتاب سال دانشجويي، گفت: خوشبختانه در جشنواره امسال تعداد آثار ارسالي در بخش تاليف نسبت به آثار ارسالي در بخش ترجمه بيشتر بوده و 68 درصد آثار تاليفي و 32 درصد آثار ترجمهاي بوده است.
به گفته وي، 90 درصد آثار ارسالي به جشنواره از سوي دانشجويان دانشگاههاي دولتي بوده است و 82 درصد آثار را آقايان و 18 درصد از آنها را زنان ارائه كردهاند.
وي افزود: در بخش ناشر برگزيده نيز سه ناشر برگزيده در اين جشنواره معرفي مي شوند.
دبير جشنواره كتاب سال دانشجويي با اشاره به همزماني برگزاري جشنواره پانزدهم با هفته كتاب، اظهار كرد: در طول پانزده سال گذشته 4 هزار و 853 عنوان اثر از دانشجويان مولف و مترجم به دست ما رسيده كه از اين بين 350 اثر به عنوان اثر برگزيده معرفي شدهاند.
سلگي با بيان اينكه در صدد ادامه اين مسير با قدرت بيشتري هستيم، عنوان كرد: تشكيل انجمن برگزيدگان جشنواره و تلاش براي ارتباط جامعه نخبه كشور و مسئولين ذيربط، تلاش براي برخورداري معرفي شدگان از مزيتهاي نخبگي، ارائه تسهيلات براي چاپ نشريات و كتب از سوي دانشجويان و تسهيل چاپ ساير كتب آنها از جمله اهدافي است كه در راستاي اين جشنواره پيگيري ميشود.
دبير جشنواره پانزدهم كتاب سال دانشجويي گفت: اين جشنواره در شش گروه اصلي دانشگاهي پذيراي 541 اثر و در بخش ويژه نيز پذيراي آثاري در حوزههاي علوم قرآني، كارآفريني و نوآوري شكوفايي بوده است.
سلگي در خاتمه گفت: نهادهايي چون سازمان ملي جوانان، دانشگاه آزاد اسلامي، وزارتخانههاي علوم، بهداشت، ارشاد، نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري، سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان و پژوهشكده مطالعات فرهنگي اجتماعي وزارت علوم در برگزاري اين جشنواره با جهاد دانشگاهي همكاري داشتهاند.
معاون پژوهشي دانشگاه تربيت مدرس:
ارائه بيش از پنج هزار مقاله در مجلات علمي طي پنج سال از سوي محققان دانشگاه
برنامهريزي براي ايجاد 10 دانشكده جديد در دانشگاه
معاون پژوهشي دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينكه طي پنج سال گذشته پنج هزار و 500 مقاله از سوي اين دانشگاه در مجلات علمي پژوهشي چاپ شده است كه 50 درصد آنها در مجلات بين المللي به چاپ رسيده است، گفت: همچنين در پنج سال گذشته هفت هزار مقاله در مجامع علمي داخلي و خارجي از سوي محققان دانشگاه تربيت مدرس ارائه شده است.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر فتح الهي در مراسم پانزدهمين دوره جشنواره كتاب سال دانشجويي با اشاره به اجراي 700 عنوان طرح پژوهشي با همكاري سازمانها و دستگاههاي مختلف در دانشگاه تربيت مدرس، اظهار كرد: ارائه 113 عنوان كتاب تاليفي و ترجمهيي، انتشار 144 عنوان مجله پژوهشي و اجراي 20 عنوان طرح برگزيده در جشنواره ملي و بين المللي در 13 مركز تحقيقاتي و هفت دانشكده دانشگاه تربيت مدرس محقق شده است.
وي از برنامه دانشگاه براي افزايش دانشكدهها از هفت به 17 دانشكده خبر داد و گفت: ايجاد پارك علم و فنآوري دانشگاه در تهران، راه اندازي واحد بين المللي دانشگاه در نور و راه اندازي دانشگاه فارابي در سوريه از جمله فعاليتهاي دانشگاه تربيت مدرس در دو سال اخير بوده است.
معاون پژوهشي دانشگاه تربيت مدرس در خاتمه گفت: دانشگاه تربيت مدرس علي رغم عمر كوتاه خود از نظر آموزشي رشد چشمگيري داشته و از افتخارات نظام محسوب ميشود.
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي:
شرايط انتشار آثار مولفين جوان تسهيل شود
نشر الكترونيك آثار انديشمندان جوان مدنظر قرار گيرد
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه بايد بررسي كنيم كه تا چه ميزان در فراهم كردن زمينه انتشار نتايج فعاليتهاي علمي جوانان موفق بودهايم، اظهار كرد: بايد شرايط و بستر انتشار آسان توليدات ارزشمند انديشمندان جوان فراهم شود.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر پرويز امروز در مراسم پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويي در دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينكه بايد شرايطي ايجاد شود تا انتشار آثار مولفين جوان تسهيل شود، خاطر نشان كرد: با توجه به نقش رايانه در دنياي امروز، ميتوان امكان نشر الكترونيك اين آثار را همراه با محفوظ داشتن حقوق مولف مدنظر قرار داد.
وي ادامه داد: نشر الكترونيك قطعا هزينه كمتري نسبت به نشر كاغذي دارد و ميتوان از اين طريق شرايطي ايجاد كرد كه آثار دانشجويان و جوانان به راحتي منتشر شود و اين افراد فقط دغدغه توليد علمي داشته باشند.
وي با بيان اينكه كساني كه وارد عرصه نشر ميشوند بايد به سختيها و خطرات موجود در اين عرصه توجه كنند، عنوان كرد: ارايه نتيجه كار و محصول انديشه، كاري پرخطر است چرا كه افراد از اين طريق خود را در معرض قضاوت ديگران قرار ميدهند و اين مسئله كار سختي است.
دكتر پرويز با بيان اينكه افراد در دوران دانشجويي و جواني اندوخته جمع ميكنند، تا در دوران ميانسالي و كهنسالي از آن بهره بگيرند، گفت: در حال حاضر بار اصلي تاليف كتب به خصوص در حوزه ترجمه بر دوش دانشجويان است .
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در خاتمه با اشاره به برگزاري دومين دوره كتاب سال قرآني دانشجويي، گفت: اگر اين مراسم نيز مشوق دانشجويان باشد قطعا كار ارزشمندي است و ميتواند به رشد نگاه عميق به قرآن به عنوان كتاب معنوي كمك كند.
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي:
جهاد دانشگاهي به فرهنگ وعلم به عنوان مولفههاي قدرت و اعتبار كشور در دنيا توجه دارد
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي با بيان اينكه اين نهاد به عنوان مجموعهاي علمي و فرهنگي، ترويج و نشر كتاب و كتابخواني و توليد كتاب را جزو محورهاي فعاليت خود قرار داده است، گفت: اين فعاليتها زماني در جهاد دانشگاهي آغاز شد كه فرهنگ و توليد علم همانند امروز به عنوان يكي از عناصر مطرح در فرهنگ عمومي كشور شكل نگرفته بود.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سعيد پورعلي در مراسم پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويي در دانشگاه تربيت مدرس، با بيان اينكه جهاد دانشگاهي به فرهنگ و علم به عنوان مولفههاي قدرت و اعتبار كشور در دنيا توجه كرده است، اظهار كرد: در پانزده دوره برگزاري مراسم كتاب سال دانشجويي از پديدآورندگان اين قدرت علمي تكريم و تجليل شد و فرصت خوبي ايجاد شد تا در كنار برپايي نمايشگاهها و جشنوارههاي مختلف در حوزه كتاب،با برگزاري هفته كتاب و نمايشگاههاي كتاب دانشگاهي در اين عرصه فعاليت شود.
وي با بيان اينكه گرايش به كتابخواني گسترش يافته و نگاه به علم و توليد علم يكي از مولفههاي مهم پيشرفت در جامعه است، اظهار كرد: بايد فرصتي ايجاد شود تا علاقمندان كتاب بتوانند در توليد و مصرف اين محصول تاثير بگذارند و جوانان بتوانند در سرنوشت بشري نقش ايفا كنند.
پورعلي حمايت از ايجاد انجمنهاي نقد و بررسي كتاب و ايجاد فضاي فعاليت براي انجمنها و كانونهاي علاقمند به عرصه كتاب را از جمله فعاليتهاي جهاد دانشگاهي در اين عرصه عنوان كرد و گفت: با اطلاع رساني درباره تازههاي نشر براي ارتقاي فرهنگ كتابخواني نيز تلاش شده است و اقدامات ديگري چون برگزاري مسابقات، حمايت از فرهنگ كتابخواني از طريق توزيع بن كتاب در بين اعضاي هيات علمي جهاد دانشگاهي، تلاش براي توسعه كتابخانههاي تخصصي، راهاندازي كتابخانههاي مراكز علمي جهاد از طريق توزيع كتاب در مراكز و توجه به توزيع كتاب و راهاندازي انجمنها و كانونها در استانهاي كمتر برخوردار از جمله تلاش هاي جهاد دانشگاهي بوده است.
وي با اشاره به منويات مقام معظم رهبري نسبت به اهميت علم و علم گرايي در فرهنگ عمومي كشور خاطر نشان كرد: بر اين اساس جهاد دانشگاهي نيز تلاش كرده است تا با ترويج فرهنگ علم گرايي از طريق پژوهشكدهها، فضاهاي آموزشي خود در اين مسير حركت دهد كه در اين راستا تعداد متعددي از نشريات علمي در اين نهاد تهيه ميشود.
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي در خاتمه با بيان اينكه اميد است سازمان انتشار جهاد دانشگاهي بتواند با ابتكارات و نوآوريهاي ارائه شده خدمت بيشتري به حوزه كتاب عرضه كند، اظهار كرد: اين سازمان در سال گذشته 286 عنوان كتاب به چاپ رسانده است.
گفتني است،در مراسم پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويي «محمدعلی طاهرینژاد» مؤلف كتاب «ارتباط عملكرد انسان با حوادث از ديدگاه قرآن»«مسعود احمدی»، مؤلف كتاب «مديريت اسلامی(اصول ، مبانی، مفاهيم و الگوها)»، «محمدامين ناصح»، مؤلف «چكيده پاياننامههای حوزه زبان و زبانشناسی»، «محمدكاظم رحمتی» مولف «فرقههای اسلامی در ايران سده ميانه» از دانشگاه تربيت مدرس، «شيرين طالاقانی» مولف «سيطرهی خبر» از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقيقات تهران، «رضا نجفزاده» مولف «انبوه خلق، جنگ و دموكراسی در عصر امپراطوری» از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقيقات، «مهدی نيكعمل»، «امينالله واعظ»، «امير لهراسبی» مؤلف «آشنايی يا روشهای شبيهسازی در فيزيك» از مركز تحقيقات فيزيك نظری و رياضيات، «محمدجواد مهدوینژاد» مؤلف «سير انديشههای معماری»، از دانشگاه تهران، «مجيد خالداری» مؤلف «سير پرورش گوسفند و بز» از دانشگاه تهران، «محمد نصيری» و «محمدحجت» مؤلفان «محيط جديد انتقال حرارت»، «حامد پاكدل» مؤلف «سهگانه مواد مركب»، «محمودعلیاف خضرايی» مؤلف «نانوفناوری نگرشی بر روشهای نانو ساختار»، «حميدرضا احمدیآشتيانی» و «نياز اوليازاده» مؤلفان «يك كليد برای هزار قفل (مروری جامع بر داروی گياهی سيلمارين و معرفی گياه خار مريم»، «حميدرضا صالحی» مؤلف «PRACTICAH TIPS IN CARDIOLOGY» «مريم عزيزی» مؤلف «اصول پرستاری تايلور علم و هنر مراقبت پرستاری»، «سيدعلیرضا توليت» مؤلف «فيزيولوژی پزشكی گايتون» به عنوان مؤلفان آثار برگزيده معرفي شدند و جوايزي به آنها اهدا شد.
لازم به ذكر است،«محسن چشمبراه»، «هدايتالله اعتمادیزاده»، «محمدرضا نيلی»، «امير رحمانی رسا»، «عرفان نظرآهاری»، «صالح طباطبايی»، «عليرضا الهی»، «محسن صادقی»، «هدی شكيب منش»، «شريف مردای»، «عليرضا حيدری»، «وحيد نصيری»، «مرتضی هادیجابریمقدم»، «رضا فرهمند»، «آیسونا طلايی»، «دادبه شاددل»،«سعيد نعمتی»، «مجيدطاووسی»، «اكبر حيدرپور»، «فراز آرشراد»، «حسامالدين اكبرين»، «سيدصدرا ايزدی»، «مريم ذبيحی»، «حبيب ضيغمی»، «مسعود آلبويه»، «داوود اسماعيلی»، «مسعود صالحیپور»، «سينا رضازاده» و «ميلاد خواجهپور» از شايستگان پانزدهمين دوره كتاب سال دانشجويی هستند كه در اين مراسم مورد تقدير قرار گرفتند.ح/الف