٢٣:٠٨ ٠١/٠٩/١٤٠٣
عمومي
بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران در مشهد مقدس گشايش يافت

آيين افتتاحيه بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران صبح امروز، 18 مهرماه، با حضور جمعی از فعالان و مسئولان قرآنی در تالار رازی دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) اعزامی به مشهد مقدس، آيين افتتاحيه بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران صبح امروز، شنبه 18 مهرماه، با حضور محمود صلاحی، استاندار خراسان رضوی، لاله افتخاری، رئيس فراكسيون قرآن و عترت مجلس، محمدباقر خرمشاد، معاون دانشجويی فرهنگی وزارت علوم، حجت الاسلام و المسلمين حميد محمدی، دبير شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور، سعيد پورعلی و عبدالحميد احمدی، معاونان فرهنگی و آموزشی جهاد دانشگاهی، سيدعلی اكبر شمسيان، رئيس جهاد دانشگاهی مشهد، شهردار مشهد، هيئت داوران و مستابقان در تالار رازی دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی مشهد برگزار شد.

تلاوت آيات پايانی سوره مباركه «كهف» توسط «محمدحسن موحدی نيا»، نفر اول دوره گذشته جشنواره و نفر اول دومين دوره مسابقات بين‌المللی قرآن دانشجويان مسلمان آغازگر اين مراسم بود.

در ادامه عباس سليمی، رئيس هيئت داوران و مجری برنامه افتتاحيه از «سيدعلی اكبر شمسيان»، رئيس جهاد دانشگاهی واحد مشهد برای عرض خيرمقدم به ميهمانان و حضار دعوت كرد كه وی نيز خطابه خود را با قرائت آيه 164 سوره «آل عمران» آغاز كرد؛

«لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَى الْمُؤمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَیُزَكِّيهِمْ وَیُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُّبِينٍ»

وی با اشاره به برگزاری بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران در كنار مرقد مطهر امام رضا(ع)، تأكيد كرد: پيام اين جشنواره براساس آموزه‌های قرآنی اين است كه علاوه بر آموختن قرآن، بايد از قرآن آموخت.

پخش كليپی از روند برگزاری جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران در سال‌های گذشته، بخش بعدی مراسم را به خود اختصاص داد.



رئيس جهاد دانشگاهی مشهد تأكيد كرد:
پيام جشنواره ملی قرآن دانشجويان؛ «علاوه بر آموختن قرآن، بايد از قرآن آموخت»

سيدعلی اكبر شمسيان با اشاره به برگزاری بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران در كنار مرقد مطهر امام رضا(ع)، تأكيد كرد: پيام اين جشنواره، براساس آموزه های قرآنی، «علاوه بر آموختن قرآن، بايد از قرآن آموخت».

بر اساس اين گزارش،«سيدعلی اكبر شمسيان» رئيس جهاد دانشگاهی واحد مشهد، به عنوان اولين سخنران آيين افتتاحيه بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران، در تالار رازی دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی مشهد سخن می گفت، با اشاره به سخن فوق افزود: بی شك هيچ كلامی زيباتر و رساتر از اين سروش الهی، نمی تواند هدف رسالت انبياء و نزول وحی را در زندگانی انسان بر روی زمين، تبيين كند.

وی تصريح كرد: پيامبران آمدند تا اندرزهای الهی بر ما فروخوانند و ما را با راهنمايی های خود و به ياری آيات الهی پاك سازند و قوانين زندگی را بر ما بياموزند و از ما فرزانگانی بسازند كه با بينش و نگرشی درست و زيبا از هستی، زندگی كنيم و فرصتی به دست آوريم تا در زمره دوستان خدا درآييم.

شمسيان اضافه كرد: قرآن خواندن كاری است مبارك و ميمون، اما تنها مقدمه ای است لازم، برای واجبی بزرگ. قرآن خواندن محتاج دانستن زبان قرآن است، اما قرآن آموختن، فرآيندی است پيچيده كه بيش از هر چيز مستلزم خود را مخاطب قرآن دانستن است.

وی ريشه همه مشكلاتی كه در كار قرآن و مخاطبان آن افتاده را همين «نياموختن از قرآن» دانست و تأكيد كرد: توهين های زشتی كه گاه در گوشه و كنار عالم به ساحت اين كتاب عظيم الهی صورت می گيرد، و تحريف های جاهلانه ای كه از طرف دوستان نادان در مفاهيم قرآنی رخ می دهد و در مجموع باعث ارائه سيمايی نامناسب از اين هديه آسمانی به مخاطبان آن می شود، ريشه در نخواندن قرآن ندارد، بلكه ناشی از درنيافتن قرآن است. اين مشكل تا جايی كه برخاسته از نقايص علمی و معرفتی است البته قابل جبران است. اما چه بايد گفت اگر ماجرا به سوء فهم خلاصه نشود و با سوء نيت آميخته شود.

رئيس جهاد دانشگاهی مشهد تصريح كرد: در چنين فضايی است كه مسئليت ما دانشگاهيان در درك و تبيين حقايق بزرگ قرآنی در دنيای پيچيده امروز، بسيار سنگين و خطير جلوه می كند و جا دارد كه اين مهم در چنين مجالس و برنامه هايی بيش از هر جای ديگر مورد توجه قرار گيرد.

وی افزود: از برنامه ريزان مسابقات قرآن دانشجويان انتظار می رود كه متناسب با پيچيدگی های زمان، به دقايقی چنين مهم و بزرگ بيش از هميشه توجه نشان دهند و مباد كه برگزاری اين مسابقات نيز برای برخی از ما همچون ابزاری برای نيل به آن گونه مطامع باشد؛ كه از اين انگيزه به خدا پناه می بريم. بلكه اميد است كه اين مسابقات را فرصتی بيابيم، برای تقويت انگيزه های خود در نيل به همه آرمان های والای الهی كه فلسفه بعثت انبيا و نزول كتاب الهی بوده است.

وی در پايان خاطرنشان كرد: جهاد دانشگاهی مشهد افتخار دارد كه طی ساليان متمادی با برنامه ريزی و اجرای چنين برنامه هايی، جد و جهد ـ اگرچه اندك ـ در اين زمينه انجام داده است.



استاندار خراسان‌رضوی در افتتاحيه جشنواره ملی قرآن:
بصيرت قرآنی مايه نجات هر جامعه‌ای از امواج فتنه است

محمود صلاحی، استاندار خراسان رضوی در آيين افتتاحيه بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران، با تأكيد بر اهميت فهم و درك قرآن گفت: بصيرت قرآنی می‌تواند هر جامعه‌ای را نجات دهد و امواج فتنه را از بين ببرد.

اين گزارش حاكي است،محمود صلاحی، استاندار خراسان رضوی،  با تأكيد بر اهميت بصيرت در قرآن گفت: قرائت و حفظ كلام وحی دل هر مسلمانی را شاد می‌كند و نشاط صحيح را به جامعه می‌آورد، ولی بصيرت قرآنی از همه موضوعات بالاتر و برتر است.

وی با اشاره به حادثه جنگ صفين تصريح كرد: حضرت علی(ع) در آن جنگ فرمود «من سربازانی می‌خواهم كه بر شمشير آن‌ها نيز برق بصيرت باشد» كه بايد تأكيد كرد اين بصيرت جز از راه قرآن به دست نمی‌آيد.

استاندار خراسان رضوی با قرائت حديث ثقلين و بيان اينكه قرآن و اهل بيت(ع) مكمل هم هستند، اظهار كرد: بصيرت می‌تواند هر جامعه‌ای را نجات دهد و امواج فتنه را از بين ببرد.

صلاحی با اشاره به تأثير بصيرت بر شناخت حق و باطل گفت: در زمان پيامبر اسلام(ص)، كفار تابلوداری همچون ابوجهل، انتخاب را برای مسلمانان آسان می‌كردند، ولی در زمان بعد از آن، حضرت علی(ع) می‌فرمايد كه من با قرآن‌خوان‌ها و نماز شب خوان‌هايی روبرو هستم كه صدای آن‌ها دل هر كسی را می‌لرزاند، ولی از بصيرت بی‌بهره‌اند.

وی با يادآوری اهميت بصيرت در قرآن از سوی دانشجويان و دانش آموزان گفت: قرآن به عنوان كتاب آسمانی و برترين كتابی كه تا به حال آمده، می‌تواند مدينه فاضله را محقق كند و جز با تمسك به اين كتاب الهی به اين مدينه نمی‌رسيم؛ چرا كه قرآن تنها كتابی است كه تحريف نشده است.

استاندار خراسان رضوی با تأكيد مجدد بر اينكه بصيرت در قرآن بر همه موضوعات اولويت دارد، اضافه كرد: گرچه فعاليت‌های قرآنی از لحاظ تعداد در كشور قابل توجه است و محافل قرآنی زيادی را شاهد هستيم كه نمونه آن همين جشنواره ساليانه قرآن دانشجويان است كه به بركت نظام جمهوری اسلامی در حال انجام است، ولی بايد اعتراف كرد كه تا رسيدن به وضع آرمانی و آن‌چه كه شايسته و در شأن اين كتاب و نظام جمهوری اسلامی است، فاصله معناداری داريم.

صلاحی با بيان اينكه به بركت نظام جمهوری اسلامی، قرآن تا حدودی از مهجوريت خارج شده و وارد متن زندگی مردم شده است، اظهار كرد: تشكيل حكومت اسلامی آنقدر مهم است كه در سوره‌های مكی كه نازل شده، به دليل اينكه هنوز اين حكومت شكل نگرفته، حتی يكبار هم آيه «يا ايها الذين امنوا» ديده نمی‌شود، ولی در 25 سوره مدنی، 86 بار تكرار شده است.

وی يادآور شد: قرآن از مردم ما راضی است؛ چرا كه در قرن 21 در يك نقطه جهان، نظام جمهوری اسلامی كه بر مبنای حركت و عمل قرآن شكل گرفته، به دنبال پياده كردن احكام نورانی قرآن است و بدين جهت بايد به روح پرفتوح بنيانگذار كبير انقلاب اسلامی ايران درود فرستيم.

صلاحی با گراميداشت ياد و خاطره شهدا تصريح كرد: مقام معظم رهبری با تضرع‌های شبانه به درگاه الهی و با همراهی ملت هميشه در صحنه مقابل امواج عظيم فتنه ايستاده‌اند.

استاندار خراسان رضوی با بيان اينكه بايد بخشی از تحصيل دانشجويان و دانش آموزان به تدبير و بصيرت در قرآن اختصاص يابد، گفت: بهترين بيمه برای همه نسل‌ها در همه اعصار، قرآن است و خداوند اين كتاب مبين را برای هدايت بشر نازل كرده است و جز قرآن و اهل بيت(ع) هدايتی برای ما متصور نيست و اگر اين مسئله را درك كنيم، متوجه فاصله زيادی كه تا رسيدن به آن‌چه در شأن قرآن است، می‌شويم.

صلاحی ادامه داد: در ماه مبارك رمضان همه قرآن تلاوت می‌كنند، ولی آن‌چه مد نظر است و دردها را دوا می‌كند، تدبر در قرآن و فهم اين كتاب مبين است؛ چرا كه با درك قرآن، هزينه‌های اجتماعی جامعه كاهش می‌يابد.

وی در پايان با تشكر از دست اندركاران برگزاری اين جشنواره قرآنی، خاطرنشان كرد: قرآن علاوه بر آخرت، برای زندگی ما نيز مفيد است و ما هر آن‌چه نياز داريم، می‌توانيم به اندازه فهم خود در اين كتاب مبين بيابيم.


معاون فرهنگی وزير علوم:
دانشگاه ها نگاهی حداكثری و درمان نگر به مضامين قرآن داشته باشند

معاون فرهنگی وزير علوم، در مراسم افتتاحيه جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران، تأكيد كرد: دانشگاه ها نگاهی حداكثری و درمان نگر به مضامين قرآن داشته باشند.

در اين مراسم «محمدباقر خرمشاد» معاون فرهنگی ـ دانشجويی وزير علوم، تحقيقات و فناوری طی سخنانی گفت: نياز بشر به داشتن بصيرت قرآنی نيازی هميشگی است، اما در اين برهه زمانی اين نياز تشديد شده است.

وی بيان كرد: نياز ما به قرآن كريم همانند نياز هميشگی انسان به اكسيژن است كه اگر لحظه ای اين تنفس قطع شود، ديگر وجودی از انسان باقی نمی ماند. زمانی كه سخن و رهنمودی از بزرگی را می شنويم در آن لحظات در اين فكر هستيم كه چقدر به اين گفته عمل می كنيم، اما چه ميزان در گفته های آيات الهی تعمق داشته ايم.

خرمشاد افزود: اگر بشر نتواند در اين كتاب ابدی تفكر عميقی داشته باشد، ايراد از فرستنده خبر نيست بلكه به طور حتم مشكل از دريافت گيرنده است. در قرآن آن گونه بنگريد به همان شكل كه قرآن خود را معرفی می كند، «و لا رطب و لا يابس الا فی كتاب مبين» قرآن تأكيد دارد كه اين انوار الهی كه در اين كتاب منعكس شده است بدون هيچ شك و شبهه ای است.

معاون فرهنگی وزير علوم تصريح كرد: پيامبر نيز در حديث ثقلين نه تنها قرآن را بلكه وجود ائمه معصمومين(ع) را نيز نجات دهنده بشر از گمراهی معرفی می كند و وظيفه ويژه حاملان قرآن كريم اين است كه نگاهی حداكثری بر اين كتاب الهی بيندازند.

وی با اشاره به اين كه نگاه يك فرد و تأمل در آيات قرآن كريم برای رسيدن به كمال و بهره گيری از انوار قدسی يك نگاه حداقلی است، گفت: نگاه حداكثری آن گاه محقق می شود كه بخواهيم هدايت بشری را از قرآن دريافت كنيم و لازمه نگاه حداكثری اين است كه دردهای جامعه را بشناسيم.

خرمشاد ادامه داد: بشريت با توجه به خلقتی كه دارد به طور دائم به دنبال جستجو برای رفع دردهايش است، انسان دردهای معنوی نيز در كنار مشكلات مادی خود دارد و در عصر جديد انسان بريده و فراری از خدا تلاش كرد با ايسم های مختلف دردهای خود را درمان كند و آنگاه خود را بی نياز از مبدأ اصلی دانست و در توهم بی نيازی تلاش كرد خود را از خدا جدا كند.

وی با اشاره به اين كه معرفت زدايی آفت مدرنيته بود، ادامه داد: كوچكترين ثمرات تفكر در قرآن كريم تبلور انقلاب اسلامی ايران بود و حضرت امام خمينی(ره) بهترين دردشناس بود كه با نگاهی درمانگر به قرآن نظر می انداخت.

خرمشاد گفت: اگر اين نگاه حداكثری و درمانگر به قرآن توسط دانشگاه ها محقق شود، آن گاه دانشگاه ها طلايه دار اين خيزش خواهند بود. آنچه كه در جهاد دانشگاهی، ستاد برپايی جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران و نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها رخ داده، قابل توجه است، اما با آن نگاه حداكثری هنوز فاصله داريم.

وی با اشاره به جمله ای از مرحوم آيت الله العظمی بهجت كه می گفت «قرآن را وارد دانشگاه ها بكنيد، من سعادت و سلامت دانشگاه ها را تضمين خواهم كرد»، تصريح كرد: وظيفه ما مسئولان دانشگاه ها تحقق چنين جملاتی است.

وی در پايان با اين پيشنهاد كه در خوابگاه های دانشجويی بحث ختم قرآن به صورت هفتگی و به وسيله خود دانشجويان انجام شود تا اين انس دانشجويان را به سمت تدبر در قرآن نيز سوق دهد، خاطرنشان كرد: اميدواريم جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران آغازی برای آوردن نگاه حداكثری به مفاهيم قرآن به دانشگاه ها باشد.


دبير شورای توسعه فرهنگ قرآنی:
برپايی جشنواره ملی قرآن دانشجويان نمونه كاملی از تقسيم كار در كشور است

حجت الاسلام و المسلمين «حميد محمدی»، دبير شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی، با اشاره به اين كه وجود كتبی قرآن در قالب قرائت و يا حفظ آيات الهی توسط دانشجويان در اين جشنواره ارائه می شود، گفت: برپايی جشنواره ملی قرآن دانشجويان نمونه كاملی از تقسيم كار در كشور است.

حجت الاسلام و المسلمين «حميد محمدی» دبير شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی، نيز در اين سخناني گفت: اين جشنواره با گذشت 25 سال از فعاليتش به همت جهاد دانشگاهی به جايگاهی رسيده است كه قابل قدردانی است و خرسندم كه اين حركت قرآنی در ميان پيشكسوتان و افرادی از جامعه قرآنی كشور كه وجود كتبی قرآن را در قالب قرائت و يا حفظ آيات الهی حمل می كنند، اتفاق می افتد.

محمدی با اشاره به اين كه وجود كتبی قرآن در زبان ها جاری است و وجود عينی قرآن در ائمه معصومين(ع) متبلور شده است، اظهار كرد: امسال جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران وجود كتبی قرآن دانشجويان را در جوار انسان كامل، ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا(ع) به آزمون گذاشته است.

وی بيان كرد: برای رسيدن از مقام «و لقد يسرنا القرآن للذكر» به مقام «قولا ثقيلا» راه طولانی است و تلقی و تحمل قول ثقيل نيازمند تشكيلاتی منسجم قرآنی است و بايد به تدريج و آرام به سمت قول ثقيل برويم.

دبير شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه با اشاره به اهداف ترسيم منشور توسعه فرهنگ قرآنی گفت: از تصويب و ابلاغ اين منشور قرآنی فاصله زيادی نگرفته ايم و به زودی اولين جلسه شورای تخصصی منشور توسعه فرهنگ قرآنی با حضور افتخاری رئيس جمهور برپا می شود.

وی افزود: آن چه عاملی شد تا منشور توسعه فرهنگ قرآنی شكل بگيرد، وجود نقاط مثبت و منفی فرصت ها و تهديدها در فعاليت های قرآنی كشور بود. آمار بالای برپايی كلاس های آموزشی، انجام پژوهش ها و حضور گسترده بانوان در فعاليت های قرآنی از نقاط مثبت در بخش آموزش و ترويج قرآن كريم در كشور است.

محمدی تأكيد كرد: تداخل مأموريت های دستگاه ها و سازمان های قرآنی و نبود نيروهای متخصص و كار آمد در سطح كشور، همچنين نبود هماهنگی و حمايت ساير نهاد ها و وزارتخانه ها از فعاليت های قرآنی، ضرورت تهيه منشور توسعه فرهنگ قرآنی را ايجاد كرد.

دبير شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه يادآور شد: ايمان و باور قرآنی در بين مردم ايران و مسئولان نظام و به ويژه رهبر معظم انقلاب اسلامی و علاقه مندی نخبگان كشور در ورود به بحث های قرآنی فرصت های مغتنمی است و در مقابل، تشتت بين برخی مسئولان قرآنی كشور و هجمه های فرهنگی نيز تهديدهايی است كه اين منشور مانع پيشرفت و تحقق تهديدها خواهد شد.

وی در پايان، ضمن قدردانی از سازمان فعاليت های قرآنی دانشجويان كشور، خاطرنشان كرد: يكی از خدماتی كه اين سازمان برای عموم جامعه انجام داده است ايجاد خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) است كه عاملی شده است تا اخبار قرآنی ايران و جهان منتشر شود.

گزارش خبرنگار ايكنا حاكی است، پايان سخنان محمدی در افتتاحيه، آغازی بر شروع رسمی مسابقات بود كه جزئيات آن را از زبان دبير جشنواره مطلع شديم.

مسابقات قرائت، ترتيل و حفظ كل قرآن بخش آقايان با حضور نزديك به 80 متسابق آغاز شد.

اين گزارش مي افزايد،«عيسی عليزاده» دبير بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران و معاون سازمان فعاليت‌های قرآنی دانشجويان كشور در گفت‌و‌گو با خبرنگار ايكنا، با تشريح جزئيات برگزاری جشنواره گفت: با پايان يافتن مراسم افتتاحيه در سالن رازی دانشكده علوم پزشكی دانشگاه مشهد، مسابقات قرائت، ترتيل و حفظ كل قرآن بخش آقايان با حضور نزديك به 80 متسابق در اين سالن آغاز شده است.

به گفته عليزاده، اين بخش از مسابقات، تنها بخشی از جشنواره است كه با تصويب مسئولان اجرايی و هيئت داوران دارای بخش فينال شده است.

دبير جشنواره همچنين اعلام كرد: بخش حفظ 5، 10 و 20 جزء، مربوط به آقايان نيز با حضور نزديك به 100 متسابق در تالار دانشگاه امام رضا(ع) در حال برگزاری است.

معاون سازمان فعاليت‌های قرآنی دانشجويان كشور درباره مسابقات بخش بانوان نيز توضيح داد: مسابقات مربوط به رشته قرائت و ترتيل با حضور 60 متسابق در تالار مجتمع شريعتی جهاد دانشگاهی و مسابقات مربوط به حفظ 5، 10، 20 جزء و كل قرآن بانوان نيز با حضور 120 نفر در سالن همايش‌های هتل بزرگ فردوسی مشهد برگزار می‌شود.

به گفته عليزاده، نتايج مقدماتی مسابقات يكشنبه شب اعلام شده و در مورد فينال تصميم گيری می‌شود.

وی همچنين از برگزاری بخش ترجمه و تفسير آقايان و بانوان با حضور 50 نفر در صبح روز يك شنبه در دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی مشهد خبر داد.

يادآور می شود، بيست و چهارمين جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران كه از صبح امرور، شنبه 18 مهرماه در مشهد مقدس آغاز شده، روز دوشنبه با برگزاری مراسم اختتاميه به كار خود پايان می دهد.ح/الف


٢٢:٤٣ ١٨/٠٧/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد