بانك سلولهاي انساني و جانوري مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران عصر ديروز(19 بهمن ماه) با حضور معاون علمي و فناوري رييسجمهور، رييس جهاد دانشگاهي و جمعي از مديران و محققان اين نهاد راهاندازي شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، اين بانك يكي از بانكهاي چهارگانه مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران است كه به همت جهاد دانشگاهي با هدف گردآوري، تعيين هويت، كنترل كيفي، طبقه بندي، ثبت، نگهداري، تكثير و توزيع انواع ميكروارگانيسمها و سلولهاي قابل كشت و تجديدپذير اعم از باكتري، قارچ، ويروس، دانهها و سلولهاي گياهي و حيواني و DNA ژنومي و فرآوردههاي نوكلئوتيدي راهاندازي شده است.
دكتر سيد ابوالحسن شاهزاده فاضلي، رييس مركز طي سخناني در اين مراسم اظهار داشت: از اهداف اصلي زيست بانكها جمعآوري و تهيه نمونه هاي زيستي، شناسايي و تعيين هويت، طبقه بندي و ثبت نمونه ها، ذخيره سازي، توزيع نمونهها و ارائه خدمات آموزشي، تخصصي و تحقيقاتي است.
وي افزود: اهميت اين مراكز به نقش در توسعه علوم زيستي مربوط ميشود.
رئيس مركز ملي ذخاير ژنتيك و زيستي ايران خاطر نشان كرد: در داخل كشور نيز وزارت جهاد كشاورزي، وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزارت نفت، سازمان حفاظت از محيط زيست و جهاد دانشگاهي از جمله مراكزي هستند كه اقداماتي را در خصوص زيست بانكها انجام دادهاند.
شاهزاده فاضلي ادامه داد: در اين مركز نقطه آغاز حركت، طرحي بود كه پس از تاييد شوراي عالي زيست فنآوري و دفتر همكاريهاي فنآوري رياست جمهوري و دستور مقام معظم رهبري در ايران ارائه شد.
گفتني است، بانك سلولهاي انساني و جانوري مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران در نخستين گام تلاش كرد تا با جمعآوري نظرات و ايدههاي تمامي پژوهشگران علاقمند و همچنين اطلاعات مربوط به بانكهاي سلولي موجود در كشور به ارزيابي كامل وضعيت موجود بپردازد.
شناسايي توانمنديهاي مراكز مختلف و ارائه اطلاعات مدون از طريق شبكه ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي كشور يكي از فوايد اين طرح است كه علاوه بر جلوگيري از موازيكاريها به دسترسي راحتتر و كامل پژوهشگران به اين اطلاعات ميانجامد. همچنين از اين طريق شناسايي نيازهاي سازمانها، مراكز و محققان تسهيل ميشود كه اين مهم ميتواند برنامهريزي براي رفع نقايص موجود و پيشبرد اهداف مربوط به چشمانداز زيست فنآوري سلامت و محيط زيست را امكانپذير كند.
اين طرح در سه مرحله انجام ميشود. در كوتاهمدت زيرساخت اوليه بخش بانك سلولهاي انساني و جانوري شكل ميگيرد و تجربه كافي براي شروع خدمات كشف ميشود؛ بنابراين طرحهاي ارائه شده برحسب اولويتهاي تحقيقاتي و نياز كشور در هر يك از زمينههاي مربوط به كار بانك برگزيده ميشوند تا نقطه شروعي براي كسب تجربه ارائه خدمات و آغاز فعاليت براي هر حيطه به وجود آيد، سپس در طول برنامههاي ميانمدت و درازمدت فعاليتها گسترش مييابد تا به تدريج تمامي نيازهاي اساسي كشور را در بر گيرد.
انجام اين مأموريت و رسيدن به اين اهداف ميتواند به رشد و توسعه فنآوريها و علوم نوين، حفظ ذخاير زيستي و ژنتيكي كشور، زمينهسازي پيگيري حقوقي و ايجاد زيرساخت مناسب علمي، اقتصادي، بهداشتي و درماني منجر شود.
بر اساس اين گزارش،دكتر سلطان خواه در اين مراسم در سخناني با اشاره به اينكه مجموعه جهاددانشگاهي حيات خود را مرهون انقلاب اسلامي است، گفت: يكي از مهمترين اهداف تشكيل جهاددانشگاهي حركت سريع و پيشتازانه در عرصههاي علمي و فرهنگي و راههاي سخت و دشوار بوده است .
وي افتتاح اين بانك سلولي را گامي جديد در راستاي موفقيتهاي علمي جهاددانشگاهي عنوان كرد و افزود: انتظار ميرود اين مركز در كنار ساير مجموعههاي علمي كشور كه در اين عرصه فعاليت ميكنند، با هم افزايي، استانداردسازي جديد و پرهيز از موازي كاري بتواند به پيشرفت علمي كشور كمك كند.
سلطان خواه ، جلوگيري از انقراض گونههاي مختلف جانوري و گياهي ، ايجاد بانك اطلاعات ژنتيكي و زيستي و بهرهگيري از آن براي امور مختلف را از مهمترين مزاياي ايجاد اين گونه بانكها ذكر كرد و تصريح نمود: جهاددانشگاهي ميتواند با ايجاد شبكه مجازي، اطلاعات اين بانك سلولي را در اختيار محققان و پژوهشگران قرار دهد و معاونت علمي و فناوري نيز با حمايت از فعاليتهاي جهاددانشگاهي و ايجاد كميتهاي تحت عنوان «بانك سلولي» در ستاد زيست فناوري اين معاونت از توانمنديهاي اين مجموعه علمي استفاده خواهد كرد.
در اين مراسم دكتر سيدحميدرضا طيبي رييس جهاددانشگاهي نيز در سخناني با بيان اينكه براي دفاع از انقلاب اسلامي به اقتدار و اقتصاد شكوفا نياز داريم ، گفت: لازمه دست يابي به اقتدار و اقتصاد شكوفا، توسعه علمي و فناورانه است و از همين رو ، اين مساله بارها مورد تاكيد رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است .
دكتر طيبي افزود: جهاددانشگاهي با حمايت هاي مسوولان نظام و به ويژه رهبر معظم انقلاب همواره توانسته الگوهاي موفقي را در عرصههاي علمي و فرهنگي كشور ارايه نمايد.
وي ادامه داد: انتخاب جهاددانشگاهي براي راه اندازي مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران از سوي رهبر معظم انقلاب، حاكي از هوشمندي و اعتماد معظم له به اين نهاد است، چرا كه راه اندازي اين گونه مراكز تنها در مجموعههاي فراسازماني مانند جهاددانشگاهي ميسر است و ما نيز تلاش ميكنيم تا قدردان اين اعتماد باشيم.
رييس جهاددانشگاهي استفاده از راههاي ميان بر براي رسيدن به اهداف كشور، دستي يابي به برخي فناوريهاي پراهميت و ايجاد شور و نشاط علمي در بين جوانان را از مهمترين ابزارهاي توسعه علمي و فناورانه كشور ذكر كرد و خاطرنشان ساخت: جهاددانشگاهي ميتواند با پذيرفتن ماموريتهاي ويژه در حوزه علم ، پژوهش و فناوري، در جهت رشد و تعالي كشور گام هاي مهمي بردارد.
وي ويژگي مهم جهاددانشگاهي را حركت در مرزهاي دانش عنوان كرد و اظهار داشت: پژوهش هايي كه در جهاددانشگاهي انجام ميشود همواره جنبه كاربردي دارد، از اين رو حمايت از اين نهاد مساله اي بسيار مهم است، چرا كه اين كار در واقع توجه و اهتمام به فرهنگ جهادي است.
رييس جهاددانشگاهي، در خاتمه خواستار حمايت بيش از پيش مسوولان از اين نهاد شد و خاطرنشان كرد: درخواست ويژه ما اين است كه ماموريتهاي مشخصي را به جهاد دانشگاهي محول كرده و حداقل 40 تا 50 ماموريت شاخص را به اين نهاد بدهند كه اين مجموعه راه ها را با سرعت طي كرده و سدها را بشكند.ح/الف