به ميزباني شيراز ؛
سي و نهمين گردهمايي معاو نان پژوهشي جهاد دانشگاهي سراسر كشور برگزار شد//
دكتر يادگاري :فعاليتهاي پژوهشي جهاد دانشگاهي بايد در راستاي حل معظلات نظام باشد
سي و نهمين گردهمايي معاو نان پژوهشي جهاد دانشگاهي سراسر كشور طي روزهاي 20و21 ارديبهشت ماه به ميزباني جهاد دانشگاهي واحد فارس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي، در آيين افتتاحيه اين گردهمايي دكتر يادگاري رييس جهاد دانشگاهي ،دكتر الله يار معاون مدير كل معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري ،دكتر كامران باقري لنكراني ومعاونان پژوهشي جهاد دانشگاهي حضور داشتند.
دكتر محمد حسين يادگاري در گردهمایی معاونان پژوهشی جهاددانشگاهي سراسر کشور در شیراز، با بيان اينكه زيربناي اصلي نظام ايران، فرهنگ اسلامی است گفت: با قدرت هايي كه هم اكنون در جهان وجود دارد، چه اتفاقي افتاده است كه نظام ما بعد از 30 سال همچنان محکم و پا برجاست و قدرت بالايي در همه حوزه ها دارد؛ همه اينها به فرهنگ اسلامي برمي گردد كه بر اساس قرآن و احاديث پيامبر اسلام (ص) است.
رئيس جهاد دانشگاهي گفت: پيشرفت هاي دهه اخيركشور بر پايه فرهنگ و مهندسي فرهنگي و سر منشأ آن ولايت فقيه است.
رئيس جهاد دانشگاهي ادامه داد: ما هر چه داريم از مباحث فرهنگي نشأت گرفته است و پيشرفت در حوزه هاي سلول هاي بنيادي، هوافضا، فناوری نانو و سایر زمینه ها بر اساس تفكرات ديني است .
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر این که “جهاددانشگاهی یک فرهنگ است” با تشريح فرهنگ جهادگري در جهاد دانشگاهي عنوان كرد: هدف اين فرهنگ حل معضلات و مشكلات جامعه است و ميبايست اين فرهنگ جهادي و روحيه جهادي حفظ شود به گونه ای كه با رفتن افراد خدشهاي در اين راه وارد نشود.
يادگاري ادامه داد: جهاد دانشگاهي متكي به فرد نيست، وابسته به شخص و گروه خاصی نيست، بلكه جهاد يك تفكر و فرهنگ است كه اين فرهنگ را بايد در تمام فعاليتها بویژه پژوهشي جاري كنيم و اميدوارم كه اين اتفاق بيفتد.
يادگاري خاطرنشان كرد:مأموريت جهاد فراتر از فعاليت پژوهشي و فرهنگی است.فرهنگ جهاد دانشگاهي بايد به مراكز دانشگاهي و آموزشي انتقال يابد. جهاد خيلي جاي كار دارد و بايد به دل دانشگاه ها برگردد.
رئيس جهاد دانشگاهي تصريح كرد: جهاد بايد براي آينده خود برنامه مدون و خوبي داشته باشد تا پايدار بماند.در مسائل آموزشي، فرهنگي و پژوهشي جهاد دانشگاهي يك تجربه خوب و ارزنده دارد كه بايد به روز شود.
دكتر يادگاري جهاد دانشگاهي را پل ارتباط بين صنعت و دانشگاه عنوان كرد و گفت: فعالیتهای جهاد دانشگاهي بايد آسیب شناسي شود و بايد به دنبال اين باشيم كه خود را بیش از پیش ثابت كنيم؛وي در پايان عنوان كرد: براي كارهاي پژوهشي بايد كار اساسي صورت بگيرد و ورود به كارهاي پژوهشي نياز به بستر مناسب و نيروهاي كارآمد دارد همچنين كارهاي پژوهشي بايد دردي از مشكلات را حل كند و كار پژوهشي بايد بر اين اساس باشد كه چيزي توليد كند كه به اقتصاد ملي كمك كند.جهاد بايد نياز روز و حرف اول فعاليت هاي تحقيقاتي باشد.
معاون پژوهش و فناوري جهاد ددانشگاهي: جهاد دانشگاهی بزرگترین نهاد پژوهشی كشور است
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی این نهاد را بزرگترین نهاد پژوهشی و موفق در كشور دانست و گفت: ماموریت اصلی جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش در كشورمان انجام پژوهش های توسعه ای و كاربردی است.
دكتر سعيد قاضی مغربی در سي و نهمين گردهمایی معاونان پژوهشی سراسر کشور در شیراز افزود: عمده فعاليتهاي جهاددانشگاهي در حوزه پژوهشي است.
وي گفت: جهاد دانشگاهی با توجه به تعریفی که در ساختار وظایف خود دارد یک نهاد عمومی غیردولتی بوده كه در حوزه هاي فرهنگی، آموزشي، اشتعال و پژوهش فعاليت داشته و در هر حوزه وظایفی برای خود تعريف و مسيري را ترسیم کرده است.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي كشور با بيان اينكه در حوزه اشتغال برنامه ريزي براي دانش آموختگان دانشگاهی مدنظر است، خاطرنشان كرد: هر دانش آموخته یک کارآفرین محسوب مي شود.
وي فعاليت هاي جهاددانشگاهي در اين حوزه را خوب ارزيابي و اضافه كرد: جهاد دانشگاهی شامل یک دانشگاه فرهنگی، علمی و کاربردی است كه حدود 120 مرکز آموزشی تخصصی در کشور دارد.
قاضی مغربی با تصریح اينكه هدف از آموزش در جهاددانشگاهی، تکمیل آموزشهای ارايه شده در سطح کشور است، گفت: 70 درصد کسانی که براي دوره هاي آموزشي به جهاد دانشگاهی مراجعه می کنند دانش آموختگان ساير مراكز علمي کشور هستند.
وي افزود: 500 هزار دانشجو در مقاطع مختلف و درحوزه های مختلف مراکز جهاددانشگاهی به تحصیل مشغول هستند.
وي گفت: حوزه فرهنگی در جهاددانشگاهي شامل 9 حوزه و بعضي از اين مراكز نزد مردم شناخته شده و برخي ديگر ناشناخته است.
قاضي مغربي يكي از فعاليت هاي فرهنگي جهاددانشگاهي كه براي اكثر مردم شناخته شده، خبرگزاري ايسنا دانست و گفت: خبرگزاري دانشجويان ايران يا ايسنا، به عنوان يك خبرگزاري شناخته شده در كشور و در عرصه بين المللي فعاليت مي كند و بالغ بر مرجع بيش از 50 درصد اخبار ايران محسوب مي شود.
معاون پژوهشي جهاددانشگاهي كشور با يادآوري اينكه ايسنا يك حركت موفق در اين نهاد ارزيابي مي شود، گفت: خبرگزاري ايكنا دومين خبرگزاري جهاددانشگاهي است كه امروز اخبار تخصصي حوزه قرآن را به چهل زبان زنده دنيا منتشر مي كند.
دكتر قاضی مغربی عمده فعالیت جهاد را در حوزه پژوهش دانست و گفت: کاری که جهاددانشگاهي طي سه سال و در حوزه پژوهش انجام داد امروزه برخي مسوولان در قالب مراكز ديگري مانند پارك علمي فناوري و مراكز رشد مي بينند.
قاضی مغربی با اشاره به فرموده مقام معظم رهبري مبني براينكه "اعتقاد راسخي به جهاددانشگاهي دارم" گفت: بزرگترین حامی جهاددانشگاهي مقام معظم رهبری هستند، اگرچه جهاددانشگاهي هنوز هم گامهاي اصلي را برنداشته اما در مسير قرار گرفته به طوريكه 80درصد كل اعتباراتش را از منابع داخلي تامين مي كند.
وي جهاددانشگاهي را یک بنیاد پژوهشی قابل دانست كه در عين توانمندي نياز به حمايت و همراهي و كمك مسوولان در رده هاي مختلف دارد.
دكتر قاضي مغربي در بخشي از سخنان خود به برخي از سياستها وبرنامه هاي پيش روي اين معاونت اشاره كرد كه اهم آن به شرح زير است :
1- سياست آينده تدوين چشم انداز ، برنامه و توسعه هدفمندانه در حوزههاي علوم انساني و اجتماعي ، هنر، گياهان داروي ، فني و مهندسي و پزشكي
2- توسعه فعاليتهاي مرتبط با فناوري هاي نوين به ويژه 1- زيست فناوري ، 2- نانو فناوري و يا فضاي سايبري
3- توسعه فعاليتهاي پژوهشي و فناوري در حوزه هاي كلان و اولويت دار ملي همچون، نفت، گاز ، پتروشيمي
4- توسعه فعاليتهاي بين واحدي و مشترك
5- گسترش فعاليت جهاد دانشگاهي در عرصه هاي بين الملل
6- تاكيد بر اجراي برنامه پنجم تحقق قطب هاي علم و فناوري از طريق ايجاد شبكههاي علم و فناوري
7- برگزاري جشنواره خواجه نظام الملك
8- تاكيد بر حضور در مجامع تصميم گيري و تصميم سازي
9- تقويت، روزآمدسازي و متناسب سازي ساختارها، قوانين و ضوابط حوزه پژوهشي با اهداف سند چشم انداز
رييس جهاد دانشگاهي واحد فارس:جهاد دانشگاهي در هر عرصه اي كه وارد شده موفق بوده است
مهندس مسعود رستگار با بيان اينكه سرانه پژوهش در ايران به نسبت جهان، درصدي اندك است، افزود: سرانه پژوهش در ايران كمتر از يك دهم درصد اين سرانه در كشورهاي توسعه يافته جهان است.
مهندس رستگار جهاددانشگاهي را از جمله نهادهاي انقلابي و موفق در عرصه پژوهش و فناوري دانست و تصريح كرد: دیدگاهی که مسئولین و مقام معظم رهبری نسبت به جهاددانشگاهي دارند ناشی از همین مسئله است، جهاددانشگاهي باید خود را به جایگاه بالای پژوهش در جهان برساند.
وي گفت: اگر موضوعی با تحقیق و پژوهش همراه باشد در تصمیم گیری هایمان موفق عمل می کنیم و درصد خطا در آن حوزه کمتر هست.
رييس جهاددانشگاهي استان فارس خاطرنشان كرد: در دین ما و آموزه های دینی ما به موضوع پزوهش تأکید فراوانی شده است.و در انقلاب ما که یک انقلاب اسلامی است به موضوع پژوهش اهمیت زیادی داده شده است.
رستگار هدف از برگزاري گردهمايي معاونان پژوهشي را فراهم شدن بستري براي آسيبشناسي مشكلات و ناهمواريهاي عرصه پژوهش خصوصا در اين نهاد انقلابي و ترسيم برنامهها و راهكارهاي رسيدن به اهداف در سال پيشرو دانست.
وي خاطرنشان كرد: از نگاه صاحبنظران جهاددانشگاهي در مجموعه فعاليتهاي خود، نهادي موفق بهشمار ميرود اما اين به معناي اقناع جهادگران نيست، بهحتم با تلاش بيشتر و عملكردي جهاديتر ميتوان قلههاي بلندتر موفقيت را فتح كرد.
رستگار ابراز اميدواري كرد كه با همراهي همه صاحبنظران، مسوولان و كارشناسان جهاددانشگاهي، مسير براي رشد بيشتر هموار شده و با تدوين راهكارهاي عملياتي، گامهاي بلندي به سوي وضعيت مطلوب برداشته شده و فاصله با اين جايگاه كمتر شود.
رييس جهاددانشگاهي واحد فارس همچنين با بيان اينكه جهاددانشگاهي در هر عرصهاي كه وارد شد، عملكردي موفق داشت، تصریح کرد: در راستای مدیریت استراتژیک گامهای خوب و اساسی برداشتهایم و باید بهترین راهکار را برای رسيدن به این جایگاه پیدا كرده و بهكار بنديم.
رئيس شوراي سياستگذاري سلامت كشور:
نگاه به آینده باید مبتنی بر مستندات علمی و پژوهشی باشد
رئيس شوراي سياستگذاري سلامت كشور گفت: آیندهپژوهی، علم پیشبینی فرصتها و تهدیدهای نهفته در آینده است، براي استفاده از فرصتها و دستيابي به موفقيت بايد نگاه به آينده را مبتني بر مستندات علمي و پژوهشي انجام داد.
دكتر کامران باقريلنکرانی در گردهمایی معاونان پژوهشی جهاددانشگاهي سراسر کشور در شیراز، افزود: آینده اساساً قرین به عدم قطعیت است و ما نمی توانیم بفهمیم در آینده چه اتفاقی میافتد، اما وقتی رخ داد میتوانیم نسبت به آن واکنش نشان دهیم.
دكتر باقريلنكراني خاطرنشان كرد: واکنش بدون تفکر به آینده امکان پذیر است اما ما لااقل باید پیشبینی براي رخدادهاي آينده داشته باشیم.
رئيس شوراي سياستگذاري سلامت كشور افزود: جهان آینده از درون جهان حال خلق میشود بنابراين اگر پیشبینی نسبت به آینده داشته باشیم میتوانیم موفقتر عمل کنیم و به موفقیت مورد نظر برسیم، آیندهپژوهان به بازههای زمانی بین 5 تا 50 سال تأکید دارند.
لنکرانی گفت: آیندهپژوهی؛ علم پیشبینی فرصتها و تهدیدهای نهفته در آینده است، ما باید بیشتر به این موضوع فکر کنیم تا بهتر بتوانیم تصمیم برای مشکلاتمان بگیریم.
وی با بيان اينكه هماينك بشر به هزاره جديد ميلادي وارد شده است، گفت: اكنون در هزاره جديد ميلادي با شرایط خاصی روبه رو هستیم و در این جهان تغییرات وسیعی جمعیت شناختی داریم.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه بافت جمعيتي ايران متشكل از جمعيت جوان و سالمند است، گفت: حدود 5/7 درصد جمعیت ايران بالای 65 سال سن دارند، اين وضعيت جمعيتي نياز به آينده پژوهي را متذكر ميشود.
مدير كل امور بين الملل جهاد دانشگاهي :
جهاد دانشگاهي الگوي اسلامي ايراني توليد علم و فناوري
مهندس كي ارسلان مدير كل امور بين الملل جهاد دانشگاهي يكي از سخنرانان سي و نهمين گردهمايي معاونان پژوهشي گفت: جهاد دانشگاهي نمونه اي از يك الگوي اسلامي ايراني توليد علم و فناوري (بعنوان بخشي از الگوي اسلامي ايراني پيشرفت) است و اين الگو تجربه شده و عملياتي ميباشد
وي افزود:ارائه الگو براي تداوم حيات جهاد ضرورت تام و كاربردهاي مهمي دارد.
مهندس كي ارسلان خاطر نشان كرد: اين الگو از عملكرد غالب بدنه اصلي جهاد استخراج شده ولي ريشه در تاريخچه انقلاب فرهنگي و جهاد دانشگاهي و همچنين اساسنامه جهاد دانشگاهي دارد .
مدير كل امور بين الملل جهاد دانشگاهي در خصوص الزامات دستيابي به اين الگو و حفظ و تكامل آن اظهار داشت :دستيابي به اين الگو و حفظ و تكامل آن مستلزم انجام مستمر و مبتني بر بازخورد تمام اصول (راهبردهاي) غير قابل تفكيك زير به صورت موازي و همزمان در هر يك از واحدهاي سازماني بوده و خواهد بود :
اصل1. اجراي عملي چرخه فناوري (نيازسنجي و پروژه يابي، پژوهش و نوآوري، توليد دانش، توليد فناوري، تجاري سازي / پيگيري بهره برداري، كسب درآمد براي تامين هزينه ها، تبديل شدن به قطب) در تعدادي از زمينه هاي استراتژيك مورد نياز جامعه اسلامي و تكرار هر سيكل تا زمان ميرايي يا اشباع
اصل2.. آموزش و پرورش انسان تراز جهاد دانشگاهي با فرهنگ جهادي (آرمانگرا، جهادگر، انقلابي، ايماني، پژوهش محور، نهادگرا)
اصل3. ساختار سازي و توسعه سازمان هاي جهادي (خودگردان، منعطف، نوآور، هدفمند، متمركزبر نيازهاي جامعه، كم تشريفات)
او ادامه داد:ممكن است در مقام عمل از اصول جهاد انحرافاتي صورت گيرد و استثنائاتي بروز كند كه بايد كمينه شوند.
وي تاكيد كرد:ترويج دستاوردها (آموزش دستاوردهاي پژوهشي و فناورانه و ترويج فرهنگ جهادي ) در خارج از جهاد براي بخشي از اعضاء و سازمان يك اصل است.
مهنس كي ارسلان افزود: در خصوص مشخصات جهادگر دانشگاهي و وجوه تمایز آنها با سایر جهادگران گفت كه .پس از چند سال فعاليت در جهاد دانشگاهي بايد اصول جهاد در وجود يك جهادگر نهادينه شده باشد و عملا توانايي هاي زير را كسب كرده باشد.
1 . توانايي اجراي عملي چرخه فناوري (سابقه اجرای حداقل يك چرخه كامل) – اصل 1 جهاد
2 . توانايي ساختار سازي و توسعه سازمان هاي جهادي (سابقه ایجاد حداقل يك گروه، مركز، تيم پروژه)كه اصل 3 جهاداست.
دكتر الله ياري معاون هزينه اي امور بودجه آموزشي و فرهنگي معاونت نظارت راهبري رياست جمهوري كه در اين گردهمايي حضور داشت طي سخناني گفت: تمركز بروي قشر جوان، خلاق دانشجو، با انگيزه وروحيه جهادي همچنين تحقيقات كاربردي از وجوه تمايز جهادد انشگاهي با ديگر دستگاههاست.
وي گفت: از لحاظ ما در حوزه بودجه جهاد دانشگاهي يك دستگاه پژوهشي است.
دكتر الله يار گفت: پژوهشگاه رويان، ابن سينا و مركز ذخاير ژنتيكي جهاد دانشگاهي سه كار استراتژيك و بزرگ و افتخارآفرين اين نهاد انقلابي است.
او ادامه داد: جهاد دانشگاهي ميتواند در تحقق سند چشم انداز 1404 ساله و نقشه جامع علمي كشور نقش بسزايي داشته باشد.
الله يار خاطرنشان كرد: با توجه به ماهيت جهاد دانشگاهي كه نهاد عمومي غيردولتي است بودجهاي كه براي آن در قانون تعريف شده است به عنوان بودجه كمكي معروف است.
دكتر الله يار اظهار داشت: جهاد دانشگاهي ميتواند به عنوان يك پارك علم و فناوري بزرگ مطرح شود كه در آن صورت اختصاص بودجه به آن متفاوت ميشود.
ديدار رييس جهاد دانشگاهي با استاندار فارس
استاندار فارس خواستار فعاليت جهاد دانشگاهي در حوزه پزشكي، گياهان دارويي در اين استان شد
در حاشه سي و نهمين گردهم آيي معاونان پژوهشي جهاد دانشگاهي رييس جهاد دانشگاهي به همراه معاون پژوهشي و تعدادي از مديران اين نهاد با مهندس حسين صادق عابدين استاندار استان فارس ديدار وگفتگو كردند.
براساس اين گزارش در اين ديدار دكتر يادگاري طي سخناني كوتاه به اهميت و جايگاه جهاد دانشگاهي پرداخت .
وي همچنين از فعاليتهاي شناخت اين نهاد انقلابي در عرصههاي آموزشي، پژوهشي، فرهنگي و اشتغال اشاره كرد و گفت: در مجموعه جهاد دانشگاهي معضلات و مشكلات جامعه شناسايي شده و براي حل آنها در حوزههاي مختلف برنامه ريزي ميشود.
دكتر يادگاري خاطرنشان كرد: حمايت مسؤولان استاني و به خصوص استاندار از جهاد دانشگاهي فارس ميتواند زمينههاي حل معضلات استان را فراهم سازد.
در اين ديدار دكتر قاضي مغربي معاون پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي نيز با اشاره به فعاليتهاي اين نهاد گفت: هم اكنون جهاد دانشگاهي در 43 دانشگاه حضور مستقيم دارد و داراي 125 گروه پژوهشي، 120 مركز خدمات تخصصي، 2 پارك علم و فناوري، 10 مركز رشد است.
وي افزود: بالغ بر 1600 نفر كارشناسي ارشد و محقق و 700 نفر عضو هيئت علمي نيز در اين مجموعه مشغول فعاليت هستند.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي به توانمنديهاي اين نهاد در حوزه نفت اشاره كرد و گفت: اميدواريم مسؤولان استاني از پتانسيل جهاد دانشگاهي واحد فارس در اين خصوص نيز استفاده بيشتري كنند.
دكتر قاضي مغربي تاكيد كرد: پژوهشهاي جهاد دانشگاهي حتماً در راستاي توليد محصول و خدمات ميباشد و هدف از تحقيق ارائه مقاله نيست.
وي همچنين به برخي از خدمات پژوهشگاه رويان، ابن سينا، مركز ملي ذخاير ژنتيك نيز اشاره نمود.
بر اين اساس مهندس حسين صادق عابدين با ابراز خوشحالي از پيشرفت ها و فعاليت هاي صورت گرفته در جهاد دانشگاهي گفت: متاسفانه يكي از معضلات مجموعه هاي پژوهشي اين است كه براي توليد مقاله كار ميكنند كه خوشبختانه جهاد دانشگاهي در اين موضوع مستثني است.
وي با اشاره به ظرفيت هاي استان فارس افزود: فارس داراي ظرفيتهاي بسيار بالايي است و هر دستگاهي كه بيشتر پيگيري كند زودتر و با سهم بيشتري ميتواند اعتبارات را كسب و فعاليت كند.
استاندار فارس گفت: ما در عرصه پزشكي داراي كمبودهايي هستيم كه اميدواريم با كمك شما بتوانيم آن را حل كنيم.
وي ادامه داد: با توجه به متقاضي بالا درخصوص كاشت حلزون گوش پيشنهاد ميدهم كه جهاد دانشگاهي وارد حوزه توليد حلزون گوش شود كه ما آمادگي هرگونه حمايت را در اين زمينه داريم.
مهندس صادق عابدين همچنين بر فعاليت در حوزه گياهان دارويي در استان تاكيد كرد.
استاندار فارس در اين ديدار بر همكاري لازم استانداري فارس در راستاي مسائل مربوط به مركز ژنتيك و سلول درماني جهاد دانشگاهي فارس نيز تاكيد كرد.
بازديد رييس جهاد دانشگاهي از دو طرح عمراني ،برگزاري كميسيونهاي تخصصي ،ارائه گزارش عملكرد جهاد دانشگاهي واحد فارس و پژوهشكده علوم پايه كاربردي از ديگر برنامه هاي اين گردهمايي دو روزه بود.
١٠:٥٣ ٢٤/٠٢/١٣٩١