به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) شعبه همدان؛
کارگاه آموزشی "فنون مصاحبه و پرسشگری" برگزار شد
همزمان با شروع سال تحصیلی جدید و با اعلام فراخوان ،تعدادی از دانشجویان علاقمند دانشگاهها و مراکز آموزش عالی استان در مرکز افکار سنجی معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی استان عضو شدند و به منظور آشنایی این دانشجویان کارگاه فوق برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان همدان،در این کارگاه مدیر اجرایی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) دفتر همدان گفت: این مرکز با توجه به ضرورت بررسی افکار و دیدگاههای افراد در زمینههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی شکل گرفت، از این رو شناخت افکار عمومی و ارائه اطلاعات مبتنی بر واقعیات و مطالعات علمی به برنامهریزان و مدیران دولتی و بخشهای تولیدی و خدماتی از رسالتها و اهداف اصلی این مرکز به شمار میرود.
اعظم شکوری با بیان اینکه ایسپا میکوشد تا با فعالیتهای پژوهشی خود گامی هر چند کوچک را در نهادینه کردن فعالیت پژوهشی در جامعه بر داردافزود:رعایت اصول دقیق علمی جهت به حداکثر رساندن اطمینان و کاهش سطح احتمال خطا در مراحل مختلف یک پروژه ، اجرای طرحهای نظرسنجی در کوتاهترین مدت ممکن با تکیه بر ساختار مناسب نیروی انسانی، همکاری مستمر با دانشجویان و اساتید دانشگاهها در انجام پروژههای علمی، سرعت بالا، دقت زیاد، کاربردی بودن طرحها ازجمله مزیتهای اصلی ایسپا نسبت به سایر مؤسسات پژوهشی می باشد.
وی رعایت بیطرفی سیاسی، توجه به نیازها، ضرورتها، منافع ملی و توجه به اطلاعرسانی به سیاستگذاران در عرصههای مختلف، رعایت ملاحظات علمی جهت کسب حداکثر اطمینان و جلب اعتماد مسئولان و ... را جزو خط مشی مرکز افکارسنجی برشمرد و افزود: مطالعات افکارسنجی بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت از حوزههای اصلی این مرکز است.
وی ضمن تبیین پژوهشهای خویشفرمایی، کارفرمایی و ملی توضیحاتی در خصوص ضرورت پرداختن به صنعت افکارسنجی و میزان اثرگذاری افکار عمومی در قرن حاضر ارائه کرد و به تعاریف افکار عمومی، مصاحبه و نظرسنجی پرداخت.
شکوری پرسشنامه را یکی از ابزارهای نظرسنجی دانست که شامل سؤالاتی در خصوص موضوع مورد بررسی میباشد و به دو گونه باز و بسته به کار برده میشود.
او اظهار داشت: از دیدگاه دیوید رایزمن مصاحبهگر مطلوب فردی است که بتواند پرسشنامه همسانی را با پاسخگویان غیر همسان وفق دهد.
مدیر اجرایی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) دفتر همدان مرحله جمعآوری اطلاعات و دادهها را یکی از مهمترین عوامل در روند تحقیق عنوان و اضافه کرد اگر این مرحله همراه با خطا و انحراف انجام شود کل روند پژوهش دچار اختلال و انحراف خواهد شد.
شکوری با بیان ویژگیهایی که پرسشگران در هنگام تکمیل پرسشنامه باید رعایت نمایند گفت:
بیطرفی پرسشگر در امر تحقیق، عدم تأیید یا تکذیب نظر پاسخگو، بیان مناسب، توانایی در جلب اعتماد و ایجاد علاقه در پاسخگو، رعایت پوشش مناسب، رعایت زمان مصاحبه، عدم تحمیل نظرات پرسشگر به پاسخگو، وجدان کاری و صداقت، رعایت اصول تحقیق از مهمترین ویژگیهای مصاحبهگر خوب است.
وی عامل موفقیت مرکز ایسپا از بدو تأسیس تاکنون را پرسشگران کارآزموده، صادق و حرفهای آن مرکز عنوان و کانون پرسشگری ایسپای همدان را یکی ار موفقترین کانونها در سطح کشور برشمرد.
گفتنی است،در پایان این کارگاه جزوه آموزشی فنون مصاحبه و پرسشگری در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت.ح/الف
٠٩:١٣ ٠٨/٠٩/١٣٨٨