مدرسهي پاييزي گردشگري كه بهمناسبت هفتهي گردشگري از پنجم مهرماه در دانشگاه علم و فرهنگ فعال شده بود، امروز (يكشنبه، 17 مهرماه) با برگزاري مراسمي پايان يافت.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدحسين ايماني خوشخو ـ سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ ـ در مراسم اختتاميهي اين مدرسه، ضمن تبريك ميلاد امام رضا (ع) گزارشي را از روند فعاليتهاي مدرسهي پاييزي گردشگري ارائه كرد و گفت: 22 كارگاه آموزشي در 12 روز برگزار شد. استقبال دانشجويان و اساتيد از اين كارگاهها نشان داد، دانشگاهها مسؤوليتي اساسي براي توسعهي منابع انساني بر دوش دارند.
او ادامه داد: با توجه به استقبالي كه از اين كارگاههاي آموزشي شد، قرار است دبيرخانهي دائمي مدرسهي پاييزي گردشگري در دانشگاه علم و فرهنگ فعال شود. اميدوارم سال آينده بتوانيم در اين مدرسه از اساتيد خارجي نيز بهرهمند شويم و در سطح كشوري كارگاههاي آن را برگزار كنيم.
وي با اشاره به رويكرد دانشگاه علم و فرهنگ به گردشگري و راهاندازي رشتههاي گردشگري در مقطع دكتري، اظهار كرد: فكر ميكنم اين دانشگاه به يكي از قطبهاي علمي گردشگري كشور تبديل شود.
ايماني در ادامه به منابع و ظرفيتهاي گردشگري موجود در كشور اشاره كرد و گفت: براساس آمارها بيش از دوميليون زائر بهمناسبت ميلاد امام رضا (ع) در مشهد مقدس گردهم آمدهاند، اين رويداد مذهبي بزرگي است. در حالي كه در تمام كتابها و مستندات دنيا، حج را بزرگترين رويداد مذهبي ميدانند كه اتفاقا به اندازهي مشهد ما زائر دارد، پس ميتوانيم بهدرستي از منابعي كه در اختيار داريم، بهرهبرداري كنيم.
اين مدرس دانشگاه اضافه كرد: ما منابع سرشاري در كشور داريم كه هريك بهتنهايي ميتواند نقطهي اميدي براي توسعهي گردشگري كشور باشد. اميدوارم مسؤولان گردشگري كشور كه هرچند بهدليل مشغلهي زياد، در هفتهي گردشگري آنها را نديديم، اين اتفاقها را شناسايي كنند و در مسير درست قرار دهند.
به گزارش ايسنا، محمدحسين يادگاري ـ رييس جهاد دانشگاهي ـ نيز در ادامهي اين مراسم، ضمن تبريك ميلاد امام رضا (ع) در مدح اين امام معصوم (ع) مطالبي را بيان كرد و در سخناني كوتاه به موضوع اين گردهمايي پرداخت و اظهار كرد: افتخار ميكنم كه گروههاي مختلفي از جهاد دانشگاهي اين مدرسه را راه انداختهاند. اميدوارم سالهاي سال اين طرح براي تقويت نيروهاي علمي در حوزهي گردشگري ادامه يابد.
وي بيان كرد: دستاندركاران اين برنامه از جمله دانشگاههاي علامه طباطبايي، علم و فرهنگ، مركز گردشگري جهاددانشگاهي، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و پژوهشكدهي فرهنگ و هنر دست به دست هم دادهاند تا اين مدرسه به مدت 12 روز با 22 كارگاره به مباحث علمي و فرهنگي بپردازد. اميدوارم اين كار تداوم داشته باشد.
پرويز كردواني ـ چهرهي علمي ماندگار و بنيانگذار مركز تحقيقات مناطق كويري و بياباني ايران ـ نيز در ادامهي اين مراسم بهصراحت گفت: بيخود ميگوييم ايران از نظر طبيعي در جايگاه دهم جهان ايستاده است، از نظر جاذبههاي گردشگري سهم ما در جهان كمتر از يك درصد است. من همهي دنيا را گشتهام و فقط آمريكاي جنوبي نبودهام كه به حد كافي دربارهي آن، اطلاعات دارم. بر اين اساس اعلام ميكنم، ايران از نظر منابع طبيعي در جايگاه دوم جهان و پس از آمريكا قرار دارد.
وي در ادامه به تفاوتهاي اقليمي و آبوهوايي ايران و آمريكا پرداخت و اظهار كرد: شرايط ما از نظر منابع طبيعي، آبوهوا و اقليمي، از آمريكا هم بهتر است. حتا كشند قرمزي كه در آبهاي جنوبي ايران ماهيها را از بين برد، با كشند قرمزي كه در آمريكا وجود دارد، فرق ميكند، چون كشند قرمز آنها سمي است.
اين استاد دانشگاه همچنين گفت: گردشگري ما واقعا بيخود است، چون آن را ميگذارند، ولي امكانات نميدهند. مردم اگر بخواهند سفر بروند كجا بايد بخوابند. دبي سراسر كوير است؛ اما در تمام نقاط آن امكانات وجود دارد. ما اين همه كوير داريم؛ ولي چه امكاناتي را درون آن ايجاد كردهايم. بسياري از خانوادههاي محلي در روستاهاي كويري خانههاي شخصيشان را به اقامتگاه گردشگران تبديل كردهاند، در حالي كه هيچ امكانات و تسهيلاتي در اختيار آنها قرار ندادهاند.
كردواني در ادامهي سخنانش با اشاره به طرحهايي كه جهاد دانشگاهي براي دانشجويان برگزار ميكند، بيان كرد: بايد قدر اين جهاد را دانست. سالهاي سال است كه با آنها كار ميكنم و تورهاي كويري زيادي با آنها داشتهام، وقتي چنين دانشگاهي هم زيرمجموعهي اين جهاد است، بايد كاري كند كه دانشجويان بهتر ايران را بشناسند.
او ادامه داد: بايد به دانشجويان امكانات بدهند تا از نزديك، كشور خود را ببينند. فرقي نميكند دانشجوي رشتهي گردشگري باشد يا نباشد. حتما بايد سفر برود تا ايران را بشناسد. حتا اگر لازم باشد، اين دانشجويان را در سفرهايشان همراهي ميكنم، حتا با وجود آنكه اصلا وقت ندارم.
اين كارشناس مسائل كوير در ادامه به موضوع آبوهواي ايران كه يك ظرفيت براي درآمدزايي بهشمار ميآيد، اشاره و تأكيد كرد: ما نميتوانيم آبوهواي خود را تغيير دهيم. اين طرحهايي كه گاهي مديران دولتي ميدهند، اشتباه است. امروز دولت نبايد سراغ درآمدهايي برود كه اشتغالزايي در آنها نيست، چون همين آبوهواي ما منبعي براي درآمدزايي است.
او در ادامه، كوهها را عامل بسيار اثرگذاري در تنوع آبوهوايي ايران دانست و گفت: ما بهاطر اين كوهها و چينخوردگيهايي كه در سرزمين ما اتفاق افتاده است، شانس آوردهايم. هرچه داريم از اين كوهها داريم. چيزي كه دبي ندارد.
وي يادآوري كرد: كارشناسان نبايد مدام در بارهي آبوهواي مديترانهيي سخن بگويند، آنها فقط بايد بگويند آبوهواي خزري، چون اين منطقه در دنيا تك است. انگليس و آلمان هم هر روز باران دارند و مرطوب هستند؛ ولي با اين حال، همهي محصولاتي را كه ما در شمال كشور برداشت ميكنيم، ندارند. ما از اين لحاظ استثنا هستيم.
كردواني افزود: در كجاي دنيا از يك قطعه زمين تمام مدت سال ميتوان محصولات متنوع را برداشت كرد؟ اگر مسافر به شمال ميبريد، فقط دريا را نشان ندهيد، اين زمينها و تنوع محصولات را هم نشان دهيد. كجاي دنيا يك درخت چهار متر در سال رشد ميكند؟ اين اتفاق در گيلان و چابهار رخ ميدهد. ما محكمترين چوبها را در جيرفت و بهترين چوب را در چابهار داريم. هر نقطهاي از اين سرزمين ويژگي استثنايي دارد كه نميتوان آن را از ديگري برتري داد.
او در پايان سخنانش به دانشجويان توصيه كرد: اكنون وقت سازندگي شماست. نبايد تفريح كنيد، بايد روز و شب بهدنبال دانش باشيد. مسؤولان هم بايد به دانشجويان امكانات بدهند تا سفرهاي علمي در سرزمين خود داشته باشند.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم، سيدحسن مطيعي لنگرودي ـ عضو هيأت علمي دانشگاه تهران ـ به بررسي اقتصاد گردشگري پرداخت و گفت: ما شاهد رشد شديدي در اقتصاد گردشگري هستيم. تفاوتهاي زيادي از نظر فضا و مكان داريم كه اين خود عامل رونق گردشگري است.
او همچنين با اشاره به شاخصهاي توسعهي گردشگري، اظهار كرد: منابع، يكي از اين شاخصهاست كه اگر برنامهريزي داشته باشيم، توسعهي گردشگري در مكان ايجاد ميشود و از اين طريق ميتوان به پايداري گردشگري رسيد.
وي زيرساختها را از ديگر شاخصهاي توسعه دانست و افزود: مشكلي كه در ايران داريم، اين است كه هنوز تورگرداني ما فعال نشده است، در حالي كه كشورهايي مانند فرانسه، اسپانيا و كانادا براي كوچكترين موضوعهاي خود تور برگزار ميكنند.
مدير گروه جغرافياي انساني دانشگاه تهران در ادامه دربارهي قيمتهاي رقابتي گردشگري، اظهار كرد: ايران يكي از گرانترين مقصدهاي دنياست. شما ميتوانيد در فصل تابستان در يكي از بهترين رستورانهاي تايلند با 16هزار تومان شام بخوريد، در حالي كه براي همين غذا در يكي از رستورانهاي بيكيفيت شمال كشور بايد 57هزار تومان بدهيد. اين تجربهي شخصي من بوده است.
به گفتهي او، آموزش از نظر قوانين، ايمني و امنيت از ديگر شاخصهاي مطرح در توسعهي گردشگري است. گردشگر امنيت ميخواهد و ما بايد آن را در تبليغات نشان دهيم، چون بسياري از ذهنيتها دربارهي امنيت ايران نادرست است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: متأسفانه بسياري از مسؤولان گردشگري ايران به موضوع گردشگري اولويت ندادهاند. براي آنها هنوز قابل قبول نيست و با وجود اينكه مسؤوليت دارند، چون اعتقادي به اين كار ندارند، كارايي در اين زمينه ايجاد نميشود.
او يادآوري كرد: گردشگري سبب ميشود كه فضاهاي حاشيهيي با اشتغال مواجه شوند. بايد براي مناطق دورافتادهي خود، بستههاي گردشگري تعريف كنيم.
مطيعي بيان كرد: وضعيت گردشگري در كشور ما كاملا متفاوت است. تا چند روزي را تعطيل اعلام ميكنند، هر كسي چند هندوانه و نان و پنير پشت ماشين خود ميگذارد و به ناحيهاي حاشيهيي ميرود. دست آخر هم زبالههاي خود را در آن محل ميريزد و آخر كار ميبينيم كه شهرهاي گردشگري ما پر از زباله شدهاند و هيچ درآمدي هم از اين سفرها بهدست نياوردهاند.
او تأكيد كرد: وقتي برنامهاي براي بيرون كشيدن پول از جيب گردشگران نداريم، نواحي حاشيهيي ما همچنان از اثرات درآمدزايي و اشتغالزايي گردشگري بهرهاي نميبرد.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه تهران همچنين به آمارهاي جهاني در بخش اشتغال گردشگري اشاره كرد و افزود: بر اساس اين برآوردهاي آماري، 3 / 1 ميليارد نفر امروز در بخش گردشگري مشغول به كارند. در حالي كه آمارهاي ما با توجه به وضعيت ورود گردشگران خارجي، چندان تعريفكردني نيست. ما فعلا گردشگر خارجي به حد مناسب نداريم. وضعيت خوبي هم در گردشگري نداريم و بايد تبليغات بيشتري انجام دهيم.
او در ادامهي سخنانش با اعتقاد به اينكه گردشگري به مراحل تجملي زندگي مردم وارد شده است، گفت: كسي كه سفر نرفته، خود را اندوهگين ميداند و بهخاطر رشد اين نوع احساس، رشد تجملي گردشگري براي كسب درآمد بنگاههاي اقتصادي مطرح است. آنها به اين فكر ميكنند كه چگونه از اين روحيه براي كسب درآمد و ارزش افزودهي خود استفاده كنند.
مطيعي همچنين به موضوع سرمايهگذاري در گردشگري پرداخت و اظهار كرد: بسياري از سرمايهگذاريها در داخل انجام ميشود و ايران يكي از سرمايهدارترين كشورهاي دنياست. اين را ميتوان از ميزان جواهراتي كه در اختيار بيشتر زنان ايراني قرار دارد، فرشهاي نفيسي كه در خانهها موجود است و هزاران كارخانهي فعال متوجه شد.
وي افزود: اگر امشب در راديو اعلام شود كه براي هشت سال آينده، سفري با دريافت يكميليون تومان ترتيب داده خواهد شد، مردم صف طولاني ميبندند. اين نشان ميدهد كه سرمايه در جيب بيشتر مردم وجود دارد.
مطيعي تأكيد كرد: بهترين وضعيت اين است كه پول، گردش يابد. اگر اين پول هفتبار جريان داشته باشد، اثر تكاثري در گردشگري پديد ميآيد و اشتغالزايي و درآمدزايي زيادي بهدنبال خواهد داشت.
او افزايش صادرات پنهان، درآمدهاي دولتي، بازرگاني درونمرزي و تقاضا براي خدمات و كالاهاي محلي، ايجاد بازار صنايع دستي، بهبود در كاربري اراضي، تنوعبخشي به فعاليتهاي منطقهيي، بويژه مناطق روستايي و كشاورزي و ايجاد توازن منطقهيي از طريق ايجاد اشتغال و درآمد در مناطق محروم و حاشيهيي را از جمله آثار اقتصادي گردشگري دانست.
منوچهر جهانيان ـ مدير مركز علمي، فرهنگي و گردشگري جهاد دانشگاهي ـ نيز در اين مراسم دربارهي جشنوارهي عكس گردشگري دانشجويان ايران كه در حاشيهي اين مراسم افتتاح شد، توضيحهايي داد و گفت: زبان تصوير در شناخت و آگاهي بخشيدن دربارهي جاذبههاي گردشگري بسيار اثر دارد. در اين راستا، جشنوارهي عكسي را بهمنظور معرفي مناطق كمتر شناختهشدهي ايران برگزار كرديم.
وي بيان كرد: براي دومين جشنواره كه امسال برپا شده است، 25هزار قطعه عكس در محورهاي گردشگري مذهبي، ميراث معنوي، گردشگري روستايي، عشايري و اكوتوريسم دريافت شد كه در سه مرحلهي داوري، سرانجام 300 قطعه عكس برگزيده شدند.
جهانيان اضافه كرد: اميدوارم با حمايتهاي رييس جهاد دانشگاهي بتوانيم اين 300 قطعه عكس را در كتابي منتشر كنيم. همچنين اقدامات اوليه را انجام دادهايم و اطلاعات اين عكسها را به سه زبان عربي، انگليسي و فارسي ترجمه كردهايم.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم با حضور رييس جهاد دانشگاهي، سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ، پرويز كردواني، سيدحسن مطيعي لنگرودي و مدير مركز علمي، فرهنگي و گردشگري جهاد دانشگاهي با اهداي لوح تقدير و هزينهي سفر به مشهد مقدس، از كردواني بهخاطر فعاليتهايش، دو نفر از كساني كه رتبهي اول را در مقطع كارشناسي ارشد اين دانشگاه كسب كردهاند و همچنين خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) تقدير شد.
به علاوه، گواهينامههاي دانشآموختگان اين مدرسه توسط مقامات حاضر در مراسم اعطا شد. در پايان نيز نمايشگاه عكس دانشجويان افتتاح شد.#