١٨:٥٦ ٠٢/٠٢/١٤٠٤
فرهنگي

چهارمین نشست تخصصی آموزه های جهانی پیامبر اعظم برگزار شد

چهارمین نشست تخصصی آموزه های جهانی پیامبر اعظم برای انسان معاصر با موضوع « اخلاق جهانی و آموزه های جهان شمول اسلام » از سوی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم  ، حجه الاسلام و المسلمین محمدرضا مصطفی پور ، مدیر گروه آموزشی معارف دانشگاه تربیت معلم تهران در این کارگاه گفت :پدیده جهانی شدن از پدیده های قرن بیستم است که جهان از حالت پراکندگی و تفرق خارج و به صورت پدیده یکپارچه ای درآمده و کره زمین را به سان دهکده ای قرار داده است که در آن دغدغه « شهر ما ، خانه ماست » تبدیل به « کره ما ، خانه ماست » شده است .
وی در ادامه خاطر نشان کرد :برخی این سئوال را مطرح می کنند که آیا جهانی شدن تهدیدی است برای بشریت یا فرصتی است که باید از آن استفاده کرد و با برنامه ها و راهکارهایی در صورت تهدید بودن ، آن را به فرصت تبدیل کرد و با تهدیدها و معضلات جهانی برخورد کرد و به عبارت دیگر بشر در پایان قرن بیستم در شرایطی قرار گرفته که سراسر جهان به هم مرتبط و در هم تاثیر می گذارد و از هم تاثیر می پذیرد و با این ارتباط است که با بحرانهایی روشن می شود ، بحرانهایی که بشریت را تهدید می کند ، صلح جهانی را در معرض خطر قرار می دهد ، محیط زیست را آلوده می کند به گونه ای که حیات انسانی در آن در معرض تهدید قرار می گیرد ، بنیان خانواده متزلزل می شود و محبت از بین انسان ها رخت برمی بندد ،  خودخواهی ویژگی انسان می شود . از این رو برخی از دهشت گناه انسان متمدن سخن به میان می آورند و برخی از ناکامی های بشر در قرن بیستم سخن می گویند .
وی با طرح اين سووال كه برای رویارویی با این بحران ها و ناکامی ها که با حاکمیت تکنولوژی و به دنبال آن پدیده جهانی شدن پیش آمد چه باید کرد، گفت :عده ای در پایان قرن بیستم برنامه اخلاق جهانی را مطرح کرده تا در پرتو آن ، افراد انسانی را عضو خانواده قرار دهند و با آرمان اخلاق جهانی با بحرانها مقابله کنند . از این رو گاهی از تسلیح بشر به اخلاق سخن به میان می آورند و می گویند بشر امروز دچار خودخواهی شده و برای رهایی از حالت خودخواهی که سرچشمه بسیاری از رویدادهای تلخ زندگی انسان است باید از صداقت و امانت برخوردار بوده و به یکدیگر محبت داشت و به همه انسانها محبت کرد .
مدیر گروه آموزشی معارف دانشگاه تربیت معلم تهران افزود :در سال 1993 دو بیانیه از موضع پارلمان ادیان جهان تنظیم شد که با یادآوری چهره مخوف و شرم آموز و روزگار کنونی که تمدن بشر را تهدید می کند ، براین تاکید می ورزد که نظام نوین جهانی بدون اخلاق جهانی ممکن نیست.
مصطفی پور گفت :چهار امر تعهد به فرهنگ خشونت گریزی و احترام به زندگی ، تعهد به فرهنگ یکپارچگی و نظام عادلانه اقتصادی ، تعهد به فرهنگ تسامح و زندگی توام با صداقت و تعهد به فرهنگ حقوق یکسان و مشارکت مردان و زنان ، اصول و ارکان و رهنمودهای اخلاق جهانی است.
وی گفت :مبنای اساسی اخلاق جهانی ، قاعده زرین و طلایی است که آموزه های همه انبیای الهی است که آن چه بر خود نمی پسندی بر دیگران نیز مپسند . برای تحقق اخلاق جهانی نیاز به تلاش هایی است تا پذیرش آن به صورت فرهنگ درآید ، به این منظور باید ابتدا در بینش آدمیان تحول ایجاد شود و با تحول در بینش ، گرایشهای او متحول شود و تحول در گرایشها ، کنشهای آدمیان به صورت اجرای ارزشهای اخلاقی خود را نشان دهد .
وی تاکید کرد :در اسلام احترام به انسانیت ، تکریم بشریت ، دعوت به اخوت و برادری و نیکی به یکدیگر همه انسانها را شامل می گردد و بنابراین ابراز عواطف و مراعات جنبه عالی اخلاقی و انسانی به صورت ریشه دار و عمیق از ژرفنای جان و دل ، در اعمال و رفتار و روابط خارجی شخص تربیت یافته در این دین به ظهور می رسد . در آموزه های اسلام آمده است به همه کس نیکی کنید زیرا اگر هم سزاوار نیکی نیست ، تو سزاوار نیکی کردن هستی ، از این روایت استفاده می شود که بدون توجه به شخصیت افراد باید به آنان نیکی کرد ، چون نیکی کردن خود یک ارزش است .
مصطفی پور  افزود :امام علی (ع) در قسمتی از فرمان تاریخی خود به مالک اشتر می فرماید : پیوسته قلبت را از مهر به شهروندان مالامال گردان ، زنهار نسبت به مردم همچون جانور درنده ای که برای خوردنشان دنبال فرصت اند مباش ، چه آنان بر دو  دسته اند یا برادر دینی ات به شمار می روند و یا این که در آفرینش مانند توانند و از این بیان استفاده می شود که معیار محبت و دوستی و لطف به مردم همانندی انسانها در آفرینش است .با توجه به آموزه های اسلامی ، احترامی که انسان به طبیعت به عنوان آیات الهی دارد و طبیعت را ملک خداوند و از آن همه انسانها می داند نمی تواند به تخریب محیط زیست اقدام نماید .از مجموعه این سخنان استفاده می شود که در آموزه های و تعالیم جهان شمول اسلامی اخلاق جهانی تعبیه شده به گونه ای که در پرتو آگاهی و عمل به آسانی می توان بر بحرانهای اخلاقی که ریشه در خودخواهی دارد غلبه کرد و به جای خودخواهی محبت و دوستی نسبت به دیگران را اساس زندگی خود قرار داد .ح/الف

١١:٣٥ ٠٨/٠٥/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد