حضور جهادگران دانشگاهي در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم :
سه سال پيش روي شما
بزرگ مردي از فراسوي تاريخ ، در عصر جاهليت در وادي ايمان خويش مي زيست . روزي در غاري بر فراز كوهي ، كلماتي بر وي نازل شد كه به تغيير دنيا منجر شد و امروز بيش از يك ميليارد پيروان او در سراسر جهان همچنان به الهام گرفتن از آن كلام الهي مشغولند .
در آغاز كلمات بود و قرآن در آن قالب نازل شد و كتابت و خوشنويسي اولين جلوه از هنر قرآني بود كه نقاب از رخ بركشيد . شايد در آن زمان و آن عصر جاهليت در جزيره عرب كسي فكر هم نمي كرد روزگاري در قرن بيست و يكم فرا برسد كه هنرمنداني از خطه پارس در كنار يكديگر و البته با همراهي مسلماناني از آن سوي مرزها با زبان حجاري ، نقاشي ، سفالگري ، خطاطي و هنر مدرن به بيان برداشت هاي خود از اين كلام آسماني ، اين هنرمندانه ترين جلوه كلمات بپردازند .
سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در حالي برگزار مي شود كه پيشينه تمامي قصه هاي قرآني و قرن ها نگارگري ، معماري ، خوشنويسي ،خطاطي ،موسيقي و ... را در پشت سر و جلوه هاي هنر مدرن را پيش رو دارد . گرچه زيبايي هاي بصري را مي توان بسيار تاثيرگذار در توجه به قرآن دانست اما آنچه بيشترين تاثير و باعث بيشترين دگرگوني در احوال انسان مي شود پرداختن به اصول و موضوعات محتوايي قرآن نظير تفسير ، موضوع شناسي ،كاربرد محتوايي و ... است . آنچه در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم بايد نام مدرن ترين هنر قرآني را بر آن نهاد پرداختن به اين اصول اساسي در قالب يك منبع اطلاع رساني گسترده ،ابتكاري و منسجم است كه نمود عيني آن را در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در خبرگزاري قرآني ايران ( ايكنا) و سايت مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويان كشور (ايسكا) و سايت شهر قرآن هر سه وابسته به جهاددانشگاهي مي توان ديد.
الف : خبرگزاري قرآني ايران ( ايكنا)
خبرگزاري قرآني ايران ( ايكنا) نخستين و تنها خبرگزاري قرآن كريم در جهان اسلام است كه هدف از راه اندازي آن تحليل ، بررسي و اطلاع رساني اخبار و رويدادهاي مختلف ايران و جهان در حوزه هاي مختلف سياسي ،فرهنگي ، هنري ، ادبي ، اجتماعي ، كودك و نوجوان با رويكرد و محك قرآني است كه در نهايت منجر به نهادينه ساختن فرهنگ قرآني در كشور خواهد شد .
حدود دو سال از تاسيس اين خبرگزاري مي گذرد . پانزدهم رمضان 1424 ه.ق مقارن با بيستم آبان ماه 1382 ه.ش روزي بود كه سيد محمد خاتمي رييس جمهور و مسجد جامعي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي وقت و معاونين جهاددانشگاهي و جمعي از كارشناسان وعلاقمندان در محل نمايشگاه بين المللي قرآن كريم خبرگزاري ايكنا را با هدف ترويج فرهنگ متعالي و انسان ساز قرآن كريم در بين اقشار جامعه و اطلاع رساني روزآمد و جامع از فعاليتهاي قرآني ايران و جهان رسما افتتاح كردند. گرچه قبل از اين نيز به شكل غيررسمي به فعاليت مشغول بود .
حدود 2 سال از آن تاريخ مي گذرد يكبار ديگر به نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در سيزدهمين سال برگزاري آن و محل افتتاح خبرگزاري ايكنا رفتيم تا علاوه بر آشنايي با حال و هواي آن روزها با خدمات و فعاليتهاي اين خبرگزاري در اين نمايشگاه و همچنين با سايت قرآني ايسكا و شهر قرآن بيشتر آشنا شويم .
بخش دانشجويي نمايشگاه محلي بود كه خبرگزاري ايكنا و سايت ايسكا و همچنين سايت شهر قرآن از مراكز وابسته به جهاددانشگاهي در آن قرار داشتند و مدير اين سه مركز رحيم خاكي ، مديريت بخشي دانشجويي نمايشگاه را نيز بر عهده داشت . آنچه در بخشي دانشجويي سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم ارايه مي شد شامل:
الف : فعاليتهاي تشويقي ، حمايتي
ب: معرفي فعاليتهاي قرآني دانشگاه ها در قالب غرفه ها و اطلاع رساني فعاليت ها در نمايشگاه قرآن .
ج : فعاليت هاي شكلي شامل نشست ها ، همايش ها ، جشن هاي تجليل و جشن هاي سالانه برخي از توليدات بخش دانشجويي در سال هاي گذشته .
عباس حسيني نژاد مدير روابط عمومي و بين الملل خبرگزاري ايكنا و مسوول غرفه اين خبرگزازي در نمايشگاه سيزدهم ضمن اشاره به فعاليت هاي خبرگزاري قرآني ايران واهداف و اصول آن ، درباره فعاليت هاي اين خبرگزاري در اين نمايشگاه گفت : خبرگزاري ايكنا با استقرار خبرنگاران خود هر روزه از ساعت 10 صبح تا 10 شب در نمايشگاه كليه خبرها، اتفاقات و ديدارهاي مسوولان، بزرگان و اشخاص صاحب نظر از نمايشگاه را تحت پوشش قرار مي دهد . علاوه بر اين يكي از كارهاي مهم و اساسي ايكنا در نمايشگاه نشست هاي تخصصي هفتگي در غرفه ايكنا بود كه در ابتداي هفته به صورت پوستر چاپ و به اطلاع علاقه مندان مي رسيد .
ب : سايت مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويان كشور ( ايسكا) :
پس از خبرگزاري قرآني ايران ، سايت ايسكا نيز يكي ديگر از غرفه هاي بخش دانشجويي نمايشگاه بين المللي قرآن بود.
ايسكا سايت مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويان كشور وابسته به جهاددانشگاهي است كه در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن مورد استقبال فراوان جوانان و دانشجويان زيادي قرار گرفت . سايت ايسكا هم اوست كه با گسترش فعاليت هاي خود باعث تولد خبرگزاري ايكنا از بطن خود شد و خبرگزاري قرآني ايران را پايه و اساس نهاد .
لاله شكور شهابي مسوول غرفه ايسكا در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم درباره اين سايت گفت: ايسكا سايت مخصوص و مستقيم مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويان كشور وابسته به معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي است كه هدف از تاسيس آن تشويق دانشجويان به فعاليت هاي محتوايي قرآن و در نهايت نهادينه ساختن فرهنگ قرآني در كشور است . در سايت ايسكا فعاليت ها و عملكرد « مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويي كشور » انعكاس مي يابد و در حقيقت به عنوان ارگان اين مركز فعاليت مي كند . از نكات قابل توجه محتوايي در ايسكا انعكاس 20 دوره جشنواره قرآني است كه مركز برگزار كرده است . همچنين وجود 2000 پايان نامه در اين سايت از نكاتي است كه توجه علاقمندان فراواني بخصوص دانشجويان را در نمايشگاه سيزدهم قرآن كريم به خود جلب كرده است .
شكور شهابي درباره فعاليت هاي ايسكا در نمايشگاه سيزدهم قرآن گفت : يكي از برنامه هاي مركز فعاليت هاي قرآني دانشجويي كشور در قالب سايت در اين نمايشگاه برگزاري مسابقه « رمضان با ايسكا» بود كه مورد استقبال فراواني قرار گرفت . در اين مسابقه با معرفي چندين مقاله از سايت با محوريت عدالت در قرآن به علاقه مندان از آنها به عنوان منبع سوال استفاده شد و به كساني كه بيشترين جواب صحيح را دادند جوايزي به رسم يادبود اهداء شد. از ديگر فعاليت هاي ايسكا در نمايشگاه قرآن اطلاع رساني داخلي و خارجي از برگزاري اولين دوره مسابقات بينالمللي حفظ وقرائت قرآن دانشجويان مسلمان جهان به سه زبان عربي ، فرانسوي و انگليسي بود كه در آذر ماه سال جاري درتهران برگزار مي شود.
مسوول غرفه ايسكا در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن درباره چگونگي استقبال از اين غرفه گفت : امسال نسبت به سال گذشته استقبال بيشتري از اين سايت شد مخصوصاً دانشجويان فراواني از بخش پايان نامه هاي سايت ديدن و اطلاعات گرفتند . البته متاسفانه مسئولين برپايي نمايشگاه نسبت به بخش هايي كه بر روي محتواي قرآن مانند تفسير و ترجمه فعاليت مي كردند تا حدودي كم لطف بودند و آنچنان كه شايسته است نسبت به معرفي و تبليغ اين بخش ها نسبت به ديگر بخش ها مانند بين الملل و بخشهايي كه كارهاي تجسمي و جلوه هاي بصري قرآن را مدنظر داشتند ، تبليغ نشد . به طور كلي تا حدودي نمايشگاه به موضوعات سطحي بيش از موضوعات محتوايي پرداخته بود . در حالي كه كاري كه مثلا در ايكنا و ايسكا و همچنين تاثيري كه اين كارها بر احوال انسان دارند بسيار بيشتر و عميق تر است .
همان گونه كه در ابتدا نيز گفته شد رحيم خاكي مدير عامل خبرگزاري قرآني ايران و سايتهاي ايسكا و شهر قرآن است كه در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در تهران مدير بخش دانشجويي را نيز بر عهده داشت .
خاكي درباره فعاليتهاي قرآني دانشجويي در قالب اطلاع رساني وابسته به جهاددانشگاهي گفت: از سال 80 با شكل گيري مركز فعاليت هاي قرآني نقطه عطفي در تاريخچه فعاليتها شاهد بوديم كه پس از تاسيس علاوه بر پيگيري فعاليت هاي گذشته و در دستور قرار دادن مهم ترين و شاخص ترين برنامه گذشته يعني جشنواره قرآن ، بخش عظيمي از حجم فعاليت ها را متمركز كرديم بر روي كار الكترونيكي و باتاسيس پايگاه اطلاع رساني ايسكا كه يك سايت دانشجويي بود اين كار نمود عيني يافت و رويكرد جديدي به موضوع اطلاع رساني فعاليت هاي قرآني داشت . تا آنكه در سال 82 و در محل نمايشگاه قرآن با حضور رييس جمهور وقت آقاي خاتمي خبرگزاري ايكنا بوجود آمد . ايكنا بخش خبري سايت ايسكا بود كه با جدايي از آن به خبرگزاري ايكنا تبديل شد و در مدت كوتاهي رشد قابل توجهي داشت به گونه اي كه كمتر از يك سال حجم خبرهاي خود را از 7 خبر به 70 خبر در روز رساند و باعث شد حدود 95 درصد افزايش اخبار قرآني در مطبوعات بوجود آيد در حالي كه بيش از 90 درصد اين اخبار مربوط به ايكنا است . ايكنا از روزانه 600 نفر مراجعه كننده در سال 82 به روزانه 27 هزار در سال 83 رسيد در حالي كه حدود 60 درصد اين مراجعين مربوط به خارج از كشور است . مدير بخش دانشجويي در ادامه ضمن اشاره به سومين حضور ايكنا در نمايشگاه قرآن گفت : به همت جهاددانشگاهي ما دبيرخانه دائمي بخش دانشجويي نمايشگاه بين المللي قرآن را داير كرديم و امسال چهارمين سال فعاليت اين بخش بود كه با مشاركت سازمانها و نهادهاي دانشگاهي به فعاليت پرداخت. اين بخش با توجه به جوان بودن خود همواره يكي از خبرسازترين و مبدع ترين بخش ها است چرا كه هر سال يك يا دو كار جديد ارايه شده است و شكل جديد فعاليتها به مردم ارايه شده است كه تولد خبرگزاري ايكنا در ماه مبارك رمضان در محل نمايشگاه در سال 82 يكي از آن كارها بود. امسال نيز كانونهاي تخصصي «قرآن و دانشجويان» را در محل نمايشگاه آغاز شد كه در مدت برگزاري نمايشگاه قرآن بيش از 300 نفر ثبت نام كردند . در قالب همين كانون هاي تخصصي موفق شديم چند نشست تخصصي را برگزار كنيم كه پس از تشكيل و سازماندهي كانون توسط خود دانشجوها و اساتيدي كه جذب كانون شده اند برگزار شد .
امسال پنج نهاد در بخش دانشجويي حضور داشتند شامل جهاددانشگاهي ، دانشگاه آزاد اسلامي ، دانشكده هاي علوم قرآني ، نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها و وزارت علوم كه هر كدام غرفه هايي را داير كردند و فعاليت هاي خود را عرضه كردند كه جهاددانشگاهي سهم به سزايي داشت چون يكي از بزرگ ترين مراكز قرآني كشور را تحقيقاً جهاددانشگاهي دارد و در آن حضور خاصي دارد .
مدير عامل خبرگزاري ايكنا در ادامه با اشاره به اينكه بخش دانشجويي سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در 3 بخش مجزا ارايه فعاليت داشت ميافزايد : فعاليتهاي تشويقي- حمايتي اين بخش چهار محور را شامل مي شد ؛
الف : فراخوان ، انتخاب و حمايت از پايان نامه هاي قرآني دانشجويان در دو مقطع دكتري و كارشناسي ارشد كه امسال شاهد چهارمين دوره آن بوديم . ب : فراخوان و حمايت از نشريات قرآني دانشجويي كه امسال دومين دوره آن برگزار شد . ج: فراخوان و انتخاب آثار هنري ، قرآني دانشجويان در رشته هاي مختلف كه بازهم شاهد برگزاري چهارمين دوره آن بوديم . د: فراخوان و انتخاب مقالات برتر قرآني دانشجويان كشور براي اولين بار .
خاكي در ادامه گفت : بخش فعاليت هاي قرآني دانشگاه ها در سيزدهمين نمايشگاه بينالمللي، شامل معرفي فعاليت هاي قرآني دانشگاه ها در قالب غرفه ها و اطلاع رساني فعاليت ها در نمايشگاه بود. مانند جهاددانشگاهي ، دانشگاه آزاد اسلامي و ...
مدير بخش دانشجويي سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم در پايان ضمن اشاره به فعاليت هاي شكلي بخش دانشجويي نمايشگاه به عنوان يكي ديگر از فعاليت هاي اين بخش ، هدف نهايي و استراتژي بلندمدت خبرگزاري قرآني ايران ، سايت ايسكا و همچنين شهر قرآن را نهادينه ساختن فرهنگ قرآني در كشور و جهان برشمرد و در اين باره گفت: درعرصه فعاليت هاي قرآني جهاني تاكنون كار رسانه اي قابل توجه اي نشده است و وجود يك رسانه تخصصي براي اطلاع رساني از فعاليتهاي انجام شده در حوزه قرآن و پيام رساني آيات قرآن ضروري است تا بتوان بوسيله آن مردم را با پيام هاي قرآن آشنا كرد و قرآن را به داخل مطبوعات ، عرصه هنر ، فرهنگ ، ورزش و ... برد. هدف غايي ما تعميق باورهاي قرآني مردم در كل جهان و ساير اديان است يعني ساير ملت ها و اديان را با پيام هاي قرآن آشنا سازيم و رسالت اصلي هم استفاده از قرآن و زبان قرآني به عنوان يك منشور اتحاد و يك محور در سراسر دنيا است كه در قالب يك منبع اطلاع رساني گسترده در نهايت منجر به نهادينه شدن فرهنگ قرآني دركشور و ساير اديان خواهد شد.انشاء ا...
١٣:٥٢ ١٥/٠٨/١٣٨٤