طي مراسمي ويژه در دانشگاه تهران؛
اجراي برنامه ملي پايش نوآوريهاي دانشجويان ايران آغاز شد
برنامه ملي پايش نوآوريهاي دانشجويان ايران طي مراسمي ويژه با حضور جمعي از مسوولان به همت سازمان توسعه نوآوري هاي دانشجويان ايران در دانشگاه تهران آغاز شد.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، شهردار تهران در اين مراسم با اشاره به تكيه اقتصاد كشور به درآمدهاي نفتي گفت: اگر كشور بر اساس ثروت عمومي اداره ميشد، آنوقت صنعتگران پشت در اتاقهاي نخبگان ميايستادند تا توليد ثروت در كشور را در پيش گيرند، اما به دليل عدم وجود تقاضاي موثر اين روند معكوس شده است.
دكتر قاليباف در ادامه خاطرنشان كرد: در نظام جمهوري اسلامي كه بر اساس باورهاي ديني و آرمانهاي امام (ره) و با گذشت و ايثار جوانهاي كشور براي استقلال ايران شكل گرفته امروز بايد با پيروي واقعي از آنها كشوري مولد داشته باشيم تا با توليد ثروت، توليد علم و توليد معرفت در ميان كشورهاي ديگر منزلت داشته باشيم.
وي تصريح كرد: نوآوري و خلاقيت در ذات هر جواني وجود دارد كه بايد بستر را براي جوانان فراهم كرد تا به درستي از آن استفاده كنند. ما در شرايطي ميتوانيم اين ظرفيت را عينيت بخشيم كه مديريتي صحيح آن را سامان داده و به پيش ببرد.
دكتر قاليباف در ادامه اظهار كرد: در گذشته ظرفيتهاي كم نظير و بي نظيري در ايران وجود داشت اما با غفلت تاريخي مديران در برخي مقاطع اين فرصت را از دست دادهايم.
شهردار تهران با بيان اين كه شهرداري تهران با راهاندازي كانون نخبگان تصميم به جذب طرحها و ايدههاي برتر جوانان دارد تا اين مباحث را به طور عملياتي و جدي دنبال كند، خاطر نشان كرد: لازمه نوآوري و خلاقيت تقاضاي موثر و رهايي ذهن و روان افرادي كه ميخواهند در اين مسير گام بردارند از تنگناهاي شخصي و مادي ميباشد كه متاسفانه ما در هر دو مورد در كشور مشكل داريم.امروز تقاضاي موثر در كشور وجود ندارد و اين تقاضا عمدتا در شاكله دولتها شكل ميگيرد اما به دليل عدم نياز دولتها به اين امر و عدم توجه به مردم در عرصههاي اقتصادي و خودكفايي نيازي به خلاقيت ديده نشده است.
شهردار تهران افزود: وقتي رقابت مطرح نباشد شفافيت در كارآمدي وجود ندارد و مدير موفق را از مدير ناموفق نميتوان تشخيص داد كه شاهد اين امر رشد قارچگونه موسسات مختلف براي حمايت از نخبگان است.
قاليباف تصريح كرد: امروز اگر دانشگاهها از گسست ميان علم و عمل رنج ميبرند و اگر بين نوآوري و بهرهوري فاصله وجود دارد به دليل عدم وجود تقاضاي موثر در كشور است كه هر فرد به نوعي ديگري را مقصر نابسامانيهاي موجود ميداند.
وي افزود: امروز در تهران هرچند با تاخير چند 10 ساله در حوزه نهادهاي عمومي گام بر ميداريم. شهرداريها بر اساس قانون شوراها شرايطي دارند كه از بودجه دولتي جدا شدهاند و با خلاقيت و در عرصه رقابتي بايد خود را اداره كنند. من به عنوان شهردار تهران از اينكه در محدوديتهاي مالي باشم لذت ميبرم چون در اين محيط كار كردن، جواب گرفتن و فضا را براي خلاقيت اداره كردن مهم است.
شهردار تهران اظهار كرد: امروز در مديريت شهري بايد از سختيهاي كار لذت برد و شهرداري را نه به عنوان يك سازمان خدماتي بلكه به عنوان نهاد اجتماعي معرفي كرد كه سه وظيفه عمده خدماترساني در توزيع نرمال و در دسترس براي همه جهت ارتقاء خدمات و رفاه، اقتصاد شهري و تربيت نيروي انساني و شهروندان را بر عهده دارد.
وي ادامه داد: در شهرداري براي توليد ثروت قدمهايي برداشته شده است اما در سال حدود 100 ميليارد تومان تنها براي جمعآوري زبالهها از سطح شهر هزينه ميشود و بيش از 40 ميليون تن زباله در جنوب شهر دفن شده كه گاز متان متصاعد شده از آن مشكلات جدي زيست محيطي ايجاد كرده است در حالي كه ميتوان سه برابر اين مبلغ را از محل بازيافت زباله كسب كرد.
قاليباف خاطرنشان كرد: براي خدمت به كشور بايد اين شجاعت در مديريت وجود داشته باشد كه هزينههاي جاري دولت را از محل درآمد نفتي ممنوع كنيم و نفت به عنوان اموال عمومي در حوزه توسعه سرمايهگذاري مورد استفاده قرار گيرد.
دكتر فرهمند - رييس جهاد دانشگاهي واحد تهران نيز در اين مراسم اظهار كرد: سازمان توسعه نوآوريهاي دانشجويان به منظور خدمت رساندن به دانشجويان نوآور تاسيس شده و در آن تصميم بر خدمتگزاري به مردم داريم و مسائل سياسي اجتماعي در آن وارد نميشود تا دانشجويان بدون تشويش در جهت رشد و توسعه كشور حركت كنند.
وي خاطر نشان كرد: در اين سازمان شرايطي فراهم ميشود تا با هم فكري و آرامش همه افراد دانشگاه، صنعت و دولت دور هم جمع شده و با بررسي مشكلات موجود راهكارهاي منطقي را ارائه دهيم.
دكتر نهاونديان، رئيس اتاق بازرگاني تهران نيز در اين مراسم ضمن ابراز اميدواري از پايداري جلسات حمايت از نوآوريهاي دانشجويي اظهار كرد: اميدواريم طرحهاي ارائه شده از سوي دانشجويان كشور ،رشد پايدار در پژوهش و نوآوري و توسعه پايدار در اقتصاد كشور را در پي داشته باشد.
وي با اشاره به آنچه به عنوان مثلث طلايي رشد پايدار مطرح است، گفت: اينكه در دانشگاهها تحقيق صورت ميگيرد و سياستگذاري در دولت و فعاليتهاي اقتصادي و توليدي بدون ارتباط با اين تحقيقات صورت گيرد، ارتباط منطقي ميان دانشگاه، بنگاه و بارگاه نهادينه نميشود. سياستگذاري مبتني بر تحقيق درگير با مسائل جدي بايد با آنچه در صحنه اقتصاد ميگذرد پيوند خورد.
وي افزود: در گذشته رابطه ميان بازار به عنوان عرصه تجلي و ارتباط بخشهاي مختلف اقتصادي با دانشگاه بسيار ضعيف، مقطعي و موضعي بود در حالي كه نيازهاي اقتصادي ما در دانشگاه با وقفههاي طولاني احساس ميشده و اين روند در مورد اقتصاد كشور نيز پايدار است. از علل بيكاريها در جنبههاي كيفي عدم باور پژوهشگران از سوي اقتصاددانان است كه در صورت برقراري ارتباط ميان اقتصاد، مراكز آموزش و پژوهش و مراكز سياستگذاري بايد مورد توجه جدي براي ساختارسازي مناسب قرار گيرد.
وي در پايان ابراز اميدواري كرد كه تاسيس سازمان توسعه نوآوريهاي دانشجويان كشور با همت دانشجويان و هدايت اساتيد به سمتي گرايش يابد كه بين نوآوريهاي دانشجويان و خواستههاي اقتصاد كشور به دست نهادهاي ذي ربط ارتباطي منطقي برقرار شود.
رييس سازمان توسعه نوآوريهاي دانشجويان كشور نيز در گفت و گو با خبرنگاران در خصوص اين طرح گفت: با هدف توسعه صنعت دانش محور و افزايش نقش جوانان خلاق و نوآور، سازمان توسعه نوآوريهاي دانشجويان كشور اقدام به جمع آوري، ساماندهي و معرفي ايدهها و طرحهاي برتر دانشجويي تحت عنوان "برنامه پايش نوآوريهاي دانشجويان كشور" كرده است.
دكتر "عبدالرضا داوري" اينگونه همايشها ضمن ايجاد بسترهاي مناسب براي رشد خلاقيتهاي دانشجويي، ميتوانند زمينه را براي برقراري ارتباط دو سويه بين دانشجويان و صاحبان صنعت فراهم كنند.
وي گفت:در برنامه ملي پايش نوآوري دانشجويان كه در ۲۰حوزه صنعتي و فرهنگي تعريف شده است، ايدهها و نوآوريهاي دانشجويان پس از جمعآوري، ارزيابي و دستهبندي و تهيه پيشنهادات تحقيقاتي، در اختيار سازمانها و ارگانهاي ذيربط گذاشته ميشود تا با كمك ارائهدهنده طرح در جهت توسعه كشور مورد استفاده قرار گيرند.
به گفته وي در پايان اجراي مرحله اول طرح جوايزي به نوآوران برتر اهدا خواهد شد.
مديريت شهري، صنعت آب و برق، صنعت خودرو، صنايع نساجي و پوشاك، صنايع دفاعي و هوايي، صنايع معدني، امنيت عمومي، توليد محصولات فرهنگي، صنايع غذايي، صنعت ،ICTمهندسي راه و حمل و نقل، محيط زيست، نفتوگازو پتروشيمي، بهداشت و درمان، صنعت چاپ و بسته بندي، كشاورزي و شيلات الكترونيك و مخابرات، صنعت گردشگري ، گروه نانوتكنولوژي و گروه بيوتكنولوژي حوزههاي فعاليت برنامه ملي پايش نوآوريهاي دانشجويي كشور هستند.
رييس سازمان توسعه و نوآوريهاي دانشجويان كشور گفت: به منظور برقراري ارتباط با دانشجويان و همچنين بسط و گسترش علوم مرتبط با حوزههاي فعاليت پايش، وب سايت برنامه ملي پايش به آدرس www.payesh.orgفعال شده است. در اين وب سايت نوآوران ميتوانند ضمن آشنايي با نحوه ارائه ايدهها و طرحهاي خود با نشريات علمي، مقالات تخصصي، اخبار و تازهها، انجمنهاي علمي و تخصصي و همچنين رويدادهاي مهم علمي هر حوزه از فعاليتهاي پايش آشنا شوند.
دكتر داوري گفت: در اين راستا ضمن فعال شدن گروههاي پايش با مديريتهاي مستقل سعي ميشود زمينههاي مناسب علمي جهت شناسايي متخصصين خبره جوان در هر حوزه ايجاد شود.ح/الف
١٦:٣٧ ١٨/٠٨/١٣٨٥