در کارگاه تخصصی « سیمای مهدی موعود در آئینه شعر فارسی » عنوان شد :
شعر انتظار ، روایتگر انقلاب درونی شاعر در اشتیاق مهدی موعود است
سومین کارگاه تخصصی دانشجویی شعر و ادبیات با عنوان « سیمای مهدی موعود در آیینه شعر فارسی » با حضور کارشناسان دینی و ادبیات فارسی با همکاری کانونهای ادبی و قرآن و عترت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در سالن شماره 5 دانشگاه تربیت معلم برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم ، عفت کاظمی ، شاعر و دبیر کانون ادبی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم با اعلام این خبر گفت : « موضوع مهدویت از دیرباز در شعر فارسی مطرح بوده و شاعران فارسی زبان ، گاه به صورت کنایی و غیرمستقیم و گاه به شکل آشکار و روشن از مهدی موعود (عج) یاد کرده اند . »
وی در ادامه گفت : « موضوعات شعر مهدوی در زبان فارسی بسیار گسترده است ولی مهمترین موضوعاتی که در اشعار مهدوی شاعران فارسی زبان وجود دارد شامل معرفی مهدی موعود ( عج ) به عنوان تنها مصلح جهانی ، به تصویر کشیدن ولایت تکوینی حضرت ولی عصر (عج) ، و تبیین رسالتهای جهانی امام زمان (عج) می باشد . »
دبیر کانون ادبی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در ادامه به تشریح موضوعات شعر مهدوی پرداخته و گفت : « یکی از موضوعات مهمی که در شعر مهدوی مطرح بوده و هست ، بازتاب رسالتهای جهانی حضرت ولی عصر (عج) پس از ظهور و در زمانه استقرار حکومت عدل اسلامی در گستره این خاکی است ، این رسالت که ابعاد جهانی دارد شامل مواردی همچون ؛ مبارزه بنیادی و فراگیر با بیداد و بیدادگران در عرصه جهانی ، رویارویی تمام عیار با کفر جهانی و ایادی آن ، برقراری نظام قسط و عدل واقعی در گستره جهان ، تحقق جهان شمولی دین مقدس اسلام و احیای ارزشهای دینی ، برقراری حکومت جهانی اسلام و حاکمیت فرهنگ اصیل اسلامی ورسوایی داعیه داران دروغین مهدویت و تبیین زشتی و پلیدی دجالان می باشد . »
کاظمی خاطر نشان کرد « در آئینه شعر مهدوی ، صحنه های زیبا و دلنشینی از دوران پس از ظهور امام زمان (عج) ، فراروی شیفتگان منتظر قرار می گیرد که هر گوشه ای از آن ، شکوه و هیمنه خاص خود را دارد ، رویارویی با ظلم جهانی و برانداختن ریشه ستم و ستم ورزی ، از صحنه های گیرا و تماشایی این مقطع تاریخی است . »
کاظمی در ادامه افزود : « یکی از موضوعات شعر مهدوی که بازتاب گسترده ای هم در شعر فارسی دارد ، رویارویی تمام عیار با کفر جهانی و ایادی آن است و اغلب شاعران آیینی پارسی گو با به تصویر کشیدن چهره زشت کفر و الحاد ، از آن مصلح جهانی برای پایان دادن به این وضع نابهنجار تقاضای ظهور دارند تا گرد شرک و بت پرستی از چهره هستی شکسته شود و طلعت نورانی ایمان آشکار شود . »
دبیر کانون ادبی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در ادامه این کارگاه به بررسی انواع شعر مهدوی از لحاظ محتوایی و درونی در قالب اشعار توصیفی و مناقبی ، غیبت ، انتظار ، ظهور ، توسلی و نیایشی و شعر دیدار پرداخت و اظهار داشت : « در شعر توصیفی و مناقبی به عنوان یکی از ا نواع شعر مهدوی ، به جمال صوری و معنوی شکوه و جلال ذاتی و کرامات وجودی حضرت ولی عصر (عج) پرداخته می شود و از زوایای مختلف مورد عنایت شعرای آیینی قرار می گیرد و سرشار از حالات عاطفی و هر از گاه بیدلانه است . »
وی سپس به تبیین شعر غیبت و شعر انتظار پرداخت و گفت : « در شعر غیبت ، مسائل گوناگون مطرح بوده و هست که شامل فلسفه و آثار غیبت امام زمان (عج) ، اقامه براهین عقلی و نقلی درباره طول عمر امام زمان (عج) ، کاوشی در پیدایی و ناپیدایی امام زمان (عج) ، حالات شیفتگان آن حضرت در زمانه غیبت است ، شعر انتظار از مهمترین زیر مجموعه های شعر مهدوی در زبان فارسی است ، شور و حالی در شعر انتظار موج می زند ، روایتگر انقلاب درونی شعرای شیعی است که ظهور مهدی موعود را در ردیف کاربردی « بیا » انتظار و اشتیاقی وجود دارد که مشکل شاعران آیینی را در تبیین ابعاد انتظار ، آسان می سازد . »
کاظمی در ادامه به تشریح شعر ظهور به عنوان یکی دیگر از انواع شعر مهدوی پرداخت و گفت : « مقوله ظهور از حوزه وسیعی در قلمرو شعر مهدوی برخوردار است و بازتاب دامنه داری در این نوع از شعر آیینی داشته و دارد . مقوله ظهور دارای دو جنبه « شخصی » و « عمومی » است و در شعر مهدوی به هر دو جنبه پرداخته شده است . »
دبیر کانون ادبی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در پایان به توضیح شعر توسلی و نیایشی و شعر دیدار پرداخت و گفت : « نیاز و تمنا در این نوع از شعر مهدوی ، موج می زند و شاعر آیینی با برقراری یک ارتباط باطنی با آن کانون نور و روشنی ، رهایی خود را از چنگ ظلمت های درونی و بیرونی آرزو می کند . و شعر دیدار نیز از آن کسانی است که در عالم بیداری به فیض دیدار جمال جمیل مهدوی نایل آمده اند ، و همچنین رباعی ، مثنوی ، دوبیتی ، غزل ، قصیده ، ترکیب بند ، ترجیع بند ، مسمط ، سرود و شعر آزاد از قالبهای مرسوم مورد استفاده شاعران می باشد . »
گفتنی است در این کارگاه اشعار شاعران فارسی گو درباره امام زمان مورد بررسی قرار گرفت و 20کتاب به صورت توصیفی و موضوعی به دانشجویان معرفی شد ، همچنین اشعار شاعران دانشگاه تربیت معلم پس از قرائت ، مورد نقد و بررسی قرار گرفت .
٠٨:١٥ ١٥/٠٨/١٣٨٤