٢١:٤٦ ٠١/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
از سوی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم ؛
کارگاه تخصصی آشنایی با مکتب ادبی رمانتیسم برگزار شد

    دومین جلسه هفتگی سلسله کارگاههای تخصصی آشنایی با مکاتب ادبی و شناخت عناصر داستانی با نقد و بررسی مکتب ادبی رمانتیسم و شناخت عنصر داستانی شخصیت و شخصیت پردازی  و ویژگیهای آن در داستان کوتاه از سوی اداره فعالیتهای ادبی و هنری معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم و با استقبال چشمگیر دانشجویان و کارشناسان زبان و ادبیات فارسی در سالن شماره 4 دانشگاه تربیت معلم  برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم ، مهدی رحیمی ، داستان نویس و دبیر کانون داستان نویسی و نقد داستان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در این کارگاه به بررسی مکتب ادبی رمانتیسم پرداخت و گفت : « رمانتیسم ، مکتبی است در ادبیات که در ربع قرن آخر قرن هجدهم و سی سال اول قرن نوزدهم ، در ادبیات غرب به وجود آمد و نخستین وجه مشخصه آن ، تضاد و مخالفتش با کلاسیسیسم و اصول و مبادی آن بود . »
ویدر ادامه به تشریح خصوصیات و ویژگی های آثار پیروان مکتب رمانتیسم پرداخته و گفت : « توجه به احساسات و هیجانات فردی و نیازهای او برای بیان آزادتر و شخصی تر، بیش از تفکر، تعقل و درک منطقی ، توجه به طبیعت بشر و بشر طبیعی ، خیال انگیزی ، گریز از اجتماع وطغیان بر ضد قواعد شعری از عمده ترین ویژگی های این مکتب ادبی است . » سعادت روشن در ادامه به تشریح شیوه و سبک آثار پیروان مکتب رمانتیسم پرداخت و گفت : « شاعر پیرو مکتب رمانتیسم ، دنیای درون را به دنیای بیرون ترجیح می دهد و احساسات او از طریق تجربه های شخصی بیان می شود و نماینگر شخصیت اوست . » سعادت روشن در ادامه گفت : « به اعتقاد هنرمندان این مکتب ، بشر تنها در موقعیتهای طبیعی ، خصایص بشری خود را حفظ می کند و تمدن و اجتماع مایه فساد روح طبیعی بشر می شود ، از این رو شخصیت ، موضوعها و قهرمانهای خود را از میان مردم ساده دل روستایی ، چوپانان و کودکان که هنوز از عوالم طبیعی دور نشده اند ، انتخاب می کنند . »
دبیر کانون داستان نویسی و نقد داستان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم در ادامه با بیان اینکه خیال پردازی ، نیروی شکل دهنده و خلاقه آثار رمانتیسم است ،  گفت : « از نظر آنها ، شعر ، بیان تخیل به وسیله کلمات است و در این مکتب ، دور شدن از واقعیت و رو کردن به امید و آرزو و معجزه و عوالم دور از واقع که حاصل خیال پردازی ذهن است ، امری عادی و متداول است . » سعات روشن با اشاره به اینکه گریز از اجتماع و ظالم و بیگانه دانستن اجتماع از خصایص پیروان این مکتب ادبی است ،خاطر نشان کرد : « به همین خاطر ، رمانتیستها از مقابل چنین اجتماعی به دنیای مالخولیایی و تاثرات دردناک افراطی و عوالم حزن انگیز پناه می برند . » سعادت روشن سپس طغیان بر ضد قواعد شعری را از دیگر خصایص پیروان این مکتب ادبی دانسته و گفت : « شاعران مکتب رمانتیسم ، شعر را جریان سیال خود به خود احساسات می دانستند و برای این احساسات به قواعد و اصول اصلی کلاسیسیسم پایبند نبودند و همین اصل بود که توجه شاعران این مکتب را به زشتی ها و زیبایی روح بشر جلب کرد و یکی از قواعد اصلی کلاسیسیسم را که اعتقاد به زیبایی مطلق بود ، درهم شکست . » 
رحیمی در ادامه با اشاره به تحولات اجتماعی زمینه ساز  ظهور مکتب رمانتیسم گفت : «  عوامل اجتماعی ظهور مکتب رمانتیسم ، تحولاتی است که در اروپای اواخر قرن هجدهم به وجود آمده بود، اشرافیت و حکومتهای مقتدر وابسته به آن در این دوره رو به ضعف گذاشته بود ، نابسامانیهای جامعه ، در فرانسه کار را به انقلاب کبیر کشاند و در چنین اوضاع و احوالی ، رمانتیسم در مراحل اولیه خود ، نهضتی آزادی خواهانه و مترقی و نشانه ای از تفکر انقلابی بود و طغیان علیه قواعد کلاسیسیسم . و همین جنبه رمانتیسم است که باعث شده ، امروزه بعضی منتقدان ، دموکراسی و آزادی خواهی را نتیجه رمانتیسم در ادبیات و هنر بدانند . » وی در ادامه گفت : « از طرف دیگر ، شکست انقلاب فرانسه و عوارض نومید کننده آن ، هنرمندان را از اجتماع و محیط اطراف خود دلزده کرد و به همین خاطر است که بخش بزرگی از ادبیات و آثار مکتب رمانتیسم به توصیف ملال و تنهایی و بیزاری از اجتماع ، مردم و وصف طبیعت به عنوان تنها پناهگاه انسان ، اختصاص یافته است . »
وی در پایان گفت : « مبدا شروع نهضت رمانتیسم ، از انگلستان بود و بعد از آن به فرانسه ، آلمان و روسیه نفوذ پیدا کرد و بعدها با اصول و قواعد خود راهگشای ظهور مکتب ادبی سمبولیسم یا نمادگرایی در ادبیات دنیا شد . »

٠٨:١٥ ١٥/٠٩/١٣٨٤
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد