٠٢:٥٦ ٠٣/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
در نشست جشنواره وبلا‌گنويسي قرآني:
برگزاري جشنواره‌ي وبلاگ‌نويسي قرآني يك حادثه‌ي بسيار مهم ‌است

نشست خبري نخستين جشنواره وبلا‌گنويسي قرآني با حضور دكتر احمدي (معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي)رحيم خاكي (مدير عامل خبرگزاري قرآن) مهدي بوترابي ( مدير عامل پرشين‌بلاگ) و حميد ضيايي‌پرور (كارشناس وبلاگ) در ايسنا برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ايسنا در ابتداي نشست جشنواره وبلاگ نويسي قرآني، معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي گفت: هر حركتي كه به نحوي از پديده وبلاگ‌نويسي حمايت كند، مي‌تواند در رشد و ارتقاي كمي ‌و كيفي آن تاثير‌گذار باشد، چرا كه بخش اعظم وبلاگ نويسان را جوانان تشكيل مي‌دهند‌ و برگزاري جشنواره‌ها و مسابقات تخصصي مي‌تواند انگيزه‌ي بيشتري را به فعاليت‌هاي آنان در اين فضا دهد .
به عقيده‌ي دكتر احمدي، توجه واهميت ويژه به موضوعات تخصصي در حوزه‌ي وبلاگ مي‌تواند سهم موثري در ارتقاي آن و تشويقي در جهت انگيزه بخشي به فعالان اين عرصه است و مي‌تواند به شناسايي استعدادهاي بالقوه و ارايه‌ي كارهاي شاخصي در حوزه‌ي زبان فارسي وفرهنگ ايراني در سطح جهان منجر ‌شود .
وي افزود: بايد همه‌ي نهادهاي فرهنگي و مسوول توجه ويژه‌اي به اين فضا داشته باشند و شرايط لازم براي تقويت، رشد و آموزش آن‌ها را فراهم كنند .
مدير عامل خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) نيز با اشاره به اين‌كه وبلاگ‌ها در عرصه‌ي اينترنت مانند يك رسانه‌ي خبري و كاملا مستقل عمل مي‌كنند، افزود: در كشور ما با توجه به شرايطي كه برآن حاكم است عمدتا جوانان از مقوله‌ي وبلاگ و وبلاگ نويسي استقبال كرده‌اند، از اين رو مركز فعاليت‌هاي قرآني جهاد دانشگاهي از ابتدا با عنايت به فعاليت‌هاي گذشته‌ي خود در وجه سنتي، سعي كرده است عرصه‌هاي جديدي را همگام با تحولات دنياي امروز به وجود آورد.
رحيم خاكي ادامه داد: افتتاح خبرگزاري قرآن در عرصه‌ي خبري و فعاليت‌هاي قرآني، ديني و محتوايي باب جديدي را فراهم آورد و ديدگاه‌هاي بسياري را نسبت به قرآن و الهام گرفتن از آن در بهره‌گيري بهتر‌ي از موضوعات روز را مورد تغيير قرار داد .
وي عنوان كرد: يكي از ابتكارات ما در اين عرصه، تعريف شهر الكترونيكي قرآني بود كه به مانند ساير شهرهاي الكترونيكي در جهان داراي بخش‌هاي فروشگاه، نمايشگاه، پژوهشكده و دانشكده و باشگاه و ساير لوازمات يك شهر واقعي بود، اما در بخش باشگاه كه به عبارتي محل اجتماع، تفريح و گفت وگوي كاربران است يكي از قسمت‌هاي آن را به وبلاگ‌ها اختصاص داديم، متاسفانه كمتر وبلاگي را با محتواي ديني و قرآني پيدا كرديم در اين باشگاه فعاليت كنند، از اين رو انگيزه‌ي برگزاري جشنواره‌ي وبلاگ نويسي در عرصه‌ي قرآني شكل گرفت.
مدير عامل خبرگزاري قرآن با اشاره به اين كه ايده‌ي برگزاري اين جشنواره در ايكنا طرح ريزي شد، گفت: يك هيات علمي‌ براي ارزيابي وبلاگ‌ها تشكيل شد، در واقع براي اولين بار در ايران موضوع وبلاگ نويسي به شكل علمي‌ و كاربردي مورد توجه قرارگرفت كه نقطه عطفي براي اين عرصه است .
در ادامه مدير عامل پرشين وبلاگ، تصريح كرد: عليرغم اين‌كه در چند سال اخير به وبلاگ بي‌مهري‌هاي فراواني شده است، اما در چارچوب منافع ملي هر گاه اتفاقي افتاد، مانند تغيير نام خليج فارس، ابتدا وبلاگ‌ها بودند كه وارد عرصه شدند. در حقيقت عقب نشيني آنها به دليل تلاش‌هاي ديپلماسي كشورما اتفاق نيفتاد، بلكه اين وبلاگ نويس‌ها بودند كه با همدلي و همكاري يكديگر اعتراض خود را در جهانيان نشان دادند .
مهدي بوترابي افزود: در واقع مي‌خواهم بگويم كه موقعيت و جايگاهي كه وبلاگ نويس‌ها امروز به آن تكيه زده‌اند، خودشان به دست آورده‌اند، بنابراين اگر قرار است حمايتي از سوي دولت و حكومت به عمل آيد، بايد به اين مساله توجه ويژه‌اي داشته باشند.
وي با اشاره به جشنواره‌هاي گوناگوني تا به امروز در حوزه‌ي وبلاگ‌ها برگزار شده است، تصريح كرد: اما برگزاري جشنواره‌ي وبلاگ نويسي قرآني يك حادثه‌ي بسيار مهمي‌است، چرا كه سازماني متولي برگزاري اين جشنواره شده است كه همواره حمايت‌هاي معنوي بسياري از وبلاگ‌ها به عمل آورده است. در حقيقت برگزاري اين جشنواره نخستين تلاش دستگاه‌هاي اجرايي كشور براي انجام وظايف موضوعي خود با استفاده از وبلاگ‌ها بوده است كه بايد دستگاه‌هاي ديگر نيز اين امر را با اين رويكرد الگو قرار دهند.
در ادامه اين نشست، حميد ضيايي پرور، كارشناس حوزه‌ي وبلاگ به بررسي اهميت وبلاگ‌ها در فضاي سايبر و جايگاه وبلاگ نويسان ايراني پرداخت و عنوان كرد: براي اولين بار در تاريخ رسانه‌ها در دنيا در حال كسب تكنولوژي هستيم كه عمر آن در ايران تقريبا همزمان با شكل گيري اين پديده در دنياي پيشرفته بوده است .
وي افزود: به همين دليل ايراني‌ها در اين زمينه توانستند پتانسيل قوي از خود نشان دهند، ‌به طور مثال در سال گذشته رتبه‌ي چهار وبلاگ‌نويسي دنيا را به دست آورديم .
به عقيده وي، جوانان ايراني در انتقال ديدگاه‌ها و انديشه‌هاي خوددر فضاي سايبر بسيار موفق بوده‌اند، چرا كه ويژگي خاص اين تكنولوژي سبب شده آن‌ها بتوانند براي يكبار هم كه شده انديشه‌ها و اعتقادات خود را به طور آزادانه مطرح كنند .
وي افزود: ايراني‌ها براي اولين بار در تاريخ فرهنگ و ادبيات خود، تمرين نوشتن در رسانه‌هاي مكتوب را در چارچوب وبلاگ‌هاي خود انجام مي‌دهند، چرا كه فرهنگ ما مبتني بر فرهنگ شفاهي بوده و كمتر عادت به خواندن و نوشتن داشته ايم، كه اين امر از منظر علوم ارتباطات دستاورد بزرگي است. همچنين انجام كارهاي گروهي و تيمي‌ در فضاي وبلاگ‌ها توسط كاربران ايراي را نيز بايد به فال نيك بگيريم، به اين دليل كه روحيه ايراني همواره بر فرد گرايي استوار بوده و در واقع اين همكاري و همدلي را مي‌توان كندوها و محفل‌هاي وبلاگي ناميد كه تا به امروز صدها نمونه‌ي آن‌ها در فضاي وبلاگ‌هاي ايراني قابل مشاهده هستند .
اين دانشجوي دوره‌ي دكتراي ارتباطات، تصريح كرد: بر اساس تحقيقات انجام شده هرگاه حاكميت در صدد ساماندهي وبلاگ‌ها برآمده، وبلاگ‌ها‌نويسان از اين فضا گريزان شده‌اند، از اين رو وبلاگ‌ها تنها رسانه‌اي هستند كه نياز به متولي و سامان دهنده ندارند، چرا كه جوانان به دليل فضاي آزاد وبلاگ‌ها به اين عرصه روي آورده‌اند .
ضيايي‌پرور در ادامه عنوان كرد: برگزاري مسابقات تخصصي و جشنواره‌هاي علمي‌ و فرهنگي در حوزه‌ي وبلاگ‌ها از جمله اقدامات موثري است كه مي‌تواند از روندهاي صحيح، علمي ‌و واقعي وبلاگ نويسي در فضاي اينترنت حمايت كند؛ براي توليد محتواي بهتر و جامع‌تر مطابق با فرهنگ، ارزش‌ها و هنجارهاي ملي و اسلامي ‌جامعه .
رويكرد‌هاي كيفي در جشنواره‌ي وبلاگ نويسي قرآني
رحيم خاكي گفت: اولين ومهم‌ترين گام در اين عرصه تشكيل هيات علمي ‌با حضور اساتيد و پيشكسوتان حوزه‌ي وبلاگ بود.
به گزارش خبرنگار ايسنا مدير عامل خبرگزاري قرآن كه در نشست خبري جشنواره وبلاگ‌نويسي قرآني سخن
مي‌گفت افزود: براي اولين بار است كه آيين نامه‌اي در جهت نحوه‌ي داوري وبلاگ‌ها، تدوين شده كه در سايت جشنواره نيز اين آيين‌نامه‌ قابل دسترسي است .
وي يادآور شد: برگزاري اين جشنواره تنها در جهت حمايت و تشويق وبلاگ‌هاي تخصصي در عرصه ديني و قرآني است، نه تولي‌گري ‌آن؟
خاكي، توجه به جنبه‌هاي آموزشي در سطح دانش آموزي و دانشجويي را يكي ديگر از شاخص‌هاي كيفي اين جشنواره دانست كه تا به امروز جشنواره‌هاي ديگر كمتر به آن توجه كرده‌اند .
نحوه‌ي داوري جشنواره
دكتر احمدي با اشاره به اينكه تلاش كرديم تا حد امكان تركيب هيات داوران از جامعيت ومقبوليت لازم برخوردار باشند، تصريح كرد: با توجه به تنوع سلايق وانتظاراتي كه شركت كنندگان دارند، ممكن است نتايج داوري نتواند به تمامي‌اين خواسته‌ها پاسخ دهد، اما مي‌توانيم اين اطمينان را بدهيم وقتي چنين جشنواره‌اي در سطح وسيعي برگزار مي‌شود، به طور قطع برگزاركنندگان آن حساسيت و دقت لازم را درباره‌ي صحت داوري، مورد توجه قرار خواهند داد.
خاكي نيز در اين‌باره خاطرنشان كرد: بر اساس بخش‌هاي موضوعي مانند شعر، عكس مقاله و پژوهش هيات داوران در نظر گرفته شده‌اند كه عمدتا متخصص و كارشناس در آن حوزه هستند، همچنين تعداد پستي كه وبلاگ نويسان مي‌توانند در اين جشنواره شركت كنند. از اول سال 84 تا آخر بهمن ماه جاري حداقل يك پست است كه تا به امروز ‌ 514 وبلاگ ثبت شده كه اميدواريم تا پايان مهلت شركت در جشنواره كه آمار 3 هزار وبلاگ پيش‌بيني شده است، برسيم.
وي يادآور شد: كميته‌هاي تخصصي جشنواره از دانشجويان وبلاگ نويس تشكيل شده‌اند كه با نظارت اساتيد هيات علمي ‌جشنواره فعاليت‌هاي خود را در بخش‌هاي آموزشي، روابط عمومي‌، مسابقه و پشتيباني انجام مي‌دهند.
علل افت كيفي وبلاگ‌ها
حميد ضيايي پرور در اين باره گفت: در مملكتي كه حداكثر 40 روزنامه‌ي سراسري ودر كل 3 هزار نشريه منتشر مي‌شود وحتي ضريب نفوذ اينترنت به زحمت از 10 درصد فراتر نمي‌رود در مقابل در حوزه‌ي وبلاگ با اعداد كلاني مانند 500 هزاروبلاگ و كاربرسرو كار داريم. بنابر اين افت و خيز در اين ارقام نمي‌تواند نشان دهنده‌ي محتواي دروني وبلاگ‌ها باشد .از اين رو حتي اگرآمارهاي حداقلي را در اين حوزه در نظر گيريم با موج انفجاري بزرگي در زمينه‌ي توليد محتواي فارسي مواجه هستيم.
وي‌افزود: با اين حال بايد دلايل اينكه در يك مقطعي رويكرد جوان‌ها به پديده‌ي وبلاگ نويسي شديد بود و تعداد بسياري وبلاگ ثبت شدند و در مقابل امروزاين روند متوقف شده است، بايد در علل مختلفي بررسي گردد .
به عقيده‌ي وي، بر اساس شواهد برخي برخوردهاي امنيت در عرصه‌ي وبلاگ به شدت تعدادي از جوانان را كه به دنبال درد سر نبودند ازاين فضا دلزده كرد. همچنين برخي سياست‌هاي منفي مانند فيلترينگ لطمات زيادي را به پديده‌ي وبلاگ نويسي وارد كرده است و به عبارتي تر و خشك را به پاي هم سوزانده، چرا كه تعداد بسياري از وبلاگ‌ها كه هيچ گونه خطري براي امنيت ملي نداشتند و بر عكس مي‌توانستند در مواقع بحراني عامل وحدت ملي باشند ،به دلايل بيهوده و حتي اشتباه فيلتر شده‌اند، حتي برخي از آن‌ها به سرويس دهنده‌هاي غيرفارسي روي آورده اند كه خود لطمات بسياري به عرصه‌ي وبلاگ نويسي فارسي وارد مي‌كند .
اين محقق وبلاگ با اشاره به اين كه بايد حمايت از وبلاگ‌ها به طور مستمر انجام شود، بيان كرد: تنها حمايت مقعطي از وبلاگ‌ها و برگزاري جشنواره‌هاي وبلاگ‌نويسي نمي‌تواند سبب رشد و ارتقاي اين فضا شود، بلكه سازمان‌ها و نهادهاي مختلف با شناسايي استعدادهاي موجود در حوزه‌ي خود وبه كارگيري آن‌هامي‌توانند در جهت ارتقاي فضاي وبلاگ گام بردارند .
تعريف واحدي از وبلاگ
به عقيده‌ي ضيايي پرور، وبلاگ يك رسانه‌ي جديد كه هر نوع استعدادي در آن اجازه‌ي مانور دارد .
اما بوترابي معتقد است: نخستين شهروندان دنياي مجازي وبلاگ نويسان هستند. بنابراين با احترام به ارزش‌هاي رسانه‌اي وبلاگ بايد گفت كار كرد عمده‌ي آن در تحقق شخصيت مجازي انسان‌هاست .
در ادامه دكتر احمدي با اشاره به اينكه آيا پديده‌ي وبلاگ نويسي حاصل يك سياست حمايتي بوده يا خود به خود مسير تكامل خود را پيموده است، گفت: بايد توجه داشت پديده‌ي وبلاگ نويسي كه بدون هيچ سياست حمايتي به وجود آمده است، توانسته قابليت‌هاي بسياري از خود نشان دهد،از اين رو اگر حمايت‌هاي ويژه‌اي ا ز اين عرصه به عمل آيد مي‌تواند در جهت توسعه و گسترش زبان فارسي و فرهنگ ايراني بسيار موثر باشد .
وي افزود: در اين راستا برگزاري جشنواره‌هاي وبلاگ نويسي با رعايت مسائل محتوا‌يي آن مي‌تواند سياست‌هاي حمايتي را از سوي سازمان‌هاي اجرايي كشور پررنگ تر كند. به طور مثال در اين جشنواره بسياري از سازمان‌هاي دولتي و غير دولتي مانند سيماي قرآن، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي‌، سازمان ملي جوانان و سازمان حوزه‌ها و مدارس علميه خارج از كشور تعامل و همكاري داشتند كه اين امر خودگوياي حمايت جدي از پديده‌ي وبلاگ نويسي است.م/د

١٣:١٥ ٠٩/١١/١٣٨٤
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد