کتاب «سوره نامه ی قلم» توسط معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران منتشر شد
کتاب «سوره نامه ی قلم» با نگاهی نو به تفسیر سوره مبارکه قلم توسط معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران منتشر شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي علوم پزشكي تهران، دکتر امیر معتمدی معاون فرهنگی اين واحد در مقدمه این کتاب آورده است: «از آنجائیکه طراحی و اجرای الگوهای نوین گسترش فرهنگ تفسیر و فهم قرآن کریم از رویکردهای اصلی جهاد دانشگاهی در فعالیت های فرهنگی و قرآنی است، در همین راستا با توجه به رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در دیدار با جهادگران مبنی بر ارائه الگوهای جدید در زمینه فهم قرآن و عدم اکتفا به قرائت و روخوانی، معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران بر آن شد تا با حمایت از انتشار آثار علمی دانشجویان ، گامی هر چند کوچک در این راه بزرگ و نورانی بردارد.
ب
ر اساس این رهنمود، این معاونت با درکی صحیح از اهمیت تفسیر در ارتقای فهم قرآنی و با رویکردی نوگرایانه اقدام به انتشار نوشتاری درباره سوره قلم نموده است.»
همچنين دکتر سید موسی زین العابدین نویسنده کتاب «سوره نامه ی قلم» پیرامون لزوم انتشار این کتاب گفت: هدف اصلی از چاپ این کتاب، آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان با تفاسیر آیات به شیوه ای متناسب و به شکلی ملموس با حفظ مضمون تفسیری آن بود.
زین العابدین با اشاره به اینکه توجه به اهمیت علم در اولین و دومین کلام وحی بازگو شده است، خاطر نشان کرد: همان طور که در اولین پیام وحی (اقرَأ بِأسمِ رَبِّکَ الّذی خلق) آمده، خداوند در دومین سوره قرآن نیز بر این مقوله تاکید فرموده اند.
وی ادامه داد: این سوره با 52 آیه و با محوریت مباحث و مفاهیم اخلاقی و جایگاه عقل در اسلام نازل شده است.
زین العابدین اظهار داشت: در دومین سوره ای نازل شده بر پیامبر یعنی" ن و القلم و ما یسطرون" خداوند قسم به قلم خورده و جایگاه والای علم و معرفت و اندیشه را بیان می فرماید و پیامبر را خطاب می کند که تو به برکت نعمت پروردگار مجنون نیستی بلکه خود منبع عقل و علم و اخلاق هستی و این تویی که نهضت علم و عقل را به وجود خواهی آورد.
وی افزود: در این سوره در خصوص مفاهیم اخلاقی همچون خودخواهی با بیان داستانی در خصوص صاحبان باغ و خصوصیات رفتاری مخالفان پیامبر از جمله سخن چینی، گناهکاری، تندخویی، خشونت، قسم خوردن بسیار و مردم را از خیر بازداشتن سخن به میان آمده است.
زین العابدین با اشاره به چهار اصل از اصول تفسیری كه در كتاب به صورت « بيشتر بدانيد» آمده است، اظهار کرد: یکی از این اصول بررسی ریشه کلمات است یعنی هر کلمه در زبان عربی به ریشه ای بر می گردد که توجه به معنای آن ریشه نزد زبان شناسان قابل تأمل است و این یکی از ویژگی های زبان قرآن است.
وی با بیان اینکه سوگندهای قرآن یکی از چهره های اعجاز این کتاب الهی است؛ گفت: از زیباترین فرازها ، وجود سوگندهای بیدار کننده و آگاهی بخش در سراسر این صحیفه آسمانی است.
زین العابدین از درک قصّه های قرآنی به عنوان سومین اصل تفسیر یاد کرد و افزود: خداوند در بعضی از سوره های قرآن، برای نزدیک کردن مفهوم و هدف مورد نظر آن سوره به ذهن، به بیان داستانی می پردازد تا مفاهیم و عبرت ها را به صورت عینی تر مطرح می کند.
وی به هدف نزول این کتاب آسمانی از دیدگاه قرآن اشاره و در ادامه تصریح کرد: تفسیر به رأی، تفسیر به وسیله عقل و تدبّر عاقلانه و ضابطه مند نیست و هدف نزول قرآن از دیدگاه خود قرآن، همین تفکر و تدبر در آیات الهی و تذکر گرفتن از آن است. تفسیر به رأی مذموم با تفکر و تدبر و تفسیر آیات قرآن طبق ضوابط و اصول مشخص و معین بسیار متفاوت است.
زین العابدین تاکید کرد: طبق نظر بزرگانی چون امام خمینی (ره ) و ملکی تبریزی تفسیر به رأی یکی از حجب شیطان است که به عنوان مانعی در برابر فهم صحیح آیات قرآن محسوب می شود.
وی افزود: در نگارش این کتاب از اشعار شاعرانی چون مولوی، حافظ، عطار و ... و حكايت هاي جذاب نیز بهره برده ایم.
زين العابدين در پايان خاطرنشان كرد: مطالب تفسيري «سوره نامه قلم» با استفاده از منابع معتبر قديم و جديد و به شيوه اي جذاب و دانشجويي نگاشته شده است.
گفتنی است؛ این کتاب در 235 صفحه با تیراژ 1000 نسخه و در قطع خشتي از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران منتشر گردیده و علاقه مندان می توانند جهت دریافت این کتاب با معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به شماره تلفن 66461023 تماس حاصل نمایند.ح/الف
١٠:٢٦ ٢٣/٠٨/١٣٨٨