میزگرد تخصصی دانشجو و اخلاق زیست محیطی به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی آذربایجانغربی با حضور مدير شورای پژوهش محیط زیست در دانشگاه ارومیه برگزار شد. به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی ، حجت جباری مدیر شورای پژوهش محیطزیست استان در این مراسم در تعریف از محیط زیست گفت: محيطزيست به مجموعهای از آب و هوا و خاک، نور خورشید ، گیاهان، جانوران، اقلیم دیگر عوامل جاندار و بیجان که با یکدیگر ارتباط متقابل دارند و به طور مستقیم شرایط زیستی را برای موجودات زنده فراهم میسازند گفته میشود.
مدیر شورای پژوهشی محیط زیست استان، با اشاره به اینکه حفاظت از محیط زیست به معنای محدود کننده بهرهبرداری و توسعه اقتصادی نیست، گفت: مدیریت مصرف انسان از زیستکره براي اينكه بیشترین استفادههای قابل تحمل از منابع را برای نسل حاضر تامین کرده و پتانسیل منابع را برای برآورد نیازهای نسل آینده نگهداری میکند لازم و ضروری است.
وی وظایف سازمان محیط زیست را حفظ، بهبود، بهسازی محیط زیست و جلوگیری از آلودگی محیط زیست عنوان کرد و افزود: حفاظت از حیات وحش، اکوسیستم ویژه کشور از دیگر فعالیت ها و وظایف این سازمان حاکمیتی و نظارتی است.
مدیر شورای پژوهش محیط زیست استان، با تاکید بر حفاظت از منابع طبیعی به عنوان یکی از ضروریات جامعه تصریح کرد: حفاظت از طبیعت به خاطر بقاء انسانی تولید پایههای مادی زیستی و حفاظت از گونهها و تنوع ژنتیکی از ضروریات حفاظت منابع طبیعی است.
جباری از عوامل تخریبکننده محیط زیست به استفاده غیرمنطقی انسان از محیطزیست و تاثیرات منفی فعالیتهای صنعتی و عمرانی و خدماتی بر محیط زیست و رشد سریع جمعیت اشاره کرد.
وي ادامه داد: آلودگي هواي شهري، آلودگيهاي صوتي، مشكلات دفع مواد زائد جامد شهري و رودخانهاي و خليجها و بارانهاي اسيدي، تغييرات اقليمي، حذف گونههاي زيستي و تخريب لايهازن، تشديد بلاياي طبيعي از جمله بحرانهاي تخريب زيستمحيطي است.
وي انعقاد 230 پيمان بينالمللي زيست محيطي جهت حفظ محيطزيست را از جمله اوامر انجام شده جهت مقابله با تخريب زيستمحيطي عنوان كرد.
مهندس جباري آمايش سرزمين، ارزيابي اثرات زيستمحيطي، اجراي برنامه استانداردهاي مديريت محيطزيست را از ديگر برنامهها جهت مقابله با تخريب زيست محيطي عنوان كرد.
وي در ادامه در تعريف از اخلاق زيستمحيطي گفت: اخلاق زيستمحيطي به مجموعه رفتارهايي اطلاق دادهميشود كه رعايت به آنها در توليد، مصرف و ديگر شئون زندگي منجر به كمترين ضايعات و صدمات زيستمحيطي گردد.
وي يكي از راههاي كاهش تهديد و معظلات زندگي آتي بشر را بازگشت به طبيعت و الهام از آن در برنامهريزي زندگي انسانها دانست.
وي با اشاره به اينكه مسئولين ما در استان با مباحث محيطزيست بيگانهاند و توجهاشان معطوف به توسعهي اقتصادي است گفت: آموزش و فرهنگسازي در سطح جامعه از بخش دانشآموزي تا سطح دانشجويي از ضروريات اين مهم است.
مدير شوراي پژوهش محيطزيست استان، با اشاره به ارتباط محدود ميان دانشگاه و محيط زيست، گفت: از دانشجويان و اساتيد با توجه به اينكه قشر نخبه در جامعهاند انتظار ميرود، ياريرسان اين سازمان در ايجاد فرهنگ حفاظت از محيطزيست در ميان اقشار مختلف جامعه باشند.
در ادامه وي افزود: با توجه به وسعت اقليمي استان و پتانسيلها و زيز ساختهاي قوي در اين زمينه و وجود زمينهاي براي توسعهي اراضي آبي و زيستمحيطي ، در اين استان متاسفانه دانشكدهاي به عنوان محيطزيست وجود نداشته و اين مهم منجر به توجه كمتر به منابعطبيعي موجود در استان شده و مراجعه و ارتباط دانشجويان در اين زمينه در سطح پاييني قرار دارد .
وي از اهتمام مديريت فعلي سازمان محيط زيست آذربايجانغربي براي افزايش تعامل با تشكلهاي غيردولتي و انجمنهاي دانشجويي استان تاكيد كرد.
مدير شوراي پژوهشي سازمان محيطزيست آذربايجانغربي؛ در خاتمه سخنان خود، فرهنگسازي جهت انجام فعاليتهاي حفاظت از محيطزيست در جوامع دانشگاهي، ترويج فرهنگ حفاظت محيطزيست در جامعه با بهرهگيري از ظرفيت دانشگاهها، ايجاد بستري براي ارتباط، تعامل و انتقال تجربه هر چه بيشتر گروههاي دانشجويي فعال در اين زمينه، همانديشي دانشجويان با مسئولان سازمانهاي ذيربط در امر حفاظت از محيطزيست و توجه و حمايت بيش از پيش به گروههاي فعال دانشجويي را از جمله راهكارهاي اين سازمان براي افزايش تعامل با مراكز آموزش عالي برشمرد.
امين رستمزاده معاون فرهنگي جهاددانشگاهي واحد آذربايجانغربي كه در ابتداي اين مراسم سخن ميگفت، افزود : فرهنگسازي براي اخلاق زيستمحيطي بايد با رويكردهاي علمي و پژوهشي زمينهسازي شود .
رستمزاده گفت : وظيفه دانشگاهها و مراكز علمي براي ارائه ايدهها و الگوهاي فرهنگي در خصوص حفاظت محيطزيست از ضروريات موضوع است.
وي گفت : حفاظت از محيطزيست بدون كار فرهنگي ، علمي و دانشگاهي پايدار نخواهد بود و نتيجهاي در برنخواهد داشت.
وي تبديل شدن و معرفي فرهنگ حفاظت از محيطزيست را بعنوان يكي از اخلاق حسنه و ارزش در جامعه از وظيفههاي اصلي متوليان امر ذكر كرد و افزود: دين اسلام در آموزههاي ديني و قرآن خود بارها بر اين امر حياتي و مورد نياز جامعه تاكيد كرده است .
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي آذربايجانغربي خاطرنشان ساخت : جامعه از دانشجو و دانشگاه بعنوان قشر نخبه و علمي در قبال محيط زيست و فرهنگسازي علمي آن انتظار خيلي بيشتري دارد .
وي يكي از وظايف و رسالتهاي دانشجويان و تشكلهاي دانشگاهي را توسعه و ترويج فرهنگ و اخلاق زيست محيطي ذكر كرد و افزود : بايد دانشجويان با حساسيتزايي در زمينه توسعه فرهنگ اخلاق زيستمحيطي با برگزاري اين چنين نشستهايي پيش تر از جلوگيري از خطرات و تهديد هاي تخريب محيط زيست به فرهنگسازي علمي و اخلاقگرايي زيستمحيطي بپردازد.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي آذربايجانغربي در ادامه، بررسي جهان بينياسلامي و حفاظت محيط زيست، طبيعت در انديشه اخلاق، مباني فطري و عقلي حفاظت از محيطزيست، بحرانهاي زيستمحيطي و درمانهاي اخلاقي را از اهداف برگزاري اين همايش عنوان كرد.
وي، بررسي كاركردها و جايگاه اجتماعي دانشجويان در حفاظت محيط زيست، فرهنگسازي زمينه اخلاق گرايي زيست محيطي ، دانشجو و رسالت هاي زيست محيطي ، دانشگاه و دانشجو مهمترين عامل رويكرد جهت فرهنگسازي علمي در زمينه اخلاق زيست محيطي را از ديگر اهداف مهم همايش ذكر كرد .
جلسه در خاتمه با پرسش و پاسخ به پايان رسيد.الف/ر