آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی:
جهاد دانشگاهی افتخاری برای نظام است
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) با اشاره به فعالیت های علمی جهاد دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی توجه مراکز علمی جهان را نیز به خود معطوف کرده و افتخاری برای نظام است.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان قم، آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی در دیدار با رئیس و معاونان جهاد دانشگاهی واحد استان قم در سخنانی با بیان اینکه وسعت فعالیت های جهاد دانشگاهی بسیار گستره است افزود: جهاد دانشگاهی در همه رشته ها فعالیت دارد و حضور آن نیز با یک سبقه جهادی و دینی همراه است و از توفیقاتی است که بعد از انقلاب از مجموعه های دانشگاهی حاصل شده است.
وی با اشاره به فعالیت های انجام شده در زمینه پیشرفت های پزشکی در مجموعه جهاد دانشگاهی عنوان کرد: مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم از مراکز موفق این دهه اخیر است.
وی با بیان اینکه توفیقات زیادی در جهاد دانشگاهی بدست آمده است افزود: این نهاد توانایی بسیار زیادی دارد و زوایای جدیدی در مسائل علمی کشور گشوده که توجه مراکز علمی جهان را نیز به خود معطوف کرده و افتخاری برای نظام است.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مسائل فقهی موجود در بحث تلقیح مصنوعی در مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی قم عنوان کرد: فقه شیعی بسیار قوی است و نظراتی که در این زمینه ها دارد قابل مقایسه با فقه اهل سنت نیست گرچه ممکن است از لحاظ شکل و تعداد کتاب ، آنها بیش از ما کتاب داشته باشند ولی از لحاظ محتوا و غنا فقه شیعی برتر است و قدرت ورود در این زمینه ها را دارد.
وی با بیان اینکه هنوز ارتباط خوبی بین مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی قم و حوزه علمیه ایجاد نشده است افزود: باید کنگره ها و همایشاتی به صورت مستمر در این زمینه برگزار شود و اقدامات نباید تنها در حد سوال و گرفتن استفتاء و یا بازدید از این مراکز خلاصه شود.
فاضل لنکرانی با بیان اینکه در زمینه شبیه سازی ادیان مختلف مخالفت می کنند اظهار داشت: تنها گروهی که برای اولین بار گفته است این کار به نفسه مشکلی ندارد فقه شیعی است.
وی ادامه داد: در سالهای قبل جلسهای در حوزه علمیه در این زمینه برگزار شده بود که بنده نیز در آن شرکت داشته ام که باید این چنین برنامه هایی با قوت دنبال شود چرا که تاثیر گذاری زیادی دارد.
فاضل لنکرانی در خصوص درمان زوجهای نابارور در مراکز پزشکی اظهار داشت: در روند درمان زوجین اگر تمرکز کار بر روی خود زن و مرد معطوف شود، بهتر است و شبه ای نیز در کار ایجاد نمی شود.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با بیان اینکه اگر نطفه ای دیگر به صورت فریز شده در رحم یک زن قرار گیرد این کار از نظر فقها محل اختلاف است افزود: از طرفی هیچ گاه بررسی نشده است، نسلی که بعد از 50 سال در طی این روند ظهور میکند یک نسل مبهم و مجهول است که اگر این کار زیاد شود، دیگر عناوین و اسم و رسم افراد کنار می رود که در این روش ها خطر بی هویتی به شدت احساس می شود.
وی با بیان اینکه کسانی که در مراکز درمان ناباروری به مردم خدمت میکنند درحال انجام عبادت بزرگی می باشند، افزود: باید بررسی شود تا دید آیا در آینده از این طرق، نسل مجهولی نخواهیم داشت؟ که اسلام به شدت با آن مخالف است چرا که کیان خانواده به خطر می افتد.
فاضل لنکرانی اضافه کرد: آنچه که اسلام برای پدر حق ولایت قرار داده است به این دلیل است که ارتباط والدین و فرزندان همواره برقرار باشد که در غیر این صورت ارتباطی وجود نخواهد داشت و نسلی که از این طریق بوجود می آیند چنین مسائلی در بین آنها نخواهد بود.
فاضل لنکرانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پاسخگو بودن فقه شیعه در تمامی حوزه ها و مسایل تصریح کرد: فقه شیعه قدرت پاسخگویی به تمامی مسایل را دارد، اگرچه هنوز حوزه با همه ابهتی که دارد نتوانسته فقه شیعه را به مردم و مجامع علمی معرفی کند.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با بیان اینکه فقه شیعه از مرزهای حوزه علمیه قم تجاورز نکرده است تاکید کرد: متاسفانه مردم تنها از فقه یکسری احکام خشک و خشن را تصور میکنند در حالی که این گونه نیست و فقه شیعه در تمامی حوزه ها از مسایل تربیتی گرفته تا معماری اسلامی حرف برای گفتن دارد.
وی به بازید گروهی از سازمان ملل متحد از مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) اشاره کرد و افزود: آنها درخواست داشتند تا حقوق کودک، از منظر اسلام و فقه شیعه را جویا شوند و مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) نیز در این راستا با تشکیل گروهی محقق، به تدوین کتابی هشت جلدی شامل 600 صفحه در هر مجلد پرداخته است که تعجبب آنها را برانگیخته است.
آیت الله فاضل لنکرانی در ادامه با اشاره به مسائل فقهی موجود در معماری و شهر سازی اظهار داشت: اگر چه روش مدون و روشنی در این خصوص در دست نداریم ولی در دل روایات و ادله مطالب بسیار زیادی دراین خصوص آمده است که به عنوان مثال در اسلام، اگر دری خانهای باز باشد کسی حق ندارد درون آن را نگاه کند و این مسائلی است که اگر مردم بدانند بسیار مهم است.
وی اضافه کرد: در اسلام تاکید شده است ساختمانی که بنا میشود نباید به دیگر خانه ها مشرف باشد و امروز تمام این ساختمان های آپارتمانی سنخیت و سازگاری با فقه شیعی ندارند.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در پایان با اشاره به ضرورت پرداختن به مسایل محتلف جامعه از منظر فقهی تاکیدکرد: آرمان شهر شیعی باید ابعادش بررسی شود و حیف است متخصصان و دانشمندان حوزه های مختلف علمی در جامعهای که دارای چنین غنای فقهی است از موضوعات فقهی بی بهره و غافل باشند.
کنگره آرمان شهر شیعی برگزار می شود
در ابتدای این دیدار، محمد ابراهیم فقیهزاده، رئیس جهاد دانشگاهی واحد استان قم از برگزاری کنگره ، قم آرمان شهر شیعی در آذرماه امسال خبرداد.
ایشان با اعلام این خبر به تشریح فعالیت های جهاددانشگاهی واحد استان قم در بخش های فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اشاره کرد و افزود: مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی واحد استان قم به مدت دوسال است براساس مبانی فقه اسلامی راه اندازی شده و از مراکز معتبر در دنیا به شمار میرود.
وی با اشاره به فتاوای مراجع معظم در زمینه فعالیت های درمان ناباروری، تصریح کرد: با صدور فتاوای مراجع به ویژه آیت الله صافی گلپایگانی در اختصاص بخشی از همین به مطالعات پژوهشی در این حوزه ، روند فعالیت های این مرکز تسهیل شده است.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد استان قم عنوان کرد: وجود این مرکز در قم و همجواری با حوزه علمیه و مراجع معظم فرصت مناسبی برای بررسی شقوق مختلف موضوع لقاح خارج رحمی و درمان ناباروری به ویژه مسایل مستحدثه مانند اهدای رحم اجاره ای و اسپرم و غیره می باشد.
وی افزود: با توجه به دیدگاه کاتولیک ها و پاپ در این حوزه که برخی از موارد درمان ناباروری را حرام می دانند فرصت مناسبی برای حوزه علمیه و فقه شیعه است که وارد مسایل مستحدثه در این موضوع شوند.
فقیه زاده اظهارکرد: قم زادگاه فقه پویای شیعه است اما با این وجود در برخی مسایل مانند معماری و حقوق شهروندی فاصله زیادی با دیدگاه های فقهی شیعه داریم از این رو باید مبانی نظری آرمان شهر شیعی را در حوزه ها و موضوعات مختلف تدوین و تعریف کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد قم تصریح کرد: جهاد دانشگاهی قم در این راستا اقدام به برپایی کنگره، قم آرمان شهر شیعی در آذرماه سال جاری خواهد کرد تا مبانی نظری این موضوع را با بهره مندی از دیدگاه صاحبنظران به ویژه علمای حوزه تدوین کند.
وی افزود: کنگره آرمان شهر شیعی، 27 آذرماه همزمان با روز وحدت حوزه و دانشگاه از سوی جهاد قم برگزار می شود و فراخوان آن نیز به زودی با تشکیل شورای سیاست گذاری آغاز خواهد شد.الف/ر
١٣:١٩ ٠٣/٠٧/١٣٨٩