رییس جهاد دانشگاهی همدان:
جهاد دانشگاهی به دغدغه های روز مردم و مسئولان می پردازد
نشست تخصصی" جامعه و رسانه های مدرن، کارکردها و چالش ها" با محوریت اینترنت و ماهواره باحضور اساتید برجسته کشوری در دانشگاه بوعلی سینای همدان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد همدان، رییس جهاد دانشگاهی واحد همدان در این مراسم با اشاره به این که جهاد دانشگاهی همدان در سالهای اخیر چنین موضوعی را با رویکرد موبایل بررسی کرده است، افزود: جهاد دانشگاهی معمولا به مسایل روز و دغدغه مردم و مسوولان می پردازد و از آن جایی که صنعتی شدن آرام آرام دنیا را تحت تاثیر خود قرار می دهد، تصمیم به بررسی این موضوع گرفته است.
اکبر اسدی عنوان داشت: صنعتی شدن کارکردهای بسیاری را به همراه داشته و در کنار این کارکردها، چالش ها و تهدیدهای بسیاری را نیز برای جامعه بشری در بر داشته است.
وی تصریح کرد: انسان در جامعه صنعتی آرامش روانی خود را از دست داده است و استرس یکی از ارمغان های این نوع جامعه بوده که محصول پدیده هایی مانند ترافیک و آپارتمان نشینی است.
اسدی ادامه داد: یکی از مظاهر و تجلیات صنعتی شدن بحث رسانه ها بوده چرا که جوامع بشری را دچار چالش کرده و بحث روز مسوولان شده است.
وی خاطر نشان کرد: امروزه اگر در مسایلی مانند مساله اقتصاد و سیاست، بحرانی در نقطه ای از دنیا به وجود آید، نگرانی ناشی از آن از طریق رسانه ها به تمام دنیا تسری پیدا می کند.
وی اظهار داشت: هدف از این نشست، رسیدگی و مورد بررسی قرار دادن دغدغه روز دانشجویان و مسوولان است.
در ادامه عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا بیان داشت: دنیای فعلی، دنیای دانش است و هر که دانش بیشتری داشته باشد خیلی راحت تر می تواند بر سایر فرهنگ ها سیطره داشته باشد، چنان که در بسیاری از کشورها از طریق سریال ها یا برنامه های کودک ساده، گاهی فرهنگ مذاهب دیگر را تبلیغ می کنند و این برنامه ها نیز مورد استقبال واقع می شود.
کامران فرزاد سیر افزود: رسانه های جدید حاصل هنر و تکنولوژی جدید هستند.
وی با بیان این که زمانی به پدیده ی مساله می گوییم که از حالت عادی خود خارج شده باشد عنوان داشت: می توان به اینترنت و ماهواره نگاهی به عنوان فرصت داشت و زمانی این نگاه به صورت تهدید است که امکان مقابله با آن را نداشته باشیم.
وی اظهار داشت: با آن که عمری از برخی از شبکه های ماهواره ای مانند فارسی وان نمی گذرد اما این شبکه با استقبال مواجه بوده است و لازم است اصحاب رسانه این مساله را تحلیل و بررسی کنند چرا مردم ما به سراغ این شبکه ها می روند.
فرزاد سیر ادامه داد: ماهواره چیزی نیست که تازه از راه رسیده باشد، در ابتدا این تکنولوژی به صورت پنهانی بود اما امروز مخاطبان آن از سنین ابتدایی شروع می شود و سنین بالاتر را نیز در بر می گیرد.
وی تصریح کرد: این موضوع تنها محدود به کشور ما نیست و کشورهایی مانند عربستان صعودی و به طور کلی کشورهای اسلامی با این موضوع درگیر هستند و می توان گفت هدف و نشانه کشورهایی که برنامه های ماهواره ای را تولید می کنند، کشورهای خاور میانه است.
وی همچنین اذعان داشت: آشنا نبودن ما به زبان انگلیسی را می توان هم به فال نیک و هم به فال بد گرفت زیرا شاید تعدادی از مطالب غیر مفید به این زبان باشد و به دلیل آشنا نبودن ما به این زبان، به راحتی از آن عبور کنیم و هنگامی می توان آن را به فال بد گرفت که به غلت عدم آشنایی با زبان انگلیسی مطالب مفیدی که به این زبان است را از دست می دهیم و چیزی دستگیر ما نمی شود.
مجید شمسه، محقق و پژوهشگر نیز درباره تاثیر ماهواره بر پوشش جوانان با تاکید بر مساله حجاب گفت: ورود ماهواره در ایران با دو موج آنالوگ و دیجیتال شدن دستگاه گیرنده همراه بود.
شمسه تصریح کرد: در مجموع یک هزار و 700 شبکه ماهواره در ایران دریافت می شود.
وی با بیان این که در کشور ما ماهواره جزء فرهنگ رسمی نیست و جزء فرهنگ غیر رسمی محسوب می شود، اعلام کرد: از 700 شبکه ماهواره، 380 کانال موسیقی، 80 کانال مد، 230 کانال مستهجن، 470 کانال تبلیغات و سرگرمی، 60 کانال خاص کودکان و باقی کانال های مربوط به خبر، مذهب و دین است.
وی با اشاره به نظر مراجع تقلید در مورد استفاده از ماهواره، اظهار داشت: آیت الله صافی گلپایگانی و آیت الله سیستانی هرگونه استفاده از ماهواره را مجاز نمی دانند و برخی دیگر از علما استفاده از آن را مشروط می داند.
این محقق بیان داشت: با وجود این که استفاده از ماهواره غیر قانونی و ممنوع است اما متاسفانه در حوزه فرهنگ غیر رسمی شاهد هستیم که مورد استفاده قرار می گیرد.
وی عنوان داشت: در حوزه استفاده از ماهواره سه سیاست آزاد سازی، کنترل و مشروط سازی مطرح است که در این میان سیاست کنترل افسانه ای بیش نیست و کاری بیهوده است مانند این که در گذشته استفاده از ویدئو ممنوع و حتی حرام بود اما امروزه به راحتی در مسایلی نظیر کمک درسی مورد استفاده قرار می گیرد.
وی خاطر نشان ساخت: رسانه ها قدرت عجیبی دارند ، رسانه ها و تکنولوژی بر اساس ذات خود می تواند تاثیر زیادی بر اطراف و پیرامون خود بگذارد.
شمسه تاکید کرد: باید به سمت تلویزیون خصوصی برویم و سیاست گذاری های درستی برروی تلویزیون خصوصی صورت گیرد تا سلیقه های متفاوتی در این نوع تکنولوژی دیده شود، چیزی که در تلویزیون دولتی کمتر دیده می شود.
وی درباره نوع حجابی که از طریق صدا و سیما ارائه می شود بیان کرد: متاسفانه در برنامه هایی که هدف الگو سازی است خانم ها با حجاب چندان مناسبی ظاهر نمی شوند اما یک زن مجرم را با پوششی مانند چادر نمایش می دهند و نوعی دوگانگی در این زمینه وجود دارد.
یک محقق و پژوهشگر در زمینه کارکردها و چالش های اینترنت گفت: در این مبحث با سه چالش دسترسی و زیر ساخت ها، سواد دیجیتالی و فیلترینگ روبه رو هستیم.
پدرام الوندی در مبحث زیر ساخت ها عنوان کرد: هنوز بیشتر استفاده ما از اینترنت به صورت Dial-up است و از اینترنت پر سرعت کمتر استفاده می کنیم و مشکل دیگر این است که دولت به این موضوع رسیدگی می کند و نمی گذارد این موضوع به صورت خصوصی و رقابتی به کار خود ادامه دهد.
وی در مورد سواد رسانه ای بیان کرد: تا زمانی که ندانیم چگونه از اینترنت استفاده کنیم، تحولات و اثرات مثبتی به همراه نخواهد داشت مانند این که فرد از اینترنت تنها برای چت کردن استفاده کند و یا مانند تلویزیون که کارکرد اصلی خود را از دست داده استو در اغلب موارد مادر هنگام انجام کارهای روزانه از آن به عنوان پرستار کودک خود استفاده می کند و یا این که تلویزیون عضوی از خانواده محسوب می شود و همان گونه که همه اعضای خانواده صبت می کنند، این رسانه نیز حرف می زند.
وی ادامه داد: در بحث فیلترینگ نیز انواع و اقسام فیلتر شکن وجود دارد و کمتر کسی پیدا می شود که با نوع کار و اسامی فیلتر شکن ها آشنا نباشد و در زمان رفع مشکل خود به آن مراجعه نکند.
الوندی اذعان داشت: سپردن کنترل محتوا به نهادهای پایین دستی، آموزش به نهادهای ایین دستی برای کنترل محتوا و آموزش به کودکان برای این که سراغ هر گونه اطلاعاتی نروند، همچنین تولید محتوای مفید و موثر به صورتی که تنها از طریق دولت صورت نگیرد، از مهمترین رویکردهایی هستند که باید به آن ها توجه داشت.الف/ر
١١:٥٠ ٠١/٠٨/١٣٨٩