٠٣:١٥ ٠٧/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
دكتر منتظري :
جهاددانشگاهي بدون فعاليتهاي فرهنگي اصلاً معنا ندارد

معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي در راستاي طرح مباحث اعتقادي و فرهنگي با محوريت تدبر موضوعي در قرآن و هم‌انديشي دربارة ارزشهاي انساني – اسلامي در جهاددانشگاهي،  اقدام به برگزاري نشست‌هايي كرده است. اولين جلسه اين نشست، در خصوص ماهيت كار فرهنگي بود. اين نشست با حضور دكتر علي منتظري، دكتر فيض معاون فرهنگي، برخي معاونين فرهنگي واحدها و ساير علاقمندان به ساحت فرهنگي برگزار شد.

 دكتر فيض   در خصوص ضرورت برگزاري اين نشستهاي فرهنگي سخناني را بيان كرد و گفت: اين گونه جلسات در تعامل مداوم و تقريب افكار و اذهان مناسب است و ان شاءا.. به پايه‌اي تبديل شود تا در آينده به صورت كامل‌تر شكل بگيرد.

 در ادامه اين نشست دكتر منتظري در خصوص جايگاه فعاليتهاي فرهنگي گفت: ما مي‌بايست جايگاه فعاليتهاي فرهنگي جهاد را بشناسيم و ايمان داشته باشيم كه جهاددانشگاهي بدون فعاليتهاي فرهنگي اصلاً معنا ندارد، حتي اگر در حوزة علم پيشرفته باشيم. اين گفته نه از باب گزافه گويي است بلكه اين مطلب را براي اين مي‌گويم كه اگر ما به اين ديد باور نداشته باشيم حضورمان در جهاددانشگاهي مشروع نيست.

وي در ادامه در مورد جهت‌گيري جهاددانشگاهي گفت: اين جهت‌گيري از سال 59 كه اين نهاد انقلابي تشكيل شد حتي در آرم جهاددانشگاهي نيز بازتاب يافته: «و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمه».

 اگر ما اين جهت‌گيري برآمده از انقلاب فرهنگي را فراموش كنيم در مباحث انحرافي، شكننده و بي‌انتهايي وارد مي‌شويم كه ما را دچار اضمحلال دروني خواهد كرد و ما را از بين خواهد برد.

 من اين را به اعتبار همان آيه‌اي كه قرائت كردم بيان مي‌كنم. توجه داريد كه در ادامة آيه آمده است: «و ان كانوا من قبل لفي ضلال مبين» يعني علي‌الظاهر براي تشكيلات ما هم كه تشكيل آن ريشه در اين آيه دارد موضوع همين است، فراموشي همانا ضلالت و گمراهي همان. ضلالت و گمراهي هم در اشكال گوناگون خود را نمايان مي‌سازد. گاهي به نام درآمدزايي، گاهي به نام تكميل چرخة توليد و گاهي هم به نام شركت!‌ لذا دوستان بايد به اين نكته توجه داشته باشند.

 از همين جهت من با بحثهاي انحرافي از قبيل اينكه حوزه معاونت فرهنگي صف است يا ستاد است و غيره، كاملاً مخالفم. اينجا جهاددانشگاهي است و شعار اصلي و هنر اصلي آن به نمايش گذاشتن تركيب علم و ايمان است.

 وي در خصوص جايگاه فرهنگي در جهاددانشگاهي گفت: بايد حوزة فرهنگي جهاددانشگاهي را به عنوان اصلي‌ترين وظيفه و به لحاظ ساختاري و تشكيلاتي جايگاه اصلي نهاد در نظر بگيريم و بهترين نيروها را در اين حوزه متمركز كنيم.

وي در ادامه گفت: حيات جهاد در طول اين 30 سال مديون اين ديدگاه است و اگر جهاد هنوز باقي مانده، مرهون فعاليتهاي فرهنگي آن است.

اگر جهاد دانشگاهي نام و نشاني در علم و پژوهش دارد از ديدگاه فرهنگي آن ناشي شده است. جالب است بدانيم هر گاه فعاليت فرهنگي جهاد قوت يافته است، جهاد دانشگاهي قوي شده و هر گاه فعاليتهاي فرهنگي و جايگاه آن تضعيف شد جهاد نيز تضعيف شده است.

 دكتر منتظري در خصوص ضعف كنوني فرهنگي گفت: متأسفانه در حال حاضر ما هم از هويت و جوهر فرهنگي خود غفلت كرديم و هم فعاليتهاي فرهنگي ما فارغ از جنبش و نشاط و حيات شده است. ما همه وظيفه داريم كه مراقب باشيم جوهر فرهنگي جهاددانشگاهي آسيب نبيند. بايد مراقب باشيم كه فعاليتهاي فرهنگي را وظيفة اداري تلقي نكنيم، بلكه آنرا به عنوان وظيفة انقلابي نگاه كنيم. در كار فرهنگي بايد به طرحهاي نو و فكرهاي جديد بيانديشيم و بر حسب ضرورت وظيفة خود را انجام دهيم. ايشان، حداقل شاخص يك فعاليت فرهنگي را فعاليتي برشمردند كه در ضمن آن، يك نفر به خيل ارادتمندان انقلاب و نظام اسلامي افزوده شود.

اين شاخص حتي در فعاليت پژوهشي و آموزشي نيز كاربرد دارد.

 لذا برخي فعاليتها كه گاهي بسيار پرهزينه و ظاهراً‌ پر زرق و برق هستند ضد فرهنگي و برخي كارهاي ساده و كم هزينه، كار فرهنگي مؤثر محسوب مي‌شود.

 در پايان جلسه نيز دكتر منتظري به مدت يك ساعت به پرسشهاي حاضران در خصوص فعاليتهاي فرهنگي پاسخ داد.الف/ر

١٠:٢٣ ٢٣/١١/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد