معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی استاندار هرمزگان فلسفه تشکیل جهاد دانشگاهی را ارایه خدمات پژوهشی و تحقیقاتی به مراکز آموزش عالی و همچنین دستگاه ها اجرایی دانست.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان، عبدالرضا ناطق در نشستی با حضور مدیران جهاد دانشگاهی هرمزگان ، هدف فعالیت تمامی دستگاه ها را گام نهادن در مسیر توسعه دانست و افزود: فلسفه تشکیل جهاد دانشگاهی ارایه خدمات پژوهشی و تحقیقاتی به مراکز آموزش عالی و همچنین دستگاه ها اجرایی است و این نهاد در سال های دفاع مقدس و به ویژه در دوره رشد علمی کشور نقش بسیار موثری ایفا نموده است.
وی افزود: بخشی از فعالیت های جهاد دانشگاهی عام المنفعه و غیرانتفاعی است و بخشی دیگر به منظور درآمدزایی صورت می گیرد که در این بخش سعی ما بر این است که تا جایی که منابع و ضوابط اجازه دهد، از برنامه ها و طرح های این نهاد حمایت مالی کنیم.
معاون برنامه ریزی استاندار هرمزگان در ادامه نیاز فعلی استان در بخش آموزش های علمی کاربردی را در زمینه رشته های مرتبط با صنایع فولاد و حوزه بنادر عنوان کرد و با بیان اینکه در این بخش ها به جای مهندس به تکنسین نیاز داریم، گفت: با توجه به توسعه صنعت فولاد در غرب بندرعباس، راه اندازی رشته متالوژی در مقطع کاردانی یک نیاز ضروری است. همچنین در زمینه خدمات بندری نیز باید افرادی در مقطع کاردانی این رشته جهت تأمین نیروی مورد نیاز، آموزش ببینند.
وی ادامه داد: متأسفانه در دانشگاه های علمی کاربردی همان رشته هایی تدریس می شود که سایر دانشگاه ها اعم از آزاد، دولتی یا پیام نور ارایه می کنند؛ در صورتی که دانشگاه علمی کابردی باید متناسب با نیاز بازار تکنسین آموزش دهد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که مراکز تخصصی زیر مجموعه جهاد دانشگاهی هرمزگان بتوانند در زمینه توسعه علمی و پژوهشی استان گام بردارند و دستگاه های اجرایی نیز حداکثر حمایت خود را از برنامه های این نهاد داشته باشند.
در ادامه این نشست، سرپرست جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان به بیان عملکرد بخش های مختلف این واحد پرداخت و افزود: در زمینه فعالیت های فرهنگی پیشنهادهای زیادی در قالب طرح های سفر سوم ریاست جمهوری به استان ارایه دادیم که متأسفانه توجه چندانی به این پیشنهادات نشد و تنها مبلغ 50 میلیون تومان به جهاد دانشگاهی استان تخصیص یافت که این مبلغ هنوز در اختیار ما قرار نگرفته است.
سیف اله فرمحمدی در ادامه به توسعه فعالیت های مراکز گردشگری، افکار سنجی و خبرگزاری ها اشاره کرد و گفت: طی چند ماه اخیر فعالیت های خبرگزاری دانشجویان(ایسنا) از دفتر نمایندگی به دفتر منطقه ای گسترش یافت. اما فعالیت های خبرگزاری قرآنی (ایکنا) به دلیل عدم حمایت جدی مسوولین فرهنگی استان چندان توسعه نیافته که لازم است چاره ای اساسی برای این امر اندیشیده شود.
وی سیاست جهاد دانشگاهی در بخش آموزش های کوتاه مدت را توجه به امر تمرکزدایی فعالیت ها از مرکز استان به شهرستان ها عنوان و تصریح کرد: راه اندازی شعبه در شهرستان بندرلنگه انجام شده و در شهرستان های دیگر از جمله میناب و قشم نیز رایزنی با فرمانداران و انجام اقدامات اولیه صورت گرفته است.
فرمحمدی با بیان اینکه تعداد فراگیران آموزش های کوتاه مدت جهاد دانشگاهی هرمزگان تاکنون بیش از 7هزار نفر بوده است، اضافه کرد: در زمینه برگزاری دوره های آمادگی کنکور نیز تمرکز ما بر مقاطع کارشناسی ارشد و به ویژه دکترا می باشد تا بتوانیم سهم قبولی دانشجویان استان در این مقاطع را افزایش دهیم و هرمزگانی ها بتوانند در مرکز استان خود از امکانات و آموزش های لازم جهت ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی بهره مند شوند.
وی در ادامه بیان کرد: برای نیمسال تحصیلی جدید، تعداد 17 کدرشته در مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد دانشگاهی ارایه خواهد شد و تمامی تلاش ما براین این است که آموزش ها در این مرکز به سمت رشته های فنی مورد نیاز استان سوق یابد. هر چند برای راه اندازی رشته های فنی نیاز به کارگاه و آزمایشگاه مجهز داریم که نیاز به 2میلیارد تومان اعتبار دارد و در صورت حمایت مجموعه مدیریتی استان در این زمینه، اقدامات لازم جهت اخذ مجوز راه اندازی رشته های فنی به سرعت انجام خواهد شد.
سرپرست جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود توجه به پژوهش های کاربردی را به عنوان ویژگی ممتاز جهاد دانشگاهی نسبت به سایر مراکز علمی عنوان کرد و گفت: بر همین اساس و با توجه به نیازسنجی های صورت گرفته، فعالیت تحقیقاتی در زمینه بومی سازی فن آوری آب شیرین کن ها، بهره گیری از آب دریا برای کشاورزی و همچنین مطالعات پی جویی و پتانسیل یابی منابع معدنی در استان به عنوان سه محور اصلی طرح های تحقیقاتی و پژوهشی جهاد دانشگاهی هرمزگان بوده است.
وی با بیان اینکه استفاده از آب دریا برای کشاورزی باعث ایجاد اشتغال پایدار در استان می شود، افزود: در این راستا، اطمینان داریم که با کاشت درختان صنعتی و گیاهان شورپسند در مناطق ساحلی استان می توان هرمزگان را به استان صادر کننده چوب، کاغذ و نئوپان تبدیل کرد. همچنین بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، یک کارگاه آموزشی با حضور اساتیدی از کشور مکزیک در خصوص بحث گیاهان شورپسند طی روزهای نهم تا یازدهم بهمن ماه سال جاری در بندرعباس برگزار خواهد شد.
فرمحمدی گفت: در زمینه بومی سازی فناوری آب شیرین کن ها نیز تاکنون 2 ثبت اختراع داشه ایم و برای آینده تلاش خواهیم کرد هرمزگان را به عنوان قطب تحقیقات صنعت آب شیرین کن در کشور معرفی نموده و حتی نیاز سایر استان های جنوبی را در این خصوص تأمین کنیم.
به گفته وی، جهاد دانشگاهی هرمزگان تاکنون چندین طرح پژوهشی در خصوص پی جویی و پتانسیل یابی ذخایر جدید معدنی با سازمان صنایع و معادن استان به انجام رسانده که نتایج بسیار خوبی در خصوص شناسایی نقاط امیدبخش و بسترسازی جهت سرمایه گذاری در بخش معدن به دست آمده است.
فرمحمدی با اشاره به فعالیت مرکز رشد واحد های فناور جهاد دانشگاهی استان خاطرنشان کرد: در این مرکز، 15 واحد فناور در مرحله پیش رشد و 8 واحد فناور در مرحله رشد وجود دارد که فعالیت آنها بیشتر در زمینه های آب شیرین کن ها و زیست فناوری دریایی متمرکز شده که همراستا با فعالیت های پژوهشی این واحد است.
وی در پایان پرداختن به پژوهش های حوزه پزشکی را از دیگر اقدامات صورت گرفته طی یک سال اخیر بیان کرد و گفت: چندماه قبل، شعبه بانک خون بند ناف در بندرعباس را راه اندازی کردیم و در حال حاضر نیز منتظر صدور مجوز مرکز تخصصی درمان در منزل هستیم که با اجرایی شدن این طرح، شهروندان بدون نیاز به خروج از منزل خود از خدمات تخصصی پزشکی برخوردار خواهند شد. همچنین با همکاری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، درصدد هستیم تا پژوهش های حوزه پزشکی را در استان توسعه دهیم.ح/الف