١٨:٠٩ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
گزارش آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس در قشم/
پدر جغرافياي ايران پيشنهاد داد:نهاد رياست جمهوري مجله‌ي‌ بين‌المللي خليج فارس را منتشر كند
آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس با رونمايي از تمبر «خليج فارس»، لوح يادمان و كتاب «خليج فارس»، همچنين تجليل از خانواده‌ي‌ شهدا و برگزيدگان علمي و پژوهشي اين همايش همراه شد.

به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي به نقل از خبرنگار اعزامي بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) به قشم، امروز ـ 10 ارديبهشت ماه ـ همچنين دانشجويان قشم با تشكيل زنجيره‌ي انساني ، روز خليج هميشه فارس را گرامي‌داشتند.

دكتر محمدحسن گنجي ـ پدر جغرافياي ايران ـ در آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس پيشنهاد كرد: در سطح نهاد رياست جمهوري مجله‌ي‌ بين‌المللي خليج فارس به شكل وسيع به چند زبان زنده‌ي دنيا منتشر و به شكل رايگان در كشورهاي متعدد پخش شود.

مشايي ـ رييس دفتر رييس جمهور با اشاره به پيشنهاد دكتر گنجي درباره‌ي چاپ مجله بين‌المللي خليج فارس، گفت: پيشنهاد اين پير و مرشد علم جغرافيا را بر ديده منت خود قرار مي‌دهيم و پيگيري مي‌كنيم.

دكتر محمدحسن گنجي در اختتاميه همايش ملي خليج فارس گفت: سابقه‌ي نام «خليج فارس» در اسناد و مدارك تاريخي آمده است. برخي كشورهاي عربي كه ثروت‌هاي بادآورده دارند از اين امكانات براي رسيدن به مقاصد خود درباره‌ي نام خليج فارس استفاده مي‌كنند.

استاد جغرافياي كشورمان با يادآوري چاپ نام جعلي از خليج فارس در نشريه‌هاي خارجي و سپس عذرخواهي آن‌ها از اين اقدام، بيان كرد: آن‌ها براي تغيير نام خليج فارس پول زيادي به روزنامه‌ها مي‌دهند و عذرخواهي مي‌كنند، درحالي‌كه افراد كمي خبر عذرخواهي را مي‌خوانند. بنابراين ما بايد بر اساس اسناد، مدارك، ادبيات، اشعار و فولكلور هر آن‌چه از دستمان برمي‌آيد براي پايدار كردن اين نام انجام دهيم.

گنجي با بيان اين‌كه هنوز زمينه براي پژوهش درباره‌ي نام خليج فارس وجود دارد، ادامه داد: باستان‌شناسان معتقدند كه جزيره قشم دست نخورده است و اگر در اين منطقه پژوهش انجام شود، مسائل زيادي درباره خليج فارس روشن خواهد شد.

وي درباره‌ي پيشنهاد چاپ مجله توسط نهاد رياست جمهوري، اظهار كرد: با اين كار دانشمندان با ماهيت مساله‌ي خليج فارس آشنا مي‌شوند. آن‌ها به دنبال واقعيت دانش هستند؛ ولي معاندان جمهوري اسلامي در آن طرف خليج فارس، دست از كار برنمي‌دارند. من از سوي جامعه‌ي جغرافيدان‌هاي ايران اطمينان مي‌دهم كه اگر مجله‌اي بين‌المللي درباره خليج فارس منتشر شود، پژوهشگران از آن حمايت مي‌كنند و مقالات خود را در آن منتشر خواهند كرد تا اين مساله در دنيا باز شود.

دكتر محمدحسن گنجي افزود: قشم و كيش در نزديكي دبي هستند. دبي مانند قارچ رشد كرده است و در مسائل مالي بزرگ دنيا دخالت مي‌كند به همين دليل صادرات و واردات ما تحت تاثير اين منطقه قرار گرفته‌اند. اميدوارم كساني كه نسبت به چگونه به وجود آمدن خليج فارس آگاهي ندارند، با آن مساله بيشتر آشنا شوند.

به گزارش ايسنا،‌ دكتر محمدحسين يادگاري ـ رييس جهاد دانشگاهي ـ در ادامه‌ي مراسم اختتاميه، گفت: خليج فارس پهنه‌اي پرعظمت از آثار قدرت الهي روي زمين است و اهميت آن از اين جهت است كه در هويت ملي تاريخي و فرهنگي ما ريشه دارد و در برهه‌هاي مختلف تاريخي در سياست، اقتصاد، فرهنگ و استقلال اين مرزو بوم اثرگذار بوده است.

او ادامه داد: آن‌چه اهميت دارد اين است كه در تمامي اين دوره‌ها همسايگان خليج فارس زندگي مسالمت‌آميز همراه با صلح، آرامش و امنيت را در كنار هم تجربه كردند و همه‌ي تعدي‌ها، تجاوز‌گري‌ها و اشغالگري‌ها در اين منطقه، در نيات پليد و خباثت‌آلود بيگانگان و مستكبران ريشه داشته است.

يادگاري با تاكيد بر اين‌كه يكي از مهمترين مسائل در خليج‌فارس حفظ هويت تاريخي و فرهنگي اين پهنه است، بيان كرد: بخش عمده‌اي از اين مسؤوليت برعهده‌ي دولت جمهوري اسلامي ايران است.

وي اظهار كرد: خليج فارس اگر چه بخشي از هويت ملي ماست؛ ولي تاكيدهاي دين مقدس اسلام بيش از هر چيز ديگري انگيزه‌ي‌ حفظ اين هويت را تقويت كرده است. بي‌شك مهمترين عنصر هويتي هر انساني، هويت ديني است و ما نيز هويت اسلامي و ديني خويش را بر هيچ چيز ديگري ترجيح نمي‌دهيم.

رييس جهاد دانشگاهي در پايان افزود: نام «خليج فارس» با ايمان، فرهنگ و رشادت‌هاي يك ملت بر خلق حماسه‌ها در طول تاريخ عجين شده است. در اين ميان بعضي از قدرت‌هاي بزرگ درصدد بحران‌آفريني در ميان ملت‌ها هستند و اين كار را انجام مي‌دهند. در رابطه با جعل نام خليج فارس نيز براي نخستين بار انگليسي‌ها و عمال آن‌ها اقدام كردند.

متن كامل سخنان رييس جهاددانشگاهي به شرح زير است؛

خليج فارس پهنه اي پرعظمت، از آثار قدرت الهي بر روي زمين است . اهميت فوق العاده اين خليج از آن روست كه ريشه در هويت ملي ، تاريخي ، فرهنگي ما دارد و در برهه‌هاي مختلف تاريخي در سياست ، اقتصاد ، فرهنگ و استقلال اين مرز و بوم اثرگذار بوده است. نام خليج فارس تداعي كننده حماسه سازي در مبارزه با بيگانگان و دشمنان اين كشور بوده ودر مراحل حساس تاريخي تاثيري مستقيم و شگرف روي استقلال سياسي ايران داشته است . آنچه كه در اين بين اهميت دارد، اين مساله است كه در تمامي اين دوره ها همسايگان خليج‌فارس زندگي مسالمت آميز همراه با صلح و آرامش و امنيت را در كنار هم تجربه كرده‌اند  و همه تعدي ها و تجاوزها و اشغالگري ها در اين منطقه ريشه در نيات پليد و خباثت آلود بيگانگان و مستكبران داشته است كه نمونه آنرا مي‌توان در تجاوزگري برخي كشورهاي استعماري در سده‌هاي پيشين مشاهده كرد. البته امروزه نيز اين گونه اقدامات برخي دولت هاي بيگانه ادامه دارد و با استفاده از غفلت و شيطنت برخي دولت هاي منطقه به مسائلي همچون تحريف نام خليج فارس و ارايه نام هاي جعلي دامن مي‌زنند تا اوضاع منطقه را دچار تشنج و ناآرامي كنند. از اين رو كشورهاي حوزه خليج فارس در اين مقطع زماني بايد با درك اغراض و نيت‌‌هاي ناپاك مستكبران عالم و حفظ انسجام و وحدت در عرصه بين المللي از مداخله بيگانگان در مسائل منطقه جلوگيري و به صلح و ثبات هرچه بيشتر منطقه كمك نمايند. بي‌ترديد يكي از مهمترين مسائل در حوزه خليج فارس حفظ هويت تاريخي ، فرهنگي و موقعيت زيست بومي اين پهنه است كه بخش عمده اي از آن برعهده دولت خدمتگزار جمهوري اسلامي ايران است . سازمان‌ها و دستگاه هاي مسئول بايد با عزمي جدي و ملي زمينه را براي اين مهم فراهم سازند و به رشد و شكوفايي اين منطقه در عرصه هاي سياسي ، اقتصادي ، فرهنگي ، گردشگري و ... كمك كنند . اين خليج بزرگراه اقتصاد ايران محسوب مي‌شود و در سالي كه از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي به نام جهاد اقتصادي نامگذاري شده بايد با برنامه ريزي مناسب ، زمينه را براي استفاده هرچه بيشتر از ظرفيت‌هاي اقتصادي اين منطقه فراهم آورد، چرا كه شكوفايي اقتصادي بيش از پيش اين منطقه چه در زمينه صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و چه درعرصه تجارت و بازرگاني و ... نويدبخش شكوفايي روزافزون اقتصاد ايران اسلامي خواهد بود.
اين منطقه از لحاظ نظامي و سوق الجيشي نيز منطقه اي راهبردي و بسيار حساس محسوب مي‌شود و به همين دليل است كه قدرت هاي سلطه گر همواره تلاش نموده‌اند تا با حضور در اين منطقه اهداف نظامي خود را درمنطقه خاورميانه به ويژه كشورهاي حوزه خليج فارس پياده سازند كه نمونه هاي آنرا در اشغال عراق و حضور نظامي آمريكا در بسياري از كشورهاي عربي مي‌توان به وضوح مشاهده كرد.
جاي بسي خرسندي و خوشحالي است كه امروزه نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران در سپاه پاسداران ، ارتش ، نيروي انتظامي و نيروهاي مردمي بسيج تسلط بسيار مطلوبي به اوضاع نظامي در اين حوزه دارند و كوچكترين تحركات نظامي از چشمان تيزبين آنها مغفول نمي‌ماند و قدرت دفاع و مقابله به مثل با دشمن ؛ روز به روز در نيروهاي مسلح ما افزايش يافته و امروز در نقطه ايده‌ال خود قرار دارد .
خليج فارس اگرچه بخشي از هويت ملي ما ‌مي باشد، ليكن تاكيدات دين مقدس اسلام بيش از هر چيز ديگري انگيزه حفظ اين هويت را تقويت كرده است . در روايات معصومين (ع) حب وطن از عناصر ايمان انسان شمرده شده و امامان شيعه همواره براي مرزداران و مرزبانان حدود و ثغور كشورهاي اسلامي اهميت ويژه‌اي قائل بوده اند كه نمونه هايي از آن را در ادعيه حضرت سيدالسجادين امام زين العابدين (ع) در صحيفه سجاديه مي‌توان مشاهده كرد. بي شك مهمترين عنصر هويتي هر انساني ، هويت ديني است.فرهنگ اسلامي نيازمند بستر و محملي مناسب براي شكوفايي و پياده سازي است كه خوشبختانه هويت ملي ما اين بستر را به بهترين شكل ممكن فراهم آورد و اين موضوع را مي‌توان حتي در روايت وارده از نبي مكرم اسلام (ص) درباره جايگاه ايران در شكوفايي فرهنگ اسلامي به نظاره نشست . برهمين اساس لازم است كه مساله وطن دوستي را يك مساله اعتقادي بدانيم و براي حفظ هويت ديني و اسلامي و هويت ملي به عنوان بستر شكوفايي فرهنگ اسلامي تلاش كنيم .
نام خليج فارس نيز با ايمان، فرهنگ و رشادت هاي يك ملت در خلق حماسه هادر طول تاريخ عجين شده است. و در اين ميان بعضى از قدرتهاى بزرگ درصدد بحران‌آفرینى میان ملتها هستند؛ میان ملتها بحران‌آفرینى میكنند؛ ملتهاى برادر را در مقابل هم قرار میدهند. اینجور وانمود میكنند كه منافع این ملتها در تقابل با یكدیگر هست.
چه اينكه گويا جعل نام خليج فارس هم اولين بار توسط انگليسي ها و عمال آنها مطرح شده است.
اگر در سال هاي گذشته رييس جمهور و معاونين در كاخ سفيد جلسه تشكيل مي‌دادند تا تصميم بگيرند در فروردين67  بطور مستقيم در خليج فارس با ايران وارد جنگ شوند و با اين كار صحنه نابود شدن هواپيماها و هليكوپترهايشان در صحراي طبس را فراموش كنند ، در اين سال ها برخي سران كشورهاي منطقه را برناوهاي فرهنگي خود سوار نموده‌اند تا با تبليغات و جعل، بذر تفرقه را در منطقه و در بين كشورهاي حاشيه خليج فارس بكارند.
با شناختي كه از دشمن داريم بعيد نيست بخواهند نام هاي ناوچه قهرمان جوشن و ناوشكن‌هاي سهند و سبلان را نيز جعل نمايند!
اما ملت عزيز ايران اسلامي و مسؤولان مملكت با بصيرت و هوشياري ، به صيانت از اعتقادات ، هويت فرهنگي و تاريخي خود ادامه خواهند داد. و تا اين ملت رئيسعلي دلواري ها و محمد منتظر قائم ها را دارد خليج فارس و طبس تا ابد خواهند ماند.
در خاتمه برخود لازم مي‌دانم از همه دست اندركاران برپايي اين همايش بزرگ ملي تشكر و قدرداني نمايم.


به گزارش ايسنا، اسفنديار رحيم مشايي ـ رييس دفتر رييس جمهور ـ در ادامه مراسم اختتاميه‌ي هفتمين همايش ملي خليج فارس، گفت: اگر كسي به ارزشي پايبند باشد، پاي آن مي‌ايستد و اين علامت انسان بودن است. جلوه‌هاي تاريخي، ارمغان مردان و زنان اين سرزمين است و تكليف ماست كه پاي ارزش‌ها بايستيم و در دفاع از دستاوردهاي تاريخي اين سرزمين تا پاي جان ايستادگي كنيم و هيچ تلاش و كوشش مذبوحانه‌اي را در جهت نفي ارزش‌هاي تاريخي اين ملت برنتابيم و از حقايق ميراث تمدن مردم پاسداري كنيم. شايد اگر برخي تلاش‌هاي مذبوحانه درباره نام خليج فارس نبود، امروز گراميداشت خليج فارس نيز مورد غفلت قرار مي‌گرفت. شايد اين تحرك‌ها بهره‌هاي فراواني هم داشته‌اند تا قدرشناسي و هوشياري ما را بيشتر كند.

وي افزود: اين تلاش‌ها سبب وحدت ملي و انسجام شده است. نام خليج فارس امروز در هر شهر و روستايي زيبا جلوه مي‌كند.

او با اشاره به اين‌كه من در كل به دليل اين بيداري‌ها خوشحال هستم، بيان كرد: هر چيزي كه مايه‌ي عزت انسان باشد، خوب است و هر چيز غير از آن ارزشي ندارد. انسان بايد احساس عزت كند. موضع انسان نيز براي شناخت به درك موضع دشمن، نياز دارد. يكي از فوايد نقد نيز اين است كه فرصتي براي درك حقيقت و گفت‌وگو ايجاد مي‌شود. وقتي موضع فردي نقد و ارزيابي علمي نيست، در شرايط خصومت دشمني و جعل قرار مي‌گيرد.

رحيم‌مشايي ادامه داد: توسل به موارد غيرواقعي و دروغين كه به‌زودي در بوته نقد علمي قرار مي‌گيرد و با رسوايي همراه مي‌شود، ريسك بزرگي است و از اين بابت نگراني وجود ندارد. مساله‌ي خليج فارس با مراجعه به هزاران سند روشن است. ابهامي ندارد كه كسي بخواهد پرده از ابهام بردارد. اگر كسي قصد كار سياسي داشته باشد، راه باز است؛ ولي كار سياسي ارزشي در حوزه‌ي اقدامات علمي و پژوهشي كه به دنبال اثبات حقيقت‌اند، ندارد. البته امروز راه دروغ پردازان سياست باِز باز است و كسي نمي‌تواند جلوي آن‌ها را بگيرد.

او در ادامه با اشاره به زمينه‌هايي كه سبب نامگذاري مناطق مي‌شود و ارتباط آن‌ها با فرهنگ و جغرافياي منطقه، گفت: كاوش باستان‌شناسي در آن طرف آب‌هاي خليج فارس توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تعريف شده است تا نشان دهيم كه آن بخش‌ها نيز قسمتي از سرزمين ايران بوده‌اند. تاكنون نيز كاوش‌هايي در كشور عمان انجام شده است.

مشايي تاكيد كرد: در يكايك ما، به خصوص براي دولت تكليف است كه بستر را درباره‌ي نام «خليج فارس» فراهم كنيم و از حركت‌هاي پژوهشي در اين زمينه پشتيباني كنيم. خليج فارس پرچم ما شده است و نياز داريم نام ايران را در دنيا، با شكوه و عظمت ببريم.

رييس دفتر رييس جمهور در پايان پيشنهاد دكتر گنجي درباره‌ي چاپ مجله بين‌المللي خليج فارس را قابل پيگيري دانست.ح/الف

١٦:١٩ ١١/٠٢/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد