گرامیداشت هزاره ی سرایش شاهنامه به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی همدان و با همکاری سازمان دانشجویان ایران و همچنین معاونتهای دانشجویی و فرهنگی-اجتماعی بوعلی سینا برگزار شد.
جواد تهذیبی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی استان همدان در این آیین عنوان داشت: برنامه ای که در پیش روست در ادامه سلسله برنامه هایی است که طی چند سال گذشته جهاددانشگاهی عهده دار اجرای آن بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: در سال های گذشته برنامه نکوداشت مقام استاد برگزاری طرح دیدار با مفاخر که در سطح استان با 12 برنامه اجرا شد، را داشته ایم.
وی تصریح کرد: طرحی که پیش رو داریم طرح"ایران سرای جاوید" است و دلیل انتخاب موضوع شاهنامه، نام گذاری سال 2010 و 2011 از سوی یونسکو به نام سال هزاره ی سرایش شاهنامه است که این برنامه توسط 12 واحد جهاددانشگاهی کشور برگزار می شود.
تهذیبی در پایان گفت: در برنامه "دیدار با مفاخر" توانستیم مقام اول را در سال 87 و مقام دوم را در سال 88 کسب کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران نیز در این آیین به ارائه مقام خود در رابطه با جلوه های عشق در شاهنامه پرداخت و افزود: ماه اردیبهشت، ماه سعدی و خیام و فردوسی است که باید در شناخت آن ها کوشید.
دکتر سیدجعفرحمیدی به پاسداشت مفاخر اشاره و خاطرنشان کرد: بسیاری هستند که هنوز در کشور نام خیام را به بدی یاد می کنند، در حالی که افراد چون خیام، فردوسی و سعدی در کشورهای دیگر بیشتر از کشور ما مورد احترام هستند.
وی به جایگاه عشق در شاهنامه اشاره و تصریح کرد: شاهنامه علاوه بر میدان های حماسی، راهی به سوی ایوان های عشق دارد، در واقع فردوسی از لحظه های عشق دور نبوده و این نشان می دهد که فردوسی علاوه بر آثار حماسی در آثار غنایی نیز سرآمد بوده است.
وی اذعان داشت: آفرینش انسان در همه احوال نیک و بد، خیر و شر، نبرد و آفرینش از لحظه های کوچک شیرین و شاد حیات غافل نیست.
حمیدی اضافه کرد: ایرانیان روحیه شادی داشتند و آغاز زندگی انسان از عشق شروع و به عشق ختم می شود، پس عشق را با یک معیار آسمانی می توان سنجید.
وی در مورد ویژگی های آثار فردوسی نیز یادآور شد: تمام آثار فردوسی پر از رمز و راز است و باید به دنبال کلید این رمزها باشیم تا بتوانیم از آن لذت ببریم و اگر بخواهیم فردوسی را با شکسپیر مقایسه کنیم، کار فردوسی صد در صد عالی تر است.
این مدرس دانشگاه در ادامه عنوان داشت: در شاهنامه زن ایرانی با مرد بیگانه ازدواج نمی کند و هیچ حرف ناشایستی در شاهنامه دیده نمی شود.
دکتر حمیدی تاکید کرد: مجالس عاشقانه و سفرهای بسیاری در شاهنامه دیده می شود که دلیل بر غنایی سرایی فردوسی است.
در ادامه مراسم دکتر نجمه نظری، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان به جایگاه زن در شاهنامه اشاره و خاطرنشان کرد: مثبت ترین چهره زن در ادبیات فارسی را می توان در شاهنامه مشاهده کرد و نام شاهنامه در تاریخ فمنیسم در جهان یک نام ماندگار است.
در ادامه بیان داشت: زن در ادیبات غنایی چهره ای فرا واقعی و در ادبیات تعلیمی چهره ای منفی دارد اما در شاهنامه زن حضور فعال و گسترده دارد.
وی به صفات زنان شاهنامه اشاره و تصریح کرد: رودابه زنی سرکش و مقاوم، تهمینه زنی جسور و بی پروا و در عین حال عفیف و پاکدامن و شیرین با صلابت ترین زن در قسمت تاریخی شاهنامه است.
نظری در ادامه عنوان داشت: در شاهنامه زنانی پهلوان و مبارز و سپهسالار نیز مشاهده می شود و زنانی هم که به حکومت می رسیدند، کارنامه پادشاهی مثبتی داشتند و نه تنها زنان ایرانی بلکه زنان تورانی نیز چهره مثبت دارند و تنها زن منفی سودابه است که او نیز ایرانی نیست.
وی در پایان یادآور شد: مهمترین صفت برای زن در آثار حماسه ما شرم و پوشیدگی است و به طور کلی بسیاری از زنان شاهنامه هوشیار، کاردان و خوش بیان هستند و زیباترین زن شاهنامه نیز رودابه است.
از برنامه های جنبی این مراسم می توان به حماسه سرایی، خوانش شاهنامه، پخش پویانمایی و نماهنگهای منتخب و همچنین مسابقه حضوری با موضوع شاهنامه اشاره کرد.الف/ر