به همت جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي،
نشست تخصصي «بررسي نقش دانشگاهها در تحقق فرهنگ جهاد اقتصادي» برگزار شد
اولين سمينار تخصصي «بررسي نقش دانشگاهها در تحقق فرهنگ جهاد اقتصادي» به همت سازمان دانشجويان معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي با همکاري مديريت فرهنگي دانشگاه پيام نور اروميه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اين واحد، امين رستم زاده، معاون فرهنگي جهاددانشگاهي آذربايجانغربي و عضو شوراي مرکزي سازمان دانشجويان کشور با تشريح برنامهها و رويکرد اين نهاد انقلابي به مناسبت سال جهاد اقتصادي خاطرنشان ساخت: هدف از برگزاري اين نشست بررسي جايگاه دانشگاه در زمينه فرهنگ سازي جهاد اقتصادي، تشريح لزوم اهميت فرهنگسازي براي تحقق جهاد اقتصادي و نقش دانشگاهها در اين خصوص، بحث و بررسي درخصوص ظرفيتهاي تحقيقاتي و علمي و ترويجي و فرهنگي دانشگاهها براي تحقق فرهنگ جهاد اقتصادي و تبلور جهاد اقتصادي در حوزههاي فعاليتي دانشگاههاست.
رستمزاده تشكيل اينگونه جلسات علمي درخصوص جهاد اقتصادي در دانشگاهها را ضروري ذكر كرد و افزود: ضرورت برگزاري اينگونه جلسات در جهت رويكرد پژوهش محورانه بسيار اثرگذار است که جهاد دانشگاهي در اين راستا اقدام به تدوين اين رويداد تخصصي كرد.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي آذربايجانغربي اظهار كرد: با توجه به اينكه جهاد دانشگاهي خود واژه مقدس جهاد را در نام و سرلوحه كارهاي خود در اولويت دارد به تبع با يك رويكرد تخصصي در اين كارگروه نظرات دانشگاهيان را درباره وظيفه دانشگاهها و جايگاه آنها براي توسعه و ترويج اين فرهنگ در جامعه و كاربردي كردن آن با ابزارهاي علمي و نقش دانشگاه به عنوان متوليان توسعه علم و قشر نخبه جامعه جمعآوري كرده و در اين زمينه به رسالت خود در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري جامه عمل خواهد پوشاند.
عضو شوراي مرکزي سازمان دانشجويان کشور تبديل كردن جهاد اقتصادي به عنوان يك فرهنگ را بسيار ضروري دانست و خاطرنشان كرد: نهادينه كردن اين فرهنگ بسيار حساس و ظريف بايد هوشمندانه و با ابزارهاي كاملا تخصصي و علمي صورت پذيرد و اين امر چه در جامعه و چه در دانشگاهها بسيار مهم است.
وي گفت: جهاد دانشگاهي هم به نوبه خود با تبديل ايدهها به پديدهها و ترويج روحيه خلاقيت و نوآوري در دانشگاهها زمينه بلوغ خلاقانه انديشههاي دانشجويان با ابزارهاي علمي و فرهنگي را فراهم و بستري براي ورود قشر نخبه مومن و متعهد و ايده پرداز را براي جامعه فراهم ميكند.
رستم زاده با اشاره به اينکه انقلاب ما بر اساس فکر و انديشه و تفکر متعالي فرهنگي به اينچنين جايگاهي دست يافته، رويکرد علمي را در تمامي مباحث فرهنگي و علمي امري اجتناب ناپذير ذکر و خاطرنشان كرد: قدم برداشتن در هر عرصهاي بدون داشتن نگرش تخصصي و علمي ابتر خواهد ماند و اينجاست که نقش دانشگاهها و متوليان علمي فرهنگي هرچه بيشتر در تمامي حوزههاي ريز تا درشت جامعه هرچه بيشتر ملموس ميشود.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي آذربايجانغربي گفت: دانش بنيان بودن اين جهاد از ضروريات موضوع است، همانطور که صبغه علمي و فرهنگي جهاد دانشگاهي عامل پايايي و پويايي برنامهها و اثرگذاري اين نهاد مقدس انقلابي است، بايد قبل از هرگونه برنامه ريزي اساسي در اينخصوص از مباحث علمي وتخصصي آن غافل نبود.
وي با اشاره به اينكه سال اصلاح الگوي مصرف و همت و كار مضاعف بهترين مقدمه براي سال جهاد اقتصادي است، گفت: درعملي كردن اين جهاد بايد از آن دو عنوان ارزشمند نيز غافل نباشيم.
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي با اشاره به اينكه دانشگاهها با توليد علم ابزار لازم براي تحقق جهاد اقتصادي را فراهم ميكنند، گفت: تمامي برنامهها و فعاليتهاي جهاد دانشگاهي در حوزههاي مختلف نويد ده و ارمغان تبلور جهاد اقتصادي و بهره وري با كمترين امكانات و بيشترين بازدهي در حوزههاي علم و پژوهشهاي كاربردي و فرهنگ و آموزش است که اين مدل ميتواند الگوي خوبي در تحقق اين مهم در سطح مجموعهها و ادارات باشد.
وي، با عنوان اينكه فرهنگ جهادي و جهاد فرهنگي كه يكي از شعارهاي آخرين كنگره فرهنگي در چند سال گذشته جهاد دانشگاهي بود، از مهمترين شاخصها براي نهادينه كردن فرهنگ جهاد اقتصادي در سطح دانشگاهها است، ترويج روحيه فكرآفريني و كارآفريني را يكي ديگر از شاخصههاي تحقق فرهنگ جهاد اقتصادي در دانشگاه ذكر كرد و افزود: معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي در اين زمنيه گامي اثرگذار براي دانشجويان استان برداشته است.
عضو شوراي مرکزي سازمان دانشجويان کشور گفت: براي تحقق جهاد اقتصادي حداقل بايد نيم نگاهي به گذشته داشته وعلت عدم رشد نيافتگي و نقاط ضعف را شناسايي و سپس در برنامههاي تعريف شده براي آينده نيز عوامل رخوت و آفتهايي كه امكان است ضريب تحقق جهاد اقتصادي را كاهش دهد، پيش بيني و براي آن برنامه داشته ومديريت كنيم.
رستمزاده با اشاره به رسالت خطير دانشگاهها و مراکز علمي فرهنگي علي الخصوص جهاد دانشگاهي در تبيين مولفههاي اين جهاد عظيم (جهاد اقتصادي) گفت: انديشمندان و نخبگان و اساتيد و دانشگاهيان بايد نقش آفريني مثمر ثمرتري در اين مبحث داشته باشند که آنهم نيازمند بسترسازي و تبيين رويکرد و جايگاه و احصاء تخصصيتر حوزهها و ابزارهاي مهم مورد نياز براي نقش آفريني دانشگاهها در نهادينه کردن فرهنگ و خود جهاد اقتصادي در جامعه است.
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي گفت: فرهنگ الگو سازي صحيح و شيوههاي علمي نهادينه کردن آن و اصلاح و بهبود عادات و کليشههايي که رفتار و انديشهها و بخشهاي صنعتي، کشاورزي، علمي و دانشگاهي آموزشي و بسياري از حوزهها جامعه را از خلاقيت به صورت مستقيم و غير مستقيم دوره کرده و به نوعي بهره وري را پايين آورده الزامي است. در اين راستا دانشگاهها ميتوانند با ابزارهاي مطالعاتي و پژوهشي در بحث شناسايي، علت يابي، نيازسنجي و اصلاح و توسعه آن نقش آفريني مثمر ثمر داشته باشند.
وي شناسايي و اتصال واقعي، عملي و کاربردي دانشگاه و صنعت را از ديگر موارد وظايف دانشگاهها در اين حوزه ذکر کرد.
به گزارش روابط عمومی واحد، دکتر مهدی سودمند، رييس دانشگاه پيام نور اروميه نيز با تقدير از جهاد دانشگاهي که براي اولين بار اين چنين کارگروهي را با يک نگاه تخصصي در بحث بسيار مهم تعريف و طراحي کرده، خاطرنشان ساخت: پيشرفت اقتصادي، جبران عقبماندگيها و سير در مسير پيشرفت بيشک با عملکردهاي عادي اقتصادي حاصل نخواهد شد و يک جهد و همت تخصصي مضاعف ميطلبد.
رييس دانشگاه پيام نور اروميه گفت: دانشگاهها بايد با حضور در خط مقدم جبهههاي اقتصادي، علمي و فرهنگي در تحقق اهداف نظام اسلامي و موفقيت طرحها و پروژههاي اقتصادي گام بردارند.
رييس دانشگاه پيام نور اروميه گفت: جهاد اقتصادي موضوعي است که بايد مورد مطالعه جدي قرار گيرد و محورهاي اصلي، موضوعات و مباني آن استخراج شود.
وي يکي از مهمترين راههاي عملياتي شدن جهاد اقتصادي را توجه به علم و فناوري و افزايش علوم و دانشهايي دانست که "مسير دستيابي به ثروت و رونق اقتصادي را هموار کند که در اين راستا بايد با پيوند پژوهش با عرصههاي زندگي مردم، تحقق جهاد اقتصادي را سرعت بخشيم."
وي ادامه داد: در اين زمينه دانشگاه ميتواند با توليد علم و تبديل آن به ثروت، کمک موثري در تحقق اهداف سال جهاد اقتصادي داشته باشد.
وي لازمه جهاد اقتصادي را فاصله گرفتن از مصرف گرايي دانست و افزود: بايد از مصرف گرايي به سمت توليد و افزايش بهره وري حرکت کنيم.
رييس دانشگاه پيام نور اروميه تصريح کرد: مشکلات جاري بيشتر حول مسائل اقتصادي همچون اشتغال جوانان و مسکن است که بعد از موفقيت در طرح هدفمندي يارانهها بسياري از اين مشکلات قابل حل خواهد بود تا بتوانيم الگويي موفق براي ساير کشورها باشيم.
وي گفت: جهاد اقتصادي بايد همسو با کار مضاعف و همت مضاعف باشد و همچنان که جهاد به معناي تلاش و کوشش مضاعف است، تلاش و همت مضاعف نيز پشتوانه جهاد اقتصادي است.
وي اقتصادي بالنده را لازمه استقلال و عزت جامعه اسلامي عنوان کرد و افزود: جهاد اقتصادي کمتر از جهاد هشت سال دفاع مقدس نيست و همچنان که قرآن بر لفظ جهاد تاکيد دارد، بدون جهاد نفس جهاد اقتصادي نيز ميسر نخواهد شد.
دکتر سودمند گفت: طبق برآوردهاي انجام شده بيش از ميلياردها هزينه صرف يک استاد و يا دانشجو شده است که بايد با جمع آوري اطلاعات جامع از امکانات علمي موجود و ظرفيتها و قرار دادن آن در اختيار اساتيد و دانشجويان، براي بهره وري بيشتر از اين سرمايهها گام برداريم.
وي در خاتمه تداوم برگزاري اينچنين نشستهاي تخصصي ارزشمند را بسيار اثرگذار ذکر کرد.
دکتر حسن قهري، مديرکل پژوهش دانشگاه آزاد نيز در اين جلسه علم را پايه و اساس اقتصاد دانست و افزود: اقتصاد محدود به يک وزارتخانه يا سازمان نميشود و رسالت دانشگاه به عنوان بخشي از جامعه، در تحقق منويات مقام معظم رهبري توليد علم است.
وي تصريح کرد: بايد با تلاش در عرصه توليد عمودي به معني افزايش توليد و بهره وري در واحد سطح در همه عرصهها از جمله کشاورزي به عنوان اقتصاد اصلي استان و تربيت دانشجوي باسواد در عرصه علمي جامعه در اين زمينه گام برداشت.
وي رسالت دانشجويان را جهاد علم آموزي عنوان کرد و گفت: دانشجو بايد با تلاش در دوران تحصيل بتواند پس از فراغت از آن به صورت اقتصادي در زمينه کاري خود فعاليت کند.
مديرکل پژوهش دانشگاه آزاد اسلامي با تاکيد بر اينکه استقلال کشور با اقتصاد است نه نيروي نظامي گفت: بايد با بومي کردن علم و پايين آوردن قيمت توليد و افزايش کيفيت کالاها بدون افزايش قيمت، اقتصاد را به سمتي هدايت کرد که قابل مقايسه و رقابت با اقتصاد جهاني باشد.
وي گفت: بايد مشکلات هر صنعت و اولويتهاي پژوهشي دانشگاهها مشخص شود تا با ارايه آن به اساتيد، فعاليتها و تحقيقات دانشگاه در جهت حرکتي هدفدار براي رفع مشکلات استان باشد.
همچنين باقري، معاون فرهنگي بسيج دانشجويي آذربايجانغربي نيز در اين جلسه دانشگاه را به عنوان مراکز توليد علم و موتور محرک جامعه معرفي کرد و گفت: بسيج و بسيجيان پيشگام در تحقق منويات مقام معظم رهبري در جهاد اقتصادي هستند.
وي گفت: سه رويکرد مطالبهگري، تبليغ و ترويج الگوي مصرف و تحقيق و پژوهش در حوزه اقتصادي از برنامههاي سازمان بسيج دانشجويي دانشگاههاي کشور در سال جهاد اقتصادي خواهد بود که در اين استان هم بر اساس آن گام خواهيم برداشت.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي آذربايجانغربي گفت: با کارآمدي در حوزههاي اقتصادي ميتوانيم در منطقه و کشورهاي اسلامي الگوسازي کرده و يک کشور قدرتمند و به عنوان الگوي اقتصادي ساير کشورهاي منطقه باشيم.
وي گفت: بسيج دانشجويي قصد دارد با هدايت اردوهاي جهادي از بحث عمران به بحث آموزش، روستاييان را در جهت بهره وري بيشتر از فعاليتهايشان هدايت کند.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي آذربايجانغربي بي نيازي کشور از واردات فناوري را لازمه جهاد اقتصادي دانست و افزود: تشويق و فرهنگسازي جامعه در بهره گيري و استفاده از کالاها و متخصصين داخلي ميتواند در اين زمينه موثر باشد.
وي مباحث فرهنگي در اين خصوص را بسيار پر اهميت ذکر و خاطرنشان كرد: بسيج دانشجويي همزمان با برنامههاي علمي در اين راستا گام خواهد برداشت.
صالح نوري، عضو هيأت علمي دانشگاه و قائم مقام اجرايي دانشگاه نيز در ادامه جلسه گفت: توطئههاي دشمنان انقلاب اسلامي طي چند سال اخير در حوزه اقتصادي وعلمي بوده است و نام گذاري امسال توسط رهبر معظم انقلاب به جهاد اقتصادي بيانگر الزاماتي است که از واژه جهاد استفاده شده است.
وي گفت: ضرورت رشد و بالندگي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران داشتن سرعت تصاعدي در مسير تکنولوژي براي رفاه مردم و ارتقا شاخصهاي اقتصادي است.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه گفت: جهاد اقتصادي نيازمند يک جهش و حرکت پرشتاب است که بايد از آن به نحو احسن در مديريت زمان نيز بهره جست.
نوري لازمه موفقيت در اين زمينه را تلاش، احساس مسووليت، همدلي، تعاون، توکل و استعانت از ذات مقدس الله دانست که روحيه جهادي نيز ميتواند مکمل خوبي براي نيل به اين موفقيت باشد.
وي با اشاره به اينکه موفقيت در زمينه جهاداقتصادي معطوف به کمک گرفتن از علم و دانش است، گفت: دانشگاهها مهد علم و دانشاند، و اين مهم نقش دانشگاهها را در تحقق اهداف جهاداقتصادي برجسته و ممتاز کرده است.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه تصريح کرد: نشستها و همايشهايي که در اين زمينه در مراحل تخصصي برگزار ميشوند، بايد علمي و دقيق باشند به طوري که با حضور صاحب نظران اقتصادي و حتي سياسي در اين زمينه نسبت به تبيين فرهنگ جهاد اقتصادي برنامههاي بهتر و کيفيتر برگزار شود.
در ادامه جلسه دکتر بختياري، عضو هيأت علمي دانشگاه گفت: جهاد اقتصادي يک شعار نيست و بايد به صورت شعوري در جامعه مطرح شود.
وي اظهار کرد: جهاد اقتصادي نيازمند جهاد علمي و فرهنگي است که در اين راستا دانشگاه بايد با ارايه راهکارهاي اقتصادي، شيوه مبارزه با آفات و آسيبهاي اقتصادي و نحوه برخورد با آن، بستر مناسب را براي عملي کردن جهاد اقتصادي در کل جامعه فراهم کند.
در ادامه جلسه مسئولين و دبيران و دانشجويان کانونها و مراکز فرهنگي دانشجويي به بحث و ارائه پيشنهاد پرداختند.الف/ر
٠٩:٤٨ ٠٤/٠٣/١٣٩٠