نشست «قرآنشناسی از ديدگاه امام خمينی(ره)» در بيت امام جمعه اراك
در آستانه سالروز ارتحال بنيانگذار انقلاب اسلامی ايران، نشست «قرآن شناسی از ديدگاه امام خمينی(ره)» در محل بيت نماينده ولی فقيه در استان مركزی و امام جمعه اراك برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان مرکزی آيتالله «دری نجفآبادی»، نماينده ولی فقيه در استان مركزی و امام جمعه اراك در ديدار با سردبير و خبرنگاران خبرگزاری قرآنی(ايكنا) با بيان اينكه امام خمينی(ره) در تمامی زمينهها از قبيل قرآنپژوهی و تفسير قرآن، مباحث فقهی، اخلاقی، سياسی، اجتماعی، داخلی، بينالمللی و غيره بهعنوان اسوه و الگويی برتر و چراغ هدايتی برای بشريت مطرح هستند، گفت: ايام ارتحال ايشان فرصتی مناسب جهت شناسايی ابعاد كمتر شناخته شده يا ناشناخته آن عزيز سفر كرده است.
وی با بيان اينكه در حوزه تفسير قرآن میتوان به چهار روش تفسيری اشاره كرد، تصريح كرد: در روش اول كه تفسير كامل ناميده میشود، مفسران بهطور كامل از ابتدا تا انتهای قرآن را تفسير میكنند كه از نمونههای اين تفسير میتوان به تفسير «الميزان» علامه طباطبايی، «تفسير مجمعالبيان» مرحوم طبرسی و يا «تفسير تبيان» شيخ طوسی اشاره كرد.
امام جمعه اراك از تفسير مبحثی يا قطعهای از قرآن بهعنوان نوع ديگر تفسير ياد كرد و افزود: در اين شيوه مفسر به تفسير سورهها و يا آياتی از قرآن میپردازد و امام خمينی(ره) نيز با استفاده از اين روش به تفسير سوره مباركه «حمد» پرداختند.
وی خاطرنشان كرد: تفسير سوره مباركه «حمد» توسط امام راحل بهعنوان يادگاری گرانبها از ايشان به جای مانده است.
آيتالله دری نجفآبادی در ادامه با اشاره به روش ديگر تفسير قرآن تحت عنوان تفسير موضوعی، اظهاركرد: در اين روش موضوعات مختلف قرآن از قبيل توحيد، معاد، نبوت، عدالت و غيره به تفكيك تفسير میشوند.
وی از تفسير «آياتالاحكام» نيز بهعنوان روش ديگر تفسير قرآن ياد كرد و گفت: امام خمينی(ره) علاوه بر بحث درباره اين آيات بهطور غيرمستقيم نيز در بحثهای موضوعی قرآن وارد شده كه خوشبختانه اين بخش از آثار امام راحل توسط موسسه حفظ و نشر آثار ايشان در قالب 5 جلد شامل يك جلد مقدماتی و 4 جلد تفسيری جمعآوری شده است.
امام جمعه اراك خاطرنشان كرد: آنچه مهم است و توجه به آن امری لازم و ضروری است توجه به نحوه ديدگاه حضرت امام خمينی(ره) در رابطه با قرآن و مباحث قرآنی و در نظر گرفتن اهداف قرانی است كه مفسران بايد اين مباحث را دنبال كنند.
وی با تاكيد بر اينكه قرآن كتابی است كه از جامعيت ويژهای برخوردار است و توجه به همه زمينههای زندگی انسان از قبيل امور فردی، اجتماعی، سياسی، معرفتی، دنيوی و اخروی در قرآن لحاظ شده است، افزود: امام خمينی(ره) نيز به قرآنكريم با همين ديد جامع نگاه میكردند.
آيتالله دری نجفآبادی با اشاره به اينكه در طول تارخ و در طول 1400 سال گذشته برخی مفسران توجه خود را معطوف به يك جنبه قرآن از جمله جنبه لفظی، عرفانی، حديثی و غيره كردهاند، گفت: امام راحل از آن دسته مفسرانی بودند كه ديدگاه كامل و جامع نسبت به قرآنكريم داشتند و توجه به همه جوانب را سرلوحه عمل تفسير قرآن قرار میداند كه البته حق نيز همين است و ما نبايد به قرآن تك بعدی نگاه كنيم.
وی از امام خمينی(ره) بهعنوان عامل و عارف به قرآن ياد كرد و گفت: ايشان با درك و عمل به دستورالعملهای قرآن نقش موثر و مهمی در تبيين مبانی قرآنی داشتند.
آيتالله دری نجفآبادی با تاكيد بر اينكه مباحث غير قرآنی امام راحل نيز برگرفته از قرآن است، گفت: بهطور مثال ايشان در كتاب «كشفالاسرار» و همچنين وصيتنامه سياسی- عبادی خود از مهجوريت قرآن ياد میكنند و از اينكه قانونها و دستورالعملهای قرآنی در دنيا عملی نشده است ابراز تاسف میكنند.
وی با تاكيد بر اينكه امام راحل يكی از احياگران قرآن در جامعه ما بودند، تصريح كرد: ايشان با احيای فرهنگ قرآنی، وحدت اسلامی و فرهنگ ايثار و شهادت كاری بس بزرگ و ارزشمند كردند.
امام جمعه اراك با اشاره به اينكه اگر فرهنگ ايثار و شهادت در جامعه ما احيا نمیشد انقلاب ما هرگز به پيروزی نمیرسيد، تصريح كرد: امروز ما شاهد آثار و بركات انقلاب در كشورهای مختلف منطقه از جمله مصر، ليبی، بحرين، غزه، عراق، تونس و يمن هستيم و موج بيداری اسلامی در دنيای اسلام به وجود آمده و به كشورهای اروپايی هم سرايت كرده است و مستبدان و مستكبران جهان ديگر نمیتوانند مانند گذشته حقوق ملتها را ناديده گرفته و آنرا پايمال كنند.
وی خاطرنشان كرد: انتظار اين است كه رسانهها و خبرنگاران هرچه بيشتر در توسعه و ترويج انديشههای امام راحل بكوشند.
نماينده ولی فقيه در استان مركزی با تاكيد بر اينكه ما نبايد به قرآن بهعنوان كتاب مقدسی كه صرفآ در مجالس عقد و عروسی يا مراسم عزاداری از آن استفاده میشود نگاه كنيم، افزود: قرآن كتاب زندگی، حيات، معنويت، اخلاق، اعتقاد و عمل است، لذا قرآن بايد روحی باشد كه در كالبد جامعه ما تحرك داشته باشد.
وی افزود: قرآن بايد موتور حركت زندگی ما باشد و وظيفه انسانها فهم، درك و تدبر در آيات و عمل به اين كتاب آسمانی است.
آيتالله دری نجفآبادی با اشاره به اينكه خوشبختانه به بركت انقلاب اسلامی آموزش قرآن در جامعه ما از جايگاه والايی برخوردار است، گفت: اما بايد توجه كرد كه هنوز تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله داريم.
وی با تاكيد براينكه در راستای فهم قرآن نيز بايد با شناسايی ادبيات و علوم مقدماتی قران و زحمت فراوان و همچنين داشتن عشق و ايمان و صفای باطن وارد عمل شد، گفت: در حوزه تفسير قرآن نبايد ذهنيات خوذ را به قرآن تحميل كنيم.
امام جمعه اراك با بيان اينكه اگر كسی میخواهد برداشتی از قرآن داشته باشد بايد در چارچوب قرآن رفتار كرده و از هرگونه اعمال سليقه شخصی بپرهيزد، اذعان كرد: ايجاد خلاقيت در دين در بيشتر اوقات پرتگاهی لغزنده است، لذا نوآوری بايد در چارچوب موازين فقهی، اصولی و قانونی صورت گرفته، چراكه كوچكترين غفلتی از اين استانداردها بزرگترين آسيبها را به پيكره دين وارد میكند.
نماينده ولی فقيه در استان مركزی و امام جمعه اراك در پايان با تاكيد بر اينكه سعادت هر انسانی در دنيا و آخرت مرهون توجه او به قرآن و عترت است، خاطرنشان كرد: از اينرو بايد تلاش كنيم قرآن و عترت را نه در شعار، بلكه در عمل از مهجوريت نجات دهيم.
به گزارش ايكنا، در پايان اين نشست «عصمتالسادات آلياسين»، سردبير خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه مركزی گزارشی از فعاليت اين خبرگزاری را ارائه داد.ح/الف
١٠:٣٦ ١٦/٠٣/١٣٩٠