استاندار در بازدید از جهاددانشگاهی آذربایجان غربی: نتایج اعتماد به جوانان در جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی به بار نشسته است
استاندار آذربایجان غربی به همراه نماینده مردم ارومیه در خانه ملت و مسول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ارومیه از بخشهای مختلف علمی وتحقیقاتی ودستاوردهای پژوهشی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی بازدید کرد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی ؛وحید جلال زاده استاندار آذربایجان غربی در طی این بازدید از بخش های مختلف بیوتکنولوژی گیاهی ، باغ تحقیقاتی سیب وانگور آزمایشگاه های تحقیقاتی کشت بافت گیاهی و گلخانه های سازگاری کشت بافت بیتکنولوژی و آزمایشگاههی تحقیقاتی کرو ماتوگرافی مجتمع تحقیقاتی و آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان بازدید و با تعدادی از محققان و پژوهشگران این مجتمع دیدار و گفتگو کرد.
" وحید جلال زاده " استاندار آذربایجان غربی در ابتدای بازدید از این نهاد انقلابی و دستاوردهای نوین جهاددانشگاهی استان گفت: از طریق گزارش هایی که قبل از بازدید از جهاددانشگاهی آذربایجان غربی بدست رسیده و رصد شده؛ جهاددانشگاهی قدم های خوبی را برداشته است.
به گزارش روابط عمومی واحد به نقل از خبرگزاری برنا؛ جلال زاده كه به همراه گروهی از مدیران ستادی و اجرایی استانداری از محل جدید الاحداث مركز تحقیقاتی، پژوهشی و آموزش عالی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی بازدید می کرد نخست از مراحل احداث مركز رشد كشاورزی این واحد بازدید كرد. سپس وحید جلال زاده استاندار آذربایجان غربی با اشاره به این نكته كه جهاد دانشگاهی در ابتدا از اتاق های كوچكی از دانشگاه ها و با محوریت مسائل فرهنگی كار خود را آغاز كرد گفت: امروز باید به تلاشگران این نهاد كه مولود انقلاب و روحیه خود باوری نظام اسلامی است آفرین گفت و دستاوردها بسیار مهم ملی و بین المللی آن را ستود
در ادامه استاندار با حضور در آزمايشگاه تحقيقات بيولوژيك جهاد دانشگاهي استان اين تحقيقات را مايه توسعه علمي آذربايجان غربي عنوان كرد.
وی پایین بودن سن متوسط دانشمندان هایتك كشورمان را نشانه شناسایی صحیح مسیر رشد و تعالی جوانان ایران دانست و گفت: نمونه این موضوع در جهاددانشگاهی آذربایجانغربی متبلور است بطوریكه هم اینك جوانان كارهای بزرگ پژوهشی این واحد را بر عهده دارند.
نماینده عالی دولت در آذربایجانغربی تصریح کرد: نتایج اعتماد به جوانان در جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی به بار نشسته است
استاندار آذربایجان غربی تاكید كرد: جهاد دانشگاهی با پیمودن قدم به قدم راه های توسعه علمی و پژوهشی خود به شجره طیبه ای تبدیل شده است كه در استانمان نیز با حمایت های بیشتر روند رشد و تعالی این دستگاه دانشگاهی را بیش از پیش ادامه خواهیم داد.
به گفته وی با توجه به روحیه جهادی كه در جهاد دانشگاهی حاكم است با سپردن كارها به جوانان از این طریق امرزه به لطف خداوند نتایج متعدد و پرشماری را در عرصه های گوناگون شاهد هستیم.
استاندار آذربایجان غربی ؛ با بیان اینکه جهادگران جهاددانشگاهی آذربایجانغربی با روحیه ای جهادی و وصف ناپذیر از فعالیت خود راضی نبودند و درخواست حمایت برای گسترش این فعالیت ها در عرصه ی آزمایشگاهی و تولید صنعتی داشتند، گفت: ما می توانیم با تصویب این فعالیت ها در کارگروه پژوهشی استان از این طرح ها حمایت بکنیم.
وی ضمن اعلام آمادگی برای حمایت از طرح های پژوهشی و تحقیقاتی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی از تمركز و تجمیع بودجه پژوهشی استان خبر داد و اظهار كرد: از محل یك درصد اعتبارات پژوهشی و یا سایر منابعی كه می توان به جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی كمك كرد آمادگی داریم از این بعد نیز بدون محدودیت از پروژه ها حمایت نماییم.
وی ادامه داد: در زمان های گذشته به نسل جوان اعتماد نمی کردند ولی امروز جهاددانشگاهی قدم به قدم در طی 31 سال با روحیه جهادی که میان جهادگران آن حاکم بود اعتماد به نسل جوان را به اثبات رسانده است.
استاندار آذربایجان غربی در پایان گفت: از نعمات و برکات انقلاب اسلامی روحیه خودباوری و عرق ملی است که این روحیه بطور تمام و کمال در جهادگران جهاددانشگاهی نمود پیدا کرده است .
وی جهاد دانشگاهی را تبلور عینی شعار ما می توانیم ارزیابی كرد و ادامه داد: امروزه جهاد دانشگاهی نشان داده است كه جوانان ایران می توانند مرزهای علمی دنیا را در نوردند و تلاشگران استانی این نهاد در تمام توفیقات جهاد دانشگاهی كشور به نوعی سهیم هستند.
جلال زاده ضمن تقدیر از فعالیت های جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی به اعضای این نهاد و مردم استان ابراز امیدواری كرد مسیر علمی و تحقیقاتی ای كه جهاد دانشگاهی واحد گشوده است امتداد یابد.
استاندار آذربایجان غربی تاكید كرد: جهاد دانشگاهی به شجره طیبه ای تبدیل شده است كه در استانمان نیز با حمایت های بیشتر روند رشد و تعالی این دستگاه دانشگاهی را بیش از پیش ادامه خواهیم داد.
به گفته وی با توجه به روحیه جهادی كه در جهاد دانشگاهی حاكم است با سپردن كارها به جوانان از این طریق امروزه به لطف خداوند نتایج متعدد و پرشماری را در عرصه های گوناگون شاهد هستیم.
استاندار آذربایجان غربی با حضور مسوولین استانی در این بازید در خاتمه سخنان خود خاطرنشان ساخت: حضور جمعی مسوولین و مدیران سازمان های دولتی در جهت تقدیر و سپاس از زحمات ارزشمند جهادگران دانشگاهی آذربایجان غربی می باشد.
بر اساس گزارش برنا مهندس عاقلی رییس جهاددانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره به راه اندازی مرکز رشد خاطرنشان ساخت این مركز پشتیبان شركت های دانش بنیان كشاورزی خواهد بود كه در فاز نخست در 2 هزار متر مربع احداث می شود و در مراحل بعدی قابلیت ظرفیت افزایی تا 6 هزار متر مربع را خواهد داشت.
در حقیقت دغدغه مسائل مربوط به كشاورزی در زیرمجموعه های جهاد دانشگاهی استان بدلیل شهره گی این منطقه به پتانسیل های كشاورزی فراوان در صدر توجهات قرار دارد و از این رو سالهاست كه این واحد در این بخش شروع به تحقیقات و انجام كارهای زیر بنایی كرده است.
عمده همت جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی در بخش كشاورزی مربوط به سیب و انگور به عنوان دو محصول استراتژیك كشاورزان كه به وفور در همه مناطق استان كاشته و مورد بهره برداری قرار می گیرد معطوف شده است.
بر اساس آمار رسمی جهاد كشاورزی استان تا سال 89 از كل 230 هزار هكتار باغات سیب كشور، حدود 58 هزار هكتار آن شامل باغات بارده و غیر بارده در استان آذربایجان غربی قرار دارد و سالانه بیش از یك میلیون تن محصول تولید می شود كه 35 درصد از آن در صنایع تبدیلی جذب شده و بیش از 50 درصد آن نیز در بازارهای داخلی و خارج از كشور بفروش می رسد .
همچنین این محصول بخش مهمی از درآمد و رفاه عمومی بیش از 300 هزار نفر از مردم استان را به شكل مستقیم و تعداد 300 هزار نفر را نیز در 148 كارخانه و كارگاه صنایع تبدیلی و تكمیلی به ظرفیت984 هزار تن و تعداد 190 سردخانه نگهداری محصول به ظرفیت 457 هزار تن، در امر برداشت - سورتینگ - بسته بندی - بازاریابی و فروش محصول تامین درآمد می كند.
همچنین از کل 300 هزار هکتار باغات انگور کشور حدود 22 هزار هکتار آن در استان آذربایجان غربی احداث شده اند که سالانه با تولید 240 هزار تن محصول، نقش مهمی در تامین درآمد و رفاه زندگی مردم استان دارد.
با تامل در آمار و ارقام یاد شده اهمیت استراتژیك این محصولات در آذربایجان غربی به روشنی اثبات می شود و بر این اساس عزم جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی در شناسایی و توجه زیرساختی به این پتانسیل فوق العاده در قالب كارهای پژوهشی و اجرایی ستودنی است.
در واقع با بهره برداری از مركز رشد كشاورزی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی كه امید می رود به نحوی مطلوبتر از گذشته مورد حمایت مسئولان از محل منابع استانی قرار گیرد مرحله جدیدی از انجام كارهای زیرساختی پژوهشی و اجرایی در حمایت از محصولات استراتژیك كشاورزی استان آغاز خواهد شد كه خروجی های این امور در سالهای آینده كل كشاورزی منطقه و كشور را متحول خواهد كرد.
هم اینك انواع درختان سیب پایه كوتاه كه زود بارده هستند به روش مالینگ و كشت بافت در جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی تولید شده و در اختیار بخش كشاورزی استان قرار می گیرد و به موازات آن كار تحقیقات بر روی كلكسیونی از انواع انگورها به منظور تولید انبوه بهترین محصول ادامه دارد.
شیوه روش كشت بافت به عنوان آخرین فناوری در حوزه كشاورزی نوین از چند سال پیش مورد توجه جهادگران دانشگاهی آذربایجان غربی قرار گرفته است از این رو با احداث ساختمانی هر چند كوچك، در محل این مجتمع كه قبل از همه مجموعه های دیگر به بهره برداری رسید كار پیگیری كاشت انواع درخت های متنوع در استان در این محل مورد آزمایش و كاشت قرار گرفته است.
کشت بافت و سلول گیاهی به همراه روشهای مهندسی ژنتیک از ارکان مهم فناوری زیستی به عنوان یکی از علوم پیشرفته دنیا به شمار میآیند و با علم به این موضوع که هر یک از سلولهای گیاهی تمایز نیافته توانایی تبدیل شدن به گیاه کامل را دارند، دریچهای تازه پیش روی دانشمندان و محققان علوم زیستی گشوده شده است، به نحوی که در مقایسه با روشهای اصلاح سنتی گیاهان، تسریع قابل ملاحظهای در مدت زمان اجرای برنامههای اصلاحی به وجود آمده و امکان انجام تلاقیهای بین جنسی نیز فراهم آمده است.
همچنین نگهداری ذخایر توارثی، تولید گیاهان عاری از ویروس و تولید گیاهان هاپلوئید از جمله کاربردهای مهم دیگر کشت بافت و سلول گیاهی است، روشهای کشت بافت مبتنی بر دو مرحله تمایززدایی و تمایزیابی است که انجام هر یک از این مراحل به شرایط خاصی نیاز دارد و باید در محیطی عاری از هرگونه آلودگی صورت پذیرد که گاه باعث افزایش هزینه تولید نیز میشود.
با این وجود مراکز تولیدی سالیانه میلیونها نهال و گیاه مختلف را از طریق روشهای ریزازدیادی به بازار عرضه میکنند و فرآوردههای زیستی متعددی نیز با استفاده از روشهای کشت بافت تولید میشوند كه جهاد دانشگاهی نیز در همین راستا و برای رسیدن به این اهداف حركت خود را آغاز كرده است.
وحید جلال زاده استاندار آذربایجان غربی از این واحد نیز بازدید كرد و با توضیحات كارشناسان مربوطه از نزدیك در جریان چگونگی این روش آزمایشگاهی تولید ژنتیک درختان كشاورزی قرار گرفت.
استاندار در ساختمان جدید جهاد دانشگاهی كه آزمایشگاههای تخصصی ومنحصر بفرد آن اغلب بدون اتكا به اعتبارات دولتی و از ناحیه درآمدهای خود واحد و وام بانكی احداث و تجهیز شده است را مایه مباهات استان ذکر کرد
بر اساس گزارش برنا پیش از احداث و تجهیز این آزمایشگاه همه كارهای تحقیقاتی و پژوهشی گروه شیمی تجزیه جهاد دانشگاهی در زیرزمینی كمتر از 100 متر انجام می گرفت و بتازگی با احداث آزمایشگاه های جدید انتظارات از اعضای این واحد نیز بالاتر رفته است و امید می رود توفیقات روزافزون تری از نتیجه پژوهشهای آنان نصیب كشور گردد.
بازدید از چگونگی اجرای طرح های تحقیقاتی متنوع معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی برنامه بعدی استاندار آذربایجان غربی بود كه طی آن دكتر امیر عباس متین عضو هیئت علمی جهاد و از پژوهشگران این مجموعه گزارشی از آخرین طرح ها و دستاوردهای این حوزه ارائه كرد.
بر اساس گزارش ارائه شده مشخص شد از سال گذشته 12 طرح تحقیقاتی در این معاونت انجام می شود که از این بین 7 طرح خاتمه یافته و به نتیجه رسیده است ضمن آنکه در این مدت محققان این بخش چندین مقاله نیز در نشریات معتبر بین المللی به انتشار رسانده اند و به موازات آن در 4 پایان نامه دانشجویی نیز مشارکت دارند.
نمونه برداری و آنالیز فیزیك و شیمیائی و تعیین آلاینده های زیست محیطی رودخانه ارس در سال 1389به همراه بررسی ترکیب شیمیائی منابع آب آشامیدنی روستاهای گرمی و ارائه راهکارهای بهبود به انضمام تدوین روشی نوین جهت آنالیز پاتولین در نمونه های آب سیب با استفاده از كروماتوگرافی مایع با كارائی بالا مجهز به آشكار ساز آرایه دیودی از نمونه های طرح هاییست که با موفقیت در این معاونت خاتمه است.
در ابتدای این بازدید مهندس عاقلی رئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی ضمن ارائه گزارش كوتاهی از چگونگی تشكیل جهاد دانشگاهی و روند ایجاد آن در دانشگاه ها به بر شماری توفیقات و برنامه های در حال اجرای این نهاد پرداخت و اظهار كرد: كلمه جهاد به همراه مسلمین 41 بار در قرآن كریم ذكر شده است و مفهوم قرآنی این كلمه به معنی از بین بردن مانع های بزرگ است كه امروز تجلی آن در فعالیت های جهاد دانشگاهی عینیت یافته است.
وی با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان سال جهاد اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب، زیر بنای جهاد اقتصادی را جهاد علمی و دانشگاهی دانست و تاكید كرد:تقدیم شهدایی چون چمران، باكری و امینی ها در گذشته و علمحمدی، شهریاری و رضایی نژادها در دوره كنونی ثابت می كند كه جهاد در عرصه علم به مقاومت و شهادت نیازمند است و به قدری اهمیت دارد كه دانشمندان ایران جانشان را در این راستا تقدیم كرده و می كنند.
رييس جهاددانشگاهي آذربايجان غربي گفت: پيشرفت هاي علمي جهاددانشگاهي استان در سال هاي اخير موجب افتخار دانش پژوهان بومي است.
وی دانش كنونی انرژی هسته ای كشور را مدیون روحیه جهادی دانشمندان گذشته و حال كشورمان ارزیابی كرد و گفت: جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی به منظور توسعه علمی و اقتصادی كشور از سال گذشته 18 طرح مهم را آغاز كرده كه 7 مورد از آنها خاتمه یافته و 11 طرح نیز توسط محققات تلاشگر این مجموعه در حال انجام هستند.
رییس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره كوتاهی به چگونگی تهیه زمین و ساخت مجتمع كنونی تحقیقاتی و آموزش عالی این نهاد گفت:چند سال پیش بدون آنكه كسی برایمان طرحی یا برنامه ای مصوب كرده باشد با لحاظ ضرورت های پیش روی جهاد دانشگاهی استان و پتانسیل های منطقه زمین این مركز را در حالی از پیر زن كشاورزی خریدیم كه یك ریال اعتبار نداشتیم و فقط با اتكا به وامی كه توافق كرده بودیم از بانك صادرات دریافت كنیم كار احداث این مجتمع بزرگ كه كاملاً خودساخته و بومی است را آغاز كردیم و امروز به بركت كار جهادی صورت گرفته قابلیت ارتقاء به قطب تحقیقاتی و پژوهشی منطقه به ویژه در حوزه كشاورزی را دارد.
وی مجموعه هزینه های صورت گرفته برای احداث و تجهیز مجتمع تحقیقاتی، پژوهشی و آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان را بالغ بر 3.5 میلیارد تومان اعلام كرد و در عین حال با اشاره بر ظرفیت های پیش روی آن گفت: آمادگی داریم در صورت حمایت این محل را به شهرك كشاورزی، زیست فناوری و آموزش عالی ارتقاء داده و شعبه پژوهشگاه رویان و پژوهشكده نانو تكنولوژی را در آن راه اندازی نمائیم.
مهندس عاقلی حمایت از راه اندازی مركز رشد كشاورزی را ضروری دانست و ابراز امیدواری كرد روزی عرق جبین پژوهشگران جهادی تبدیل به بشكه های نفت صادراتی در قالب دانش های نوین شود.
به گفته وی مرکز تحقیقاتی جهاد دانشگاهی استان همچنین در حال حاضر فعالیت خود را بر روی تکثیر و ریز ازدیادی گردو و فندق آغاز كرده که در آینده نزدیک پروتکل آن را نیز كه در سطح جهان كمنظیر است، ارائه خواهد كرد.
رییس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی ساخت فیلتر نانو با قابلیت جذب سموم سیگار و ابداع روش اندازهگیری هیدروکربنهای نفتی با استفاده از جاذبهای نانو کامپوزیت را از جمله آخرین دستاوردهای جهاد دانشگاهی استان طی دو ماه گذشته عنوان کرد.
١٧:١٤ ٢٠/٠٥/١٣٩٠