٢٢:٠٦ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
فرهنگي
امام‌جمعه مشهد در ديدار جهادگران دانشگاهي:
جهاددانشگاهي يك نهاد مقدس‌وعلمي است/
جهاددانشگاهي با نخبه‌يابي در دانشگاهها، بسيار موثر خواهدبود

امام جمعه مشهد گفت: جهاد دانشگاهي يك نهاد مقدس و علمي است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خراسان، آيت‌الله "سيد احمد علم‌الهدي"، شب جمعه در ديدار مسئولان جهاد دانشگاهي با وي در محل دفترش، اظهار داشت: جهاد دانشگاهي نهادي مقدس است كه از سال 61 در تاسيس دانشگاه امام صادق(ع) با آن ارتباط تنگاتنگي داشته‌ام و با همكاري برادران جهادي موفق شديم نيروهاي ارزشي را در رشته‌هاي علوم سياسي و اجتماعي پيدا كنيم.

وي گفت: جهاد از ديدگاه يك عنصر بيروني مانند من كه با دانشگاه نيز ارتباط دارد، در دو نقطه ابتداي شروع كار و نقطه كنوني كه اوج جلوه كار جهاد دانشگاهي است، درخشش داشته است.

امام جمعه مشهد اظهار داشت: در ابتدا ستاد انقلاب فرهنگي تشكيل شد كه امام خميني(ره) مدنظرشان از اين امر به هم‌ريختن دانشگاهها و دوباره‌سازي آن بود تا نيروهاي غربي از دانشگاه بيرون بروند و نيروهاي متعهد، متدين و مذهبي از قشر دانشجويان و اساتيد به دانشگاه ورود پيدا كنند و كار تصفيه دانشگاه را انجام دهند و يك دانشگاهي را راه بيندازند كه از لحاظ علمي و محتوايي بالا باشد.

وي بيان كرد: اين كار بسيار سنگين بود و ستاد انقلاب فرهنگي به تنهايي توانايي اين كار را نداشت. ولي چون امام خميني(ره) از بالا بر اين امر نگاه مي‌كردند، خط كاري مشخص شد اما افراد، كساني نبوند كه به اين عرصه وارد شوند و كار را به دست بگيرند چون در اين بين افراد ستاد اين‌كاره نبودند، بحث شوراي فرهنگي مطرح شد و از دل اين شورا جهاددانشگاهي به وجود آمد تا امور مدنظر امام خميني(ره) را اجرا كند.

عضو مجلس خبرگان رهبري ادامه داد: اگر جهاد دانشگاهي به ميان نمي‌آمد و نيروهاي جهاد ‌دانشگاهي وارد نمي‌شدند، در تصفيه و مديريت دانشگاهها موفق نبوديم. در عمل ستاد كاري انجام نداد و در عمل جهاد دانشگاهي نظرات مدنظر امام‌خميني(ره) را انجام داد و اين نقطه طليعه جهاد دانشگاهي بود كه درخشش چشمگيري بود.

وي گفت: مرحله دوم آن، از پژوهشگاه "رويان" و فعاليتهاي علمي جهاد دانشگاهي بود كه باعث مباهات مقام معظم رهبري و نظام شد. مرحله اوج‌گيري جهاد دانشگاهي در مرحله علمي از ديدگاه اقشار مختلف در خصوص كارهايش جا افتاده است.

امام جمعه مشهد خاطرنشان كرد: ما در مقابل مطالباتي كه در قشر متفكر ديني نسبت به جهاد دانشگاهي احساس مي‌كنيم، همان رسالت اوليه جهاد دانشگاهي است. اوج‌گيري چشمگير در جهت علمي، قابل تقدير و افتخار است اما رسالت اصلي جهاد دانشگاهي اين بود كه به صورت يك محور قائمه در چرخه دانشگاه نقش‌آفرين شود، اما جهاد نبايد تحت تاثير حساسيتهاي سياسي قرار بگيرد.

آيت‌الله علم‌الهدي خاطرنشان كرد: جهاد دانشگاهي نبايد تحت تاثير جريانهاي سياسي قرار بگيرد. جريانهاي مختلفي كه در طول اين مدت، وسط كار، وارد جهاد دانشگاهي شدند و اينها مقداري جهاد دانشگاهي را در عرصه سياسي به اين‌طرف و آن‌طرف كشاندند كه اين امر باعث شد به همان مقدار ركود و ايستايي در حركت و فعاليت جهاد دانشگاهي پيش آيد و اين در مجموع به جهاد ضربه زد و باعث ركود شد و مسيرش را متوقف كرد.

وي خاطرنشان كرد: البته اين يك جريان ناگزيري براي جهاد دانشگاهي است. جهاد دانشگاهي يك نهاد مقدس و علمي است كه مطمع‌نظر سياسيون است و جريانهاي سياسي مي‌خواهند از اين امر به عنوان يك سكوي پرش استفاده كنند. عناصري كه وارد عرصه رقابت سياسي در كشور مي‌شوند، به دنبال سكوي پرش مي‌گردند و جهاد نهاد مقدسي است كه آنها مي‌خواهند به عنوان سكوي پرش به سراغش بيايند و آن را مصادره يا استخدام كنند.

امام‌جمعه مشهد افزود: از يك طرف جهاد دانشگاهي نمي‌تواند نسبت به جريانهاي سياسي بي‌تفاوت باشد، زيرا مولود انقلاب اسلامي است. در همين فعاليت بايد مسير انقلاب را مراقبت و پاسداري كند و نمي‌تواند كنار بايستد و فقط كارهاي علمي‌اش را انجام دهد و از طرف ديگر اين خطر نيز وجود دارد كه جريانهاي مختلف وارد شوند مخصوصا جريانهايي كه در كناره قدرت هستند.

وي ادامه داد: مشكلي كه امروز با آن برخورد كرده‌ايم، از طرف جريانهايي است كه از كناره قدرت دولتها شكل مي‌گيرند. مشكلي كه ما تا به امروز پيدا كرده‌ايم، از ناحيه جريانهاي نفاق نشاندار نبوده و از طرف تهاجمهاي خارجي نيز دچار مشكل نشده‌ايم، بلكه مشكلي كه ما پيدا كرده‌ايم، از جريانهاي قدرت‌يابي پيدا كرده‌ايم كه در كنار‌ه قدرتها در دولتهاي مختلف بوده‌اند.

امام جمعه مشهد گفت: اين جريانها در حوزه قدرت‌يابي ورود پيدا كردند و در عرصه قدرت‌يابي آن انگيزه‌هاي ديني و اخلاقي را زيرپا گذاشتند و براي ما مشكل ايجاد كردند و بيشتر نهادهاي كشور را متشنج كردند؛ خطر ما اين مسئله است، اين حساسيتهاي سياسي‌اي است كه مقام معظم رهبري فرمودند جهاد دانشگاهي وارد آن نشود زيرا از كناره جريانها قدرتها به‌وجود مي‌آيد و براي رسيدن به مطامع سياسي خودشان مي‌خواهند سوءاستفاده كنند.

وي تصريح كرد: ما در دانشگاهها شاهد حركت جريانهاي انحرافي هستيم كه از كناره قدرت دولت به وجود آمده‌اند كه بعضي از عزيزان خوب دارند مقاومت مي‌كنند و اگر مقاومت وزير علوم نبود، نهاد آكادميك كشور مرتع و چراگاه يك جرياني كه از كنار قدرت آمده است، مي‌شد و اين مقاومت بالاترين جهاد في سبيل‌الله بوده است.

امام جمعه مشهد بيان كرد: جهاد دانشگاهي بايد مواظب باشد اين قداست، مطمع نظر قرار نگيرد. ايجاد جهاد دانشگاهي از اول به خاطر اين مسئله بود كه دانشگاه را اداره كند و مديريت دانشگاه رسالت اصلي اين نهاد بود.

آيت‌الله علم‌الهدي افزود: عمده مسئله جهاد دانشگاهي در شروعش، مديريت دانشگاه بود و خيلي از آنها سمتي نداشتند اما دانشگاه را مي‌چرخاندند به طوري كه در سال 61 كه دانشگاهها باز شد، دانشگاه صنعتي شريف را بچه‌هاي جهاد دانشگاهي مي‌چرخاندند در صورتي كه مديريتش با كسان ديگري بود و اين دانشگاه از آن روز تا به حال اين ريشه جهادي را دارد.

وي تاكيد كرد: در دوره اصلاحات كه اين همه موارد در دانشگاهها داشتيم، دانشگاه صنعتي شريف يك‌دهم دانشگاه اميركبير مشكل نداشت. فعاليتهاي تحقيقاتي و شكوفايي علمي يك مدال ارزشمندي است اما رسالت اصلي جهاد دانشگاهي، مديريت دانشگاهي است كه نبايد آن را فراموش كند.

آيت‌الله علم‌الهدي خاطرنشان كرد: از سالهاي اول و دوره اصلاحات روي اين قضيه بيشتر كار مي‌كردند كه جهاد را منزوي مي‌كنند و جهاد دانشگاهي به عنوان يك نهاد مقدس، مانند مسجد دانشگاه شود و به‌صورت يك جريان جداي از دانشگاه دربيايد كه دوستان مقاومت كردند و اين جزو مطالبات نيروهاي متفكر ديني است كه اين رسالت ادامه داشته باشد.

امام جمعه مشهد تصريح كرد: وضع اكنون جهاد دانشگاهي با قبل فرق دارد. در گذشته جهادگران دانشگاهي بسيار مقاومت كردند و اين موقعيت تاثير در دانشگاهها را حفظ كردند.

وي ادامه داد: مسئله‌اي كه در دانشگاهها داريم و مشكل اصلي دانشگاهها، مسئله نيروهاي مستعد دانشجويي است. در دانشجوها مسايل معيشتي، مساله اصلي است. شما مستعدترين دانشجويان را در قشر فقير پيدا مي‌كنيد. جريان دانشگاه در مسايل آموزشي و معيشتي روي يك جريان زير معمولي مي‌چرخد كه جوابگوي اين مسئله دانشجويان نيست.

امام جمعه مشهد افزود: در دانشگاه امام صادق(ع) طرحي مبني بر اينكه دانشجويان مستعد را شناسايي و از آنها حمايت كنيم ارايه كرديم به صورتي كه به آنها ماهانه 600 هزار تومان حقوق داده، استاد خاص براي آنها بگذاريم و طبق بررسيهايي انجام گرفته، مشخص شد كه ميزان بهره‌گيري از آنها از ميزان بودجه‌اي كه صرف آنها مي‌شد كه 25 درصد بودجه دانشگاه نيز نمي‌شد، بسيار بيشتر بود.

وي خاطرنشان كرد: البته اين طرح را در دانشگاههاي سراسري نمي‌توان برگزار كرد چون بودجه مشخصي دارند اما اگر جهاد دانشگاهي در اين جريان وارد شود و مسئله استعداديابي و نخبه‌يابي جزو برنامه‌هايش باشد، با اين كيفيت حركتي عظيم در جريان آكادميك كشور صورت مي‌گيرد كه بسيار موثر خواهد بود البته با حفظ رسالت اصلي خودش.

امام جمعه مشهد اظهار داشت: با اين كار جهاد دانشگاهي موفقيتهاي زيادي به دست خواهد آورد. در دانشگاه فردوسي براي بچه‌ها خيلي مسئله داريم و استعدادهاي زيادي داريم. در بين استادهاي دانشگاه فردوسي نيز ذخاير خوبي دارند كه در كلاسهاي درس و درس دادن رسوب كرده‌اند كه از آنها استفاده نمي‌شود.

وي خطاب به جهادگران دانشگاهي گفت: اگر اين نخبه‌يابي را شروع كنيد، بسيار موثر خواهد بود، ما در علوم انساني بسيار مسئله داريم كه اگر جهاد دانشگاهي وارد نشود، تحول مدنظر مقام معظم رهبري با اين شرايط دانشگاهها صورت نخواهد گرفت و در صورتي كه جهاد ورود پيدا كند تاثيرات خوبي فراهم خواهد شد.

به گزارش ايسنا، در ادامه اين ديدار دكتر "محمدحسين يادگاري"، رييس جهاد دانشگاهي نيز اظهار داشت: در طول 30 سالي كه از طول عمر جهاد دانشگاهي گذشته، يكي از مهمترين فعاليتها در بخش سلول‌هاي بنيادي بوده است كه از اين رشته در خدمات درمان ناباروري استفاده مي‌كنيم كه با اين كار از خروج مردم براي درمان به خارج از كشور جلوگيري شده است.

وي با بيان اينكه خط اصلي جهاد دانشگاهي از حمايت و پشتيباني مقام معظم رهبري برخوردار بوده است، اظهار داشت: جهاد دانشگاهي در طول فعاليت در رشته‌هاي مختلف كارهاي خوبي انجام داده اما توقع نظام را برآورده نكرده است.

يادگاري ادامه داد: اولين بار است كه رييس جهاد دانشگاهي واحد مشهد از بيرون جهاد انتخاب شده است و ما اين را به فال نيك مي‌گيريم كه مي‌تواند به آينده جهاد دانشگاهي كمك كند.

يادگاري اظهار داشت: براي 30 سل آينده جهاد دانشگاهي برنامه‌ريزي خواهيم كرد. جهاد دانشگاهي به يك بازخواني نياز دارد تا نقاط مثبت و فرصتها را با يك مهندسي و حفظ آرمانهاي جهاد دانشگاهي در قسمتهاي ديگر جهاد گسترش دهيم تا بتوانيم جهاد دانشگاهي را در بستر مناسب خودش قرار دهيم.

وي بيان كرد: ما به دنبال اين هستيم كه به فرموده مقام معظم رهبري، حاكميتهاي غلط و سياسي وارد جهاد دانشگاهي نشود تا با يك انديشه و مهندسي نو، براي 30 سال آينده برنامه‌ريزي كنيم.

رييس جهاد دانشگاهي از رايزني براي برگزاري جشنواره بين‌المللي دانشجويان مسلمان در لبنان يا سوريه در سال آينده در راستاي گسترش فعاليتهاي بين‌المللي خبر داد و از امام جمعه مشهد جهت شركت در جلسه روساي جهاد دانشگاهي سراسر كشور در مشهد و بازديد از پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي دعوت كرد.

به گزارش ايسنا، دكتر "ايماني"، معاون آموزشي جهاد دانشگاهي نيز اظهار داشت: جهاد دانشگاهي نهادي است كه در سه شاخه فعاليت مي‌كند. همانطور كه نظام جمهوري اسلامي سپاه را در حوزه دفاع تاسيس كرد، جهاد دانشگاهي را نيز در حوزه علم تاسيس كرد به صورتي كه در اين 30 سال هر كجا كاري زمين ‌مانده جهاد وارد ‌شده است.

وي ادامه داد: ويژگيهاي جهاد دانشگاهي از جمله وجود نيروهاي انقلابي و باانگيزه اجازه مي‌دهد اين كارها انجام گيرد به گونه‌اي كه اكنون تمام فرستنده‌هاي راديويي كشور را جهاد دانشگاهي توليد و تامين مي‌كند. همچنين سلولهاي بنيادي افتخار ديگر جهاد دانشگاهي در پژوهشگاه "رويان" است.

ايماني افزود: اكنون 30 ساله دوم را شروع كرده‌ايم و يقينا جهاد دانشگاهي قرار نيست كار موازي انجام دهد بلكه قرار است با نيازهاي فعلي كشور كارش را انجام دهد و براي اينكه صددرصد در خدمت ايران اسلامي و نظام باشد يك سياستگذاري در حال انجام است.

معاون آموزشي جهاد دانشگاهي اظهار داشت: جهاد در صدد راه‌اندازي دانشگاه كارآفرين است تا دانشجويان در كنار درس به اشتغال هم بپردازند و همچنين بحث تحصيل دانشجويان مسلمان كشورهاي اسلامي، مورد ديگري است كه قرار است ما آنها را در دل پژوهشكده‌هاي خود پرورش دهيم. همچنين بحث كرسيهاي آزادانديشي موضوع ديگري است كه تيم ويژه‌اي در اين خصوص تشكيل شده است تا طبق نظر رهبر معظم انقلاب اين كار در دانشگاهها انجام شود.

به گزارش ايسنا، دكتر "مجيد غيور مبرهن"، رييس جهاد دانشگاهي مشهد نيز در اين ديدار به ارائه گزارشي از فعاليتهاي جهاد دانشگاهي مشهد پرداخت و گفت: رسالت جهاد دانشگاهي در دو حوزه فرهنگي و پژوهشي است كه رسالتهاي اصلي اين نهاد است.

وي ادامه داد: معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي مشهد در حوزه‌هاي فعاليت خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، ايكنا، سازمان دانشجويان، معاونت امور قرآني، انتشارات و... خدمات انجام مي‌دهد؛ همچنين در اين معاونت جهت راه‌اندازي خبرگزاري دانشجويان جهان اسلام و سازمان دانشجويان جهان اسلام پيگير هستيم تا با ساير كشورهاي اسلامي ارتباط برقرار كنيم.

غيور مبرهن تصريح كرد: با توجه به وجود خلا فرهنگسرا براي قشر دانشجو، اين كار را نيز پيگيري مي‌كنيم تا يك كار ماندگار بزرگ براي استان انجام دهيم. يكي ديگر از فعاليتهاي ما در حوزه پژوهشكده گردشگري مذهبي است كه با هدف قطب گردشگري مذهبي شدن جهاد دانشگاهي مشهد در دست انجام است.

رييس جهاد دانشگاهي مشهد اظهار داشت: پژوهشكده سلولهاي بنيادي نيز يكي ديگر از برنامه‌هاي اين نهاد است كه در حال راه‌اندازي است. از برنامه‌هاي ما اين است كه به سمت قطب گردشگري مذهبي شدن در كشور پيش برويم كه براي اين منظور ايجاد يك دانشكده گردشگري نيز مدنظر است.

وي گفت: در كاشمر، گناباد و نيشابور نيز موسساتي داريم كه خدمات آموزشي و درماني ارائه مي‌دهند و ايجاد موسسه در سبزوار و تربت‌حيدريه نيز در دستور كار قرار دارد.

غيور مبرهن خاطرنشان كرد: نگاه ما به شهرستانها اين است كه به نقاط محروم خدمات درماني ارائه ‌دهيم و در كنار خدمات فرهنگي و پژوهشي، خدمات درماني نيز داشته باشيم.ح/الف

١٩:٤٢ ٠٥/٠٩/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد