محور روانشناسی اسلامی، نفس انسان است
حجتالاسلام حميد فغفور مغربی، در نخستين كارگاه ميانرشتهای «قرآنكريم و روانشناسی» در زنجان، گفت: محور روانشناسی اسلامی نفس انسان، در برگيرنده روح و عمل است.
به گزارش روابط عمومی سازمان فعالیتهای قرآن دانشجویان کشور و ایکن، پيش از ظهر امروز، دوم آذرماه نخستين كارگاه ميانرشتهای «قرآن كريم و روانشناسی»، با همكاری سازمان فعاليتهای قرآنی و معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی در سالن همايشهای «سهروردی» دانشگاه زنجان برگزار شد.
در اين كارگاه، حجتالاسلام «حميد فغفور مغربی»، عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی، ضمن ارائه فعاليتهای كارگاهی در خصوص «ديدگاههای روانشناسی اسلامی» و «عوامل تأثيرگذار بر شخصيت انسان از منظر قرآن كريم»، گفت: هدف از حضور در كارگاه تخصصی «قرآن كريم و روانشناسی»، ارائه و تبادل ايدهها و افكار در زمينه قرآن كريم و ارتباط آن با روانشناسی نوين بوده و رسيدن به نگرش جديد در خصوص موضوعات مختلف روانشناختی از منظر قرآن، در رأس اين اهداف قرار دارد.
وی با اشاره به مكاتب «روانكاوی فرويد»، «رفتارگرايی» و «انسانگرايی» در روانشناسی نوين، ابراز كرد: مكاتب روانشناسی نوين، انسان را لوح سفيدی میدانند كه با تولد میتواند همه خصوصيات را كسب كند؛ در حالیكه نظريههای روانشناسی اسلامی، معتقد به وجود فطرت و ذات خداجوی در انسان هستند و بسياری از خصوصيات را فطری میدانند و نه اكتسابی.
عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی، گرايشات روانشناسی اسلامی را «اصالت روح»، «معرفتالنفس» و «عملگرايی» دانست و تصريح كرد: بنيانگذار گرايش «معرفتالنفس» امام محمد غزالی است كه نفس را تركيبی از روح و بدن میداند و غرايز را تحت فرمان نفس انسان برمیشمرد.
حجتالاسلام فغفور مغربی، اظهار كرد: محور روانشناسی اسلامی، نفس انسان كه در برگيرنده روح و عمل است، بوده و نفس را همواره در حال تغيير شكل در بين سه جهت اماره، لوّامه و مطمئنه میداند.
وی افزود: اسلام بايد كار بردن كلماتی همچون بشر برای ويژگیهای مادی انسان، «آدم» برای ويژگیهای تاريخی و «انسان» برای ويژگیهای روانی او تعريف خاصی از انسانشناسی ارائه میكند؛ به طوریكه در سورههايی همچون مؤمنون، 180 ويژگی برای انسان مؤمن بيان شده و افق خاصی از نگرش به انسان مینماياند.
نويسنده كتاب «روششناسی قرآنكريم و علوم روز»، با تأكيد بر اينكه موضوعات روانشناسی اسلامی بايد در دانشگاهها تقويت شود، خاطرنشان كرد: مطالعه كتب، مقالات و منابع روانشناسی اسلامی، يادداشت برداشت از آيات قرآنكريم و سنجش آنها با ملاكهای غنی، از اقدامات ضروری برای دانشجويان علاقهمند به فعّالیّت در زمينه علوم ميان رشتهای است.
عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی، در پايان، يادآور شد: خداوند سبحان، تفاوتهای فردی بين انسانها را در آيات مختلف بيان كرده و عواملی مانند محيط روانی، حلال و حرام تغذيه، سنّتها و قوانين آفرينش، الگوها و اداره انسانها را در شخصيت انسانها تأثيرگذار میداند.
خاطرنشان میسازد در پايان اين كارگاه آموزشی به افراد شركتكننده گواهينامه معتبر سازمان فعاليتهای قرآنی داده شد و از تعدادی از اين دانشجويان با اهدای هدايايی تجليل بهعمل آمد.ح/الف
٠٨:٣٧ ٠٦/٠٩/١٣٩٠