در قالب سومين فراخوان ديدگاههاي مديريتي سورههاي قرآن كريم، كارگاه آموزشي ديدگاههاي مديريتي به همت معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي واحد استان اردبيل برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد استان اردبيل، در اين كارگاه كه در خوابگاه خواهران دانشگاه آزاداسلامي واحد اردبيل برگزار شد، دكتر خوشطينت استاد دانشگاههاي اردبيل و عضو هيئت علمي دانشگاه پيام نور استان اردبيل با ارائه تعريفي از مديريت گفت: به اداره كردن نهاد يا سازمان بصورت خصوصي يا دولتي توسط مدير، مديريت گفته ميشود .
وي بر ضرورت مديريت توأم با ايمان تأكيدكرد و ادامه داد: مدير اسلامي بايد مجهز به صلاح ايمان باشد .
خوشطينت افزود: اسلام با شهادتين محقق ميشود و كسي كه سه ويژه گي اقرار به زبان، به عمل و ايمان و اعتقاد قلبي داشته باشد مؤمن است و يك مدير اسلامي بايد اين سه ويژگي را داشته باشد.
وي به تاريخچه مديريت در اسلام اشاره كرد و افزود: در اسلامي نيز چنين مديريتي وجود داشته است كه با نامهاي مختلف از جمله حكومت، خلافت، سياست، در تاريخ ياد شده است كه از جمله مديرهاي موفق اسلام حضرت رسول اكرم(ص)، حضرت علي(ع) و ائمه معصومين عليهم السلام بودهاند .
اين استاد دانشگاه تهمت، غيبت و افترا را سه ويژگي رد شده در اسلام عنوان كرد و تصريح نمود: از نظر اسلام گناه تهمت و افترا از زنا بيشتر است و در آموزههاي ديني مطالب زيادي در اين خصوص وجود دارد .
رئيس دانشگاه پيام نور استان اردبيل در ادامه به برخي از منابع مديريت اسلامي اشاره كرد و بيان نمود: قرآن و نهج البلاغه جزو منابع اصلي مديريت در اسلام است .
خوشطينت افزود: در قرآن به برخي از شاخصههاي مديريت اشاره شده است كه از جمله آن مدير، مدبر، منعم و قيوم از صفات خداوند است و رب هم كه به معني مدير هست بيش از هزار بار در قرآن آمده است .
وي با اشاره به فلسفه خلقت انسان، آن را يك مديريت كامل عنوان كرد و ادامه داد: خداوند به خوبي خلقت انسان را مديريت كرده و تمام و كمال او را آفريده است .
اين استاد دانشگاههاي اردبيل نامه حضرت علي (ع) به مالك اشتر را يك اصل مديريتي كامل اعلام كرد و افزود: در اسلام عشق و علاقه به كار، سازمان و مردم تأكيد شده است و كار براي انسان جزو عبادت محسوب شده است كه اين نشان از اهميت اسلام به كار و مديريت است .
وي از وجود بسيار از تئوريهاي مديريت امروز در آموزههاي اسلام خبر داد و تصريح كرد: درآموزههاي ديني، زبان، گفتار و بيان معصومين مباحث مديريتي نهفته است چراكه مباحث مديريتي از قرآن و سنت و گرفته شده است و بسياري از اين مباحث الگوي مناسبي براي مديريت هستند .
خوشطينت زندگي پيامبران و معصومين را سرشار از مباحت مديريتي دانست و گفت: زندگي پيامبران در قرآن تنها يك داستان نيست بلكه در قالب داستان مباحث مديريتي براي ما تبيين شده است .
وي اصول اصلي مديريت اسلامي و الگوهاي آن را از ديدگاه قرآن، معصومين، دين اسلام و علم قابل دريافت دانست و ادامه داد: حوزه و دانشگاه خاستگاه مديريت است چراكه آينده سازان و مديران آينده در آن تربيت ميشوند .
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: قرآن يك زبان مشترك و عامل وحدت است و در آن اصول كلي مديريت بيان شده است و يك كتاب مديريتي است چرا كه قرآن مجموعهاي قوانين و مقررات مديريتي است .
وي در ادامه به تفاوت مديريت اسلامي و غير اسلامي اشاره كرد و افزود: در مديريت اسلامي طبق نظر اسلام به انسان اهميت داده ميشود و خلاف آموزههاي اسلام در آن استفاده نميشود و اگر مديريت غربي نيز خلاف آموزههاي اسلام نباشد ما مخالفتي با آن نداريم .
خوشطينت در پايان به اخلاق مديران در مديريت، اصول كلي مديريت اشاره و به تبيين هريك از بندهاي آن پرداخت .
در پايان اين كارگاه آموزشي به سئوالات دانشجويان پاسخ داده شد .ح/الف