نشست "بررسی و تبيين بيانات مقام معظم رهبري در خصوص كتاب و كتابخواني " برگزار شد
ششمين نشست ازسلسله نشستهاي كتاب و كتابخواني به همت سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي با عنوان "بررسي و تبيين بيانات مقام معظم رهبري در خصوص كتاب و كتابخواني " برگزار شد.
اين نشست تخصصي كه ششمين جلسه از سلسله نشستهاي تخصصي در حوزه كتاب و كتابخواني ميباشد، با موضوع بررسي و تحليل بيانات مقام معظم رهبري در حوزه كتاب و كتابخواني برگزار گرديد و آقايان حجت الاسلام والمسلمين اسماعيل اسماعيلي رئیس مؤسسه بوستان کتاب، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ، دكترحسن بنيانيان استاد دانشگاه و صاحبنظر فرهنگي و دكتر سلگي رياست سازمان انتشارات پيرامون اين موضوع به بحث و بررسي پرداختند.
حجهالاسلام والمسلمین اسماعیل اسماعیلی،در ابتداي جلسه ضمن تشكر از مسئولين سازمان انتشارات جهاددانشگاهي جهت برگزاري اين سلسله نشستها، با تأکید بر انسانساز بودن علم و دانش، تأمین غذای روح انسان را نیز همانند جسم انسان از ضرورتها برشمردند و انجام این مهم را از طریق تقویت فرهنگ کتاب و کتابخوانی معرفی کردند. و به این منظور، قرار گرفتن کتاب در سبد خرید خانواده (سبد هزینه زندگی) را از ضرورتها برشمردند.
وی با تأکید بر این مطلب که علم، سلاح عالم است و انسان را به آگاهی، روشنایی و بصیرت مجهز میکند، به تبیین ضرورت توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی پرداختند و در این باره به آیات متعددی از قرآن کریم و بخشهایی از سخنان مقام معظم رهبری اشاره کردند.
در ادامه دكتر سلگي رياست سازمان انتشارات ،به تاكيدات قرآن كريم و بزرگان، علما، فقها، انديشمندان و فلاسفه پيرامون كتاب و كتابخواني اشاره نمودند.
ایشان با تأکید بر نقش خانوادهها و نهادهای اجرایی در توسعه گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی، ابتدا به نقش و فواید کتاب و کتابخوانی اشاره کردند و فرمودند: افرادی که اهل مطالعه هستند، عموماً دارای اعتماد به نفس بالا، شخصیت متعالی، دارای قدرت بیان بهتر، اهل مدیریت و برنامهریزی و دارای نمرات درسی بالاتری نسبت به دیگر افراد هستند.
دکتر سلگی با تفکیک میان کتابخوانی تکلیفی و درسی از کتابخوانی عمومی و غیردرسی، برخی از مطالعهها از جمله مطالعه کتابهای کنکور را برای افراد، مضر و مخل برشمردند و فرمودند که این سبک مطالعهها، سازمان ذهنی را برهم میزند و رونقی به فرهنگ کشور نمیدهد.
ایشان با اشاره به این مطلب که مطالعه کردن تأثیرات فیزیولوژی نیز بر انسان دارد فرمودند: مطالعه کردن، عمر انسان و قدرت سلولهای عصبی را بیشتر میکند و افراد اهل مطالعه کمتر به بیماریهایی نظیر آلزایمر مبتلا میشوند.
وي به استناد سخنان مقام معظم رهبری در راستای رشد سرانه مطالعه، راهکارهایی مانند «افزایش تولید، توزیع مطلوب کتاب، تولید مطلوب کتاب، توجه به توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و توجه به محتوای کتابها» را ارائه دادند.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمين اسماعيلي به تبیین آسیبشناسی نرمافزاری و سختافزاری کتاب و کتابخوانی از دیدگاه مقام معظم رهبری پرداختند. ایشان در این باره «شروع کتابخوانی از مدارس و خانوادهها، تبیین شیوه درست مطالعه، تمرین و ممارست برای کتابخوانی، وقت گذاشتن برای کتابخوانی و آموزش دادن در مقام تحصیلی مختلف» را از جمله راهکارها برشمردند.
دکتر سلگی در ادامه بحث آسیبشناسی سختافزاری و نرمافزاری کتاب و کتابخوانی، به مسائلی از قبیل «فقدان سیر مطالعاتی، عدم راهنمایی و معرفی کتابهای خوب برای مطالعه و خواندن، مشکلات پیش روی اصحاب نشر، مشکلات و معضلات نظام آموزشی موجود، فقدان پاداش به کتابخوانی و کتابخوان در خانواده و نظام آموزشی، فقر، کمسوادی، فرزندان زیاد در یک خانواده، زودفرزندی، بحرانهای خانوادگی و مشکلات درونخانوادگی» اشاره کردند.
ايشان به بحث تبدیل شدن کتاب به یک لذت برای تقویت روح، جسم و زندگی و این که مهارت مطالعه باید بوجود آید نیز تأکید داشتند.
سپس دکتر کیانی رئيس مركز افكارسنجي دانشجويان ايران، نیز ضمن اظهار تأسف از گسست میان مبانی اقتصادی و زندگی اجتماعی و سیاسی مردم، آسیبها را به دستههای ذیل تقسیم کردند: 1 – نبودن نظام منطقی و ارزشی در میان دانشگاهیان، دانشجویان و دانشآموزان 2– کتاب خریدن غیر هدفمند و نشناختن کتاب 3 – تعریف نشدن مبانی خواندن و آموزش ندادن نحوه خواندن 4 – فقدان ارتباط بین سیر مطالعاتی 5 – گسترش فضای مجازی و سایبری.
در ادامه نیز جناب آقای دكترحسن بنيانيان ، با اشاره به شخصیت استثنایی مقام معظم رهبری و احاطه کامل ایشان به مسائل و آگاهیهای دینی و مذهبی، مسائل ملی و مسائل و تحولات جهانی، استفاده از این ظرفیت را تأکید کردند و آن را از مزیتهای ولی فقیه برشمردند و اینکه ایشان در بیاناتشان گرایشهای شخصی را ملاک قرار نمیدهد و این که بیانات ایشان، شاهکلید پیشرفت است.
ایشان یکی از راههای تحول علمی را اندازهگیری میزان علمی وزارتخانهها برشمردند و نبود و رصد و ارزیابیها را یکی موانع علمی کشور برشمردند.
دكتر بنيانيان نقش صدا و سيما را نيز در فرهنگ سازي توسعه و گسترش كتاب و كتابخواني از نگام مقام معظم رهبري بسيار مهم بر شمردند.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمين اسماعیلی در ارائه راهکار و آسیبزدایی در زمینه کتاب و کتابخوانی، یکی از مشکلات را «نبود نقد کتاب و این فضا در عرصه کتاب و کتابخوانی» برشمردند و فرمودند: نقد کتاب هم برای خواننده، هم برای نویسنده (تولیدکننده کتاب) و هم اهداف موردنظر، مفید و ارزنده است.
ایشان یکی دیگر از راهکارها را شناسایی خلاءهای موجود در نیازهای مردم و سست و ضعیف بودن عمده آثار برشمردند.
ایشان سخنانشان را با روایت حدیثی از پیامبر اعظم به اتمام رساندند: پیامبر فرمودند: سه چیز است که پردهها را کنار میزند پاره میکند و به محضر خدا میرسد: 1 – صدای نوک قلم دانشمندان 2 – صدای گام مجاهد در راه خدا 3 – صدای چرخ نخریسی زنان پاکدامن.
دکتر سلگی نیز در ارائه راهکار برای آسیبهای کتاب و کتابخوانی به موارد ذیل اشاره فرمودند: 1 – پاداش دادن به اهل مطالعه/کتابخوانی توأم با پاداش 2 – تشکیل جامعه دانش محور 3 – نیازسنجی تولید کتاب 4 – اهتمام جدی به مدارس و زنگ انشاء 5 – توجه به نقش معلم 6 – تحول در نظام آموزش و پرورش در زمینه مطالعه، کتاب و کتابخوانی 7 – توجه به سیر مطالعاتی 8 – توجه به خانواده و مدرسه (تأکید بر توسعه کتابخانههای خانوادگی) 9- تبديل شدن كتابخواني به عادت و مانوس شدن افراد با آن (فرهنگ سازي كردن در زمينه استفاده از وقتهاي پرت و خالي براي مطالعه: مثل هنگام مسافرت با اتوبوس، قطار و...)10- برگزاري جشنوارهها و مسابقات كتابخواني 11- توجه به صاحبان نشر12- نقش رسانهها در فراهم آوردن زمينه سازي فرهنگ مطالعه و كتابخواني13- توجه به مناطق محروم14- توجه به خوابگاههاي دانشجويي15- استفاده از وقف و موقوفات 16- برپايي نمايشگاههاي سيار و ثابت كتاب و...
این نشست از ساعت 14 لغايت 17 روز سه شنبه 25 بهمن ماه در محل سالن اجتماعات معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي واقع در خيابان انقلاب اسلامي ، خيابان فخررازي، كوچه شهداي ژاندارمري، پلاك 72 ، ساختمان شماره ۲ جهاد دانشگاهي طبقه دوم برگزار گرديد.
١٢:٠٣ ٢٦/١١/١٣٩٠