شصت و هفتمين گردهمايي معاونان فرهنگي جهاددانشگاهي/
رييس جهاد دانشگاهي:
فرهنگ اسلامي همواره كشور را در برابر تهديدات حفظ كرده است
شصت و هفتمين گردهمايي معاونان فرهنگي جهاد دانشگاهي سراسر كشور و نخستين گردهمايي معاونان و مديران فرهنگي مراكز آموزش عالي اين نهاد يادواره عالم رباني مرحوم آيت ا... بهجت و شهداي بيداري اسلامي ،26 ارديبهشت ماه در مجتمع تحقيقاتي جهاد دانشگاهي در استان البرز آغاز به كار كرد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي، در مراسم افتتاحيه اين گردهمايي دكتر محمدحسين يادگاري رييس جهاد دانشگاهي در سخناني با اشاره به اينكه برگزاري اين گونه نشستها بايد در پيشبرد اهداف جهاد دانشگاهي اثرگذار باشد، گفت: مساله فرهنگ بسيار مهم است، چرا كه آنچه تاكنون كشور و نظام را در برابر تهاجم و تهديدهاي فرهنگي، اقتصادي و نظامي حفظ كرده ، فرهنگ غني اسلامي مردم ماست.
وي افزود: شايد قدرت نظامي و اقتصادي ما با ابرقدرتهاي جهان برابري نكند اما پايبندي به فرهنگ اسلامي و قرآني ما رادر مقابل اين قدرتها ايمن كرده است و بر اين اساس بايد اين فرهنگ حفظ و تقويت شود.
رييس جهاد دانشگاهي در ادامه استفاده از روش هاي جديد و روزآمد در فعاليتهاي فرهنگي را مورد تاكيد قرار داد و اظهار داشت: فرهنگ اسلامي بايد در تمامي بخشهاي جامعه تسري يابد و پايه و اساس همه طرح ها و فعاليتها بايستي فرهنگي باشد.
يادگاري در ادامه مسؤوليت اصلي جهاددانشگاهي را پيگيري انقلاب فرهنگي و اسلامي شدن دانشگاهها دانست و خاطرنشان كرد: براي اسلامي شدن دانشگاهها ابتدا بايد از مراكز آموزش عالي تحت نظر جهاد دانشگاهي آغاز و بعد به سراغ ساير دانشگاهها برويم.
وي تصريح كرد: جهاد دانشگاهي در كنار فعاليتهاي فرهنگي بايد به عنوان پلي ميان دانشگاه و صنعت، در عرصه علمي – تحقيقاتي نيز پيشتاز باشد؛ اما مسأله فرهنگ بايد برهمه چيز مقدم باشد.
رييس جهاد دانشگاهي در ادامه به تأكيدات رهبر معظم انقلاب اسلامي درخصوص اولويت داشتن فرهنگ بر ساير مسائل اشاره و تصريح كرد: با پشتوانه فرهنگ غني اسلامي كه برگرفته از قرآن و عترت است، ميتوانيم در زمينههاي علمي و ... نيز پيشرفتهاي صدچندان داشته باشيم.
وي افزود: جهاد دانشگاهي بايد ضمن حفظ هويت جهادي خود، بتواند بر روي قشرهاي دانشگاهي و دانشجويان نيز اثرگذار باشد و براي تحقق اين امر به يك نقشه راه مناسب نياز داريم.
وي گفت: بايد با شناخت فرصتها و تهديدهاي پيش روي جهاد دانشگاهي، نقاط قوت را در همه مجموعههاي جهاد تسري داد و در مقابل نقاط ضعف ايمني ايجاد نمود تا زمينه تحول راهبردي در اين نهاد به وجود آيد.
يادگاري مسؤوليت جهاد دانشگاهي را براساس انتظارات رهبر فرزانه انقلاب بسيار سنگين دانست و اظهار داشت: تا وقتي كه مسائل فرهنگي در مجموعههاي آموزشي و پژوهشي و فرهنگي جهاد دانشگاهي حل نشود هرگز نميتوان به مشكلات ديگران رسيدگي و براي آن راهكار ارايه كرد.
وي گفت: در حال حاضر اقداماتي از سوي معاونت فرهنگي براي حفظ و تقويت فرهنگ جهادي در بين اعضاي اين نهاد در حال انجام است كه بايد ادامه يابد.
رييس جهاد دانشگاهي همچنين به ضرورت شكل گيري اتاق هاي فكر در همه واحدهاي جهاد دانشگاهي اشاره كرد و گفت: بايد با استفاده از نظرات اعضاي جهاد و با توجه به اسناد بالادستي فعاليتهاي اين نهاد مانند سند چشم انداز 1404 و نقشه جامع علمي كشور، تحولي بنيادين در جهاد دانشگاهي ايجاد كرد.
در ادامه اين مراسم مهندس عليرضا زجاجي معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي نيز در سخناني اظهار داشت: حضور مديران و معاونان فرهنگي مراكز آموزش عالي جهاد دانشگاهي يكي از ويژگيهاي اين نشست نسبت به ساير نشستهاي قبلي است و اين حضور به معناي توجه جدي جهاد دانشگاهي به فعاليتهاي فرهنگي در مراكز آموزش عالي اين نهاد است.
وي افزود: مزيت برگزاري اين گردهمايي در مجتمع تحقيقاتي جهاد دانشگاهي، آشنايي جهادگران عرصه فرهنگي با توانمنديهاي علمي – تحقيقاتي اين نهاد است كه به سهم خود ميتواند در تقويت روحيه جهادگران موثر باشد.
زجاجي در ادامه بر لزوم بهره گيري از نظرات فعالان فرهنگي در اجراي طرحهاي فرهنگي تاكيد كرد و گفت: در اين گردهمايي از نظرات معاونان و مديران فرهنگي جهاد دانشگاهي در سراسر كشور استفاده خواهيم كرد.
زجاجي همچنين در حاشيه شصتودومين گردهمايي معاونان فرهنگي جهاد دانشگاهي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، اظهار داشت: در سال گذشته اعتبارات جهاددانشگاهی نسبت به سال 89 دو برابر افزايش يافته است اين در حاليست كه به لحاظ كمي در تعداد برنامهها تغييري ايجاد نشده است.
وي با بيان اينكه عمقدهي به برناههها با هدف كارآیي بيشتر و بالا بردن كيفيت عامل افزايش دو برابري اعتبارات در سال گدشته ميباشد، تصريح كرد: اين رويكرد براي سالهاي آتي نيز ادامه خواهد داشت.
وي خاطر نشان ساخت: سال گذشته 670 برنامه از سوی واحدهای جهاد دانشگاهی به اين معاونت ارسال شد كه از اين ميزان حدود 450 برنامه به تصويب رسيد.
معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي با اشاره تكميل سند راهبردي فرهنگي جهاد دانشگاهی در سال 90، تصريح كرد: نقشه راه براي رسيدن به اهداف فرهنگي تهيه شده ولي اين به اين معنا نيست كه هيچ انعطافي در برنامه وجود ندارد و نزديك به 40 درصد از برنامههاي تدوين شده توسط خود استانها صورت ميگيرد.
وي افزود: از آنجاكه كشور ايران داراي اقليمها و فرهنگهاي متفاوتي است توجه به هر فرهنگ در تدوين برنامههاي آن منطقه ضروري است.
زجاجي در پایان ابراز اميدواري كرد تا در سال 91 با توجه به تدوين سند راهبردي، فعاليتهاي اين معاونت پربارتر باشد و گفت: در سال جاري رويكرد اصلي برنامهها بر اساس گسترش فرهنگ جهادي، انقلاب و بيداري اسلامي ميباشد.
براساس اين گزارش، برگزاري پنج نشست با عنوان فرهنگ و مباحث مالي، فرهنگ و مباحث و فعاليتهاي فرهنگي در مراكز آموزش عالي جهاد دانشگاهي، فرهنگ و معرفت افزايي جهادگران و خانوادههاي آنان، فرهنگ و شعارسال (توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني) و بيداري اسلامي و جهاد فرهنگي و عرفان از برنامههاي اين گردهمايي است كه در اين نشستها حاضران به بحث و تبادل نظر پرداختند.
شايان ذكر است، سخنراني با عنوان عرفانهاي نوظهور و آسيب شناسي عرفان اسلامي توسط حجت الاسلام دكتر فعالي و بازديد از پژوهشكده گياهان دارويي از ديگر برنامه هاي اين نشست بود.
گفتني است، اين گردهمايي سه روزه 28 ارديبهشت ماه با قرائت بيانيه پاياني ، خاتمه يافت.
بيانيه پاياني
متن كامل بيانيه شصت و هفتمين گردهمايي معاونان فرهنگي واحدهاي سراسر كشور و رؤساي مراكز و سازمانهاي تابع معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي و اولين همايش معاونان و مديران فرهنگي
مراكز آموزش عالي جهاددانشگاهي به شرح زير است:
با حمد و سپاس به درگاه پروردگار بيهمتا و درود بيكران بر پيامبر اعظم اسلام و خاندان عصمت و طهارت عليهمالسلام و با استعانت از حضرت وليعصر عجلالله تعالي فرجه الشريف، ما شركت كنندگان در شصت و هفتمين گردهمايي معاونان و مديران فرهنگي و رؤساي مراكز و سازمانهاي تابع معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي و اولين همايش معاونان و مديران فرهنگي مراكز آموزش عالي جهاددانشگاهي، در پايان اين نشست و در آستانه حلول ماه رجب المرجب كه به نور مبعث رسولالله (ص) و ميلاد حضرات معصومين اميرالمؤمنين عليبن ابيطالب، امام محمدباقر و امام محمدتقي عليهمالسلام منور است، ضمن تبريك اعياد پربركت رجبيه كه در پيشرو داريم، سالروز فتح خرمشهر و روز ايثار، مقاومت و شهادت را گرامي داشته، با مسئلت علو درجات براي امام امت رضوانالله تعالي عليه و با تحيت به محضر مقام معظم رهبري بر ارواح طيبه شهداي بيداري اسلامي و روان ملكوتي حضرت آيتالله العظمي بهجت درود ميفرستيم و بر موارد ذيل تأكيد مينماييم:
1- اين همايش با عنوان يادواره عالم متأله و اسوه فضيلت و اخلاق حضرت آيت اللهالعظمي محمدتقي بهجت مزين است. عارفي كه روح ملكوتياش در 27 ارديبهشت ماه 1388 به اوج آسمان وصال محبوب پر كشيد و در روضه رضوان الهي و عند مليك مقتدر مأوا گرفت. لزوم الگوگيري و بهرهمندي از آثار و بركات وجودي عارفاني چنين مهذب و متخلق به اخلاق الهي كه عمر خويش را در طي طريق عرفان اهل بيت عليهمالسلام و عمل به تعاليم آن بزرگواران سپري نمودند، همواره مورد تأكيد و در سرلوحه فعاليتهاي فرهنگي مديران و مسئولان جهاددانشگاهي است.
2- اين همايش همچنين به عنوان گراميداشت شهداي بيداري اسلامي معنون است، و اين بدان معناست كه معاونان و مديران فرهنگي جهاددانشگاهي به بيداري اسلامي به عنوان يك واقعيت عيني درجهان اسلام ايمان دارند و معتقدند كه بايد از تمامي ظرفيتها و توانمنديهاي معنوي، فكري، اعتقادي و تمدني انقلاب اسلامي در جهت به ثمر نشستن اين نهال اميدبخش كه عطر شكوفههاي آن از كشورهاي تونس، مصر، ليبي، يمن، بحرين و انشاءالله به زودي از اردن و عربستان سعودي به مشام ميرسد بهره جست و جهاددانشگاهي به عنوان نهاد برآمده از انقلاب اسلامي، خود را در تبيين و انتقال مفاهيم و ارزشهاي انقلاب اسلامي و ارائه الگوي جهادي به ملتهاي به پا خاسته مسئول و متعهد ميداند.
3- يكي از رويدادهاي پرافتخار انقلاب اسلامي، هشت سال دفاع مقدس ملت مسلمان، سلحشور و انقلابي ايران در مقابل تجاوزگران وابسته به استكبار جهاني است كه زيبايي آثار خلق شده در حوزه مقاومت، ايثار و شهادت به دست اين دلير مردان، چشم همه ناظران اين صحنههاي افتخارآفرين را به خود خيره كرده است و سوم خرداد سالروز آزادي خرمشهر كه از سوي امام خميني(ره) عنايت ويژه خداوندي و فتحالفتوح ناميده شد، يادآور يكي از اين آفرينشهاي شگفتانگيز است. ما مديران فرهنگي جهاددانشگاهي بر اين باوريم كه زنده نگهداشتن ارزشهاي بيبديل دفاع مقدس به دليل نقشآفريني آن در ايجاد هويت ديني و ملي، خودباوري و نشاط سياسي در ميان دانشجويان همواره بايد به عنوان رويكرد اصلي فرهنگي، مبناي فعاليتها و برنامهريزيها قرار گيرد.
4- جهاددانشگاهي بنا به فرموده رهبر فرزانه از رويشهاي پربركت انقلاب اسلامي است. انقلابي كه پيروزي خود را مرهون رهبري حكيمانه و مدبرانه رهبر فقيد انقلاب رحمة الله عليه ميداند. با نزديك شدن به نيمه خرداد، كه مصادف با بيستو سومين سالروز عروج ملكوتي امام امت است، ما مسئولان فرهنگي جهاددانشگاهي بار ديگر بر وظيفه خطير خود در بسترسازي مناسب جهت آشنايي دانشجويان و دانشگاهيان با انديشه و سيره امام امت تأكيد مينماييم و معتقديم كه رمز بقا و تداوم حاكميت ارزشها و آرمانهاي انقلاب اسلامي در گرو استفاده مطلوب از همه ظرفيتها و توانمنديهاي فكري و معنوي رويشهاي اصلي انقلاب از جمله جهاددانشگاهي در جهت ترويج و تبيين انديشه امام و مقام معظم رهبري و پشتيباني از اصل ولايت فقيه است.
5- رهبر فرزانه انقلاب براساس عزم راسخ نظام جمهوري اسلامي بر توسعه اقتصادي كشور، سال 1391 را سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني ناميدهاند. با اين نامگذاري و جهتگيري كه در راستاي تحقق اهداف سند چشم انداز نظام و رويكردهاي كلان كشور است، ما مديران فرهنگي جهاددانشگاهي با افتخار خدمت در يك نهاد انقلابي، بر خود فرض ميدانيم كه همچون سالهاي گذشته با استفاده از ظرفيتهاي فرهنگي جهاددانشگاهي، اقدامات فرهنگي سال 1391 را در راستاي فرهنگسازي و حركت ملي در جهت شعار سال ساماندهي كنيم.
6- حضور مديران فرهنگي مراكز آموزش عالي جهاددانشگاهي در اولين همايش خود كه همزمان با گردهمايي شصت و هفتم معاونين فرهنگي صورت ميگيرد، مؤيد آن است كه معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي به گسترش و تعميق فعاليتهاي هماهنگ فرهنگي خود در واحدها و مراكز آموزش عالي جهاددانشگاهي و دانشگاهها اهتمام جدي و ويژهاي دارد و بر لزوم بهرهمندي دانشجويان عزيز از نتايج اقدامات فرهنگي اين گردهماييها، تأكيد مينمايد.
در پايان ضمن تشكر و قدرداني صميمانه از ميهماننوازي و الطاف بيدريغ و خالصانه مدير محترم مجتمع تحقيقاتي جهاددانشگاهي، جناب آقاي دكتر موحد و معاون ايشان جناب آقاي مهندس اميني و ديگر همكاران محترمي كه به نحو شايسته پذيرايي ما بودند، از همكاران جهادگري كه ما بين دو گردهمايي 66 و 67 معاونان فرهنگي، مسئوليت خود را واگذار كرده و در سنگر ديگري مشغول به خدمت هستند، تقدير و تشكر مينماييم و براي همكاران جهادگري كه در اين فاصله قبول مسئوليت كردهاند، آرزوي توفيق و سربلندي داريم.ح/الف
١٩:٠٠ ٢٧/٠٢/١٣٩١