١٩:٠٣ ٠١/٠٢/١٤٠٤
فرهنگي
معاون سابق سلامت وزارت بهداشت دراتاق فكر سلامت :
راكبين موتورسوار 51 درصد تصادفات منجر به مرگ را به خود اختصاص دادند

نشست اتاق فكر سلامت جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي شهيد بهشتي باعنوان «بررسي وضعيت سلامت در ايران» روز گذشته در تالار شهيد بهشتي دانشكده علوم پزشكي شهيد بهشتي برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي شهيد بهشتي، در اين نشست دكتر محمداسماعيل اكبري معاون سابق سلامت و مشاور سازمان بهداشت جهاني گفت: ‌زماني كه حاكميت قرار است كشور ناهمگني را مديريت كند بايستي مثل فنر قدرت تحرك داشته تا بتواند در تمام عرصه‌ها به ويژه سلامت جامعه موثر باشد.
وي اظهار كرد: در دنياي مديريت اجتماعي سه وظيفه و يك رسالت براي حاكميت تعيين شده كه شامل تامين امنيت، سلامت و گسترش آموزش است و رسالت آن اين است كه عوامل مرتبط با يكديگر چگونه كار كنند تا اين ‌٣ اصل اوليه را مخدوش نكنند.
وي ادامه داد: كساني كه اهل سياست‌نگري هستند مي‌دانند كه در تبليغات انتخاباتي در كشورهاي جهان غرب به ويژه آمريكاي شمالي و كانادا چيزي جز سلامت و آموزش مهم نيست و اولين صحبت رييس جمهور آنها تامين سلامت افراد جامعه است.
مشاور سازمان بهداشت جهاني خاطرنشان كرد: چنانچه قرار است سلامت را به عنوان يك عامل مهم تلقي كنيم بايستي بدانيم كه بدون عدد و رقم نمي‌توان كاري از پيش برد.
دكتر اكبري در خصوص كاهش تعداد فرزند در بين مادران ايراني گفت: ‌در كشور ما تعداد تولد نسبت به ‌٢٥ الي ‌٢٦ سال گذشته از ‌٢/٦ تولد به ‌٢ مورد رسيده است كه اين نشان‌دهنده توفيق بزرگي در زمينه كاهش جمعيت بوده است.
وي ادامه داد: اگرچه ميزان باروري در كشور خوب جواب داده و رنج وسيعي را به خود اختصاص داده با توجه به اين كه هنوز در استان‌هايي همچون سيستان و بلوچستان تعداد تولد ‌٣ الي ‌٤ نوزاد از هر خانم باردار است.
مشاور سازمان بهداشت جهاني تصريح كرد: شاخص باروري كلي يك شاخص توسعه‌اي ملي است و فقط مربوط به حوزه سلامت نيست بلكه ساير حوزه‌ها نيز بايستي آن را مورد توجه قرار دهند.
دكتر اكبري اذعان داشت: ‌توسعه فقط مبتني بر بلندي ساختمان‌ها، درازي جاده‌ها و پهناي سدها نيست بلكه مبتني بر نيروي انساني است.
عضو هيات علمي دانشكده علوم پزشكي شهيد بهشتي ادامه داد: تعداد تخت‌هاي بيمارستاني در حال حاضر ‌٦/١ به ازاي هر يك هزار نفر است كه اين تعداد بايستي تا ‌١٠ سال آينده دو برابر شود و اين امر مستلزم سرمايه است. البته نه سرمايه‌اي كه از جيب مردم باشد بلكه سرمايه ملي است.
دكتر اكبري به كاهش ميزان مرگ و مير در بين كودكان اشاره كرد و گفت: طي سالهاي گذشته مرگ كودكان زير ‌١٥ سال در كشور كاهش يافته كه اين امر نشان دهنده كار زيباي بخش سلامت است.
مشاور سازمان بهداشت جهاني اذعان داشت: ما در زمينه كاهش مرگ و مير نوزادان زياد موفق نبوده‌ايم و هنوز اين معضل در بعضي از نقاط كشور حائز اهميت است.
وي در خصوص ميزان مرگ و مير مادران باردار گفت: مرگ و مير مادران ناشي از باروري يك شاخص توسعه‌اي است كه بايستي مورد توجه قرار گيرد و ما در سال ‌١٢٤ مورد مرگ و مير ناشي از عوارض بارداري را شاهد هستيم كه اين امر مستلزم پي گيري‌هاي بيشتر است.
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي تصريح كرد: در حال حاضر سن اميد به زندگي در كشور ‌٧١ سال براي مردان و ‌٥/٧٤سال براي زنان است كه اين امر نشان دهنده افزايش اميد به زندگي در كشور طي سالهاي گذشته است.
وي ادامه داد: طي تحقيقات انجام گرفته به اين نتيجه رسيده‌ايم كه عوامل مرگ و مير در كشور مربوط به بيماري‌هاي گذشته نيست بلكه در حال حاضر مربوط به بيماري‌هاي جديد همچون بيماري‌هاي قلبي است.
مشاور سازمان بهداشت جهاني به عوامل مرگ در كشور اشاره كرد و گفت:‌در حال حاضر ‌٨٩ درصد علت مرگ در كشور عواملي همچون قلب و عروق، حوادث، انواع سرطان‌ها، بيماريهاي هنگام تولد و بيماريهاي تنفسي است كه از بين اين عوامل بيماريهاي قلب و عروق بيشتر باعث مرگ افراد مسن مي‌شود.
وي در ادامه افزود: سالانه حدود ‌٧٠ ميليون دلار دارو براي بيماريهاي صعب العلاج همچون سرطان، هموفيلي و MS وارد كشور مي‌شود در صورتي كه تمام اين داروها مورد نياز بيماران نيست.
به گزارش ايسنا، عضو هيات علمي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي در خصوص مرگ و مير ناشي از حوادث تصريح كرد: ‌٥٦ درصد مرگ و مير ناشي از حوادث رانندگي و ‌٢٢ درصد آن ناشي از سقوط از ارتفاع است كه هر دو قابل پيشگيري بوده و خرج كردن در مورد حوادث بسيار ارزان تر از ساير موارد مرگ و مير است.
وي اذعان داشت:‌ بيشترين ميزان مرگ و مير ناشي از حوادث رانندگي مربوط به روستاييان بوده كه از اين ميان راكبين موتورسوار ‌٧/٥١ درصد از تصادفات كه منجر به مرگ و مير مي‌شود را به خود اختصاص مي‌دهند.
دكتر اكبري ادامه داد: فرهنگ استفاده از موتورسيكلت در كشور بايستي به نحو صحيحي مطرح شود چون مرگ و مير ناشي از اين وسيله از ويروس آنفلوآنزاي مرغي و ميكروب وبا نيز خطرناك تر است.
مشاور سازمان بهداشت جهاني خاطرنشان كرد: طبق آمار بدست آمده ‌٤٩ درصد مردم در زمان حادثه و نصف آنها بعد از حادثه يا در هنگام انتقال به بيمارستان‌ها مي ميرند.
دكتر اكبري ادامه داد: ‌٥٥ درصد علت مرگ و مير در كشور ما مربوط به سقوط از ارتفاع است كه از اين ميان روستاييان بيشترين سهم را به خود اختصاص داده‌اند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در خصوص مرگ ناشي از خودكشي در كشور گفت: با وجود اين كه خودكشي عملي خلاف شرع و حرام است با اين حال در كشور ما خودكشي در بين جوانان بيشتر از افراد مسن است.
وي ابراز داشت: خودكشي در استان اصفهان كمترين و در استان‌هاي غربي و جنوب غربي بيشترين تعداد را به خود اختصاص داده است.
مشاور بهداشت سازمان جهاني افزود: من از دولت خدمتگزار به دليل عدالت مداريش پشتيباني مي‌كنم و نگراني من بيشتر به خاطر اين است كه هزينه‌ها به صورت به جا و تكنيكي مورد استفاده قرار نگيرد. دكتر اكبري در خصوص معضل سيگار در كشور گفت: ‌حدود ‌٥/١٤ درصد از افراد جامعه سيگاري هستند كه به نظر من مسئولين بايستي به صورت اصولي و منطقي با اين معضل مبارزه كرده و آن را در جامعه ريشه‌كن كنند.
وي در ادامه تصريح كرد: ‌٦/٩٠ درصد مردم كمبود كلسيم ، ‌٧٠ درصد كمبود آهن، ‌٧/٥٤ درصد كمبود ويتامين A دارند كه از اين موارد ‌٥٨ ميليون دچار كمبود كلسيم، ‌٤٦ ميليون نفر كمبود آهن و ‌٣٥ ميليون نفر مبتلا به كمبود ويتامين A هستند.
عضو هيات علمي دانشكده علوم پزشكي شهيد بهشتي اذعان داشت: طبق مطالعات صورت گرفته در بين ‌١٧ كشور همچون آمريكا، ايرلند، كانادا، سوئد، بلژيك، فرانسه و ... ما از بعضي از كشورها در پاسخگويي نظام سلامت به درخواست مردم بهتر عمل كرده‌ايم ولي ما در سطح منطقه‌اي بهتر نبوده‌ايم. وي به عوامل وابسته به وضعيت اقتصادي،‌اجتماعي مردم و كم وزن بودن بچه‌ها اشاره كرد و گفت: ‌٥ عامل در كم وزن بودن بچه‌ها دخالت دارد كه شامل فقر خانواده، محيط زندگي، سواد مادران،‌منطقه زندگي و مليت است.
دكتر اكبري خاطرنشان كرد: در كشور ما ‌٢٥ درصد افرادي كه براي بيماري بستري مي‌شوند از نظر اقتصادي هيچ مشكلي در زندگي‌شان اتفاق نمي‌افتد، ‌٣٠ درصد بايستي پس انداز خود را صرف اين كار كنند، ‌١٨ درصد علاوه بر پس انداز بيش از ‌٥٠ درصد درآمد خودشان را صرف كنند، ‌٢١ درصد علاوه بر پس انداز و درآمد بايستي قرض كنند و ‌٨ درصد با يك بار بستري شدن دچار فقر و گرفتاري مي‌شوند.
مشاور سازمان بهداشت جهاني در خصوص وضعيت بيمه در كشور گفت: با توجه به اين كه بيمه مي‌تواند مستقيما با فقر و ناسلامتي مبارزه كند ولي متاسفانه در كشور ما ‌٢٦ درصد مردم فاقد بيمه هستند كه مسئولين امر موظفند اين مشكل را برطرف كنند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، ‌دكتراكبري در پايان گفت: كشور ما كشوري است با ميانه درآمد و از سياستمداران انتظار داريم كه به انسانيت انسان ها احترام گذاشته و حرمت انسان‌ها را رعايت كنند تا كشور به رشد موردنظر خود برسد.
علي اصغر هدايتي رئيس جهاد دانشگاهي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در خصوص اتاق فكر سلامت در اين نشست گفت: بعد از انجام مطالعات زياد در كشور به اين نتيجه رسيديم كه مسئولين كشور نيازمند ترويج فكر قبل از عمل هستند و به همين دليل اتاق فكر سلامت را ايجاد كرديم.
وي ادامه داد: اتاق فكر سلامت با ساير اتاق‌ها متفاوت بوده و فاقد ميز، صندلي، تلفن بوده و هيچ گونه ارتباطي با بيرون ندارد تا افراد بتوانند به اين ترتيب انسجام فكري داشته و مسائل و مشكلات را بهتر برطرف كنند.
دكتر هدايتي خاطرنشان كرد:‌افراد قبل از ورود به اتاق يك سري مطالعاتي انجام مي‌دهند تا بتوانند به يك راه كار عملياتي برسند.
رئيس جهاد دانشگاهي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تصريح كرد: با توجه به اين كه در كشور ما استفاده زيادي از ميزگردها و همايش‌هاي برگزار شده به عمل نيامده به همين خاطر براي اين كه جلسات اتاق فكر يك تضمين عملي داشته باشد افراد را مجبور كرده‌ايم كه در پايان جلسه به يك راهكار عملياتي برسند.
وي خاطرنشان كرد: يكي از اهداف اتاق فكر سلامت ترويج فرهنگ بين بخشي به جاي موازي كاري‌ها ست.
وي ادامه داد: اتاق فكر سلامت درصدد است كه فرهنگ سلامتي در كشور را ترويج دهد.
هدايتي در خاتمه خاطرنشان كرد: اولين بار اتاق فكر سلامت در سال ‌١٩٤٧ در نيروي هوايي آمريكا تشكيل و از سال ‌١٩٦٠ به بعد بحث اتاق فكر سلامت در كل دنيا معمول شد.م/د

١٣:٢٨ ٢٣/٠١/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد