٠٨:١١ ٠٢/٠٢/١٤٠٤
فرهنگي
دکتر خرمشاد:
تعامل سازنده جريان انقلاب و دانشگاه نوید بخش آینده درخشان علمی ایران است

سومین نشست از سلسله نشست های علمی "انقلاب اسلامی، دانشجو؛ گذشته، حال و آینده" با حضور دکتر محمد باقر خرمشاد، معاون فرهنگی- اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی، در این نشست که به همت جهاد دانشگاهی و معاونت فرهنگی- دانشجویی این دانشگاه برگزار شد، دکتر خرمشاد ضمن اشاره به سه محور تأثیرات متقابل انقلاب اسلامی و دانشجو، نگاه دانشجو به انقلاب اسلامی و بررسی نقش و جایگاه دانشجویان در انقلاب اسلامی گفت:انقلاب اسلامی  پدیده ای سیاسی، اجتماعی - فرهنگی بودکه در مقطعی خاص ظهور یافت و دو ویژگی آن را از موارد مشابه متمایز می سازد ، ويژگي نخست ایدئولوژی نوین این انقلاب بود که از نوع مارکسیستی و لیبرالیستی متمایز می شد و دوم عظمت و ابعاد گوناگون انقلاب اسلامي است.
وی سپس به بررسی وضعیت دانشگاه ها پیش از انقلاب اسلامی پرداخت و با بيان اينكه سکولاریسم و ناسیونالیسم شاهنشاهی  از ویژگیهای فضای رسمی حاکم بر دانشگاه ها در آن دوره بود،گفت:در مجموع دو گرایش رادیکال و معنویت گرا در میان دانشجویان آن دوره حاکم بود، رادیکال ها به دنبال عمل گرایی و انقلابی گری بودند و دسته دوم يعني معنویت گراها گروه های میانه رویی را تشکیل دادند که در فضای مادی گرای دوران شاهنشاهی به دنبال معنویت بودند و برنامه مبارزه عملی و رادیکالی نداشتند.
وی در ادامه به نقش تاریخی حضرت امام (ره) در جذب دانشجویان اشاره کرد و افزود: حضرت امام(ره) دو ویژگی معنویت گرایی و مبارزه با رژیم شاه را به نحوی مطلوب با هم جمع کرد که در نهایت، بدنه اصلی دانشجویان استبداد ستیز، جذب جریان امام و انقلاب اسلامی گردیدند.
معاون فرهنگي وزارت علوم،تحقيقات و فناوري همچنین به نقش دانشجویان پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت:دو نحله اسلام گرایی و لیبرالیسم از عمده ترین تفکرات حاکم بر دانشگاه های دراوایل انقلاب بود که بعدها نیز امتزاجاتی از این دو جریان بوجود آمد.
وی در ادامه دینداری، فاصله گیری از ناسیونالیسم شاهنشاهی و استقلال طلبی را عمده ترین ويژگي هاي دانشگاه بعد از انقلاب دانست و اظهار داشت: در آن دوره سه دیدگاه در خصوص مبارزه با استعمار وجود داشت؛ دیدگاه اول استعمار را در بلوک شرق، تعريف می کرد، دیدگاه دوم مبارزه با استعمار را در مبارزه با بلوک غرب مي ديد و دیدگاه سوم مرزی برای مبارزه با استعمار نمی شناخت و در مبارزه با استعمار صداقت داشت که ایده انقلاب اسلامی نیز چیزی جز این نبود.
خرمشاد تصريح كرد:اغلب کشورهاي در حال توسعه برای غلبه بر آثار منفی به جای مانده از دوران استعمار دو مدل  اروپای شرقی و مدل غربی را پیش روی خود می دیدند،اما امروزه برخی از کشورهای در حال توسعه نظیر ایران نیز هستند که به دنبال بومی سازی توسعه می باشند.
وي در پایان اظهار داشت: انقلاب اسلامی به دلیل اقتضائات خاص، همواره به دنبال توسعه علم و فناوری بوده و آمارهای گوناگون نیز گوياي اين مساله است.
بر اساس اين گزارش،
در ابتدای این نشست علی اصغر هدایتی، رئیس جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به بازتاب پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در جهان دو قطبی سرمایه داری و مارکسیستی و نیز تاثیرات آن بر مباحث سیاسی و امنیتی منطقه خاورمیانه گفت:انقلاب اسلامی ایران تاثير شگرفی بر ادبیات تئوری های انقلاب گذاشت، به طوری که ساختار گرایان مجبور به بازنگری در نظریات خود پیرامون انقلاب شدند. به طور مثال خانم تدا اسکاچپول به عنوان نماینده این مکتب فکری در سال 1979 در کتاب « دولت ها و انقلاب اجتماعی» در تحلیل انقلاب ها، اعتقادی به ارادی بودن آن ها ندارد. اما وي تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران در سال 1982 در کتاب « دولت تحصیلدار و اسلام شیعی در انقلاب ایران»، مجبور به بازنگری در تئوری خود شد و نه تنها به اهمیت فاکتورهایی چون ایدئولوژی و رهبری اذعان می نماید بلکه معتقد است تنها اگر یک انقلاب حقيقي در جهان وجود داشته باشد ،انقلاب اسلامی ایران است.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه به بررسی نقش راهبردی دانشگاه در تحولات انقلاب اسلامی اشاره نمود.
گفتنی است، در این میزگرد دکتر زالی رييس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر حسینی خامنه معاون دانشجویی، فرهنگی دانشگاه ، اعضای هیات علمی و جمعي از دانشجویان حضور داشتند.ح/الف

١١:١١ ٠٦/٠٤/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد